| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Bipolarna motnja razpoloženja in njena povezava s kaznivimi dejanji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Katja Gregl, 2022, diplomsko delo

Opis: Ljudje, ki živijo s težavami v duševnem zdravju, se lahko soočajo s stigmo, diskriminacijo in socialno izključenostjo, kar pomembno vpliva na njihova življenja. K tem izkušnjam pomembno prispevajo napačne predstave o razmerju med duševnim zdravjem, duševnimi boleznimi in nasiljem. Študije so pokazale, da ljudje, ki živijo s težavami v duševnem zdravju, niso bolj nagnjeni k nasilnemu vedenju kot splošna populacija, vendar javno dojemanje, pogosto pod vplivom medijev, prispeva k stališčem, ki pomembno vplivajo na življenja teh ljudi. Motnja razpoloženja je stanje duševnega zdravja, ki vpliva predvsem na človekovo čustvovanje. To je motnja, pri kateri osebe doživljajo dolga obdobja izjemne sreče, izjemne žalosti ali obojega. Nekatere motnje razpoloženja vključujejo druga vztrajna čustva, kot sta jeza in razdražljivost. Ena izmed njih je bipolarna motnja razpoloženja, ki je obravnavana v diplomskem delu. Je duševna bolezen, ki povzroči dramatične spremembe v človekovem razpoloženju, energiji in sposobnosti jasnega razmišljanja. Pri ljudeh z bipolarno motnjo se izmenjujejo obdobja veselega, evforičnega in slabega, potrtega razpoloženja – znano kot manija in depresija – ki se razlikujeta od tipičnih vzponov in padcev, ki jih doživlja večina. Na začetku diplomskega dela so opisane duševne motnje in motnje razpoloženja. Osrednji del predstavlja splošni opis bipolarne motnje razpoloženja, ki se nadaljuje s predstavitvijo posledic bolezni. Na koncu so obravnavana kazniva dejanja in prikazano je, kako so bolniki z bipolarno motnjo povezani s kaznivimi dejanji ter kako kazenskopravni sistem skrbi zanje. Razmerje med duševno boleznijo in nasiljem je zapleteno in slednje ni simptom psihotičnih bolezni. Raziskave kažejo, da je med njima malo povezave, če uporaba substanc ni vključena. Kot je prikazano v nadaljevanju - če so bolniki pravilno obravnavani in prejemajo učinkovito zdravljenje ter ne zlorabljajo drog in alkohola, ne bodo kazali znakov agresivnega in nevarnega vedenja, obstaja pa večja verjetnost, da bodo poškodovali le sebe.
Ključne besede: duševne motnje, motnje razpoloženja, bipolarna motnja razpoloženja, kazniva dejanja, komorbidnost, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 09.12.2022; Ogledov: 652; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (941,63 KB)

2.
Bipolarna motnja razpoloženja pri odraslem
Mateja Zaletinger, 2014, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Bipolarna motnja razpoloženja je možganska motnja, za katero domnevamo, da jo povzroči kombinacija sprememb v delovanju možganov, genetike in dejavnikov iz okolja. Bipolarne motnje razpoloženja so klinično najpomembnejše oblike razpoloženjskih motenj, za katere je značilno klinično izražanje epizod depresije in manije. Strategija in potek zdravljenja morata biti strogo individualno zasnovana, terapevtski proces pa mora trajati dovolj dolgo, da povrne funkcionalno sposobnost pacienta in zavre poslabšanje bolezni ter morda prepreči njeno ponovitev. Medicinska sestra pogosto nastopa v vlogi razumevajočega poslušalca in spremljevalca, strokovnega svetovalca ter aktivnega promotorja zdravja, ki mu pacienti zaupajo. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti bipolarne motnje razpoloženja ter ugotoviti, katere so vsakodnevne potrebe, težave in ovire, s katerimi se pacient spopada. Raziskovalna metodologija: V raziskovalnem delu diplomskega dela smo izvedli študijo obravnave pacientke z bipolarno motnjo razpoloženja. Kot instrument raziskovanja smo uporabili intervju, s katerim smo pridobili podatke o pacientki. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da pacientka pozna svoje obolenje, da prepoznava simptome in znake, ki vodijo v poslabšanje njene bolezni. Prav tako smo ugotovili, da sprejema in razume zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre. Sklep: Menimo, da je v procesu zdravstvene nege pacienta z bipolarno motnjo razpoloženja izredno pomembna vloga zdravnikov, medicinskih sester ter svojcev. Medicinska sestra je tista, ki je s pacientom največ v stiku v akutni fazi bolezni, v celotnem času zdravljenja in hospitalizacije. Imeti mora veliko znanja, spretnosti dobre komunikacije ter visoko stopnjo empatije.
Ključne besede: Ključne besede: bipolarna motnja razpoloženja, depresija, manija, zdravljenje, medicinska sestra.
Objavljeno v DKUM: 22.08.2014; Ogledov: 3171; Prenosov: 584
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

3.
Psihoedukacija pri pacientih z bipolarno motnjo razpoloženja
Ksenija Kegl, 2010, diplomsko delo

Opis: Bipolarna afektivna motnja je resna, ponavljajoča se, lahko tudi kronična duševna motnja, ki jo v najožjem smislu opredeljujejo akutne, izmenjujoče se epizode privzdignjenega razpoloženja in depresije. V zdravljenju imajo pomembno vlogo, zraven zdravljenja z zdravili, tudi psihoterapevtski, psihosocialni pristopi in psihoedukacija ter zdravstvena vzgoja. Psihoedukacija je uveljavljena oblika psihosocialne obravnave pacientov z bipolarno motnjo razpoloženja. Danes psihoedukacija pridobiva na pomenu, oblikuje se vse več strukturiranih programov, ker pacienti s kroničnimi motnjami dobivajo vse pomembnejšo vlogo in soodgovornost pri oblikovanju zdravljenja. Diplomsko delo je teoretičnega značaja in predstavlja možnosti pridobivanja informacij za učenje in samopomoč pri obvladovanju bipolarne motnje razpoloženja. Predstavljene so značilnosti bipolarne motnje razpoloženja ter možnosti zdravljenja in obravnave omenjene motnje.
Ključne besede: bipolarna motnja razpoloženja, depresija, manija, psihoedukacija, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno v DKUM: 16.02.2010; Ogledov: 5149; Prenosov: 849
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici