| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Mobilne denarnice
Sabina Šuster, 2021, magistrsko delo

Opis: Tehnološke inovacije, nedavne regulativne spremembe, COVID-19 in spremenjena potrošnikova pričakovanja so popolnoma spremenila potrošnikove nakupovalne in plačilne navade. Plačevanje se nezadržno seli na pametne naprave, ki postajajo digitalna verzija naših fizičnih denarnic. Plačevanje z mobilnimi denarnicami najpogosteje poteka z uporabo brezstične ali NFC tehnologije. Največje uporabne vrednosti mobilnih denarnic so priročnost, hitrost in enostavnost izvedbe mobilnega plačila. Mobilna denarnica izkorišča več funkcij tehnologije pametnih telefonov, kot so kamera, bralniki prstnih odtisov, biometija itd., s pomočjo katerih je mogoče opraviti varno avtentikacijo ter tako preprečiti morebitne goljufije. Varnost je najpomembnejši vidik mobilnih denarnic pri digitalnih, mobilnih plačilih. Ljudje vedno raje uporabljamo način plačila, ki zagotavlja visoko raven varnosti. Plačilne kartice, shranjene v mobilni denarnici, so zaradi več vgrajenih varnostnih mehanizmov bolj varne kot fizične plačilne kartice. Podatki o kartici niso shranjeni v telefonu ali uri, temveč transakcija poteka preko tokenizacije – enkratnih žetonov oziroma ključev, kar zagotavlja večjo varnost. Z vstopom fintech podjetij na področje finančnih storitev in ponudbe lastnih mobilnih denarnic, so tudi banke morale pohiteti v svet digitalizacije s prilagoditvijo IT sistemov, da so lahko ostale konkurenčne pred tehnološko močnejšimi izzivalci. Naložbe v razvoj novih tehnologij in bančnih storitev so tako nujne, saj lahko občutno izboljšajo uporabniško izkušnjo ter omogočijo dolgoročno znižanje stroškov poslovanja. S PSD2 regulativo o plačilnih storitvah in odprtem bančništvu, kjer banke omogočijo dostop do komitentovih podatkov tudi tretjim zainteresiranim osebam, so banke zavezane k upoštevanju še višjih varnostnih standardov, saj zakonodaja želi potrošnika še bolj zaščititi. Soočanje bank s tehnološki fintech velikani pa ne pomeni le povečanja konkurence, ampak tudi možnost izkoriščanja sinergij in ustvarjanja priložnosti napredka med obema udeležencema na področju mobilnih plačil in novih tehnologij.
Ključne besede: mobilne denarnice, NFC, brezstično plačevanje, mobilne naprave, finančne tehnologije, digitalizacija
Objavljeno: 30.06.2021; Ogledov: 98; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

2.
UPORABA TEHNOLOGIJE NFC V PODPORNIH ŽIVLJENJSKIH OKOLJIH
Borut Kosem, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena brezžična tehnologija kratkega dosega NFC in njena uporaba. Namen diplomskega dela je prikazati možnost uporabe tehnologije NFC na različnih področjih v vsakdanjem življenju. Na začetku je nekaj besed namenjenih zgodovini in razvoju tehnologije NFC, na kratko je predstavljenih nekaj sorodnih brezžičnih radijskih tehnologij. Sledi opis tehnologije, radijskih signalov in signalnih vmesnikov ter delovanja naprav in značk NFC. Predstavljene so možnosti uporabe z prikazom na nekaj praktičnih primerih. Na koncu je podrobno predstavljen in praktično izveden preprost alarmni sistem z uporabo mikrokrmilnika Arduino in implementacijo tehnologije NFC.
Ključne besede: tehnologija NFC, značka NFC, brezžična komunikacija, brezstično plačevanje, alarmni sistem
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 745; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

3.
BREZSTIČNI MOBILNI PLAČILNI SISTEMI Z UPORABO TEHNOLOGIJE NFC
Borut Vodušek, 2013, magistrsko delo

Opis: Brezstično mobilno plačevanje z uporabo tehnologije NFC je v zadnjem času zelo vroča tema, ko teče pogovor o naprednih plačilnih rešitvah za mobilne naprave. Uporaba te tehnologije se pogosto navaja kot najboljša izbira med trenutno razpoložljivimi rešitvami, ki jih je mogoče uporabiti za lokalno plačevanje z mobilnim telefonom. Takšno prepričanje ni naključje in temelji na realnih predpostavkah, vendar se vse do danes ni uspelo, razen z nekaj izjemami, širše potrditi v praksi. Zdi se, da še vedno obstaja veliko ovir, ki to preprečujejo. Spoznavanje različnih dimenzij teh ovir je glavni cilj tega magistrskega dela, v katerem se najprej osredotočam na predstavitev splošnih značilnosti in razširjenosti mobilnega plačevanja, s poudarkom na brezstičnem mobilnem plačevanju NFC. Sledi obravnava značilnosti tehnologije NFC in njene arhitekture v mobilnem telefonu, ki jo nadaljujem s predstavitvijo teoretičnega modela ekosistema brezstičnega mobilnega plačilnega sistema NFC. Zgradbo in delovanje tega ekosistema nato pojasnjujem s predstavitvijo značilnosti posameznih deležnikov, ki ga sestavljajo, ter na ta način oblikujem teoretično izhodišče za obravnavo potencialnih poslovnih modelov in scenarijev implementacije, ki jih lahko deležniki uporabijo pri izgradnji brezstičnega mobilnega plačilnega sistema NFC. Pridobljena spoznanja iz te obravnave nadgrajujem z obravnavo ključnih faktorjev izgradnje uspešnega ekosistema brezstičnega mobilnega plačilnega sistema NFC. Izbrane scenarije implementacije nato povežem z izbranimi primeri iz prakse. V zaključnem delu magistrskega dela se osredotočam na vrednotenje primernosti različnih pristopov k mobilnemu plačevanju za izvedbo lokalnih plačil, ter ponazoritvijo trenutnega stanja in trendov na tem področju. Sinteza pridobljenih spoznanj vodi do zaključka, da kompleksnost izgradnje in vzdrževanja ekosistema brezstičnega plačilnega sistema NFC presega kompleksnost izgradnje in vzdrževanja kartičnega plačilnega sistema. Prisotnost storitev z dodano vrednostjo v sistemu brezstičnega mobilnega plačevanja NFC je zato nujen pogoj za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti tega sistema. Izkazalo se je tudi, da tehnologija NFC kljub svojim prednostim ni najboljša izbira za vsakogar, ki želi ponuditi storitev lokalnega plačevanja z mobilnim telefonom. Potencialni ponudnik brezstičnih mobilnih plačilnih storitev, ki želi zagotoviti svojo prisotnost v fizičnem svetu plačilnih terminalov, mora zato dobro preučiti vse razpoložljive pristope in se na podlagi lastne presoje odločiti, katerega bo izbral.
Ključne besede: mobilno plačevanje, NFC, tehnologija NFC, brezstično mobilno plačevanje, lokalno plačevanje, elektronske oznake, standardi NFC, arhitektura NFC, poslovni modeli, ekosistem, ključni faktorji, projekti, pilotski, komercialni, trendi, prognoze
Objavljeno: 19.06.2013; Ogledov: 2112; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici