| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija sistema za učinkovito rabo vode v industriji
Jan Vidmar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problematiko visoke porabe vode v industriji na specifičnem primeru. V diplomskem delu smo opisali industrijsko avtomatizacijo, krmilni sistem in delovanje PLK krmilnikov. Opisali smo tudi različne programske jezike, s katerimi lahko programiramo PLK krmilnike. V diplomskem delu se spoznamo tudi s programskima orodjema WebAccess Designer, ki služi oblikovanju HMI zaslonov, in LOGO! Soft Comfort V8.2, ki je namenjen programiranju krmilnika LOGO SOFT!. Problematiko visoke porabe vode smo poskusili rešiti s ponovno uporabo vode: vodo najprej spustimo skozi elemente, katere hladi, in jo šele nato porabimo v proizvodnji. Rešitev smo izvedli s PLK krmilnikom LOGO SOFT!. Za potrebe vizualizacije delovanja sistema ima sistem tudi HMI vmesnik, ki nam omogoča spreminjanje vrednosti, pri katerih se sprožijo posamezni opozorilni signali. S pomočjo avtomatiziranega procesa smo zmanjšali porabo vode s 300 m3 na delovni dan na 150 m3. To smo uspeli narediti tako, da smo vodo uporabili najprej za hlajenje in šele nato v tehnološkem procesu. S tem pa smo vodo tudi segreli na bolj primerno temperaturo za tehnološki proces.
Ključne besede: PLC, avtomatizacija, HMI, blokovni diagram, učinkovita raba vode
Objavljeno v DKUM: 22.10.2019; Ogledov: 768; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

2.
RAZVOJ RAČUNALNIŠKO PODPRTEGA ANALIZATORJA NIZKONAPETOSTNEGA ENERGETSKEGA OMREŽJA
Gregor Keržar, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja realizacijo merilnega instrumenta za analizo nizkonapetostnega energetskega omrežja. Izvedena je tudi raziskava trga, kaj potencialni kupci od takšnih merilnih instrumentov pričakujejo. Ugotovitve iz raziskave trga se delno implementirajo v sam produkt. Pridobljene informacije lahko uporabimo tudi za druge namene, kot je promocija izdelka, ali podlaga pri načrtovanju produkta nove generacije. V prvem delu magistrske naloge je izvedena raziskava trga, s katero pridemo do spoznanj potreb potencialnih kupcev takšnih merilnih instrumentov. Izveden je celovit marketinški raziskovalni proces, v katerem s pomočjo strukturiranega vprašalnika pridobimo informacije o ciljni skupini. Pridobljene informacije se nato analizirajo in predstavijo. V drugem delu magistrske naloge je realiziran tehnični projekt merilnega instrumenta. Predstavljena je teoretska podlaga za analizo nizkonapetostnega energetskega omrežja. Prav tako so opisani standardi, po katerih se morajo meritve izvesti. Opisana je programska in strojna oprema potrebna za realizacijo takšnega merilnika. V nadaljevanju je predstavljena programska koda in čelna plošča. Opravljena je meritev napetosti, frekvence in harmonske popačitve trifazne priključne napetosti. Predstavljen je tudi primer meritve moči trifaznega asinhronskega motorja, kot alternativni primer uporabe takšnega merilnika.
Ključne besede: LabVIEW, merilni inštrument, standard, analiza omrežja, izmenična moč, CompactRIO, napetostni modul, tokovni modul, čelna plošča, blokovni diagram, raziskava trga, vprašalnik, produkt
Objavljeno v DKUM: 06.09.2013; Ogledov: 2124; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

Iskanje izvedeno v 1.41 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici