| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga kriptovalute na temnem spletu
Ramel Vejapi, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena vloga kriptovalute na temnem internetu. V današnjem svetu je njena prisotnost postavila pomembno vprašanje anonimnosti in prostega pretoka informacij. Globoki in temni splet je za vsakodnevne uporabnike interneta neznan. Zavedajo se, da obstaja, vendar ga ne uporabljajo. Vsebine na temnem internetu so namreč ilegalne, na globokem pa niso. Tako se razrešuje dilema, ali sta to pravzaprav dva spleta ali le en. Oba interneta sta del celote, kamor spadajo tudi vsa naša socialna omrežja. Celoto imenujemo internet. Dostop do globokega in temnega interneta nam omogočajo različni brskalniki, ki so bili narejeni z namenom prostega pretoka informacij ter prostega gibanja po internetu z uživanjem anonimnosti. V diplomskem delu smo predstavili brskalnika Tor in I2P, ki sta priljubljena brskalnika, imata največ uporabnikov ter sta najpogosteje prisotna v akademskih vodah. Predstavili smo tudi delovanje usmerjevalnikov, ki informacijo šifrirata na svoja posebna načina; Tor za šifriranje in zaščito informacij uporablja večnivojski usmerjevalnik, I2P pa posebni večnivojski usmerjevalnik, t. i. česnov usmerjevalnik. Oba brskalnika smo analizirali glede anonimnosti in hitrosti in ju primerjali. V diplomskem delu predstavljamo postopek dostopa do ilegalnih vsebin z uporabo brskalnika Tor. Ker na današnjem internetu nismo nikoli popolnoma anonimni, želita Tor in I2P to zagotoviti.
Ključne besede: diplomske naloge, globoki internet, temni internet, kriptovalute, bitcoin, projekt Tor, navidezni internetni projekt, anonimnost
Objavljeno: 07.08.2019; Ogledov: 477; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
VARNOST SPLETNIH PLAČIL
Aleš Štok, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo varnost spletnih plačil. Opišemo kriptografijo in se seznanimo z njenim razvojem skozi zgodovino, med katerim spoznamo znane simetrične in asimetrične algoritme, kot so DES, RSA, IDEA in ostali. Nadalje opišemo pametne kartice in elektronski denar, pri katerem se omejimo na sisteme kot so PayPal, pametne kartice in Moneta. Govorimo tudi o virtualnem denarju BitCoin. Na koncu izvedemo tudi anketni vprašalnik, s pomočjo katerega analiziramo stanje na področju varnosti spletnih plačil.
Ključne besede: kriptografija, elektronski denar, pametna kartica, PayPal, BitCoin
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1797; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (3,41 MB)

3.
PRAVNA UREDITEV VIRTUALNIH DENARNIH VALUT: PRIMER BITCOIN
Tadej Ošlovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Razširjenost uporabe virtualnih denarnih valut se v zadnjem času naglo povečuje, kar napeljuje na potrebo po podrobnejši seznanitvi z njimi. Virtualne denarne valute, ki iz tehničnega vidika ponujajo relativno dovršen in delujoč sistem, obenem prinašajo številne negotovosti na področju njihovega umeščanja v obstoječe zakonodajne okvire. Zakonodajalci in pravni strokovnjaki po svetu so šele pred kratkim začeli odkrivati ta fenomen. V diplomskem delu je iz pravne, ekonomske in tehnične plati predstavljen sistem virtualnih denarnih valut s poudarkom na valuti bitcoin. Širok vpogled v delovanje sistema je podlaga za razumevanje zakonodajnih procesov, ki bodo sooblikovali prihodnost virtualnih denarnih valut. Diplomsko delo povzema del zakonodajnih in regulacijskih procesov v različnih pravnih redih, ki na teoretični in praktični ravni skušajo vključiti virtualne denarne valute v urejene pravne okvire.
Ključne besede: virtualne denarne valute, bitcoin, alternativne valute
Objavljeno: 02.12.2014; Ogledov: 1250; Prenosov: 400
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

4.
VIRTUALNE VALUTE
Nejc Urbas, 2015, diplomsko delo

Opis: Globalni razvoj informacijskih tehnologij, predvsem interneta, je pripeljal do novih plačilnih navad, novih plačilnih inštrumentov in ne nazadnje do novih oblik valutnega trga. Vse več uporabnikov uporablja splet za nakupe in izmenjavo dobrin in storitev. Prihaja do logičnega razvoja in uporabe cenejših in hitrejših valut od tradicionalnih. Svet je pričel postajati en sam brezmejni trg brez omejitev, skratka kot ena sama država in ena ekonomija. Danes lahko opravimo nakupe v katerikoli državi sveta. Logična posledica je tudi iskanje in pridobitev ene same virtualne valute, ki bi združila en trg brez dodatnih provizij in omogočila hitro izmenjavo virtualnega denarja med uporabniki, in to ob čim večji meri anonimnosti in varnosti. Razvijalcem virtualnih valut je to uspelo in delež teh valut se iz dneva v dan povečuje. Prihaja do vedno večje konkurenčnosti tradicionalnim valutam. Virtualne valute so pod drobnogledom centralnih bank in njihovih organov, ki iščejo rešitve, kako se spoprijeti z njihovo naraščajočo uporabo. Virtualne valute postajajo med uporabniki vse bolj priljubljene in njihova uporaba postaja vse širša – uporabljajo jih lahko že v realnem gospodarstvu za vsakodnevne nakupe dobrin in storitev.
Ključne besede: virtualne valute, bitcoin, linden dolarji, virtualne borze, virtualna ekonomija, virtualni denar
Objavljeno: 30.06.2015; Ogledov: 1736; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (966,25 KB)

5.
Varnost kriptovalute bitcoin
Nejc Berlot, 2015, diplomsko delo

Opis: Spletni plačilni sistem bitcoin ponuja številne prednosti pred konvencionalnimi plačilnimi metodami. Ker pa je sistem še vedno v razvoju, se sooča z nekaterimi varnostnimi težavami, za odpravo katerih je potreben čas, predvsem pa rast uporabniške baze. Poznavanje delovanja sistema bitcoin je tako prvi pogoj za zaščito elektronske denarnice uporabnika ter premoženja, investiranega v to kriptovaluto. Vprašanje varnosti lahko razdelimo na dva problema in sicer: • varnost omrežja bitcoin, • varnost uporabnikove elektronske denarnice/sistema Snovalci sistema bitcoin so upoštevali številne, tako realne kot tudi teoretične potencialne napade na omrežje, zato protokol bitcoin vključuje nemalo varnostnih funkcij, ki ga varujejo pred tovrstnimi napadi. Druge vrste napadov ciljajo na uporabnika samega, natančneje na njegovo elektronsko denarnico. Pred tovrstnimi napadi se lahko zaščitimo z varnostno ozaveščenostjo in uporabo zaščitnih mehanizmov, predvsem pa s primerno mero skepticizma in pazljivosti, saj so se klasični tipi finančnih goljufij izkazali za prevladujoče. Sistem bitcoin je priljubljen med kriminalci v kibernetskem prostoru, saj napadalcem omogoča delno anonimnost, vse transakcije v omrežju bitcoin pa so končne, kar pomeni, da v primeru izgube sredstev teh ni mogoče povrniti. Nedavne aretacije in zaprtje številnih ilegalnih spletnih tržnic globokega spleta pa le nakazujejo izboljšanje razmer na področju odkrivanja izvora tovrstnih omrežij ter njihovih upravljavcev.
Ključne besede: plačilni sistemi, internet, valute, kriptovalute, bitcoin, transakcije, rudarjenje, kriminaliteta, preprečevanje, varnost, informacijska varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 21.10.2015; Ogledov: 4181; Prenosov: 1036
.pdf Celotno besedilo (684,04 KB)

6.
SO DIGITALNE VALUTE RES VALUTE PRIHODNOSTI?
Tamara Farkaš, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga daje širši pogled nad virtualnimi in digitalnimi valutami kot sodobni način plačevanja. Razvoj ter dostopnost interneta ter hiter življenjski tempo so omogočili iskanje alternativ v sistemu plačevanja. Vse več uporabnikov se odloča za spletno prodajo, menjavo oz. nakup blaga ali storitev. Nakupe oz. prodajo je mogoče opraviti na daljavo v kateri koli državi na svetu. Denarnice so iznenada postale elektronske, hranimo jih kar v pametnih telefonih, njihova vrednost iz ure v uro se povečuje ali pada. Plačevanje se izogne centralni avtoriteti in drugemu finančnemu nadzoru ter regulaciji. Nakazila, plačila oz. donacije so posledično postala izrazito hitra in skorajda brez stroškov. Kripto valute so digitalne alternative tradicionalnim valutam, izdanih s strani vlade. Spektakularni vzpon bitcoin valute je pritegnil pozornost javnosti. Rekorden vzpon je doživel po ciprski krizi, po evforiji množičnega umika prihrankov iz bank.
Ključne besede: digitalne valute, virtualne valute, kripto valute, bitcoin
Objavljeno: 03.11.2015; Ogledov: 2162; Prenosov: 583
.pdf Celotno besedilo (951,47 KB)

7.
VIRTUALNA VALUTA BITCOIN, RUDARJENJE IN GRAFIČNA PREDSTAVITEV IZKORISTKOV TER PORABE MED IZVAJANJEM
Timej Pirš, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena virtualna valuta bitcoin in vsi dejavniki, ki vplivajo nanjo. V prvem poglavju je podrobneje opisan bančni sistem, ki trenutno prevladuje v svetu, predvsem zaradi lažjega vzporednega primerjanja in ugotavljanja prednosti in slabosti v razmerju do naše osrednje teme o bitcoinu. Nato v naslednjih dveh poglavjih nastopi kot vrh ledene gore bitcoin in njegov sistem ter predstavitev pojmov, kot so obtok, nastanek in nakazila. Vsi ti pojmi so ga spremenili v plačilno sredstvo, ki bi lahko pomenilo revolucijo v svetu bančništva, kar kaže tudi poglavje z implementacijo programa, ki prikazuje izračune ustvarjenega profita.
Ključne besede: valuta, bitcoin, bančni sistem, plačilno sredstvo, nakazila
Objavljeno: 28.10.2015; Ogledov: 1589; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

8.
ODKRIVANJE IN PREPREČEVANJE NEZAKONITE UPORABE VIRTUALNE DENARNE VALUTE BITCOIN
Liljana Obreza Kadilnik, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana problematika odkrivanja in preprečevanja nezakonite uporabe virtualne denarne valute bitcoin. Bitcoin je prva decentralizirana virtualna valuta, ki je postala v svojem sedemletnem obstoju svetovno znana in razširjena. Sistem bitcoina, ki temelji na matematičnih algoritmih, se razlikuje od drugih denarnih valut predvsem po decentraliziranosti in anonimnosti. Ti dve lastnosti prinašata valuti nekaj prednosti, pa tudi slabosti. Kljub temu, da bitcoin izvaja funkcije plačilnega sredstva in plačilnega sistema, ni pravno definiran in ni reguliran s strani pristojnih institucij v deželah po svetu. Bitcoin spremlja specifična kriminaliteta v obliki kraje bitcoinov od pravnih ali fizičnih subjektov in kraje bitcoinov iz avtomatov. Kriminalci največ izrabljajo bitcoinov sistem zaradi njegove anonimnosti pri poslovanju za pranje denarja in davčne utaje. Poudarek dela je na opredelitvi orodij za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja, ki jih je mogoče aplicirali tudi na odkrivanje drugih vrst nezakonite uporabe bitcoina, predvsem davčnimi utajami. Države po svetu se vedno bolj zavedajo problematike utaje davkov in pranja denarja. V ta namen skušajo s spremembami svojih zakonodaj, ustanavljanjem specializiranih skupin in mednarodnim sodelovanjem obseg kriminalitete zmanjšati. Težave pri tem jim povzročajo vedno novi načini, s katerimi kriminalci brišejo sledi za sabo. Banke se bitcoina izogibajo, ker je poslovanje z njim preveč negotovo. Anonimnost pri poslovanju in decentraliziranost sistema pa to kriptovaluto držita pri življenju.
Ključne besede: bitcoin, virtualna valuta, kriptovaluta, pranje denarja, davčna utaja, davčna oaza, prostovoljnost obdavčitve.
Objavljeno: 21.07.2016; Ogledov: 1917; Prenosov: 332
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

9.
OCENA TRENDOV BREZGOTOVINSKEGA PLAČEVANJA
Vesna Uršič, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v družbi, ki teži k brezgotovinskemu plačevanju in posledično spodriva gotovino v obtoku. Z razvojem spletne trgovine število plačilnih kartic iz leta v leto narašča. V letu 2014 se je povečalo na 766 milijonov, kar predstavlja 1,5 plačilne kartice na posameznega prebivalca v Evropski uniji (v nadaljevanju EU). Vse več državnih institucij spodbuja razvoj brezgotovinskega plačevanja, saj si prizadevajo za popoln nadzor nad transakcijami z namenom omejitve sive ekonomije, čeprav bi se posledično lahko zmanjšalo varčevanje in povečalo zadolževanje. V letu 2015 je bilo tako v Evropi izvršenih brezgotovinskih transakcij za več kot 121 milijard dolarjev (v nadaljevanju USD). Z obsegom negotovinskih plačil pridobivajo vedno večjo vlogo sodobni plačilni sistemi nebančnih institucij, ki zagotavljajo enostaven, zanesljiv, hiter in poceni prenos. PayPal danes velja za vodilni plačilni sistem, ki se ponaša z več kot 179 milijoni uporabnikov. Tehnološki napredek je pripomogel k razvoju digitalnih valut. Relativno mlada virtualna valuta BitCoin, katere vrednost se na dan 25. april 2016 giblje okrog 460 USD, je povzročila pravo revolucijo med plačilnimi sistemi. Konkurenca med njimi je sicer precejšnja, vendar pa bo večji tržni delež prevzel tisti, ki bo sledil tržnim potrebam in inovacijam. Trend brezgotovinskih plačil bo tako z razvojem današnje tehnologije naraščal in posledično izpodrinil gotovino, kar bo v prvi vrsti pripomoglo svetovnemu trgu. Kateri od ponudnikov plačilnega sistema bo na vodilnem položaju, pa bo odvisno od zaupanja vanj, sledenju tehnologije in njegovi uporabni vrednosti.
Ključne besede: brezgotovinsko plačevanje, plačilne kartice, PayPal, BitCoin
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 570; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

10.
TRENDI NA PODROČJU ELEKTRONSKIH PLAČILNIH INSTRUMENTOV IN ELEKTRONSKEGA DENARJA
Eva Ulipi, 2016, magistrsko delo

Opis: Na trg dnevno prihajajo tehnologije, nove, boljše, izboljšane. Tako je tudi v elektronskem bančništvu, ki je za naš vsakdan bistvenega pomena. Prednosti novih digitalnih elektronskih tehnologij so prinesle veliko pozitivnih sprememb na svetovnih plačilnih trgih. Digitalne storitve, na primer mobilne denarnice, se povezujejo s plačilnimi karticami in bodo mora nekoč alternativa gotovinskemu poslovanju. Nastajajo nove oblike digitalnega elektronskega denarja, ki imajo na globalnem plačilnem trgu vedno večjo moč, prav zaradi svojih posebnih specifičnosti. Transakcije prenosa in prejema denarja so vsak dan hitrejše in preprostejše. Novim trendom v tehnologijah elektronskih plačilnih instrumentov niso šli nasproti samo trgovci, ampak tudi vse bančno-finančne inštitucije, ki si želijo optimizirati poslovanje in pridobiti na konkurenčnosti, ter posledično večjem tržnem deležu. Novi plačilni trendi tehnologij stremijo k enostavnejši uporabi, varčnosti in ekonomičnosti ter se spreminjajo v skladu z razvojem novih tehnologij. Na drugi strani pa imamo trgovce in podjetja, ki morajo biti v koraku z novimi plačilnimi tehnologijami, da se približajo kupcu in ostanejo na trgu konkurenčni, kar bo posledično pozitivno vplivalo na njihovo poslovanje. Cilj raziskovalne naloge je bil seznaniti se z novimi trendi elektronskih plačilnih instrumentov in elektronskega denarja in jih tudi podrobneje predstaviti.
Ključne besede: elektronski plačilni instrumenti, elektronski denar, elektronsko bančništvo, virtualne valute, PayPal, Bitcoin, Mobile Pay.
Objavljeno: 24.08.2016; Ogledov: 541; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici