| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OBLIKE KREDITIRANJA IN LEASINGA ZA OSEBNA VOZILA Z VIDIKA IZKUŠENJ PODJETJA X
Boštjan Šuntner, 2010, diplomsko delo

Opis: Finančne institucije ponujajo različne oblike in vrste financiranja osebnih vozil, med katerimi so osnovne kredit, finančni in operativni leasing. Vsaka izmed oblik ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti, ki se odražajo v pravnem, davčnem ali računovodskem vidiku. Pred sklenitvijo pogodbe o financiranju morajo vsi udeleženci preučiti klavzule pomembne za sklenitev pogodbe. Kredito- in leasingojemalci morajo biti seznanjeni z značilnostmi posamezne oblike financiranja. Kredito- in leasingodajalci pa morajo na drugi strani pravilno oceniti bonitetno sposobnost stranke, s katero sklenejo pogodbo o financiranju. Na ta način se lahko izognemo morebitnim nevšečnostim, ki bi se lahko pojavile v času financiranja.
Ključne besede: kredit, finančni leasing, operativni leasing, bonitetna sposobnost, plačilna nedisciplina, opomin, odvzem vozila, tožba.
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 1593; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (446,04 KB)

2.
KREDITI PRAVNIM OSEBAM-NA PRIMERU BANKE X
Tamara Grbac, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Banka je organizacija, katere glavna značilnost je zbiranje presežnih denarnih sredstev in dajanje kreditov. Pod določenimi pogoji nudi kratkoročne in dolgoročne kredite tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. Za uresničitev določenega cilja velikokrat ne zadostujejo lastna sredstva, potrebno je pridobiti dodatna finančna sredstva, tukaj pa se pojavijo banke s ponudbo kreditov. Pri kreditnem razmerju gre za razmerje med upnikom in dolžnikom. Banka pred odobritvijo kredita preveri bonitetno sposobnost komitenta z namenom zmanjšanja kreditnega tveganja. Kljub veliki previdnosti banka in podjetje ne moreta predvideti dogodkov, ki bi lahko negativno vplivali na vračilo kredita. Zato banka vse večjo pozornost namenja zavarovanju vračila kredita. V diplomskem seminarju sem se osredotočila na ponudbo kreditov pravnim osebam. Opisala sem dolgoročne in kratkoročne kredite, bonitetno sposobnost podjetja in podrobneje postopek odobritve in vodenja kredita pravnim osebam.
Ključne besede: Ključne besede: kredit, kratkoročni kredit, dolgoročni kredit, kreditno tveganje, bonitetna sposobnost, kreditno zavarovanje.
Objavljeno: 06.12.2011; Ogledov: 1228; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (254,75 KB)

3.
KREDITNO TVEGANJE V BANKI
Petra Mazalović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Banke so finančni posrednik na finančnem trgu. Naloga bank je, da skrbijo za stabilnost finančnega sistema. Stabilen finančni sistem z učinkovitim finančnim posredništvom spodbuja gospodarsko rast. Naloga banke je, da učinkovito razporeja finančne vire in pravočasno zazna, meri in ocenjuje finančna tveganja, ki jim je pri financiranju izpostavljena. Za objektivno ugotavljanje kreditne sposobnosti mora banka pred odločanjem o kreditu imeti na voljo vrsto ustrezno obdelanih in pripravljenih podatkov in informacij. Za spremljanje odobrenih kreditov pa mora kreditna mapa poleg teh podatkov in informacij vsebovati še podatke o znesku in pogojih odobrenega kredita, instrumentih zavarovanja, tekočem poravnavanju obveznosti ipd. Seveda pa je najpomembnejši proces odobravanja kreditov ocena kreditne sposobnosti in splošne bonitete poslovanja kreditojemalca in ocena dogovorjenih instrumentov zavarovanja odplačila obstoječih terjatev ter podatki in informacije o naravi posla in glavni dejavnosti dolžnika. Zato je nujno tesno sodelovanje banke in komitenta banke. Nujno ni le sodelovanje ob odobravanju kredita, temveč tudi med letom pri pregledih poslovanja komitenta, ko se tudi oceni možnosti dodatnega sodelovanja med banko in komitentom. Zato je treba medsebojne koristi in obveznosti uskladiti, da so optimalne tako za banko kot za komitenta. V diplomskem delu smo se osredotočili na kreditno tveganje, ki je pri poslovanju bank neizogibno. Analizirali smo vpliv finančnih in nefinančnih podatkov podjetja na njegovo bonitetno oceno. Predpostavili smo, da bi z bonitetno oceno dobili informacijo o načinu poslovanja podjetja, ki bi lahko bila v pomoč pri ocenjevanju komitentove kreditne sposobnosti. V diplomskem delu smo opisali kreditni proces v NLB d.d. od vloge komitenta do poplačila kredita ali pa izterjave ali odpisa kredita v primeru nevračila kredita. Nameravali smo vključiti tudi praktične primere, vendar zaradi poslovne skrivnosti nismo dobili ustreznih podatkov.
Ključne besede: banka, kreditno tveganje, bonitetna ocena, kreditni proces, kreditna sposobnost, upravljanje kreditnega tveganja
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 855; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (727,60 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici