| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Nepooblaščeno zbiranje poslovnih podatkov gostinskih lokalov preko Wi-Fi
Vladimir Mačužić, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo pojav in razvoj Wi-Fi tehnologije in kibernetske kriminalitete ter potrebo po učinkovitih varnostnih nastavitvah računalniških sistemov z namenom preprečevanja nepooblaščenega dostopanja do poslovnih podatkov. V magistrskem delu je prikazana problematika varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov gostinskih lokalov, ki uporabnikom predstavljajo dodatno tveganje za nepooblaščeno dostopanje do poslovnih podatkov. V delu so predstavljeni ukrepi in rešitve za izboljšanje varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov. Predstavljeni so tudi načini ozaveščanja uporabnikov glede kibernetske kriminalitete in varnosti, ki bodo uporabnikom omogočili bolj rigorozno nastavitev varnostnih protokolov, ter percepcije kibernetskega prostora kot vse bolj razvijajočega se segmenta, polnega inovativnih groženj. S študijem in analiziranjem literature smo opisali in predstavili Wi-Fi tehnologijo ter njene varnostne slabosti. Prav tako smo predstavili kibernetsko kriminaliteto, nepooblaščene vdore v računalniške in druge informacijske sisteme ter akterje, ki izvajajo nepooblaščene vdore. Z analitično metodo smo predstavili trenutno stanje moderne Wi-Fi tehnologije in varnosti ter prikazali najbolj znane primere nepooblaščenih vdorov v zadnjih letih. Nadalje smo s pomočjo kvantitativne metode oziroma ankete prišli do spoznanj, da so potrebni dodatni varnostni mehanizmi in ozaveščanje uporabnikov z namenom vzpostavitve učinkovite digitalne varnosti. S pomočjo raziskovanja potrebe po boljši ozaveščenosti lastnikov gostinskih lokalov glede kibernetske varnosti in neučinkovitih varnostnih mehanizmov le-teh pričakujemo, da bodo lastniki gostinskih lokalov kibernetske grožnje razumeli kot realne in vseprisotne.
Ključne besede: brezžična omrežja, Wi-Fi, podatki, poslovni podatki, nepooblaščeni vdori, informacijska varnost, gostinski lokali, magistrska dela
Objavljeno: 04.05.2018; Ogledov: 755; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (3,92 MB)

2.
Mobilna naprava kot sredstvo za določanje lokacij uporabnika
Nejc Fabjan, 2017, diplomsko delo

Opis: Mobilne naprave so postale del vsakdana. Omogočajo nam, da vsakodnevne dejavnosti opravimo lažje in hitreje, istočasno so postale nekakšna stalnica, brez katere preprosto ne gre. Razvoj mobilnih naprav je prinesel tudi številne storitve, ki nam pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, dejavnostih. Med temi storitvami je tudi določanje lokacij s pomočjo mobilne naprave. Delo nam predstavi, kaj sta mobilna naprava in lokacija ter kako delujeta v sinergiji – določanje lokacije s pomočjo mobilne naprave. Določanje lokacije s pomočjo mobilne naprave nam omogoči, da lahko določimo, kje se posameznik nahaja. Za določanje lokacije poznamo več različnih sistemov. Delo predstavi dva načina, in sicer določanje lokacije s pomočjo sistema GPS in pridobivanje lokacije s pomočjo brezžičnih omrežij. Podatki, ki jih sistema pridobita, se vedno nekje tudi hranijo, zato sledi predstavitev dogajanja po prejemu lokacijskih podatkov in njihovega shranjevanja. Prav tako je v delu predstavljeno, kaj lahko posameznik naredi glede hranjenja takšnih informacij. Pridobljeni podatki pa niso le shranjeni, ampak jih je mogoče uporabiti tudi za nadaljnjo obdelavo – s pomočjo podatkov lahko pridobimo najrazličnejše storitve. Te storitve so namenjene predvsem reševanju v stiski, lajšanju življenja ter zabavi. Tako sledi predstavitev storitev, ki omogočajo pridobitev lokacij. Storitve, ki omogočajo pridobitev lokacij za svoje delovanje, ne smejo preseči okvirjev, ki so zakonsko predpisani. Okvirji predstavljajo omejitev posega v uporabnikove človekove pravice, te pa so pravice vseh ljudi. Raziskava v drugem delu predstavi, v kolikšni meri so ljudje ozaveščeni o pridobivanju lokacij prek mobilne naprave, storitvah, vezanih na pridobivanje lokacij, ter kaj vse prinašajo takšne informacije. V zaključku naloge povzamemo ugotovljeno.
Ključne besede: mobilne naprave, geolokacijski podatki, brezžična lokalna omrežja, GPS, zasebnost, informacijska varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 644; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

3.
Ponavljalnik telegramov v brezžičnih senzorskih omrežjih
Andraž Vergles, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zakjučni nalogi je opisano načrtovanje ponavljalnika za brezžično avtomatsko odčitavanje merilnikov porabe. Ponavljalnik je bil načrtovan v skladu s standardi, ki veljajo v brezžičnih komunikacijah in, ki definirajo komunikacijske protokole. Pri načrtovanju smo se osredotočili na čim manjšo porabo naprave med delovanjem in čim manjšo velikost Izvedene so bile meritve modulacijske pasovne širine, porabe naprave, S11 parametra antene in njene usmerjenosti.
Ključne besede: vgrajeni sistemi, wM-BUS, avtomatsko odčitavanje metrov, brezžična senzorska omrežja
Objavljeno: 21.03.2017; Ogledov: 695; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

4.
Primerjava varnosti domačih brezžičnih omrežij in brezžičnih omrežij v podjetjih
Blaž Kukovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je analizirana primerjava varnosti domačih brezžičnih omrežij in brezžičnih omrežij v podjetjih v slovenskem prostoru. V prvem delu so predstavljena brezžična omrežja in vidik varnosti. Sledi predstavitev tehnologij, zgodovine in smeri razvoja. V drugem delu smo izvedli spletni anketi v podjetjih in pri domačih uporabnikih, s katerima smo preverjali upoštevanje priporočil in dobrih praks za zavarovanje brezžičnih omrežij, zavedanje nevarnosti in pomembnost zaščite različnih tipov podatkov. Analizirali smo dobljene rezultate in jih predstavili tako grafično kot opisno. Prišli smo do ugotovitve, da je stanje glede varnosti brezžičnih omrežij v podjetjih zadovoljivo, medtem ko je stanje pri delu domačih uporabnikov (10-20 %) precej alarmantno, saj ni poskrbljeno niti za minimalni nivo zaščite omrežja.
Ključne besede: varnost brezžičnih omrežij, brezžična omrežja v podjetjih, domača brezžična omrežja, anketa
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 740; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

5.
OPTIMALNO NAČRTOVANJE PRENOSNIH KANALOV V OMREŽJU Wi-Fi
Matjaž Jaklevič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje problematiko prekrivanja kanalov v brezžičnem lokalnem omrežju. Uvodni del vsebuje pregled brezžičnih omrežij ter predstavitev standardov IEEE 802.11. Uvodnemu delu sledi pregled kanalov in problematika nastavljanja kanalov v brezžičnem lokalnem omrežju. Za postavitev testnega omrežja smo uporabili dva brezžična usmerjevalnika TP-LINK Archer C7, en prenosni računalnik kot strežnik ter dva prenosna računalnika z brezžičnima povezavama, ki sta predstavljala odjemalca. Usmerjevalnika sta bila s strežnikom povezana preko lokalnega žičnega omrežja. Dva prenosna računalnika kot odjemalca pa smo uporabili za testiranje prenosa podatkov pri različnih kanalih brezžičnega omrežja in obremenitvah usmerjevalnikov.
Ključne besede: brezžična omrežja, Wi-Fi, WLAN, prenosni kanali
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 719; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

6.
Varnost in zaščita v brezžičnih omrežjih
Danijel Korošec, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se osredotoča na problem slabe zaščite brezžičnih omrežij med domačimi uporabniki. Nekatera brezžična omrežja so slabo zaščitena, medtem ko nekatera zaščite sploh ne uporabljajo. Takšna brezžična omrežja izkoriščajo napadalci, ki si z vdorom pridobijo korist ali pa lastniku naredijo škodo oziroma jim v nekaterih primerih celo spremenijo življenje. Vsi novejši usmerjevalniki ponujajo zaščito, ki ščiti uporabnike pred takšnimi vdori ter jim nudi večjo zasebnost, le nastaviti jo je potrebno. Diplomska naloga obravnava različne vdore, ki pretijo uporabnikom, kot tudi predstavitev varnostnih protokolov za zaščito brezžičnih omrežij ter ostale smernice za doseganje visoke stopnje zaščite, čeprav 100-odstotna zaščita ne obstaja.
Ključne besede: zaščita, varnost, brezžična omrežja, Wi-Fi
Objavljeno: 14.03.2016; Ogledov: 1251; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

7.
Protokoli za overjanje in dogovor o ključu za neinfrastrukturna omrežja, prilagojeni konceptu interneta stvari
Muhamed Turkanović, 2016, doktorska disertacija

Opis: V zadnjih letih se je pozornost raziskovalcev usmerila v domeno neinfrastrukturnih omrežij in v zagotavljanje varnosti teh omrežij s pomočjo kriptografskih principov. Takšna omrežja predstavljajo za raziskovalce zaradi svojih specifičnih lastnosti, predvsem omejene arhitekture, nov izziv. Potrebno je namreč zagotoviti kompromis med varnostjo in učinkovitostjo. Poglaviten delež neinfrastrukturnih omrežij so brezžična senzorska omrežja, ki so del koncepta interneta stvari. V doktorski disertaciji obravnavamo področje varnostnih protokolov za overjanje in dogovor o ključu za brezžična senzorska omrežja v povezavi z vseprisotnim konceptom interneta stvari. V okviru disertacije smo izvedli klasifikacijo znanih napadov na protokole za overjanje in dogovor o ključu ter specifičnih napadov na brezžična senzorska omrežja. Izvedli smo analize obstoječih protokolov za overjanje in dogovor o ključu za brezžična senzorska omrežja, z namenom ugotavljanja pomanjkljivosti v varnosti, zasnovi in učinkovitosti. Z rezultati analiz smo pokazali, da imajo določeni uveljavljeni protokoli (tj. Dasov in Xuejev protokol) pomanjkljivosti v delovanju, varnosti in učinkovitosti. Prav tako smo predlagali izboljšave omenjenih protokolov. Dokazali smo, da sta izboljšavi varnejši in/ali učinkovitejši. Varnost protokolov smo vrednotili s pomočjo hevrističnega modela, ki predstavlja trenutno uveljavljeno prakso na področju vrednotenja varnosti protokolov za brezžična senzorska omrežja. Kot bazo znanih napadov za hevristično vrednotenje varnosti smo uporabili pripravljeno klasifikacijo napadov. Učinkovitost izboljšanih protokolov smo vrednotili s pomočjo analiz računske, komunikacijske in prostorske zahtevnosti. Pri pregledu literature smo ugotovili pomanjkanje protokolov s področja zagotavljanja varnosti povezovanja brezžičnih senzorskih omrežij z internetom stvari. Iz tega razloga smo razvili nov in izviren protokol, ki temelji na povezovanju omenjenih področij. Model predlaganega protokola omogoča kateremu koli udeležencu iz interneta stvari overjanje ter dogovor o ključu neposredno s posameznim senzorskim vozliščem iz brezžičnega senzorskega omrežja. Nad predlaganim protokolom smo izvedli varnostno analizo, ki temelji na hevrističnem modelu vrednotenja varnosti ob upo- števanju klasifikacije napadov, zasnovane v tem delu. Prav tako smo rezultate analiz primerjali z izbranimi protokoli. Rezultati varnostne analize so pokazali, da predlagani protokol zagotavlja visok nivo varnosti, saj je odporen na znane napade, ki smo jih klasificirali v prvem delu raziskave. Primerjava varnosti predlaganega protokola je le-tega postavila na prvo mesto. Prav tako smo nad predlaganim protokolom izvedli analizo učinkovitosti s pomočjo posamičnih analiz računske, komunikacijske in prostorske zahtevnosti. Rezultati analiz in primerjava z izbranimi protokoli so pokazali, da je protokol glede na prostorsko zahtevnost primerljiv z izbranimi protokoli. Kljub temu so rezultati analize računske in komunikacijske zahtevnosti pokazali, da je protokol še zmeraj učinkovit, saj temelji na simetrični kriptografiji in uporabi relativno majhnega števila računsko nezahtevnih operacij. Posledično se predlagani protokol uvršča med lahke protokole, ki so primerni za energijsko omejena brezžična senzorska omrežja.
Ključne besede: brezžična senzorska omrežja, internet stvari, protokoli, dogovor o ključu, overjanje, neinfrastrukturna omrežja
Objavljeno: 19.02.2016; Ogledov: 1524; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

8.
Omrežje Eduroam na osnovni šoli Ivana Skvarče
Aleš Prapertnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Brezžična omrežja v šolah omogočajo nove načine izobraževanja in kaže, da bodo v prihodnjih letih postala nepogrešljiv pripomoček katere koli izobraževalne ustanove. Naloga predstavlja tehnologijo in značilnosti omrežja Eduroam ter opisuje korake izgradnje in vzpostavitve omrežja na primeru osnovne šole. V prvem delu smo predstavili brezžična omrežja in omrežje Eduroam. Predstavljeni so nameni uporabe, ki so podkrepljeni s primeri. V osrednjem delu smo zapisali vse značilnost in zahteve takega omrežja. To so tehnologija in oprema, upravljanje in postopki za uporabnika in organizacijo. Naloga temelji na izkušnjah, pridobljenih pri aktivni uporabi v praksi na osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju. Opisali smo vse korake izgradnje omrežja na našem primeru. V zaključku smo poudarili testiranje in izdelali analizo omrežja. Končna ugotovitev kaže, da je uporaba takšnih tehnologij danes že nujna. Z njo laže dosežemo zastavljene cilje ter hkrati pripomoremo k boljši kakovosti učenja in boljšim rezultatom. Je enostavna za uporabo in temelj nadgradnje učnih in delovnih pripomočkov v osnovnih šolah in kasneje.
Ključne besede: omrežje Eduroam, brezžična omrežja, strežnik RADIUS, imenik LDAP, dostopovna točka.
Objavljeno: 13.11.2015; Ogledov: 900; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

9.
Recent advances in information science
2013, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Ključne besede: računalništvo, omrežja, brezžična omrežja, informacijska varnost, kriptografija, programski jeziki, konference, zborniki
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 561; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo

10.
UVAJANJE AVTOMATIZIRANEGA SKLADIŠČNEGA SISTEMA V INDUSTRIJSKEM OBRATU
Mario Petras Arelich, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis uvajanja avtomatiziranega skladiščnega sistema v industrijskem obratu. Predstavlja, kako je sistem vključen v proizvodnjo in zakaj je potreben. V današnjem hitro rastočem gospodarskem okolju so skladiščenje in z njim povezani procesi veliki izzivi za podjetje. To še posebej velja za tista podjetja, katerih cilj je prihraniti čim več časa in nepotrebnih stroškov.
Ključne besede: industrijska omrežja, industrijski ethernet, PROFIBUS, močnostni tirni ojačevalnik, PROFINET, industrijska brezžična komunikacija
Objavljeno: 04.02.2014; Ogledov: 1102; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici