| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PRENOS ZNANJA IZ RAZVOJA V PODPORO UPORABNIKOM
Cene Lap, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga govori o izvajanju podpore strankam po nivojih v podjetju. Problem naloge prestavlja prenos znanja med oranizacijskimi enotami, komunikacijo med oddelki, izgradnjo in uporabo baze znanja. Teoretičen del opisuje znanje, s katerim razpolagajo organizacije. Osnove, na katerih temeljijo najboljše prakse za izvajanje storitev IT. Predstavljen je način uvajanja sprememb in težave, ki so se pri tem pojavile. Predstavljena je uporaba baze znanja z novim orodjem za podporo. Prikazani so rezultati učinkov spremeb, ki so nastali zaradi prenove procesa za obdobje od januarja 2008 do decembra 2008. Rezultat naloge je prenovljen proces podpore, ki se odraža v hitrejšem in boljšem rešavanju zahtev uporabnikov in posledično bolj zadovoljne stranke. Ostali rezultati prenove pa so nižji stroški podpore, razbremenitev zaposlenih, večje zadovoljstvo zaposlenih, potrebno znanje je dosegljivo in dostopno v pravem trenutku, hitrejše strokovno napredovanje zaposlenih. Predlagane so izboljšave, ki bi jih bilo dobro upoštevati pri nadaljnjem delu.
Ključne besede: prenos znanja, baza znanja, orodje za podporo, služba za izvajanje podpore
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 1759; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

4.
PROJEKTIRANJE MULTIMEDIJSKEGA SISTEMA ZA HOTELE
Boštjan Ocepek, 2011, diplomsko delo

Opis: Naloga obravnava projektiranje multimedijskega sistema za hotele. Podane so osnove multimedijskih sistemov in rešitev. Po izdelavi modelov obstoječih procesov so podani predlogi za njihovo izboljšavo. Izdelan je predlog novega sistema dokumentiranja, ki vključuje tudi bazo znanja. Prikazan je proces za sledenje verzijam programskega paketa ter izdelano organizacijsko navodilo za ta proces. Pričakovani učinki izboljšave procesov so poleg urejenosti in preglednosti večja učinkovitost, manj nepotrebnih aktivnosti, manjša poraba projektnih virov in večje zadovoljstvo kupcev.
Ključne besede: multimedijski sistemi, modelirnje procesov, verzioniranje, baza znanja, kakovost
Objavljeno: 16.02.2012; Ogledov: 1113; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

5.
POENOTENJE POSTOPKOV RAČUNALNIŠKE FORENZIKE V SLOVENSKI POLICIJI
Aljoša Špeh, 2011, diplomsko delo

Opis: Osnovno vodilo za strokovno in zakonito delo v Policiji predstavljajo enotni postopki in strokovni standardi. Ugotovili smo, da so strokovni postopki računalniške forenzike v različnih oddelkih za računalniško preiskovanje Policije neenotni in se med seboj razlikujejo. Da bi odstopanja med postopki računalniške forenzike odpravili, smo izdelali model enotnih postopkov, ki smo ga zasnovali modularno. Model sestoji iz treh medsebojno odvisnih modulov in zajema vse nivoje forenzičnih postopkov, od osnovnih načel in nacionalnih zakonskih okvirov, pa vse do specifičnih opravil, ki jih kriminalisti pri svojem delu izvajajo vsakodnevno. Model enotnih postopkov računalniške forenzike smo nadgradili v spletno aplikacijo baza znanja, ki smo jo razvili v okolju MediaWiki.
Ključne besede: Policija, računalniško preiskovanje, forenzični postopki, poenotenje, baza znanja.
Objavljeno: 16.02.2012; Ogledov: 1840; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

6.
EKSPERTNI SISTEM V RAČUNALNIŠKI UČILNICI
Barbara Guček, 2013, diplomsko delo

Opis: Ekspertni sistem je inteligenten računalniški sistem, ki posnema presojo strokovnjaka za določeno strokovno področje. Za reševanje problemov na ozko strokovnem problemskem področju uporablja znanje vgrajeno v bazo znanja. V diplomskem delu so opisani struktura in delovanje ekspertnega sistema ter primer izdelave ekspertnega sistema v programskem okolju CLIPS. Diplomsko delo je zgrajeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V prvem teoretičnem delu so predstavljene značilnosti, struktura, delovanje in uporaba ekspertnega sistema. V nadaljevanju je opisano programsko okolje CLIPS za izdelavo ekspertnega sistema. Predstavljena je osnovna uporaba CLIPS-a, simboli, ukazi ter navodila, kako lahko učenci sami izdelajo preprost ekspertni sistem. V drugem delu je opisan izdelan preprost ekspertni sistem v programskem okolju CLIPS.
Ključne besede: ekspertni sistem, CLIPS, baza znanja, mehanizem sklepanja, uporabniški vmesnik
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 1854; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (916,02 KB)

7.
GRADNJA ONTOLOŠKO PODPRTE BAZE ZNANJA Z UPORABO SISTEMA NA OSNOVI PRAVIL
Rok Žontar, 2013, doktorska disertacija

Opis: Razvoj semantičnega spleta in povezanih tehnologij je prišel do stopnje razvoja, kjer se sprašujemo, zakaj ne zasledimo več aplikacij na njegovi osnovi. Razlogi za to so prepogosto v zapletenih programskih vmesnikih in neizkušenih razvijalcih. V doktorski disertaciji naslavljamo omenjeno problematiko s formalno definicijo preslikave ontoloških komponent v objektno-orientirano programsko kodo. Verjamemo, da lahko s preslikavo olajšamo dostop in uporabo semantično opisanih podatkov v vsakodnevnih informacijskih sistemih. Preslikavo nadgrajujemo s sistemom na osnovi pravil, ki služijo kot osnova za izgradnjo baze znanja. Le-ta se od podatkov razlikuje v tem, da omogoča dinamično in ažurno prilagajanje glede na trenutno veljavne podatke in vnaprej pripravljena pravila. Splošni model smo aplicirali na dejanski ontološki in programski jezik. Prototipno implementacijo, imenovano SWROOLS, smo v raziskavi ovrednotili tako s stališča ohranjanja izraznosti pri preslikavi kot tudi učinkovitosti same baze znanja. Učinkovitost modela smo preverili s pomočjo eksperimenta in razširjene metodologije za vrednotenje tehnologij semantičnega spleta. V primerjavo smo vključili tri sorodne tehnologije iz nabora, ki ga ponuja semantični splet. Izkazalo se je, da je predstavljen model po učinkovitost vsaj enakovreden primerjanim semantičnim tehnologijam. Če upoštevamo omejitev implementacije preslikave, lahko zaključimo, da se je model izkazal kot superioren tako s stališča učinkovitosti kot tudi števila pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: baza znanja, ontologije, sistemi na osnovi znanja, objektno-orientirano programiranje, pravila, sistemi na osnovi pravil
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 1281; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

8.
UVEDBA SISTEMA ZA PODPORO UPORABNIKOM NA ZAVODU ZA GOZDOVE SLOVENIJE
Blaž Bogataj, 2014, diplomsko delo

Opis: Zavod za gozdove Slovenije doslej sistema za podporo uporabnikom ni uporabljal. Zato smo preverili štiri odprtokodne rešitve za podporo uporabnikom na vsaj 130 lokacijah. Definirali smo kriterije izbora in med obravnavanimi rešitvami izbrali OTRS helpdesk. Slednja deluje kot spletna rešitev, dostopna je vsem zaposlenim. Največ časa pri namestitvi in uvajanju OTRS helpdeska smo namenili dodajanju, pregledovanju in iskanju zahtevkov ter tvorjenju baze znanja. Uporabniki to bazo znanja lahko dopolnjujejo s svojimi pripombami in ocenami ustreznosti rešitve. OTRS helpdesk smo namestili v virtualni stroj in ga predali v testno uporabo zaposlenim na ZGS. Sistem deluje eno leto, vendar ga vsi uporabniki niso prepoznali kot orodje za dostop do baze znanja ali za pomoč pri uporabi IKT. Pripravili smo seznam orodij in možne komunikacijske poti, s katerimi operaterji uporabnikom lahko nudijo pomoč. Delo operaterjev na sistemu OTRS helpdesk smo uspešno testirali tudi na mobilnih napravah.
Ključne besede: pomoč uporabnikom, baza znanja, OTRS
Objavljeno: 03.06.2014; Ogledov: 999; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

9.
UPRAVLJANJE STORITVE „PODPORA UPORABNIKOM IT“
Matjaž Potočnik, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Služba za informatiko oz. pomoč uporabnikom želi uporabnikom v organizaciji zagotoviti čim bolj učinkovito podporo pri njihovem delu. Uporabniki napako (zahtevek) prijavijo preko telefona, elektronske pošte ali na kateri drug možni način in pričakujejo, da bo odpravljena v najkrajšem možnem času. Magistrska naloga obravnava problematiko upravljanja in zadovoljstva z rešitvijo zahtevkov (intervencijami) uporabnikov na sodiščih ljubljanskega okrožja pri njihovi uporabi informacijske tehnologije. Tega do sedaj nismo spremljali, zato v delu Službe za informatiko ni bilo transparentnosti, učinkovitosti in možnosti priprav raznih analiz in poročil o opravljenem delu ter povratnih informacij uporabnikov o zadovoljstvu z načinom rešitve njihovih zahtevkov. Najprej smo opredelili Službo za informatiko in njeno vlogo v okolju sodišč, nato smo s pomočjo raziskave beležili in analizirali rezultate zahtevkov, ki so jih v enem mesecu sporočili uporabniki (zaposleni). S tem smo dobili vpogled v nabor težav, ki jih imajo uporabniki, hkrati pa pridobili podatke o obremenjenosti posameznih informatikov. Na podlagi tega smo pripravili načrt sistemskih sprememb pri proženju in reševanju zahtevkov uporabnikov s pomočjo aplikacije HELPDESK – Centralna podpora uporabnikom, v kateri uporabniki sami prožijo zahtevke brez telefonskih klicev, sledijo rešitvam zahtevkov ter sami iščejo rešitve v bazi znanja. V zaključku rešitve zahtevka imajo možnost preko ankete izraziti zadovoljstvo z opravljeno storitvijo, kar postane vodilo za nadaljnje izboljšave aplikacije in dela informatikov.
Ključne besede: sodišče, pomoč uporabnikom, rešitev prvega klica, zadovoljstvo uporabnikov, ITIL v2, IBM PRM-IT 3.0, baza znanja
Objavljeno: 26.06.2015; Ogledov: 1068; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

10.
PRENOVA PROCESA ZA POMOČ UPORABNIKOM Z UVEDBO PROGRAMSKE REŠITVE
Rudi Jamnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je prikazano, kako oddelku za IT-podporo uporabnikom v organizaciji »A« s prenovo procesa povečati učinkovitost. Sprememba je nujna, saj sedanji proces zagotavljanja IT-podpore ne zadostuje potrebam zaposlenih in zahtevam podpore poslovnih procesov podjetja. Ključni element, ki nam bo omogočil prenovo, je uvedba namenske programske rešitve za izvajanje IT-podpore. Programsko rešitev smo v sodelovanju z naročnikom oz. vodjo IT-oddelka v organizaciji »A« izbrali na osnovi predhodno definiranih kriterijev. Poglavitne zahteve, ki jih imamo do programske rešitve, so centralizirano vhodno mesto za zahtevke, enoten proces obdelave zahtevkov, obdelava zaključenih zahtevkov za potrebe preventivnega delovanja podpore in zajem ter vodenje zgodovine vsega IT-strojnega in programskega inventarja. Rezultat diplomskega dela je oblikovanje smotrnejše izrabe človeških in tehnoloških virov v oddelku za IT-podporo uporabnikom, višjo kvaliteto opravljenega dela in možnost preventivnega delovanja, ki je zdaj v organizaciji »A« zelo omejeno. Prav tako pričakujemo, da bo IT-oddelek s povečanjem učinkovitosti IT-podpore pridobil možnosti vpeljave novih storitev, ki jih bo lahko omogočil organizaciji »A«.
Ključne besede: IT podpora, Spiceworks Helpdesk, OTRS, ITSM, ITIL, Baza znanja, IT Inventar
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 466; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici