| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Bioaktivne snovi iz olupkov manga za kozmetično industrijo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melani Dolgov, 2022, diplomsko delo

Opis: Mango velja za najbolj pogosto gojeno tropsko sadje po vsem svetu. Poleg svežega sadja ga lahko predelamo v sokove, nektarje, koncentrate in marmelade, vendar med samo predelavo ostane veliko odpadnega materiala, kot so olupki, ki predstavljajo resen okoljski problem. Ravno olupki predstavljajo bogat vir polifenolnih spojin, flavonoidov, vitamina C in zaradi tega imajo protimikrobne in antioksidativne lastnosti. Za izvedbo eksperimentalnega dela diplomske naloge smo pripravili 4 vzorce, in sicer vodni ekstrakt suhih mangovih olupkov, etanolni ekstrakt suhih mangovih olupkov, vodni ekstrakt svežih mangovih olupkov in etanolni ekstrakt svežih mangovih olupkov ter jih analizirali s pomočjo spektrofotometričnih analiz. Protimikrobno delovanje izolatov smo ocenili s Kirby – Bauerjevo in mikrodilucijsko metodo. S Kirby – Bauerjevo metodo smo z merjenjem cone inhibicije določevali inhibitorne lastnosti izolatov na rast različnih mikroorganizmov, in sicer Gram-negativnih bakterij (Escherichia coli in Pseudomonas aeruginosa), Gram-pozitivnih bakterij (Staphylococcus aureus in Bacillus cereus) ter gliv (Candida albicans in Aspergillus brasiliensis). Z mikrodilucijsko metodo pa samo določili protimikrobno delovanje izolatov na rast bakterij, saj smo predhodno s Kirby – Bauerjevo metodo dosegli uspešno inhibicijo le na rasti bakterij. S pomočjo mikrodilucijske metode smo določili minimalno inhibitorno koncentracijo izolatov. Spektrofotometrične analize vzorcev so potrdile višjo koncentracijo totalnih fenolov in proantocianidinov ter višjo antioksidativno aktivnost etanolnih ekstraktov v primerjavi z vodnimi ekstrakti. Iz izmerjenih con inhibicije smo s Kirby – Bauerjevo metodo dokazali protimikrobno delovanje na rast Gram-pozitivnih in Gram-negativnih bakterij, medtem ko testirani vzorci niso zavirali rast gliv. Rezultati mikrodilucijske metode so pokazali, da so bile boljše protimikrobne lastnosti izražene proti Gram-pozitivnim bakterijam v primerjavi z Gram-negativnimi. Glede na dobljene rezultate smo dokazali, da so olupki manga bogat vir bioaktivnih snovi s protimikrobnim in antioksidativnim delovanjem, zato bi se lahko v prihodnosti izolati iz olupkov manga uporabljali v različnih industrijskih panogah, kot so kozmetična, prehrambna in farmacevtska. Z njihovo nadaljnjo uporabo bi lahko zmanjšali količino odpadnega materiala, ki nastane med predelavo manga in s tem zmanjšali vpliv odpadkov na okolje.
Ključne besede: olupki manga, mikroorganizmi, bioaktivne snovi, protimikrobnost, minimalna inhibitorna koncentracija
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 723; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (5,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici