| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba živega apna za preprečitev pojava salmonele infantis v perutninskih hlevih : magistrsko delo
Dušan Herzog, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilj raziskave je ugotoviti ali uporaba apna preprečuje pojav salmonele v hlevih za rejo piščancev. Raziskavo smo opravili na perutninskih farmah, kjer smo v enem hlevu (testni hlev) pobelili tla in stene z apneno brozgo in na koncu celoten hlev zameglili z razkužilom Fumagri HA; drugi hlev (kontrolni hlev) pa smo pripravili po navodilih iz priročnika za rejo brojlerjev. Kontrolna vzorčenja smo opravljali po odstranjevanju gnoja, po pranju hleva, po razkuževanju + beljenju, po plinjenju, ter na 0. dan, 7. dan, 14. dan, 21. dan, 28. dan in 35. dan reje. Vzorce so analizirali v laboratoriju NVI po metodi ISO 6579-1:2017. V raziskavi smo opravili 3 ponovitve v istih hlevih. Pojavnost pozitivnih vzorcev smo analizirali s statističnim paketom SPSS 28.1 z uporabo 2 testa. Ugotovili smo, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, v fazi razkuževanje + beljenje smo ugotovili statistično značilno (P ≤ 0,05) razliko med testnim in kontrolnim hlevom, kjer nismo zaznali pojav salmonele. V proizvodni fazi se statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika pojavi med hlevoma v 14. dnevu reje, kjer je v testnem hlevu manjša pojavnost salmonele. Pri vzorcih odvzetih s tal in sten ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik med hlevoma, saj v fazi razkuževanje + beljenje, plinjenje in 0. dan nismo zaznali pojav salmonele v testnem hlevu. V 35. dnevu reje se pojavi statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika med hlevoma, kjer v testnem hlevu nismo zaznali pojava salmonele. Rezultati analiz vzorcev iz krmilnikov, napajalnikov, loput so pokazali, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, saj v fazi razkuževanje + beljenje ni bilo pojava salmonele v testnem hlevu. V proizvodni fazi pa se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta v 14. in 21. dnevu reje, kjer smo zaznali več pozitivnih vzorcev na salmonelo v kontrolnem hlevu.
Ključne besede: Salmonela, apno, brojlerji, reja, vzorčenje
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 85; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
Razvoj tehnološko-ekonomskega modela za oceno investicije v hlev za rejo brojlerjev : diplomsko delo
Veronika Kolar, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analiza reje piščancev (brojlerjev) za meso glede na tehnološko-ekonomske parametre, glede na finančno upravičenost investicije ter glede na povrnitev investicije v izgradnjo novega hleva v 30. letih. S pomočjo tehnološko-ekonomskega simulacijskega modela smo razvili kalkulacijo skupnih stroškov, ter ocenili investicijo glede na parametre neto sedanje vrednosti in interne stopnje donosa s štirimi različnimi diskontnimi stopnjami. Ugotovili smo, da znaša koeficient ekonomičnost 2,03 kar pomeni, da je reja brojlerjev ekonomsko upravičena. Investicija pa bi se nam pri 6,85 odstotni obrestni meri vrnila že v trinajstem letu, ko bi bila neto sedanja vrednost prvič pozitivna
Ključne besede: tehnološko-ekonomski simulacijski model, investicija, hlev, brojlerji
Objavljeno v DKUM: 03.12.2021; Ogledov: 536; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

3.
Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
Adrijana Skrbiš, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: S poskusom smo želeli ugotoviti, ali so živali zmožne senzoričnega zaznavanja različnih krmnih mešanic, in ali so zmožne izbrati med različnimi krmnimi mešanicami. Poskus je bil razdeljen na dve opazovani skupini po 25 živali in je potekal ob različnih temperaturnih pogojih (povprečna zunanja temperatura pri prvi skupini 13 °C in pri drugi skupini 20 °C). Živali so bile označene in snemane. Na razpolago so imele enako osnovno krmno mešanico (KM0) s tremi različnimi dodatki (KM1, KM2, KM3) na osnovi kostanjevega tanina. Krme smo postavili na v naprej določene 4 lokacije, po določenem času pa smo krmne mešanice naključno zamenjali med lokacijami. Z zamenjavo krme na lokacijah smo dobili obdobja, znotraj katerih smo statistično analizirali obisk lokacij in krmnih mešanic. Analizo smo izvedli s statičnim programom SPSS 21.0 in z analizo χ2 ter z-testom. Pri nižjih temperaturah okolja je bilo več obiskov krme in obratno pri višjih temperaturah. V skupini 1 in 2 smo zaznali značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiskov lokacije, medtem ko so bile značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiska krme zaznane samo pri skupini 2. Dosežene telesne mase v skupini 1 so bile najvišje pri živalih, ki so obiskovale več krmnih mešanic, v skupini 2 pa pri živalih, ki so obiskovale le eno krmno mešanico. Ugotovili smo, da piščanci po spremembi položaja krme sledijo krmi na nov položaj.
Ključne besede: piščanci brojlerji / krma / izbira krme / rastnost
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1251; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (547,70 KB)

4.
5.
6.
UČINKOVITOST DODATKA FITAZE V POPOLNI KRMNI MEŠANICI NA PROIZVODNE REZULTATE PIŠČANCEV BROJLERJEV
Denis Perko, 2014, diplomsko delo

Opis: V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali novejši encimi fitaze izkazujejo boljšo aktivnost in učinkovitost pri reji piščancev brojlerjev kot starejši, že uporabljeni encimi. Dan stare piščance (DSP) provenience Ross 308 smo razdelili na tri skupine (A, B, C) po 6 ponovitev v ločenih oddelkih po 100 živali. Vsaka skupina je dobivala enako krmno mešanico, ki se je razlikovala v primešanem encimskem dodatku. Skupinam smo v krmne mešanice dodajali različne koncentracije dodatkov. Skupini A smo dodali dodatek A 150 g/tono, skupini B dodatek B 33g/tono, skupina C pa je bila krmljena s dodatkom C 50 g/tono krmne mešanice. Vse tri skupine so dosegale zelo dobre proizvodne rezultate, nizko mortalnost in dobro konverzijo krme. Najvišjo maso na 42. dan reje je dosegla skupina A (2,942 kg), z majhnim odstopanjem sledi skupina C (2,932 kg). Obe skupini sta se statistično značilno (p ≤ 0,05) ločili od skupine B. Pri konverziji krme se skupine med seboj niso statistično značilno razlikovale (p > 0,05). Skupina C je dosegla najugodnejšo konverzijo krme (1,717 kg/kg), sledila je skupina B (1,738 kg/kg) in nato skupina A (1,739 kg/kg). V skupini A in C je poginilo 15 (2,5 %) živali, v skupini B pa 8 (1,33 %) živali. Najvišji koeficient učinkovitosti izkazuje skupina C (380,0). Prav zato lahko sklepamo, da je v našem poskusu najboljše rezultate dosegla skupina C, ki je imela dodatek C 50 g/tono krmne mešanice.
Ključne besede: piščanci brojlerji, fitaza, rastnost, konverzija, koeficient učinkovitosti
Objavljeno v DKUM: 03.03.2014; Ogledov: 1690; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (390,48 KB)

7.
REZULTATI CEPLJENJA PIŠČANCEV PROTI KOKCIDIOZI
Estera Črnivec, 2011, diplomsko delo

Opis: Piščance smo vakcinirali na 6. dan starosti po metodi v vodi za pitje in spremljali razvoj doživljenjske odpornosti. Primerjali smo proizvodne rezultate piščancev, ločene v štirih skupinah, ki so bili krmljeni z enakimi mešanicami. Dan stari piščanci so bili vhlevljeni v 4 oddelke po 200 piščancev. Od vselitve piščancev in do zakola pri 35 dnevu starosti, smo spremljali tedensko maso, izkoriščanje krme, pogin in zdravstveno stanje živali. V testu, ki mo ga izvedli na brojlerskih piščancih, smo primerjali način preventive kokcidioze in njen vpliv na zdravstveno stanje in proizvodne rezultate.
Ključne besede: brojlerji, vakcinacija, kokcidioza, kokcidostatiki, živa vakcina
Objavljeno v DKUM: 27.06.2011; Ogledov: 3022; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
Analiza rezultatov pitanja brojlerskih piščancev provenience Hubbard in Ross 308
Sonja Pogorevc, 2010, diplomsko delo

Opis: Pozitivni učinki genetskih lastnosti, uravnotežena prehrana in ugodni bivalni pogoji so omogočili, da dosegajo današnji brojlerski piščanci v kratkem času pitanja (40-43 dni) visoko telesno mase in zelo dober izkoristek krme. Glede na stalno prisoten trend povečevanja porabe piščančjega mesa se največji del teh piščancev proda razkosanih na glavne telesne dele, velika količina pa v produktih iz piščančjega mesa tako, da se danes le manjši del piščancev proda v obliki celih zaklanih trupov. Prodaja in kulinarična obdelava piščancev v celem trupu je značilna za piščance pripravljene na ražnju-grilu, to je način, ki je v zelo cenjen in predstavlja eno od variant hitre hrane, ki je okusna in poceni. Za pokrivanje potreb po lažjih trupih se današnji brojlerski piščanci koljejo stari že pri starosti okrog 30 dni, ko skeletna muskulatura še niso dovolj razvita, kar se kaže v vodenem in premalo čvrstem mesu. Namen diplomske naloge je bil testirati brojlerske piščance počasnejše rasti. Testirali smo piščance provenience Ross 308, Hubbard Flex in Hubbard F 15. Piščanci so bili vzrejani v hlevu v kontroliranih mikroklimatskih pogojih, po tehnologiji talne reje na globokem nastilu. Najvišjo telesno maso 1,943 kg so ob koncu testa dosegli piščanci Ross 308, sledijo piščanci Hubbard F 15 s povprečno telesno maso 1,826 kg, najnižjo povprečno telesno maso 1,823 kg pa izkazujejo piščanci Hubbard Flex. Glede na razvitost glavnih telesnih delov, to je delež prsi, beder in peruti na očiščen trup, z najmanjšim deležem prsi 34,33 % izstopa provenienca Hubbard F 15. Ostale provenience imajo višji odstotek prsi od 35,86 % pri Hubbard Flex, do 37,51 % pri piščancih Ross 308. Hubbard F15 ima večji delež beder 31,2 %, ostale provenience pa od 29,17 % Hubbard Flex do 29,25 % Ross 308. Doseženi rezultati kažejo, da je provenienca Ross 308 priporočljiva za večji prirast in ob najugodnejšem deležu prsi s tem primerne za običajno prodajo v celem trupu oziroma za razrez. Provenienca Hubbard Flex in Hubbard F15 je dosegla v starosti 35 dni nižjo telesno maso, manjši delež prsi. Brojlerji Hubbard F15 so tako po dobljenih rezultatih testa najbližje vrednostim za pripravo na ražnju-gril.
Ključne besede: brojlerji, telesna masa, konformacija
Objavljeno v DKUM: 03.11.2010; Ogledov: 3144; Prenosov: 419
.pdf Celotno besedilo (243,68 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici