| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Spremljanje, analiziranje in napadanje ranljivih naprav z brezžičnimi penetracijskimi orodji : diplomsko delo
Jan Kvartič, 2023, diplomsko delo

Opis: Vedno več naprav danes uporablja brezžično komunikacijo. Vendar to ne pomeni, da je komunikacija med vsemi varna, saj je v praksi težko zagotoviti popolno varnost. V diplomskem delu smo preučili, kako delujejo naprave za brezžično penetracijsko testiranje, se seznanili s frekvencami pod 1 GHZ, na katerih delujejo vsakodnevne naprave, in si podrobno pogledali, kako lahko odkrijemo ter izkoristimo varnostne pomanjkljivosti z različnimi vrstami napadov. Nato pa smo vse to uporabili še v praksi in izvedli zajem ter analizo podatkov in izpeljali dejanski napad. Prišli smo do zaključka, da je bila končna naprava ranljiva, saj so bili napadi uspešni. Proučili smo tudi, kako lahko te varnostne pomanjkljivosti odpravimo in kako se lahko zaščitimo pred nepooblaščenimi napadi.
Ključne besede: brezžična komunikacija, analiza signalov, ranljivosti, zaščita, zlonamerne naprave
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 303; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

2.
Elektronski sistem za varno vključevanje v promet : diplomsko delo
Jani Preskar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj elektronskega sistema, ki nam omogoča varno vključevanje v promet iz nepreglednih parkirnih mest. Ko se vozilo želi vključiti v promet, vozila na cestišču na to opozorimo s pomočjo svetlobnega opozorila, ki je postavljeno na vidno mesto in ga uporabnik proži na daljavo. Elektronski sistem komunicira s pomočjo radio frekvenčne komunikacije pri frekvenci 433 MHz, ter sporoča aktivnosti preko Wi-Fi brezžične povezave. V delu je opisana raziskava predpisov, ki nas omejujejo, raziskava sistemov, ki uporabljajo podobno tehnologijo, razvoj našega elektronskega sistema, testiranje njegovega delovanja ter predstavitev in komentar naših rezultatov.
Ključne besede: elektronski sistem, brezžična komunikacija, RF 433 MHz, radio frekvenčna komunikacija, varno vključevanje v promet
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 698; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

3.
Razvojna platforma PlatformIO : zaključno delo
Vladimir Miladinović, 2020, diplomsko delo

Opis: Eksplozivna rast področja interneta stvari in vseprisotnega računalništva je spodbudilo potrebo po boljšem ekosistemu za integracijo različne strojne opreme. V času pisanja diplomskega dela je večina razvojnih okolij, ki omogočajo združitev različnih razvojnih ploščic, pomanjkljiva na številnih področjih. Posledično je podpora kompleksnejših projektov slaba. Cilj razvojne platforme PlatformIO je združiti razvojne rešitve strojne opreme proizvajalcev v inovativen in bolj produktiven ekosistem. V diplomskem delu bomo primerjali razvojno platformo PlatformIO z ostalimi rešitvami in preverili, ali doseže zastavljeni cilj.
Ključne besede: brezžična komunikacija, razvojne ploščice, razvojno okolje, senzor.
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 872; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

4.
BREZSTIČNI KOMUNIKACIJSKI VMESNIK ZA MOBILNE APLIKACIJE
Ljubomir Ristikj, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektu smo razložili delovanje brezstične komunikacije, njen standard in protokol, osnove operacijskega sistema Android in mobilne aplikacije, mikrokrmilnika Nucleo in povezljivosti z brezstično značko. Izdelali smo projekt, s katerim demonstriramo delovanje teh tehnologij. Aplikacijo v Androidu, ki se imenuje Demo Aplikacija/FERI, smo povezali z značko M24SR, na katero smo uspešno zapisovali podatke in jih nato z nje tudi brali.
Ključne besede: brezžična komunikacija, značka, android aplikacija.
Objavljeno v DKUM: 05.02.2019; Ogledov: 820; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (877,24 KB)

5.
Digitalni brezžični sistem za akustično kitaro
Tomaž Vidovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je bila izdelava vgrajenega sistema, ki omogoča enostavno in neinvazivno pretvorbo akustične kitare v elektroakustično kitaro. Sistem je bil sestavljen iz oddajnega in sprejemnega modula, med katerima je potekala digitalna brezžična komunikacija na nelicenčnem ISM -pasu 864 MHz. Na oddajnem modulu je bil za pretvorbo akustičnega signala v električni signal uporabljen magnetni odjemnik zvoka, katerega izhod je bil prilagojen z načrtanim avdio predojačevalnikom. Za pretvorbo prilagojenega analognega zvočnega signala v digitalno obliko je bil uporabljen 24-bitni AD -pretvornik. Za napajanje oddajnega modula je bila uporabljena LiPo -polnilna baterija. Na sprejemnem modulu je bil za pretvorbo digitalnega zvočnega signala v analogno obliko uporabljen 24-bitni DA -pretvornik, katerega izhod je bil namenjen priključitvi na ozvočenje oziroma ojačevalec. Na njem je bila tudi implementirana digitalna obdelava zvočnega signala za kontrolo glasnosti in tripasovnega avdio izenačevalnika. Vgrajena programska koda za realno-časovno zajemanje oziroma predvajanje in brezžično pošiljanje zvočnega signala ter koda celotnega digitalnega brezžičnega komunikacijskega protokola je bila izvedena na mikrokrmilniku oddajnega in sprejemnega modula. Iz rezultatov opravljenih meritev prototipnih vezij oddajnega in sprejemnega modula je bilo zaključeno, da realizirani sistem v večji meri ustreza predhodno določenim projektnim zahtevam. Na koncu so bile podane morebitne izboljšave in nadgradnje realiziranega sistema.
Ključne besede: vgrajen sistem, akustična kitara, digitalna brezžična komunikacija, digitalna obdelava signalov, avdio predojačevalnik
Objavljeno v DKUM: 29.11.2017; Ogledov: 1485; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (5,66 MB)

6.
ELEKTRONSKI SISTEM ZA PREBUJANJE IZ PARASOMNIJ
Mario Lukić, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je raziskati tehnologijo za brezžično komunikacijo in izdelati sistem za prebujanje iz parasomnij. Razdeljen je na dve enoti. Prva je senzorski modul, ki zaznava hojo med spanjem in prepoznava nočne strahove. Ta bo deloval s tlačnim višinomerom in mikrofonom. Drugi enota je postaja za prebujanje, ki bo s predvajanjem glasbe in svetlobnimi signali prebudila posameznika. Predstavljeno je teoretično delovanje tehnologij za izvedbo, poleg tega pa še opisani načrtovanje, sistem ter njegova možna nadgradnja.
Ključne besede: vgrajen sistem, brezžična komunikacija, parasomnija
Objavljeno v DKUM: 02.12.2016; Ogledov: 1869; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

7.
UPORABA TEHNOLOGIJE NFC V PODPORNIH ŽIVLJENJSKIH OKOLJIH
Borut Kosem, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena brezžična tehnologija kratkega dosega NFC in njena uporaba. Namen diplomskega dela je prikazati možnost uporabe tehnologije NFC na različnih področjih v vsakdanjem življenju. Na začetku je nekaj besed namenjenih zgodovini in razvoju tehnologije NFC, na kratko je predstavljenih nekaj sorodnih brezžičnih radijskih tehnologij. Sledi opis tehnologije, radijskih signalov in signalnih vmesnikov ter delovanja naprav in značk NFC. Predstavljene so možnosti uporabe z prikazom na nekaj praktičnih primerih. Na koncu je podrobno predstavljen in praktično izveden preprost alarmni sistem z uporabo mikrokrmilnika Arduino in implementacijo tehnologije NFC.
Ključne besede: tehnologija NFC, značka NFC, brezžična komunikacija, brezstično plačevanje, alarmni sistem
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 1240; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

8.
PRIKAZ PROFILOV ZAPOSLENIH NA ELEKTRONSKEM PAPIRJU
Bernard Gojzdnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, kjer je poraba energije elektronskih sklopov in naprav postala pomemben faktor. Pri zasnovi in razvoju je potrebno poiskati nek kompromis med hitrostjo delovanja naprave ter na drugi strani porabo energije za to napravo. Če se le da, je dobro zasnovati nek modularni koncept naprave, da se lahko uporablja ta ista naprava na večih področjih, ter se s tem poveča njena multifunkcionalnost. S tem pristopom si zagotovimo več financ za razvoj. Namen uporabe prikazovalnikov na principu tehnologije elektronskega papirja je predvsem zmanjšanje porabe energije pri napravah z baterijskim napajanjem in s tem podaljšanje avtonomije delovanja. Druga dobra lastnost elektronskega papirja pa je izredno dobra vidljivost in berljivost vsebine brez dodatne osvetlitve.
Ključne besede: elektronski papir, baterijsko napajanje, brezžična komunikacija, wifi, univerzalno serijsko vodilo, serijsko vodilo
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 992; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

9.
BREZŽIČNA TEHNOLOGIJA ZIGBEE V AVTOMATIZACIJI
Uroš Derstvenšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena uporaba brezžične tehnologije ZigBee v kombinaciji z elektronskim plinskim števcem. Naloga je razdeljena na štiri dele. Prvi del opisuje arhitekturo sodobnega sistema za zajemanje, komunikacijo in posredovanje podatkov gospodinjskih energetskih priključkov. V drugem delu je splošno predstavljena merilna oprema, princip merjenja pretoka plina in brezžična tehnologija ZigBee. V tretjem delu sledi opis integracije brezžične tehnologije ZigBee v pametni plinski števec. V zadnjem delu naloge pa so nanizani še praktični rezultati.
Ključne besede: brezžična komunikacija, zigbee, avtomatizacija, pametno upravljanje z energijo
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 1452; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

10.
KRMILNIK ZA NAPAJALNIKE LED S PULZNO-ŠIRINSKO MODULACIJO
Armin Čatak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana ena izmed rešitev krmiljenja napajalnikov svetlečih diod in s tem uporabo novejših in energijsko varčnejših svetil s svetlečimi diodami, ki za svoje delovanje potrebujejo krmilnike s konstantnimi tokovi. Prikazana je uporaba zatemnilne funkcije napajalnikov svetlečih diod z uporabo pulzno-širinske modulacije v obstoječih, žičnih povezavah, kjer pa žična povezava ni mogoča, pa krmilnik omogoča uporabo brezžičnih povezav. Srce krmilnika je mikrokrmilnik s štirimi ločenimi izhodi pulzno-širinske modulacije. Delovanje krmilnika je pogojeno s stanji na osmih vhodih in njihovim časovnim trajanjem. Štirje vhodi so krmiljeni z uporabo radijsko sprejemnega modula, drugi štirje pa so vhodi žičnih povezav oziroma tipk. Radijski sprejemnik deluje na frekvenci 433 MHz. Ima štiri logične izhode, katere upravljamo z radijskim oddajnim modulom s štirimi vhodi. Za preklapljanje stanj pulzno-širinske modulacije in krmiljenje optičnih izolatorjev na izhodih krmilnika so uporabljeni stikalni tranzistorji, za zaščito krmilnika pa so vhodi žičnih povezav zaščiteni z uporabo optičnih sklopnikov. Tiskano vezje krmilnika je načrtovano z uporabo programskega orodja za izdelavo tiskanih vezij Altium, programiranje mikrokrmilnika pa je izvedeno s pomočjo programskega orodja za pisanje programa in programiranje mikrokrmilnikov z imenom MPLAB, podjetja Microchip.
Ključne besede: LED, PWM, mikrokrmilnik, brezžična komunikacija
Objavljeno v DKUM: 06.05.2016; Ogledov: 1161; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici