| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vrednote izbranih protagonistov v seriji Harry Potter s poudarkom na profesorju Robausu Rawsu
Tamara Sprinčnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Pričujoča magistrska naloga temelji na analizi protagonista Robausa Rawsa, ki zavzema pomembno profesorsko mesto v knjižni zbirki o mladem čarovniku Harryju Potterju. Analiza je usmerjena k prepoznavanju in določanju vrednot izbranih protagonistov, ki se med branjem izkažejo za pomembne in ključne. V ospredje postavljeni profesor Robaus Raws se v zgodbah izkaže kot izjemno romantičen protagonist, čigar vrednote imajo ključno vlogo pri vzpostavitvi vrednotnega sistema celotne serije. Ob tem skupaj s preostalimi osebami tvori sliko, ki povezuje magičnost zgodbe, sporočilo vsakega posameznika in njihove vrednote z našim lastnim življenjem. S pomočjo izpisanih vrednot, primerjav in zaključkov je mogoče vzpostaviti identifikacijo resnične osebe s samo zgodbo, z izbranim protagonistom ali s pretečenim študijskim letom na Bradavičarki. Naloga odpira pogled na definiranje vrednot, ki so jih razvili različni tuji in slovenski raziskovalci tega področja. Pri delitvi vrednot v skupine in podskupine je za izhodišče uporabljena delitev slovenskega raziskovalca Janeka Muska. Ta je uporabil delitev na velekategoriji apolonskih in dionizičnih vrednot, ki ju je v bistvu dodatno razdvojil. S pomočjo teh teoretičnih podkrepitev je bilo mogoče izpeljati celotno analizo vrednotnega sistema serije, izpostaviti ključne vrednote posameznikov in vzpostaviti hierarhično lestvico vrednot profesorja Rawsa. Sporočilo dela temelji na čarovniji, ustvarjeni s strani J. K. Rowling. Ta ni omejena le na svet čarovnikov in območje Bradavičarke. Takšen svet je v nas, v vsakem posamezniku in se zrcali skozi moč brezpogojne in pristne ljubezni. Prav zaradi tega so knjige o Harryju Potterju odlična odskočna deska za srečanje z irealnim kot tudi realnim življenjem, podkrepljenim s črno-belim slikanjem življenja na dobro in zlo. Črno-belo slikanje življenja nas hkrati opozarja, da pravih bitk ne bijemo navzven, temveč v nas samih, kar doživljajo protagonisti obravnavane serije del. Zmeraj znova je moč zaznati, koliko so v življenju pomembni naši lastni cilji, do katerih pridemo s pomočjo vrednot. Za najmočnejšo vrednoto se vedno znova izkaže ljubezen, brez katere ni vredno živeti življenja.
Ključne besede: vrednote, Harry Potter, Robaus Raws, brezpogojna ljubezen, dobri in zli čarovniki, čarovnija.
Objavljeno: 12.11.2019; Ogledov: 464; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
ODGOVORNOST STARŠEV ZA USPEŠNO VZGOJO
Tea Golob, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli raziskati vrednote, ki so povezane z vzgojo otrok (odgovornost, samostojnost, postavljanje meja, disciplina, zgled, doslednost, popuščanje, sprejemanje drugačnosti, brezpogojna ljubezen, poslušnost, sporazumevanje). Želeli smo pridobiti mnenje staršev o pomenu teh vrednot pri vzgoji ter mnenje staršev o pomanjkljivih lastnosti pri otrocih in starših v današnji družbi. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo namenili pozornost ključnim vrednotam, ki so povezane z vzgojo. Obravnavali smo vrednote, ki bi jih pri vzgoji morali imeti in upoštevati starši ter vrednote, katere bi otrokom starši naj privzgojili. Omenili smo z zakonom določeno odgovornost staršev, razliko med vzgojo nekoč in danes ter različne vzgojne stile. V empiričnem delu smo raziskali razlike v odgovorih na vprašanja glede uspešne vzgoje. Naš cilj je bil ugotoviti, ali imajo starši različnih starosti, spola, izobrazbe in različnega bivanja enako mnenje glede lastne odgovornosti za uspešno vzgojo. Na splošno smo želeli tudi ugotoviti, kaj je po oceni staršev njihova odgovornost za uspešno vzgojo.
Ključne besede: vzgoja, odgovornost, starši, otroci, samostojnost, učenje, brezpogojna ljubezen, privzgajanje, vrednote.
Objavljeno: 03.06.2013; Ogledov: 1624; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici