| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Rop na bencinskem servisu
Valerija Žnidaršič, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je raziskati področje ropov na bencinskih servisih ter ugotoviti kako je poskrbljeno za varnost na servisu samem. V današnjih časih namreč delodajalci dajejo prednost dobičku pred varnostjo ljudi, ki dobiček na nek način ustvarjajo. V diplomski nalogi je primer ropa ter anketni vprašalnik, s katerim smo raziskali mnenja zaposlenih o varnosti ter o tem kaj bi morali po njihovem mnenju nadrejeni izboljšati. Sklepamo lahko, da se ta vrsta kriminala vse bolj pojavlja, saj lahko v zadnjem času pogosteje zasledimo o ropih na bencinskih servisih. Glavni krivec za naraščanje nasilnega kriminala naj bi po mnenju strokovnjakov ter glede na policijsko statistiko bil kapitalizem sam ter gospodarska kriza, ki je pestila našo državo in prav zaradi tega se nekateri zatekajo k nasilnim dejanjem, da lahko s pomočjo nasilja pridejo do dobička za vsako ceno. Seveda, pa velikemu porastu ropov ne moremo pripisati samo temu. Vse več so na delu tudi različne skupine ljudi, predvsem iz Balkana, pojavljajo pa se tudi kriminalne skupine iz bogatejših držav severne Evrope (Boštic Voh, 2014). Rop lahko opredelimo kot tatvino lastnine z uporabo storilčeve sile ter ustrahovanja. Pri ropu je vedno prisotna žrtev, ki utrpi škodo ali ji le ta grozi. Roparji bencinske servise napadejo zaradi lahko dostopne gotovine v njihovih blagajnah, ki zaradi narave dela med poslovanjem ni tehnično varovana (Dvoršek, 2006).
Ključne besede: kazniva dejanja, ropi, tatvine, bencinski servisi, preprečevanje, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 09.02.2017; Ogledov: 1060; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (800,64 KB)

2.
Varovanje bencinskih servisov
Klemen Belak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili varovanje bencinskega servisa, ki obsega požarno varovanje, protivlomno varovanje, varovanje v primeru ropa, videonadzor, povezavo z VNC centrom, ter delo varnostnika v primeru intervencije na objektu. Pri izvajanju varovanja na bencinskem servisu je zelo pomembno, da je le-to v skladu z veljavno zakonodajo, ki velja v Republiki Sloveniji. V diplomski nalogi je predstavljen Zakon o varstvu pred požari, Zakon o zasebnem varovanju, ter Zakon o varovanju osebnih podatkov. Predstavljena sta tudi pravilnika o požarnem redu in požarnem varovanju. Poleg tega pa je predstavljen tudi Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi. Opisali smo bencinske servise na splošno, način njihovega delovanja in način varovanja le-teh. Podrobno smo opisali trenutno stanje varovanja ter problematiko v zvezi z njim. Predstavili smo različna kazniva dejanja, ki jih storilci vršijo na bencinskih servisih. Podrobno smo razdelili različne sisteme varovanja in jih opisali. Predstavili smo tudi primer tehničnega varovanja na bencinskem servisu. Za konec pa smo podali svoje predolge za izboljšavo varnosti na bencinskih servisih.
Ključne besede: bencinski servisi, varovanje, tehnično varovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 17.05.2016; Ogledov: 1419; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
Premoženjska kazniva dejanja na bencinskih servisih v Sloveniji
Sara Korpič, 2016, magistrsko delo

Opis: K premoženjskim deliktom sodijo različna protipravna prisvajanja tujih stvari, ki prinašajo storilcem premoženjsko korist, oškodovancem pa premoženjsko škodo in le izjemoma niso motivirana s pridobitvijo premoženjske koristi. Maloprodajne trgovine na bencinskih servisih ponujajo urejeno zunanjost, možnost hitrih nakupov, ustrežljive in prijazne prodajalce, raznoliko izbiro prodajnega blaga ter razne ugodnosti pri nakupih, od kartic in točk ugodnosti, do popustov in dodatnih ugodnih storitev. Vse te ugodnosti postavljajo prodajalne v tveganje, da bodo žrtve raznih premoženjskih kaznivih dejanj, od tatvin in goljufij pa vse do ropov in vlomov. Varnostnih tveganj se nikoli ne da v celoti odpraviti, lahko jih poskušamo le omiliti in nadzorovati, poleg tega tveganja niso nikoli povsem stalna, ampak se spreminjajo pod vplivom različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. So torej sestavni del poslovnih tveganj trgovine kot ene izmed gospodarskih dejavnosti. Zaradi tega je analiza kriminalitete po našem mnenju zelo pomemben dejavnik, ki pripomore policiji, da se lahko uspešno odziva na vse izzive, ki jih predstavlja ta proučevani problem. Kot cilj raziskave smo želeli ugotoviti, katere oblike premoženjske kriminalitete na bencinskih servisih v Sloveniji so najpogostejše, kateri dnevi v tednu, ure v dnevu ter regije in mesta v Sloveniji so problematične ter na podlagi vseh ugotovitev pripraviti predloge za boljšo preventivo. S pomočjo orodja ArcGIS smo lokacije kaznivih dejanj vnesli na zemljevide in analiza je izpostavila problematičnost največjih slovenskih občin (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Domžale) in skoraj ponavljajoči se vzorec kriminalitete v obdobju 2008-2013 glede na vrsto premoženjskega kaznivega dejanja.
Ključne besede: kazniva dejanja, kriminaliteta, premoženjska kriminaliteta, tatvine, ropi, goljufije, storilci, bencinski servisi, varovanje, preprečevanje, kartiranje kriminalitete, magistrska dela
Objavljeno: 13.05.2016; Ogledov: 1602; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

4.
5.
Varovanje bencinskih servisov brez osebja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Aleš Žibert, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili celotno varovanje bencinskega servisa brez osebja, ki zajema požarni alarmni sistem s sistemom avtomatskega gašenja in gasilniki začetnih požarov, protivlomni alarmni sistem, video nadzorni sistem, prenos podatkov v varnostno-nadzorni center (v nadaljevanju VNC), delo varnostnika operaterja v VNC in intervencijo varnostnikov na objektu. Pri varovanju je zelo pomembno, da se vse opravlja v skladu z veljavno zakonodajo, ki je sprejeta v Republiki Sloveniji. V diplomski nalogi je predstavljena zakonodaja s področja požarnega varovanja (Zakon o varstvu pred požarom, Pravilnik o požarnem redu, Pravilnik o požarnem varovanju, Pravilnik o pregledovanju in preizkušanju vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite), zakonodaja s področja zasebnega varovanja, ki ga ureja Zakon o zasebnem varovanju, in Zakon o varstvu osebnih podatkov, ki se nanaša na področje videonadzora. Predstavljen je tudi Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, kar se nanaša na bencinske servise brez osebja. Opisali smo varovanje bencinskega servisa brez osebja, ki je varovan s protipožarnim sistemom podjetja Zarja, s stabilno gasilno napravo za samodejno gašenje podjetja Bonpet, protivlomnim javljanjem in video nadzorom, vezanim v VNC zasebne varnostne službe prek grafičnega nadzornega centra (GNC). Iz VNC intervenirajo ob sproženem alarmu na varovanem bencinskem servisu. S skupno alarmno centralo nadzorujemo tudi vsa magnetna stikala za javljanje vloma na točilnih mestih, hrambi gotovine, kjer so kasete za gotovino, in vhodna vrata v tehnološki objekt. Za preprečitev vlomov v točilna mesta, kjer so vgrajene kasete za gotovino, je zelo pomembna primerna mehanska zaščita.
Ključne besede: bencinski servisi, varovanje, tehnično varovanje, primeri, diplomske naloge
Objavljeno: 15.05.2013; Ogledov: 1825; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

6.
UVAJANJE NOVIH SODELAVCEV NA BENCINSKIH SERVISIH PETROL D.D.
Suzana Pirc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo v prvem delu predstavili teoretične osnove o uvajanju, povzeli definicije, predstavili cilje uvajanja ter kako sestaviti učinkovit program s pomočjo modelov uvajanja v povezavi s socializacijo. Uvajanje praviloma poteka v treh fazah, program pa je potrebno dobro načrtovati, zato smo povzeli načine, ki so najpogostejši pri izdelavi fleksibilnega uvajalnega programa, ki ga je mogoče prilagajati posameznikom. Predstavili smo tudi posledice površnega uvajanja, do katerih pride, kadar so delavci v praksi pogosto prepuščeni sami sebi. Drugi del diplomske naloge zajema praktični del, kjer smo predstavili, kako poteka uvajanje v podjetju Petrol, d. d., in katerih izobraževanj so deležni novi sodelavci ob pričetku dela. Z izvedbo intervjuja na enem izmed bencinskih servisov smo ugotavljali razkorak med predpisanim sistemom uvajanja in dejansko izvedbo v praksi. Na podlagi ugotovitev smo podali predloge za izboljšavo programa uvajanja, da bi se tako lažje izognili posledicam površnega uvajanja.
Ključne besede: uvajanje, novi sodelavci, socializacija, posledice, bencinski servisi.
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 1852; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (477,53 KB)

7.
IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH NA BENCINSKIH SERVISIH V DRUŽBI PETROL MALOPRODAJA SLOVENIJA, D.O.O.
Linda Radončić, 2010, diplomsko delo

Opis: Povzetek Izobraževanje je zelo pomemben del našega življenja in moramo se zavedati, da je stalno izobraževanje neizogibno. V teoretičnem delu je predstavljeno nekaj teorij o izobraževanju in motivaciji. Sledi predstavitev družbe Petrol Maloprodaja, d.o.o., njena kadrovska struktura, organizacijska shema in predstavitev poteka izobraževanja za vse zaposlene na bencinskih servisih. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo prikazali rezultate ankete. Predvsem smo poskušali ugotoviti, ali se izobraževanci še vedno radi udeležujejo izobraževalnih programov, čeprav programi že vrsto let potekajo utečeno in po istem načinu. Do rezultatov smo prišli s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo razposlali po bencinskih servisih po vsej Sloveniji. Na koncu diplomske naloge smo dodali ugotovitve in predloge izboljšav, kako bi lahko zaposlene motivirali, da bi se s še večjim veseljem udeleževali izobraževalnih programov.
Ključne besede: kadri, izobraževanje, bencinski servisi
Objavljeno: 19.01.2011; Ogledov: 2371; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (683,17 KB)

8.
SKUPINA MOL V SREDNJI IN VZHODNI EVROPI
Barbara Farič, 2010, diplomsko delo

Opis: Ugotovimo lahko, da je skupina MOL ena od vodilnih integriranih skupin podjetij naftne in plinske industrije v Srednji in Vzhodni Evropi. Ob aktivnostih na evropskih trgih je skupina MOL s svojimi hčerinskimi podjetji prav tako aktivna tudi na svetovnih trgih. Omenimo lahko, da ima tudi predstavništva v Omanu, Jemnu in Pakistanu. Skupina ponuja kakovostno in pestro paleto izdelkov in storitev, ki jih lahko najdemo na posameznih maloprodajnih enotah oz. jih trži veleprodajno. Zaposluje izobražen in strokoven kader ter skrbi za proizvodnjo okolju prijaznih proizvodov. S premišljeno in ciljno usmerjeno strategijo bo tudi v prihodnje poskušala uresničiti zastavljene cilje, ki so rezultat večletnih raziskav in planiranja. Vsekakor je poudarek tudi na novih tržnih izzivih ter na osvajanju novih trgov, kajti nova tržišča bi za skupino pomenila večji odstotek prodaje, boljšo razpoznavnost tudi na nekaterih novih področjih, morda tudi proizvodnjo in trženje kakšnih novih izdelkov in storitev. V prihodnosti lahko pričakujemo razvoj in povečanje maloprodajne mreže znotraj celotne skupine, nove raziskave s področja proizvodnje, raziskovalne projekte na mednarodnem nivoju, vsekakor pa razširitev uporabe alternativnih vrst goriva ter povečanje proizvodnje in prodaje le-teh.
Ključne besede: Skupina MOL, Srednje in vzhodnoevropska tržišča, naftni derivati, veleprodaja, maloprodaja, bencinski servisi, kakovost, sodobna tehnologija, varstvo okolja.
Objavljeno: 15.12.2010; Ogledov: 1284; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (821,69 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici