| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PROBLEMATIKA ČIŠČENJA ODPADNIH VOD V ODROČNIH NASELJIH
Sanja Vavče, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo želeli predstaviti zakonodajo iz področja čiščenja odpadnih voda in s tem v zvezi ceno odpadne vode, ki jo zaračunavajo javna podjetja porabnikom vode in uporabnikom javne kanalizacije. Omejili smo se na Koroško, kjer smo predstavili razmere v krajih Radlje ob Dravi, kjer nimajo čistilne naprave, in Dravograd, kjer jo imajo v poizkusni dobi. Primerjava izračuna cene odpadne vode je pokazala, da je cena trenutno v obeh krajih približno enaka; ko pa bo v Dravogradu pričela stalno obratovati čistilna naprava, se bo tam cena odpadne vode povečala za predvidoma več kot trikrat. V nadaljevanju naloge smo predlagali vgraditev male biološke čistilne naprave do 2000 PE kot možno rešitev za tista gospodinjstva, kjer ni mogoč priključek na javno kanalizacijsko omrežje. Podatki za Slovenijo iz leta 2008 namreč kažejo, da na čistilnih napravah očistijo približno dobro polovico odpadne vode iz gospodinjstev. Iz male biološke čistilne naprave smo odvzeli vzorce odpadne vode na vtoku in iztoku. Vzorce smo analizirali glede na pomembne parametre, kot so KPK, BPK5, vsebnost NH4+ in PO4- ionov v vzorcu. Ugotovili smo, da je učinkovitost naprave glede odstranjevanja organskih delcev v malih bioloških čistilnih napravah nad 90 %. Rezultati analiz odpadne vode so pokazali, da je lahko učinkovitost čiščenja veliko nižja, če naprave ne vzdržujemo primerno.
Ključne besede: mala biološka čistilna naprava, odpadna voda, biološko čiščenje
Objavljeno: 20.07.2010; Ogledov: 3118; Prenosov: 571
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

3.
AVTOMATIZIRANA BIOLOŠKA ČISTILNA NAPRAVA
Matej Zver, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek čiščenja odpadnih voda s pomočjo avtomatizirane biološke čistilne naprave. Na podlagi tehnološke sheme čistilne naprave je podrobneje opisan sistem delovanja posameznega dela čistilne naprave. predstavljena je njena strojna in merilna oprema, opisane njune karakteristike, delovanje, težave, ki se pojavljajo in možne rešitve le teh.
Ključne besede: biološka čistilna naprava, odpadna voda, avtomatizacija, nivojno stikalo, nivojna sonda, črpalka
Objavljeno: 05.07.2011; Ogledov: 1582; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

4.
PRIMERJAVA UČINKOVITOSTI MALIH ČISTILNIH NAPRAV
Alenka Friedauer, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko komunalnih oz. hišnih odpadnih voda. V teoretičnem delu diplomskega dela opisujemo zakonodajo in predpise kot ključni orodji pri doseganju ustreznih učinkov čiščenja in s tem zmanjševanje obremenjevanja okolja. Podrobneje smo predstavili dve mali biološki čistilni napravi (MBČN) za čiščenje hišnih odpadnih voda, princip njunega delovanja in pravilnega vzdrževanja. V trimesečnem obdobju smo skušali ovrednotiti in primerjati učinkovitost delovanja oz. čiščenja dveh MBČN na podlagi fizikalnih in kemijskih analiz. Na vtoku in na iztoku čistilne naprave smo v odpadni vodi spremljali parametre, kot so pH, motnost, vsebnost usedljivih snovi, kemijsko potrebo po kisiku (KPK), koncentracije raztopljenega kisika, amonijevih ionov in celotnega fosforja, pa tudi vsebnost suhe snovi v aktivnem blatu. Ugotovili smo, da je učinkovitost MBČN glede odstranjevanja organskih delcev lahko visoka in s tem MBČN predstavljajo primerno tehnologijo čiščenja hišnih odpadnih voda. Učinkovitost teh naprav pa lahko tudi drastično pade, če jih ne vzdržujemo pravilno.
Ključne besede: komunalna odpadna voda, biološko čiščenje, mala biološka čistilna naprava
Objavljeno: 22.02.2012; Ogledov: 3711; Prenosov: 904
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

5.
Ocenjevanje ekonomičnosti malih bioloških čistilnih naprav z vrednostno analizo
Jernej Stojnšek, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Glede na smernice veljavnega in sprejetega operativnega programa čiščenja komunalne odpadne vode, ki velja za obdobje od leta 2005 do 2017, bodo morali investitorji novogradenj v prihodnje obvezno razmišljati o ustreznem odvajanju odpadnih voda v okolje. Kajti na območjih, kjer ni predvidena oz. ni mogoča priključitev na javno kanalizacijsko omrežje, bo to treba reševati z malimi biološkimi čistilnimi napravami. Teh je na trgu vedno več, tako da je izbira široka. V prvem delu naloge bomo z metodo ocenjevanja ekonomičnosti gradbenih proizvodov izvedli vrednostno analizo in tako izbrali najprimernejšo napravo, glede na izbrane lastnosti in ceno. V drugem delu so predstavljene osnovne značilnosti in orodja marketinškega komuniciranja.
Ključne besede: Vrednostna analiza, mala biološka čistilna naprava, marketinško komuniciranje, orodja marketinškega komuniciranja, oglaševanje, pospeševanje prodaje, odnosi z javnostmi, neposredni marketing, osebna prodaja.
Objavljeno: 02.04.2013; Ogledov: 1136; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

6.
KANALIZACIJSKI SISTEM IN ČISTILNA NAPRAVA V OBČINI TURNIŠČE
Edvard Pozvek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje biološko čistilno napravo, celoten postopek čiščenja odpadne vode in nastanek le-te. Podrobneje imamo opisani vakuumski sistem, delovanje in prednosti batnih ventilov pred membranskimi, tipi jaškov, monitoring ipd. V diplomi imamo obravnavano tudi statično analizo cevovoda po predpisu ATV – DVWK – A127. Prikazan imamo sistem enačb, s katerimi lahko statično izračunamo vertikalne obremenitve na cev in vse parametre, ki vplivajo na razporeditev in jakost pritiska na različne tipe cevi.
Ključne besede: Biološka čistilna naprava, vakuumska kanalizacija, ATV, odpadne vode.
Objavljeno: 19.11.2014; Ogledov: 1355; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

7.
ČIŠČENJE ODPADNIH VODA V TINSKEM
Andreja Pevec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili možnosti čiščenja odpadnih voda v Krajevni skupnosti Tinsko. K rešitvi tega problema nas obvezuje in časovno omejuje zakonodaja. Glede na gostoto poselitve in konfiguracije terena je čiščenje odpadnih voda možno reševati samo z izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav. Individualna izgradnja predstavlja precejšen strošek za uporabnike. Zato bomo predstavili možnosti izbire ustrezne vrste čistilnih naprav ter naredili primerjalno oceno stroškov izgradnje. Predvsem pa bi z ustreznim čiščenjem odpadnih voda prispevali k boljši ekološki sliki Tinskega potoka, kamor se odpadne vode stekajo.
Ključne besede: čiščenje odpadnih voda, rastlinska čistilna naprava, biološka čistilna naprava, investicijski stroški
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 530; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

8.
PREGLED RAVNANJA Z ODVEČNIM BLATOM, PESKI IN MAŠČOBAMI IZ BČN
Ksenija Gabrovec, 2016, diplomsko delo

Opis: Odvečno blato, ki nastaja pri procesu čiščenja odpadnih voda, predstavlja snovni in energetski potencial. Tematika diplomskega dela je izbrana z namenom prepoznati kakšno je nadaljnje ravnanje z odvečnim blatom iz bioloških čistilnih naprav (BČN) v Sloveniji, ter predstaviti nekatere možnosti ravnanja, ki jih ponuja slovensko tržišče. V diplomskem delu so opisane osnove odpadnih voda in osnove obdelave odvečnega blata. Opisane so nekatere možnosti končne obdelave, predelave in uporabe odvečnega blata. V nadaljevanju so opisani trije primeri nadaljnjega ravnanja z odvečnim blatom v posameznih podjetjih. Končni del diplomskega dela predstavlja kratka raziskava ravnanja z odvečnim blatom, mulji, peski in maščobami.
Ključne besede: odpadne vode, biološka čistilna naprava, produkti čiščenja odpadnih voda, odvečno blato
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 524; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici