| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv biodizelskega goriva na obrabo motorja : diplomsko delo
Boris Hebar, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: obraba motorja, biodizel, hrapavost, pretočno število
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 3271; Prenosov: 0

2.
3.
4.
LASTNOSTI BIOGORIV IN NJIHOV VPLIV NA KARAKTERISTIKE PROCESA VBRIZGAVANJA
Jože Magyar, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ugotoviti lastnosti različnih biogoriv in vpliv uporabe biogoriv na karakteristike procesa vbrizgavanja. V ta namen smo določili kemijske in fizikalne lastnosti biodizelskega goriva, mineralnega dizelskega goriva in mešanic bioetanola z dizelskim in biodizelskim gorivom s splošno priznanimi testi. Hitrosti zvoka testiranih goriv smo izvedli z merjenjem hitrosti širjenja tlačnih valov na določeni dolžini. Pozornost je posvečena ugotavljanju vpliva 85% dizelskega goriva in 15% bioetanola (D85E15) ter 85% biodizelskega goriva ter 15% bioetanola (B85E15) na karakteristike procesa vbrizganja, zlasti na karakteristiko vbrizga, potek tlakov vbrizgavanja in dviga igle vbrizgalne šobe. Na osnovi narejenih analiz in eksperimentalno pridobljenih rezultatov lahko sklepamo, da ima bioetanol pomemben vpliv na karakteristiko procesa vbrizgavanja in da je temu ustrezno potrebno spremeniti nastavitve motorja za dosego ustreznih ekoloških, ekonomskih in zmogljivostnih karakteristik motorja..
Ključne besede: biodizel, bioetanol, lastnosti biogoriv, karakteristike procesa vbrizgavanja
Objavljeno: 03.06.2009; Ogledov: 2094; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

5.
Možnost uporabe Jatropha (Jatropha curcas L.) rastlinskega olja v proizvodnji biodizla
Sanja Logar, 2009, diplomsko delo

Opis: Globalni svet se je zavezal k zmanjševanju emisij, zato je uvajanje biogoriv, predvsem biodizla, ki ga dobivamo s procesom zaestrenja iz rastlinskih olj, zelo aktualno. Izmed številnih rastlin, primernih za proizvodnjo rastlinskega olja, je Jatropha curcas dokaj neznana rastlina, ki ima številne prednosti, raste hitro in povsod po svetu, je nezahtevna, primerna je za zaščito pred erozijo, vsebnost olja v semenih rastline je zelo visoka, ima tudi velik donos na hektar, hkrati pa lahko nudi tudi možnost zaposlitve milijonom ljudi, ki živijo pod pragom revščine, zato je še posebej zanimiva predvsem za države v razvoju. Kljub vsem lastnostim in možnostim, ki jih nudi Jatropha in jih že poznamo, pa je ta še zmeraj relativno neraziskana. Zato sem v laboratoriju raziskovala njeno olje kot potencialni alternativni vir za proizvodnjo biodizla. Prišla sem do ugotovitev, da je Jatrophino olje skupaj z degumiranim sojinim oljem sicer povsem primerno biogorivo, čeprav analize naših vzorcev niso dale pričakovanega rezultata, saj sta po raziskavi najbolj ustrezala le dva vzorca iz sintez, in sicer vzorec, kjer smo Jatropha olje mešali s sojinim degumiranim oljem v razmerju 1:1 ter vzorec Jatropha olja in sojinega degumiranega v razmerju 2:1 z 20% prebitkom katalizatorja natrijevega metilata. Vsebnosti metilnih estrov in ostalih merjenih parametrov v teh vzorcih biodizla so ustrezale standardu SIST EN 14214.
Ključne besede: biodizel, jatropha, emisije, zaestrenje
Objavljeno: 16.10.2009; Ogledov: 2537; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

6.
OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE - TRENDI IN SMERNICE RAZVOJA
Gordana Kolednik, 2009, diplomsko delo

Opis: Večina energije, ki jo danes uporabljamo, je posredno ena od oblik sončne energije. Energija se pojavlja v različnih oblikah: mehanska energija, toplotna energija, kemično vezana energija, fizikalno vezana energija, energija elektromagnetnega sevanja in električna energija. Kot temeljni energetski vir se uporabljajo fosilna goriva. Vendar se fosilna goriva ne obnavljajo tako hitro, kot jih porabljamo. Zraven omejene porabe imajo fosilna goriva tudi velik vpliv na okolje. Posledica uporabe fosilnih goriv povzroča onesnaževanje okolja, med drugim tudi globalno segrevanje in nastajanje ozonske luknje. Zaradi omejene porabe fosilnih goriv in vse večjega onesnaževanja okolja, se moramo osredotočiti na porabo obnovljivih virov energije, ki se v naravi stalno obnavljajo in nimajo škodljivega vpliva na okolje.
Ključne besede: Ključne besede: energija, fosilna goriva, kjotski protokol, okolje, obnovljivi viri energije, biodizel, bioplin, spletni učbenik.
Objavljeno: 04.01.2010; Ogledov: 4754; Prenosov: 741
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

7.
VPLIV BIOGORIV NA KARAKTERISTIKE TOKA GORIVA V VBRIZGALNI ŠOBI
Luka Lešnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ugotoviti vpliv biogoriv na karakteristike toka goriva v vbrizgalni šobi oziroma v izvrtini za vbrizg goriva. Za preučitev vpliva goriv je bil narejen testni model v programskem orodju FIRE. Da bi dosegel čim boljše rezultate, sem na začetku naredil več mrež različnih oblik in z različnim številom elementov. Najprej so rezultati obsegali simulacije za vse mreže samo za biodizelsko gorivo. Primerjava dobljenih rezultatov mi je omogočila izbiro primerne oblike mreže in števila elementov mreže. Kasneje sem za izbrano obliko in število elementov mreže naredil simulacije za biodizelsko gorivo, mešanico biodizla z bioetanolom in za dizelsko gorivo. Po pregledu rezultatov simulacij opravljenih na testnem modelu s testiranimi gorivi lahko rečem, da sta testirani biogorivi glede njunega vpliva na karakteristike toka v izvrtini vbrizgalne šobe primerni za uporabo v dizelskih motorjih.
Ključne besede: goriva, biodizel, bioetanol, dizel, programski paket FIRE, volumenska frakcija
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 2304; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

8.
VPLIV BIOGORIV NA KARAKTERISTIKE PROCESA VBRIZGAVANJA
Tomi Gojkošek, 2010, diplomsko delo

Opis: Onesnaževanje zraka je že vrsto let resen problem in za to so v veliki meri zaslužni tudi motorji z notranjim zgorevanjem. Za pogon motorjev se najpogosteje uporabljajo goriva fosilnega izvora (dizel, bencin), pri zgorevanju katerih nastajajo škodljivi produkti kot so ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, žveplov dioksid itd. Da bi se izognili onesnaževanju zraka z omenjenimi emisijami, posegamo po čistejših gorivih, tako imenovanih biogorivih. Namen diplomske naloge je ugotoviti fizikalne in kemijske lastnosti različnih biogoriv in njihov vpliv na karakteristike procesa vbrizgavanja. V ta namen je bil uporabljen čisti dizel, čisti biodizel in njune mešanice s 5, 10 in 15% deležem bioetanola. Na osnovi narejenih analiz in eksperimentalno pridobljenih rezultatov lahko sklepamo, da ima bioetanol pomemben vpliv na karakteristike procesa vbrizgavanja, s tem pa na nastanek škodljivih emisij in tudi porabo goriva.
Ključne besede: fizikalne lastnosti goriv, kemijske lastnosti goriv, karakteristike procesa vbrizgavanja, biodizel, bioetanol.
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 1994; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

9.
Logistični sistem zbiranja odpadnih jedilnih olj : diplomsko delo
Andreja Kramer, 2010, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji se lahko odpadno jedilno olje prinese na zbirališča ali pa se ga odlaga v ekološke zabojnike na različnih lokacijah. Zbiranje odpadnega olja poteka na način, ki je za potrošnika manj primeren, in sicer dvakrat ali celo samo enkrat na leto in poteka hkrati z zbiranjem nevarnih in kosovnih odpadkov. Torej ni organiziranega in učinkovitega zbiranja. V podjetju Kostak, d. d., poteka zbiranje odpadnega jedilnega olja samo po gostinskih obratih, šolah in vrtcih. Obstoječemu sistemu zbiranja odpadnih jedilnih olj bi zbiranje potekalo še po novem sistemu. S tem bi se količina zbranih odpadnih jedilnih olj še povečala. Odpadna olja sodijo med sekundarne snovi in goriva. Še vedno so dobrina in imajo svojo tržno vrednost. Njihove lastnosti omogočajo predelavo v biodizel. Zbiranje odpadnih jedilnih olj ter njihova predelava v biodizel lahko postaneta novi tržni niši za podjetje Kostak, d. d.
Ključne besede: odpadna jedilna olja, zbiranje jodpadnih jedilnih olj, biodizel
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 3159; Prenosov: 548
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

10.
EKONOMIKA PROIZVODNJE OLJNE OGRŠČICE IN BIODIZLA
Katja Košar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena ekonomika proizvodnje biodizla iz oljne ogrščice. V ta namen je bil najprej razvit tehnološko ekonomski simulacijski model s pripadajočo tehnološko karto pridelave oljne ogrščice. Analiza je pokazala, da je pridelava oljne ogrščice ob danih vhodnih podatkih ekonomsko upravičena (Ke = 1,46). Drugi del naloge zajema finančno oceno investicije proizvodnje biodizla (delni rezultati analiz so pridobljeni na Eko nafta Lendava). Finančna analiza je pokazala, da je doba povratka investicije 5 let (NSV = 11.828.789 € ). Pri tem je bila upoštevana 8 % interna stopnja donosnosti. Vzporedno je bila narejena tudi SWOT analiza za proizvodnjo biodizla
Ključne besede: Ekonomika, oljna ogrščica, pridelava, biodizel, finančna analiza, SWOT.
Objavljeno: 07.10.2010; Ogledov: 2619; Prenosov: 351
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici