| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza kontrole notranje konture čepa po brušenju
Rene Podlesnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analizirati namenske merilne naprave v proizvodni liniji v podjetju GKN Driveline, ki se uporabljajo za meritve notranje konture čepa po brušenju, in odpraviti ugotovljene nepravilnosti pri nadzoru procesa. V teoretičnem delu diplomskega dela sta zajeta opis merilnega sistema in merilnih naprav ter izvedba meritev. V analitičnem delu so zajeti analiza, ovrednotenje podatkov, primerjava rezultatov in izboljšave na merilnem sistemu oziroma merilnih napravah, ki smo jih izvedli za odpravo nepravilnosti in izboljšavo nadzora procesa brušenja.
Ključne besede: dimenzijske meritve, brušenje, nadzor procesa, analiza meritve
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 599; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

2.
Nadzor kakovosti procesa brušenja valjev b4
Tadej Rak, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen nadzor kakovosti procesa brušenja valjev B4 v podjetju Impol d. o. o., iz Slovenske Bistrice. Ker se na trgu pojavljajo zahteve po višji kakovosti, je potrebno izboljševati nadzor kakovosti procesa brušenja. Opisan postopek brušenja se začne, ko valj pripeljejo na brušenje, in konča, ko je zbrušen valj po opravljenih meritvah znotraj željenih toleranc. Predstavljena je organizacija nadzora kakovosti v brusilnici in merilna oprema, ki se uporablja za nadzor kakovosti brušenja valjev. Prikazane so tolerance, znotraj katerih mora biti izdelek in ukrepi v primeru neskladnosti.
Ključne besede: kakovost, nadzor procesa, brušenje, meritve
Objavljeno: 03.11.2017; Ogledov: 736; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

3.
Optimizacija delovnega procesa brušenja zavornih diskov
Jaka Podgoršek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil podjetje Kovis-Livarna d. o. o in optimizacijo brušenja zavornih diskov za vlake. Pri manjših serijah odlitkov se prirobnice in šivi brusijo ročno. Problem ročnega brušenja je sama teža odlitka, zato je takšno delo za delavca naporno, dela se v zdravju neprijaznem okolju, obenem pa nam vpliv človeškega dejavnika ne prinaša dovolj velike natančnosti ter ponovljivosti obdelave. Med seboj sem primerjal postopka ročnega ter strojnega brušenja za odlitek zavornega diska, s podatki pridobljenimi s strani podjetja in ostalo razpoložljivo literaturo.
Ključne besede: ročno brušenje, strojno brušenje, odlitek, brušenje zavornih diskov, optimizacija procesa brušenja
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 772; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

4.
Posodobitev pomožnega vretena in konjička na brusilnem stroju Danobat RP-500
Denis Jurič, 2015, diplomsko delo

Opis: Cilj podjetja s serijsko proizvodnjo je zagotoviti nemoteno in stabilno delovanje obdelovalnih strojev, kar je ključnega pomena za doseganje dobrih proizvodnih rezultatov. To pa lahko dosežemo na takšen način, da v delovni vsakdan vključimo razmišljanje o nenehnih izboljšavah. Podjetje se mora zaradi konkurenčnosti prilagajati ter nenehno izboljševati. Eno izmed takšnih podjetij je tudi GKN Driveline Zreče. Zato se je s strani mehanskega vzdrževanja porodila ideja o posodobitvi brusilnega stroja Danobat RP-500. Glavni problem je nastanek prevelike zračnosti ter obraba krogličnih puš v konjičku in pomožnem vretenu, kar močno vpliva na končno mero ovalno brušenega obdelovanca. V nalogi bom povzel delovanje stroja in opisal, kako bo potekala obnova stroja s področja vodenja ter praktične plati. Z izdelavo tehnične dokumentacije bom posamezne nove dele standardiziral ter z ustreznim pristopom dodal dodatno mazanje na konjiček in pomožno vreteno stroja.
Ključne besede: Brusilni stroj Danobat RP-500, mazanje, brušenje, obnova, konjiček, pomožno vreteno, jermenica.
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 783; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

5.
Načrtovanje virtualne in realne robotske celice za navarjanje z ATIG postopkom z robotom ACMA XR701
Jure Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega najprej akcije, ki so potrebne za vzpostavitev robota ACMA XR701 za potrebe navarjanja. Najprej je bilo potrebno skonstruirati držalo varilnega gorilnika in pripravo za formiranje korena zvarnih spojev (zaščito korena). Slednja omogoča tudi zvezno nastavitev po višini, kar omogoča nastavljanje dolžine obloka pri navarjanju. Sledilo je ročno programiranje robota od točke do točke za potrebe navarjanja. Prav tako se je robot programiral v virtualnem krmilniku in od tu se je program prenesel na realnega robota v robotski celici. Tukaj je bilo potrebno odpraviti veliko problemov, saj za ta robot ne obstaja komercialni virtualni krmilnik. V ta namen je bil predhodno izdelan lasten virtualni krmilnik s pomočjo 3D skeniranja robota in vstavljanja kinematičnega modela robota [8] [3]. Ta krmilnik pa je za potrebe navarjanja imel nekaj pomanjkljivosti. Večina teh je s tem magistrskim delom odpravljenih. V nadaljevanju se je primerjalo klasično TIG navarjanje z ATIG navarjanjem na avstenitnem nerjavnem jeklu (304). Pri ATIG navarjanju se uporablja aktivni prašek, ki se nanese na površino pred navarjanjem, s tem se poveča globina navarjanja. V tej raziskavi sta bila uporabljena dva različna praška BC-31 (zelen) in QuickTIG (bel). Pri navarjanju se je izvedlo več navarov z različno jakostjo varilnega toka. Iz njih so bili izdelani makro obrusi, kjer se je izmerila geometrija navarov, trdota,  ferit in analizirala mikrostruktura. Rezultati so pokazali določene razlike med obema ATIG postopkoma navarjanja in določene prednosti ATIG postopka navarjanja pred klasičnim TIG navarjanjem. Velik vpliv na rezultate ima vnos toplote pri navarjanju oziroma jakost varilnega toka.
Ključne besede: ACMA XR701, Robot Studio, navar, brušenje, poliranje, jedkanje.
Objavljeno: 02.10.2015; Ogledov: 1181; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (8,06 MB)

6.
Razvoj superabrazivnega diamantnega brusa za fino brušenje kristalnega stekla
Miran Gošnjak, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri obdelavi kristalnega stekla ima operacija brušenja z diamantnimi brusi na poprej pripravljenih površinah pomembno vlogo. V podjetju Swatycomet smo prepoznali priložnost za širitev produktne skupine na področju tovrstnega brušenja, zato je bil potreben razvoj novega brusnega orodja, ki se uporablja za operacijo finega brušenja kristalnega stekla. V nalogi smo z analiziranjem surovin, ki se običajno uporabljajo za izdelavo superabrazivnih brusnih orodij, izborom le teh, ter z eksperimentalnimi metodami meritev, kot so učinkovitost brušenja in kakovost obdelave, sestavili primerno recepturo in postopek izdelave izdelka. V laboratoriju Swatycometa so bila opravljena interna aplikativna testiranja, na podlagi katerih se je izdelala pilotna brusna plošča, ki se je pri uporabniku tudi preizkusila. Rezultati testiranja potrjujejo, da je podjetje Swatycomet uspešno razvilo nov izdelek, pridobilo manjkajoči segment v programu superabrazivov, hkrati pa so uporabniki teh izdelkov pridobili kakovostno in učinkovito brusno orodje.
Ključne besede: brušenje, razvoj, diamantni brus, smolna vez, kristalno steklo
Objavljeno: 01.07.2015; Ogledov: 730; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

7.
Metode izračunov rezalnih pogojev za postopke odrezavanja
Samo Postružnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Odrezovalni postopki so eni izmed najpomembnejših postopkov, ki se jih poslužujejo v skoraj vseh proizvodnih obratih. V svoji diplomski nalogi sem obravnaval struženje, frezanje, vrtanje in brušenje, saj so med najpogosteje uporabljanimi postopki v odrezovalni tehniki. Najpomembnejši del obsega štiri računske primere, s katerimi sem predstavil povezavo teorije in prakse. Poudarek vseh teh primerov so izračunani rezalni pogoji, ki bi lahko služili tudi kot kazalniki za praktično uporabo. Področje, ki omogoča nadaljnjo izboljšavo rezultatov je visoko hitrostna obdelava. Kot celota združuje moja diplomska naloga vse faktorje, ki jih opazovalec potrebuje za predstavo nekega proizvodnega postopka.
Ključne besede: odrezavanje, struženje, frezanje, vrtanje, brušenje, izračuni, odrezek, sile, visoko hitrostno odrezavanje, obraba, kvaliteta, material, površina, rezalna hitrost, obrati, podajanje, standard, karbidna trdnina, hitrorezno jeklo
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 1706; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

8.
Merjenje rezalnih pogojev pri brušenju
Erik Bauman, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu diplomske naloge sem se posvetil k preučevanju postopka brušenja. Zajeti so pregledi trenutno poznanih brusilnih strojev, postopkov brušenja ter vrste brusov. Predstavljeni so tudi pojavi , ki nastopijo pri postopku brušenja. Teoretični del naloge se zaključi z izbiro in opredelitvijo merilnih postopkov za merjenje rezalnih pogojev pri brušenju, kot so merjenje temperatur in sil. V drugem delu diplomskega dela smo se lotil izdelavi in pripravi laboratorijskega primera in merjenja rezalnih pogojev pri preizkušanju. Nazorno je predstavljena celotna izdelava modela za merjenje rezalnih pogojev in izvedba preizkusov z merilno opremo. Grafično so predstavljeni rezultati testiranj, katere je bilo mogoče izmeriti z izbrano merilno opremo pri izbranih delovnih pogojih.
Ključne besede: Odrezavanje, brušenje, brus, dinamometer, termo kamera, merjenje sil, merjenje temperature
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1492; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA HLADILNO MAZALNEGA SISTEMA NA OBDELOVALNEM STROJU ZA GROBO BRUŠENJE VALJEV
Marjana Stiplovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano obstoječe stanje hladilnega sistema na brusilnem stroju za grobo brušenje valjev. Pri obdelavi emulzija izpira odbrušen material iz obdelovanca. Tako se emulzija in odbrušen material skupaj iztekata po kanalu in je glavni problem v usedanju odbrušenega materiala, ki ga imenujemo mulj. Glavni problem je, ker se emulzija vrača nazaj na stroj in še vsebuje mulj. Glavna naloga je ločiti mulj iz emulzije. Z eksperimenti smo prišli do različnih rešitev. Obstaja rešitev z rekonstrukcijo že obstoječega sistema, ki bi temeljil na eksperimentu določavanja usebnosti usedljivih snovi Imhofovega lija, ali uvedbo novega čistilnega sistema kjer bi vključili magnetni separator in filtrirni papir.
Ključne besede: hlajenje in mazanje, brušenje, grobo brušenje valjev, čistilno hladilni sistem
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2236; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (11,13 MB)

10.
UPORABA POSTOPKOV ODREZAVANJA PRI PRENOVI MOTORJA C 220 CDI
Zvonko Dominko, 2009, diplomsko delo

Opis: Prenova motorja v obsegu, kot ga predstavlja diplomsko delo, je smotrn in želen poseg, ki je tudi finančno upravičen.
Ključne besede: dizelski motor, glava motorja, sedeži ventilov, prenova, napake, vzroki, brušenje, praktični primer, obratovalni pogoji
Objavljeno: 14.09.2009; Ogledov: 1746; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (11,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici