| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Zmanjšanje števila napak pri izdelavi carinske deklaracije
Danijela Živič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Carinjenje blaga je ena izmed pomembnih dejavnosti vsake države. Poleg transporta in skladiščenja blaga tudi carinjenje blaga prispeva svoj del k nemotenemu pretoku in oskrbi blaga preko mejnih prehodov. Postopke carinjenja smo spremljali v podjetju Intereuropa, d. d., ki je vodilni ponudnik celovitih logističnih storitev v Sloveniji in jugovzhodni Evropi ter uspešen logistični koncern z velikimi razvojnimi možnostmi. Soočili smo se s problemom, ki se pojavi pri obračunu DDV-ja. Med pripravo carinske deklaracije se zgodi, da se ta podatek spregleda oziroma se napačno označi. V teoretičnem delu so podrobneje predstavljeni osnovni carinski pojmi, carinska deklaracija, carinjenje blaga in carinski postopki. V opisu obstoječega stanja je predstavljeno podjetje Intereuropa, natančneje poslovalnica Intereurope na Obrežju. Opisan je problem pri carinskem zastopanju na praktičnem primeru. Sledi detajlni opis procesa carinskega zastopanja s pomočjo sheme poteka procesa. V kritični analizi smo prikazali povprečen čas trajanja opravil s pomočjo tabele, v kateri smo zabeležili naše meritve časa ter v obliki besedila to tudi opisali. S pomočjo vzorčno posledičnega diagrama smo prikazali vzroke za problem kazni deklarantom in podjetju po posameznih vzročnih področjih ter vključili pogostost realizacij za posamezen vzrok. V tretjem poglavju smo predlagali rešitev za odpravo najvplivnejšega vzroka, ki je preobremenjenost deklaranta. Predlogi izboljšav temeljijo na razbremenitvi deklaranta, saj je pomembno delati kvalitetno. Z zaposlitvijo dodatnega delavca je ugotovljen prihranek časa deklaranta za kar 17 minut in 50 sekund na naročilo (najmanj toliko časa porabi dodatni delavec za izvedbo naročila), kar pomeni s približno 50 do 350 minut na približno 32 do 332 minut. Tako lahko v dopoldanskem delovnem času streže obema deklarantoma pri obravnavi do 15 naročil, če dodatni delavec povprečno porabi približno 25 minut na naročilo, preostali čas pa porabi za razna dela, ki jih mora opraviti.
Ključne besede: carinska deklaracija, deklarant, uvoznik, carinski organi, proces carinskega zastopanja, carinsko zastopanje, poslovalnica na Obrežju
Objavljeno: 12.05.2015; Ogledov: 862; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

4.
Carinjenje blaga v skladu s carinskimi predpisi ter posebnimi ukrepi
Tanja Erjavšek, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja carinski sistem, osredotočen na uvoze z dodatnimi nadzori – veterinarskim, fitosanitarnim in zdravstvenim nadzorom, ter carinski pregled blaga. V Sloveniji področje carinjenja izvršuje Finančna uprava Republike Slovenije. V teoretičnem delu sta predstavljena poslanstvo in zakonodaja, ki ureja področje carine in bistveno določa pravila za izdelavo carinske deklaracije. Trenutna slovenska zakonodaja to področje natančno določa in prilagaja zakonodaji Evropske unije. Zadnji zakon 952/2013, ki se je začel v celoti uporabljati 1. maja 2016, prinaša jasnejša določila glede brezpapirnega poslovanja. V nadaljevanju diplomskega dela so opisane razlike med nespecifičnim in specifičnim primerom uvoza – posebnosti pri uvozu proizvodov, kjer carinjenje vključuje dodatne postopke: sadje in zelenjava – fitosanitarni certifikat; žive živali in živalski proizvodi – veterinarski certifikat; vino – tarifna kvota; električni aparati in deli – oznaka o skladnosti; sladki proizvodi – meursing. Te postopke carinjenja primerjamo in na podlagi ugotovitev predlagamo rešitve za hitrejši pretok blaga. Ugotovimo, da obstajajo razlike med uvozom blaga iz tretjih držav v primerjavi z uvozom blaga iz Evropske unije, saj je notranje trgovanje povsem svobodno in brez carinskih formalnosti. Prost pretok blaga torej prinaša koristi na notranjem trgu.
Ključne besede: carinjenje, Finančna uprava Republike Slovenije, uvoz, carinska deklaracija, inšpekcijski nadzor
Objavljeno: 08.06.2017; Ogledov: 1026; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici