| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Študija trajnosti in izzivov oskrbovalne verige bioplastike
Luka Uršič, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je obravnavana tematika bioplastike kot trajnostne rešitve tesno povezana s količino plastičnih odpadkov, ki jo potrošniška družba proizvaja. Ker je problematika vsak dan večja, stopnja reciklaže pa ne raste premo sorazmerno s produkcijo odpadkov, je vpeljava novih alternativ ključnega pomena. Kljub številnim pozitivnim lastnostim ima konvencionalna plastika na okolje in prostor izrazito negativen vpliv, zato je iskanje rešitev v okvirih trajnostnega razvoja ter uvajanje tehnoloških izboljšav več kot nujno. Kot možno alternativo bomo predstavili bioplastiko, saj se uveljavlja splošno mnenje, da bi le-ta lahko pripomogla k manjši okoljski obremenitvi. Analizirali ter kritično ovrednotili bomo oskrbovalno verigo bioplastike ter teoretični del namenili izzivom, s katerimi se trajnostne rešitve soočajo. Raziskovalni del je namenjen primerjalni analizi dobrih praks, kjer nas je zanimala vpeljava bioplastike kot alternativne rešitve v slovenski prostor kot tudi njena oskrbovalna veriga ter analiza trajnosti. Raziskavo smo izvedli z metodo polstrukturiranih intervjujev, s pomočjo katerih smo želeli podrobno raziskati tematiko izdelave bioplastike v praksi, jo kritično ovrednotiti ter jo umestiti v koncept trajnostnih rešitev.
Ključne besede: bioplastika, biorazgradljiva plastika, biopolimer, oskrbovalna veriga, trajnostni razvoj
Objavljeno v DKUM: 22.04.2021; Ogledov: 820; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

2.
Razvoj biorazgradljivih škrobnih folij z vgrajenimi rastlinskimi ekstrakti : diplomsko delo
Anita Krajnc, 2020, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju se je pojavilo ponovno zanimanje za pretvorbo škroba v plastični material – termoplastični škrob, ki lahko nadomesti materiale izdelane iz fosilnih virov npr. nafto. V raziskavi v okviru diplomskega dela smo razvili biorazgradljive škrobne folije, katerim smo z dodajanjem različnih naravnih rastlinskih ekstraktov izboljšali njihove lastnosti. Kot osnovno surovino smo uporabili krompirjev škrob. Temu smo v razmerju 10:1 in 1:5, ob prisotnosti glicerola in brez glicerola, dodajali tri vrste naravnih ekstraktov, in sicer rožmarin, timijan in hitozan. Naredili smo tudi kontrolni vzorec brez ekstraktov. Cilj diplomskega dela je ugotoviti, kakšen vpliv imajo različni naravni ekstrakti ter razmerje in dodatek glicerola na končne lastnosti materiala. Pri delu smo uporabili naslednje metode dela: določanje tališča z talilno mizico, stičnega kota z goniometrom, ugotavljanje % antioksidativnosti z ABST metodo in določanje funkcionalnih skupin z ART-FTIR metodo. Ugotovili smo, da rezultati kažejo dobra izhodišča za potencialno in praktično uporabo in da so rezultati v skladu z načeli bioekonomije in krožnega gospodarstva.
Ključne besede: bioplastika, biorazgradljiva plastika, bioekonomija, škrob, folije
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 872; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

3.
Razvoj bioplastike iz odpadne algne biomase : magistrsko delo
Ana Podgoršek, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazan potek izdelave kompozitne bioplastike. Kot osnovni polimer smo izbrali PLA (polilaktid) ki smo mu v razmerju 5:95 (mikroalge:PLA) in 10:95 (mikroalge:PLA) dodali dve vrsti utrjevalnih faz. Eno vrsto utrjevalne faze predstavlja monokultura Spirulina , drugo vrsto utrjevalne faze pa predstavlja mešana kultura odpadnih mikroalg iz pilotne čistilne naprave. Cilj magistrskega dela je ugotoviti ali lahko mešano kulturo odpadnih mikroalg iz pilotne čistilne naprave uporabimo pri izdelavi bioplastike in kakšen vpliv ima dodatek le-te v različnih razmerjih na končne lastnosti materiala. Pri delu smo uporabili naslednje metode dela: ekstrudiranje biomase, brizganje granulata, termogravimetrična analiza, diferenčna dinamična kalometrija, dinamična mehanska analiza, upogibni preizkus, test biorazgradljivosti. Ugotovili smo, da dodatek mikroalg k PLA bistveno ne poslabša lastnosti končnega materiala, poveča pa se stopnja kristalnosti, zniža se temperatura tališča ter poviša modul izgub.
Ključne besede: Bioplastika, kompozit, utrjevalna faza, polilaktid, mikroalge, biomasa, polimeri.
Objavljeno v DKUM: 07.01.2019; Ogledov: 1152; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

4.
Prihodnost embalaže iz biorazgradljive plastike
Andreja Kavčič, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Danes si ne predstavljamo življenja brez embalaže. V logistiki lahko embalažo obravnavamo kot sestavni del logističnega sistema. Ta je lahko papirnata, steklena ali plastična, njen glavni namen pa je, da v njo pakiramo prehranske izdelke, pijače, igrače, zdravila, večje gospodinjske in tehnične naprave in še bi lahko naštevali. V svetu embalaže se vedno več pojavlja biorazgradljiva plastika. Ta se v okolju hitreje razgradi, vendar to ne pomeni, da jo lahko brez slabe vesti odmetavamo v naravo. V teoretičnem delu magistrske naloge smo definirali osnovne pojme o embalaži, razgradnji in biorazgradljivosti, bioplastiki ter biorazgradljivi plastiki. V empiričnem delu magistrske naloge pa smo pogledali tržne analize stanja biorazgradljive plastike na svetovnem, evropskem in slovenskem trgu, trende in napovedi za biorazgradljivo plastiko. Za posnetek stanja smo izvedli tudi anketo. Prav tako smo vključili dve slovenski podjetji, ki se ukvarjata s prodajo biorazgradljive plastike. Na podlagi pridobljenih podatkov bomo v zaključku podali predloge rešitve in možnosti za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: embalaža, bioplastika, biorazgradljiva plastika
Objavljeno v DKUM: 29.09.2015; Ogledov: 2491; Prenosov: 423
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

5.
PRIHODNOST BIOPLASTIKE
Aljaž Daković, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju sem predstavil pot od preučitve trga bioplastike, do predloga poslovne ideje za slovenski trg. V delu je predstavljen nov material - bioplastika, njeno tržno stanje in prihodnost in kako bi lahko bioplastika predstavljala pomemben razvojni potencial za slovensko gospodarstvo. Prav tako je podan predlog projekta, ki se naslanja na trenutno zakonodajo in tržne napovedi. Projekt je v začetni fazi, vendar nakazuje možnost pridobivanja finančnih virov, končno organizacijsko strukturo, in kar je najpomembnejše, zanimiv izdelek za domači in tuji trg, kot ga predlagajo analize. V začetku diplomskega seminarja beseda teče o bioplastiki. Treba je razčistiti vse osnovne pojme, preden nadaljujemo z analizo tržišča. Sledi analiza svetovnega in evropskega dogajanja in analiza trenutnega stanja trga gum in umetnih mas v Sloveniji. S primerjanjem teh analiz se razkrije potencialna tržna niša, za katero je v zametkih pripravljen projekt. Projekt je zastavljen na nacionalni ravni, ker skozi analizo zakonodaje opažamo da v Sloveniji še ni veliko postorjenega za proizvodnjo izdelkov iz bioplastike v. Hkrati je projekt zastavljen z vidika države, ker lahko bioplastika predstavlja visoko tehnološko razvojno smernico, ki jo Slovenija nedvomno potrebuje. Če bi se zastavile pravilne nacionalne strategije, bi to lahko pomenilo veliko možnosti za že močno slovensko industrijo predelave umetnih mas oziroma celotno gospodarstvo nasploh.
Ključne besede: Bioplastika, analiza evropskega trga bioplastike, analiza svetovnega trga bioplastike, analiza trga gum in umetnih mas, pojem sintetične plastike, analiza tržnega potenciala bioplastike, proizvodnja biološko pridelanih živil v biološko razgradljivi embalaži, projekt bioplastike v Sloveniji, biloška razgradnja in kompostiranje
Objavljeno v DKUM: 21.12.2010; Ogledov: 3566; Prenosov: 569
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

6.
Okoljsko ekonomska analiza uporabe biopolimernih materialov namesto plastike
Darjan Savič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vključuje vse pomembnejše publikacije, LCA študije in druge analize, ter poskuša predstaviti dejansko stanje biopolimerov na trgu. V njem so opisani pomembnejši tipi biopolimerov, njihova raba in standardi, kateri določajo kriterije, ki jih kot take opredeljujejo. Pomembnejši del naloge opisuje vpliv biopolimerov na okolje, z ekonomsko analizo pa želimo prikazati skupne lastnosti slednjih s posameznimi polimeri iz nafte, oboje pa cenovno ovrednotiti. V delo je vključena tudi prva na tem področju narejena raziskava o ozaveščenosti ljudi o obstoju biopolimerov in ravnanju z njimi, za podjetje BSH Hišni aparati d.o.o., Nazarje, pa je bila opravljena študija o možnostih zamenjave pomembnejših tipov uporabljanih plastik s tipi iz bioplastike.
Ključne besede: Bioplastika, biopolimeri, biorazgradljivi polimeri, kompostno razgradljivi polimeri, ASTM D6400, En13432, Oxo razgradljivi polimeri, PLA, PHA, PHB, biopolimeri iz škroba, polimeri iz obnovljivih virov, kompostni sistem Siloda
Objavljeno v DKUM: 18.11.2010; Ogledov: 2281; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici