| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza biorazgradnje zaščitnih mask za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v vodnih medijih : magistrsko delo
Jernej Jelenko, 2023, magistrsko delo

Opis: Pandemija COVID-19 je povzročila široko uporabo zaščitnih medicinskih mask za enkratno uporabo. Prekomerna uporaba plastičnih zaščitnih mask povzroča resno škodo naravnemu ekosistemu. Zaradi tega je nastala velika potreba po metodah za hitro izdelavo biorazgradljivih zaščitnih mask po nizki ceni bodisi iz bioplastike bodisi iz naravnih vlaken. Številne raziskave opisujejo biorazgradnjo polimerov v zemlji in kompostu, manj raziskav pa je narejenih za vodne medije. Vendar pa velika količina zavrženih zaščitnih mask konča ne samo na tleh, ampak tudi v vodnih sistemih. Biorazgradljivost je lastnost sistema in jo je treba obravnavati v kontekstu prevladujočih okoljskih razmer. Z okoljskega vidika so zato laboratorijski testi v nadzorovanih pogojih obvezni, vendar sami po sebi le prvi pokazatelj stopenj biorazgradnje plastičnega materiala v naravnem okolju. V magistrskem delu smo se osredotočili na določevanje aerobne biorazgradnje zaščitnih mask v vodnih medijih. Stopnjo biorazgradnje materiala v odvisnosti od časa smo določili preko sproščenega CO2, ki smo ga merili z ECHO respirometrom. Teste smo izvajali po standardu ISO 14855 in ISO 14852, a smo ugotovili, da je primeren le standard ISO 14852, ki je specifično namenjen določevanju biorazgradnje polimerov v vodnih medijih. Za inokulum vodnega medija je bil izbran kompost Humovit. Določili smo stopnjo biorazgradljivosti za referenčni material mikrokristalne celuloze (58,4 % v 75 dneh), masko iz lana/bombaža (67,1 % v 75 dneh), masko iz konoplje (59,6 % v 75 dneh), masko iz pihane celuloze (37,2 % v 21 dneh) in medicinsko kirurško masko (0,5 % v 21 dneh oz. se ni razgrajevala). Za določitev učinkovitosti biorazgradnje smo naredili še FTIR analizo zaščitnih mask pred in po eksperimentu biorazgradnje. Iz dobljenih FTIR spektrov smo potrdili prisotnost novih funkcionalnih skupin na površini zaščitnih mask, ki so posledica procesa oksidacije.
Ključne besede: biorazgradnja, zaščitne maske, COVID-19, respirometrija, biopolimeri, vodno okolje
Objavljeno v DKUM: 04.04.2023; Ogledov: 570; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

2.
Okoljsko prijazna in napredna funkcionalizacija silikona za razvoj novih medicinskih pripomočkov : magistrsko delo
Katja Kuzmič, 2021, magistrsko delo

Opis: Prekomerna uporaba antibiotikov za zdravljenje infekcij vodi v naraščanje števila odpornih bakterij, kar predstavlja grožnjo javnemu zdravju. Strategije zmanjševanja uporabe temeljijo tudi na preprečevanju nastanka bakterijskega biofilma na površinah medicinskih pripomočkov. Predstavljamo metodo funkcionalizacije silikona z oplaščenjem z naravnimi bioaktivnimi substancami. Na silikon smo kot vezni polimer adsorbirali biopolimer polidopamin, na katerega smo kovalentno vezali karbokismetil hitozan s tiolnimi funkcionalnimi skupinami, ki izkazuje protimikrobne in biofilm-inhibitorne lastnosti. Rezultati karakterizacije so pokazali uspešno kovalentno vezavo karboksimetil hitozana preko tiolnih skupin na polidopamin, kar je pripomoglo k zmanjšanju tvorbe biofilma na površini v primerjavi s fizikalno vezanim karboksimetil hitozanom in neobdelanim silikonom.
Ključne besede: biopolimeri, biofunkcionalizacija, protimikrobnost, polidopamin, karboksimetil hitozan
Objavljeno v DKUM: 20.09.2021; Ogledov: 990; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

3.
Funkcionalizacija površin medicinskih materialov z naravnimi, okoljsko prijaznimi biopolimeri za dosego inhibitornih lastnosti biofilma : magistrsko delo
Alja Čas, 2019, magistrsko delo

Opis: Bakterijska kontaminacija površin, ki vodi v nastanek biofilma, je velik problem na področju zdravstva, v prehrambni industriji, kozmetiki idr. Pojavile so se številne preventivne strategije odstranjevanja oz. zmanjševanja nastajanja bakterijskih adhezij, ki pripomorejo k zmanjšanju razvoja biofilma na površinah materialov. Polimerni materiali, iz katerih so v veliki meri izdelani medicinski pripomočki, so med uporabo navadno ugodni za adhezijo bakterij. V to skupino materialov sodijo tudi silikonski materiali, ki so nosilni material katetrov, timpanalnih cevk, dializnih in gastroenteroloških tub itd. Pri njih zaradi bakterijske adhezije posledično zelo pogosto prihaja do infekcij in pri kardiovaskularnih materialih tudi do strjevanja krvi. Polisaharidi so naravni biopolimeri, ki kažejo številne zdravilne učinke. Površinska obdelava z naravnimi ali modificiranimi polisaharidi, ki sodijo med biopolimere, različnih polimernih materialov za medicino, je obetavno inhibitorno sredstvo proti bakterijskim infekcijam. Z okoljevarstvenega vidika so to okolju prijazni agensi, saj so biološko razgradljivi in kompatibilni, njihova uporaba pa vpliva na zmanjšanje ogljičnega odtisa. V magistrski nalogi je bil poudarek na dveh naravnih biopolimerih, polisaharidih, to sta hialuronska kislina in fukoidan. Makromolekularne raztopine obeh biopolimerov so bile preučene z vidika biofilmskih inhibitornih premazov za silikonske filme. V teoretičnem poglavju so opisane njune glavne značilnosti. Eksperimentalni del zajema funkcionalizacijo silikonskega materiala z obema naravnima biopolimeroma. Sledila je podrobna študija interakcij med makromolekularnimi raztopinami z modelnimi silikonskimi površinami, kjer je bil preučen vpliv pH in koncentracije soli na adsorpcijo/desorpcijo. Slednje smo analizirali s pomočjo uporabe natančne kremenove mikrotehtnice. Kot modelni sistem so bili uporabljeni tanki silikonski filmi, narejeni z raztapljanjem silikona v toluenu in tvorbo filmov z metodo »spin-coating«. Fokus raziskave je bil na preučitvi biofilmskih inhibitornih lastnosti naravnih biopolimerov kot funkcionalnega premaza silikona proti razvoju biofilma. V ta namen se je v drugem delu naloge s kremenovo mikrotehtnico preučila afiniteta vezave proteinov na funkcionalizirane modelne silikonske filme.
Ključne besede: naravni biopolimeri, biofilm, medicinski pripomočki
Objavljeno v DKUM: 14.05.2019; Ogledov: 1416; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

4.
Hitozan - vsestransko uporaben biopolimer
Simona Strnad, Olivera Šauperl, Lidija Fras Zemljič, Anita Jazbec, 2007, pregledni znanstveni članek

Opis: Hitozan je skupno ime za veliko skupino hitinov, deacetiliranih do različnih stopenj. Sestavljen je pretežno iz 2-amino-2-deoksi-D-glukopiranoznih enot, povezanih z ß-1,4-vezjo. V preteklih tridesetih letih je doživel nesluten razvoj in se uspešno uveljavil na najrazličnejših področjih našega bivanja. Hitozan in njegovi derivati se že s pridom uporabljajo pri čiščenju voda, v farmaciji, medicini, kmetijstvu in prehrambni industriji ter ne nazadnje tudi v tekstilni industriji. Zaradi svojega naravnega izvora in dostopnosti ter kemične strukture, ugodne za nadaljnje modifikacije, pa je to biopolimer, ki nedvomno še vedno ogromno obeta.
Ključne besede: hitin, hitozan, biopolimeri, tekstilna vlakna, plemenitenje, medicinske tekstilije, medicina, farmacija, prehrana, ekologija, tekstilstvo
Objavljeno v DKUM: 31.08.2017; Ogledov: 2281; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (569,39 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
6.
Problematika razgradljivosti embalaže na primeru podjetja Gorenje d.d.
Maja Božić, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali embalažo, njen namen uporabe in vrsto ter obliko embalaže ki se trenutno največ uporablja: to so les, karton, plastična embalaža in steklo. Opisali smo ravnanje z embalažo in odpadno embalažo. Poudarek je predvsem na embalaži, ki je sestavljena iz razgradljivih snovi, polimerov in biopolimerov. Predstavili smo tudi zakonodajo in standardizacijo na področju embalaže. V drugem delu diplomskega delasmo obravnavali primer na podjetju Gorenje, d.d. Na kratko smo opisali proizvodnjo ekspandiranega polistirena, ki ga podjetje samo izdeluje za embaliranje svojih izdelkov. Podjetje za embalažo uporablja plastične materiale, les, karton in folije. Kot predlog rešitve smo podali možnost menjave materialov z biološko razgradljivimi. V končnem delu diplomskega dela so predstavljene ugotovitve in vpliv novega stanja na okolje.
Ključne besede: embalaža, plastična embalaža, odpadna embalaža, biopolimeri
Objavljeno v DKUM: 26.01.2015; Ogledov: 1365; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (885,86 KB)

7.
Okoljsko ekonomska analiza uporabe biopolimernih materialov namesto plastike
Darjan Savič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vključuje vse pomembnejše publikacije, LCA študije in druge analize, ter poskuša predstaviti dejansko stanje biopolimerov na trgu. V njem so opisani pomembnejši tipi biopolimerov, njihova raba in standardi, kateri določajo kriterije, ki jih kot take opredeljujejo. Pomembnejši del naloge opisuje vpliv biopolimerov na okolje, z ekonomsko analizo pa želimo prikazati skupne lastnosti slednjih s posameznimi polimeri iz nafte, oboje pa cenovno ovrednotiti. V delo je vključena tudi prva na tem področju narejena raziskava o ozaveščenosti ljudi o obstoju biopolimerov in ravnanju z njimi, za podjetje BSH Hišni aparati d.o.o., Nazarje, pa je bila opravljena študija o možnostih zamenjave pomembnejših tipov uporabljanih plastik s tipi iz bioplastike.
Ključne besede: Bioplastika, biopolimeri, biorazgradljivi polimeri, kompostno razgradljivi polimeri, ASTM D6400, En13432, Oxo razgradljivi polimeri, PLA, PHA, PHB, biopolimeri iz škroba, polimeri iz obnovljivih virov, kompostni sistem Siloda
Objavljeno v DKUM: 18.11.2010; Ogledov: 2331; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

Iskanje izvedeno v 6.95 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici