| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza tekočega digestata iz bioplinarne : diplomsko delo
Uroš Bagari, 2019, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge sem izvedel primerjavo dveh bioplinarn (bioplinarna Nemščak in bioplinarna Jezera), analiziral energetsko učinkovitost bioplinarn ter kemijske in okoljske parametre tekočega digestata. V tekočem digestatu sem določil vsebnost nitratnih ionov NO3-, amonijevih ionov NH4+, skupnega dušika TN, skupnega organskega ogljika TOC ter analiziral sušine s pomočjo inkubatorja. Rezultati se lahko uporabijo za regulacijo procesa, saj so primerljivi z rezultati akreditiranega laboratorija. Rezultati potrjujejo, da digestata spadata v 1. kakovostni razred, sta skladna z uredbo in primerna za izvoz na kmetijsko obdelovalne površine kot nadomestek umetnim gnojilom.
Ključne besede: bioplinarna, kogeneracija, bioplin, Panvita, digestat
Objavljeno v DKUM: 20.09.2019; Ogledov: 990; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Organizacijski model za predelavo komunalnih odpadkov v Republiki Sloveniji
Anja Umek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Komunalni odpadki so družbeni problem. Z njimi se srečujemo in jih pridelujemo dnevno. Postaviti finančno vzdržen in funkcionalen organizacijski model pa je postal velik izziv današnjega časa, tako na občinski ravni, kot tudi v podjetjih. V večini držav Evropske unije so se tega problema začeli zavedati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Seveda se s tem področjem spopada vsaka članica Evropske unije posebej, s smernicami in priporočili Evropske komisije. V Sloveniji izgradnja objektov še ni zaključena, prav tako tudi lastništvo na državni ravni še ni urejeno.
Ključne besede: komunalni odpadki, regijski center za ravnanje z odpadki, količina nastalih odpadkov, toplarna in bioplinarna, odpadek kot strošek ali kot dobiček
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 828; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (872,55 KB)

3.
Zmogljivost dozirnega sistema na bioplinarni
Štefan Bojnec, 2016, diplomsko delo

Opis: Bioplinarna Lendava proizvaja električno in toplotno energijo iz biomase, pri tem pa kot stranski produkt nastaja uporabno gnojilo za kmetijske površine. Transportne naprave so v celotnem procesu nenadomestljive in se pojavljajo v različnih napravah. Prisotne so od začetka do konca procesa v različnih nalogah: nalaganje, prevoz, pomični drogovi, transportni trakovi, polžasti transporterji, transport plina, transport tekočin in transport energije. V diplomskem delu smo se osredotočili na izračun zmogljivosti dozirnih sistemov na samem objektu. Uporabili smo pridobljeno znanje s predavanj in izkušnje, iz svojega dosedanjega dela. Z izračuni smo dokazali predimenzioniranost nekaterih naprav, kakor tudi to, kje mora podjetje investirati v odpravo ozkega grla, ki se pojavi pri povečanem doziranju za 45 %. Opisali smo vzdrževanje sistema in ekonomsko oceno pri odpravi ozkega grla.
Ključne besede: Bioplinarna, transportne naprave, pomični drogovi, transportni trakovi, polžasti transporterji, zmogljivost
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 770; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

4.
IZRABA BIOPLINA S POSTOPKI KOGENERACIJE
Zvezdan Garić, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se odločil podrobneje predstaviti izrabo bioplina s postopki kogeneracije. To sem predstavil na primeru kmetije in naselja sedmih enodružinskih hiš, ki s pomočjo mikro bioplinarne pridobivajo toplotno in električno energijo. Pridobivanje električne in toplotne energije iz bioplina velja za najbolj ekološki način pridobivanja energije. Pri tem se uporabljajo organski odpadki, stranski produkt le-tega pa je kakovostno gnojilo. V praktičnem delu naloge sem izvedel preračune, na podlagi teh pa smo prišli do sklepa, da se izraba bioplina izplača tako z vidika financ kot tudi varovanja okolja. Vendar pa bo v Sloveniji glede izrabe bioplina in drugih obnovljivih virov energije v prihodnosti potrebno veliko več investirati, saj smo še vedno preveč odvisni od uvožene energije.
Ključne besede: kogeneracija, bioplin, mikro bioplinarna, toplotne izgube.
Objavljeno v DKUM: 10.03.2015; Ogledov: 2219; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

5.
ZAGOTOVITEV NORMALNEGA OBRATOVANJA BIOELEKTRARNE ŠALOVCI NA 20 kV OMREŽJU
Beno Bonifarti, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo skušali rešiti problematiko delovanja bioplinarne Šalovci. Opisali smo elektroenergetski sistem, predstavili bioplinarno in elektroenergetsko omrežje, v katerega je vključena bioplinarna. Opisali smo problematiko delovanja in v programskem paketu PSCAD in simulirali delovanje omrežja pod različnimi obremenitvami. S tem smo dokazali problematiko in skušali poiskati nekaj smiselnih rešitev.
Ključne besede: bioplinarna, elektroenergetski sistem, elektroenergetsko omrežje, razpršeni viri.
Objavljeno v DKUM: 18.12.2014; Ogledov: 1279; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

6.
NAČRTOVANJE MALE BIOPLINARNE V POMURSKI REGIJI
Sanja Gojković, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil načrtovati malo bioplinarno, glede na energetski potencial pomurske regije. Namen je bil tudi pokazati sprejemljivost bioplinarn, analizirati trg in vpliv posameznih dejavnikov pri postavitvi le-te. Diplomsko delo opisuje načrtovanje bioplinarne kot izjemno možnost za upoštevanje energetskih ciljev ter nenazadnje kot izjemno investicijsko priložnost. Evropska unija je s pomočjo Direktive 2009/28/ES detajlno definirala cilje glede obnovljivih virov energije. Leta 2009 je Uredba o podporah o odkupu električne energije prebudila zanimanje investitorjev, saj zagotavlja odkup električne energije proizvedene iz OVE za obdobje 10-15 let.
Ključne besede: bioplinarna, obnovljivi viri energije, pomurska regija, bioplin
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1476; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

7.
VARNOST PROCESOV ZA PROIZVODNJO BIOPLINA
Robert Travnikar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega predstavitev Bioplinarne Šijanec in osnovno analizo varnosti pri proizvodnji bioplina. Kjub strogim varnostnim ukrepom in zanesljivim varnostnim sistemom je poudarek namenjen potencialnim možnostim za nastanek nevarnih dogodkov. Ob proučevanju proizvodnje bioplina smo ugotavljali možne nevarne lokacije in situacije. V diplomskem delu prikazujemo študijo simulacij potencialnih nesreč pri proizvodnji bioplina. S programom ALOHA smo simulirali pet možnih scenarijev pri določenih pogojih. Rezultati kažejo, da največja nevarnost preti objektom in zaposlenim v bioplinarni zaradi eksplozije metana. Ljudje, ki živijo v okolici, niso življensko ogroženi, možne bi bile le prehodne zdravstvene težave.
Ključne besede: Bioplinarna, varnost, bioplin
Objavljeno v DKUM: 03.10.2013; Ogledov: 1728; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

8.
Logistična podpora pri optimizaciji delovanja bioplinarne v podjetju Biofutura d.o.o.
Matjaž Blatnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je minimalizacija transportnih stroškov, maksimizacija profita in postavitev strateško umeščene zbirne infrastrukture v optimalnem radiju bioplinarne v Ilirski Bistrici. Z vidika zakonodaje je bilo za lažje razumevanje sistema bioloških odpadkov na prvem mestu potrebno umestiti podjetje Biofutura v verigo subjektov, ki se ukvarjajo z biološkimi odpadki. V okviru cilja je bilo nato potrebno razdelati problematiko, s katero se srečuje podjetje Biofutura v relaciji s trendi in zakonodajo Evropske Unije in posledično Republike Slovenije. Na podlagi trenutnega stanja in problematike, z uporabo trenutno dostopnih tehnologij in finančnih vložkov, smo nato predlagali rešitev v obliki zbirnega centra z avtomatsko pralnico sodov.
Ključne besede: Biološki odpadki, bioplinarna, optimizacija, zbirno center bioloških odpadkov.
Objavljeno v DKUM: 14.08.2013; Ogledov: 1914; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

9.
Bioplinarna Bučečovci in njen vpliv na širšo okolico
Nina Sunčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje elektrike na osnovi predelave biomase, gnoja in nekaterih komunalnih odpadkov je pomembna vsebina, ki je naletela v javnosti tako na pozitivne kot tudi na negativne odzive. Ta pristop je za okolje in državo pomemben v kolikor poteka skladno z zakonodajo in je javnost naklonjena temu načinu. V teoretičnem delu diplomskega dela je podana analiza sestavkov o nastanku in lasnostih bioplina in njegovi uporabi. V empiričnem delu pa so podani rezultati raziskave o naklonjenosti prebivalcev v kraju Bučečovci, kjer je bioplinarna že zgrajena.
Ključne besede: Ključne besede: varstvo okolja, bioplin, bioplinarna, biognojevka, javnost
Objavljeno v DKUM: 13.10.2012; Ogledov: 2181; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

10.
VPLIVI BIOPLINARN NA OKOLJE
Simona Kocet, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vplive na okolje zaradi izgradnje in obratovanja bioplinarn. Vplivi na okolje so analizirani na konkretnem primeru načrtovane bioplinarne v kraju Dolina pri Lendavi. Na podlagi analize teh vplivov smo podali ukrepe in predloge, kateri ob pravilnem umeščanju teh objektov v prostor zadostijo tako človekovemu bivalnemu okolju, kakor tudi naravnemu okolju.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, bioplin, bioplinarna, vplivi na okolje
Objavljeno v DKUM: 28.11.2011; Ogledov: 3172; Prenosov: 554
.pdf Celotno besedilo (988,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici