| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV NEGE NA DROŽEH NA BELJAKOVINSKO STABILNOST VINA
Pavel Jarc, 2014, diplomsko delo

Opis: V kleti vinogradništva Jarc in v laboratoriju Univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru smo ugotavljali vpliv nege na drožeh na beljakovinsko stabilnost vina in s tem na zmanšanje potrebnih odmerkov bentonita pri sorti 'Chardonnay' letnika 2012. Poskus smo razdelili na tri obravnavanja: nega na grobih drožeh, nega na finih drožeh ter takojšnja filtracija po vrenju. Za določanje potrebnih odmerkov bentonita smo uporabili Bentotest® in toplotni test 80°C/30 minut. Ugotovili smo, da bentotest ni primeren test za vina pri negi na grobih drožeh, ker zajema tako toplotno nestabilne kot stabilne beljakovine. To je privedlo do previsokih, nerealnih odmerkov bentonita. S toplotnim testom pa smo ugotovili naslednje odmerke bentonita za dosego beljakovinske stabilnosti: grobe droži 0 g/hL; fine droži in filtracija pa 30 g/hL. Tako nega na grobih drožeh najbolj pozitivno vpliva na beljakovinsko stabilnost in znižanje odmerkov bentonita.
Ključne besede: beljakovinska stabilnost, nega na drožeh, manoproteini, bentonit, testi za beljakovinsko stabilnost
Objavljeno: 26.09.2014; Ogledov: 756; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (280,48 KB)

2.
Testiranje bentonitov v pridelavi vina
Aleksander Fideršek, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede smo v laboratorijskih poskusih preizkušali nekatere komercialne bentonite, ki se uporabljajo za stabilizacijo termolabilnih beljakovin. Testirali smo jih glede na učinkovitost odstranjevanja termolabilnih beljakovin, odstotek usedline, vpliv na bistrenje, zmožnost vpijanja vode in vpliv na kakovost vina. Ugotovili smo, da so pH vrednosti različne tudi pri bentonitih s podobno sestavo in da med količino potrebnega bentonita ter pH vrednostmi obstaja močno inverzno razmerje. Najvišji za stabilizacijo potreben odmerek se je pokazal pri bentonitu NaCalit, največ usedline pa tvorita Bentogran in Puranit. Pri testiranju vpliva na bistrost so se bolje izkazali bentoniti z višjim deležem natrija, ugotovili pa smo tudi, da nekateri bentoniti negativno vplivajo na organoleptične lastnosti vina.
Ključne besede: bentonit, enološko sredstvo, kakovost vina
Objavljeno: 25.07.2018; Ogledov: 413; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (781,36 KB)

3.
Bentonit kot adsorbent za separacijo kovinskih ionov iz vodnih raztopin
Jaka Kugler, 2019, diplomsko delo

Opis: Onesnaževanje okolja s težkimi kovinami in reševanje le te problematike na učinkovit in hkrati ekonomsko sprejemljiv način, predstavlja vedno večji izziv v današnjem času. V diplomski nalogi smo preučevali adsorpcijske lastnosti bentonita za adsorpcijo kovinskih ionov (železo, baker, svinec) iz vodne raztopine. Masne koncentracije kovinskih ionov v raztopini smo določili z optično emisijsko spektroskopijo (ICP OES). Prav tako smo preučili karakteristike samega bentonita (velikost delcev, zeta potencial, specifična površina, volumen por). Karakterizacija je pokazala, da je v našem vzorcu bentonita povprečni zeta potencial - 0,257 mV in povprečna velikost delcev 1657 nm. Ugotovili smo, da s spreminjanjem pH raztopin Fe2+, Cu2+ in Pb2+ ionov, bentonit najbolje adsorbira pri pH vrednosti 7. Spreminjali smo tudi koncentracije samih raztopin z Fe2+, Cu2+ in Pb2+ ionov v območju od 1 mM do 13 mM in izmerili, da ima bentonit največjo kapaciteto pri koncentraciji 13 mM. Prav tako smo preizkusili medsebojni vpliv ionov na adsorpcijo in ugotovili, da je učinkovitost adsorpcije vseh treh ionov nad 99 %. Iz rezultatov diplomskega dela lahko sklepamo, da je bentonit odlična izbira za odstranjevanje železovih, bakrovih in svinčevih ionov iz vode.
Ključne besede: adsorpcija, bentonit, težke kovine, zeta potencial, ICP OES
Objavljeno: 10.10.2019; Ogledov: 83; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici