| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Študija trajnosti in izzivov oskrbovalne verige bioplastike
Luka Uršič, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je obravnavana tematika bioplastike kot trajnostne rešitve tesno povezana s količino plastičnih odpadkov, ki jo potrošniška družba proizvaja. Ker je problematika vsak dan večja, stopnja reciklaže pa ne raste premo sorazmerno s produkcijo odpadkov, je vpeljava novih alternativ ključnega pomena. Kljub številnim pozitivnim lastnostim ima konvencionalna plastika na okolje in prostor izrazito negativen vpliv, zato je iskanje rešitev v okvirih trajnostnega razvoja ter uvajanje tehnoloških izboljšav več kot nujno. Kot možno alternativo bomo predstavili bioplastiko, saj se uveljavlja splošno mnenje, da bi le-ta lahko pripomogla k manjši okoljski obremenitvi. Analizirali ter kritično ovrednotili bomo oskrbovalno verigo bioplastike ter teoretični del namenili izzivom, s katerimi se trajnostne rešitve soočajo. Raziskovalni del je namenjen primerjalni analizi dobrih praks, kjer nas je zanimala vpeljava bioplastike kot alternativne rešitve v slovenski prostor kot tudi njena oskrbovalna veriga ter analiza trajnosti. Raziskavo smo izvedli z metodo polstrukturiranih intervjujev, s pomočjo katerih smo želeli podrobno raziskati tematiko izdelave bioplastike v praksi, jo kritično ovrednotiti ter jo umestiti v koncept trajnostnih rešitev.
Ključne besede: bioplastika, biorazgradljiva plastika, biopolimer, oskrbovalna veriga, trajnostni razvoj
Objavljeno v DKUM: 22.04.2021; Ogledov: 822; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

2.
Razvoj biorazgradljivih škrobnih folij z vgrajenimi rastlinskimi ekstrakti : diplomsko delo
Anita Krajnc, 2020, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju se je pojavilo ponovno zanimanje za pretvorbo škroba v plastični material – termoplastični škrob, ki lahko nadomesti materiale izdelane iz fosilnih virov npr. nafto. V raziskavi v okviru diplomskega dela smo razvili biorazgradljive škrobne folije, katerim smo z dodajanjem različnih naravnih rastlinskih ekstraktov izboljšali njihove lastnosti. Kot osnovno surovino smo uporabili krompirjev škrob. Temu smo v razmerju 10:1 in 1:5, ob prisotnosti glicerola in brez glicerola, dodajali tri vrste naravnih ekstraktov, in sicer rožmarin, timijan in hitozan. Naredili smo tudi kontrolni vzorec brez ekstraktov. Cilj diplomskega dela je ugotoviti, kakšen vpliv imajo različni naravni ekstrakti ter razmerje in dodatek glicerola na končne lastnosti materiala. Pri delu smo uporabili naslednje metode dela: določanje tališča z talilno mizico, stičnega kota z goniometrom, ugotavljanje % antioksidativnosti z ABST metodo in določanje funkcionalnih skupin z ART-FTIR metodo. Ugotovili smo, da rezultati kažejo dobra izhodišča za potencialno in praktično uporabo in da so rezultati v skladu z načeli bioekonomije in krožnega gospodarstva.
Ključne besede: bioplastika, biorazgradljiva plastika, bioekonomija, škrob, folije
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 878; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

3.
Prihodnost embalaže iz biorazgradljive plastike
Andreja Kavčič, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Danes si ne predstavljamo življenja brez embalaže. V logistiki lahko embalažo obravnavamo kot sestavni del logističnega sistema. Ta je lahko papirnata, steklena ali plastična, njen glavni namen pa je, da v njo pakiramo prehranske izdelke, pijače, igrače, zdravila, večje gospodinjske in tehnične naprave in še bi lahko naštevali. V svetu embalaže se vedno več pojavlja biorazgradljiva plastika. Ta se v okolju hitreje razgradi, vendar to ne pomeni, da jo lahko brez slabe vesti odmetavamo v naravo. V teoretičnem delu magistrske naloge smo definirali osnovne pojme o embalaži, razgradnji in biorazgradljivosti, bioplastiki ter biorazgradljivi plastiki. V empiričnem delu magistrske naloge pa smo pogledali tržne analize stanja biorazgradljive plastike na svetovnem, evropskem in slovenskem trgu, trende in napovedi za biorazgradljivo plastiko. Za posnetek stanja smo izvedli tudi anketo. Prav tako smo vključili dve slovenski podjetji, ki se ukvarjata s prodajo biorazgradljive plastike. Na podlagi pridobljenih podatkov bomo v zaključku podali predloge rešitve in možnosti za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: embalaža, bioplastika, biorazgradljiva plastika
Objavljeno v DKUM: 29.09.2015; Ogledov: 2499; Prenosov: 423
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

4.
Problematika plastične embalate in njeni vplivi na okolje : diplomsko delo univerzitetnega študija
Ernest Rajh, 2010, diplomsko delo

Opis: Plastična embalaža nas dandanes spremlja vsepovsod v vsakdanjem življenju. V njo pakiramo od hrane, pijače, kozmetike, zdravil, igrač do orodij in večjih tehničnih naprav, plastična embalaža in njena izdelava spadata med večje povzročitelje negativnih vplivov na okolje. Na okolje vpliva v celotnem življenjskem procesu. Ob izdelavi negativno, pri ohranjanju uporabnosti pakiranega blaga pozitivno, nato pa spet negativno, ko jo odvržemo ali recikliramo. V diplomskem delu bomo poskušali predstaviti stanje na področju plastične embalaže, njeno izdelavo, uporabo, vplive na okolje in njene alternative. Posnetek stanja bomo naredili tudi s pomočjo ankete. Pridobljene podatke bomo nato kritično analizirali in jih predstavili. Nato bomo na podlagi tega poskušali predstaviti predlog rešitve problema z uvedbo uporabe biorazgradljive plastike. V zaključku bomo ocenili učinke rešitve problema, pogoje za uvedbo rešitve in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: plastična embalaža, polimeri, biorazgradljiva plastika, embalaža, okolje
Objavljeno v DKUM: 04.11.2010; Ogledov: 4105; Prenosov: 696
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici