SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OPREMA GRADU MURETINCI
Karmen Muhič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Oprema gradu Muretinci je bilo napisano kot sistematičen pregled opreme grajske kapele svete Ane v križniškem gradu v Muretincih. Predstavljena je kratka zgodovina gradu v Muretincih, njegova arhitektura in oprema, ki spada v kapelo. Želeli smo ugotoviti, v kakšnem stanju je kapela danes, kako je bila opremljena ob izgraditvi, kako se je skozi stoletja spreminjala, koliko inventarja je ohranjenega iz baročnega obdobja, v katerem je bila kapela zgrajena in v kakšnem stanju je njena oprema sedaj. Pregledali smo stare fotografije in druge vire, s pomočjo katerih smo ugotovili, katera umetniška dela so del inventarja kapele. Kapelo in inventar smo fotografirali, opisali in opredelili sedanje stanje kapele in inventarja. Skozi raziskovanje smo prišli do zaključkov da so se ohranila vsa pomembna umetniška dela, med katera spadajo oltar, pripadajoča kiparska in slikarska dela ter dve sliki. Ugotovili smo, da je kapela z opremo v postopku restavriranja, in je skupaj z inventarjem, ki se je ohranil, v zelo dobrem stanju. Žal pa smo ugotovili, da je nekaj inventarja izgubljenega, posebej velja omeniti kiparska dela z oltarja.
Ključne besede: Grad Muretinci, nemški viteški red, baročna oprema kapele, baročno kiparstvo, baročno slikarstvo
Objavljeno: 20.09.2013; Ogledov: 1252; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

2.
A series of portraits from the bequest of the counts of Carli at Poreč/Parenzo and pictorial representations of central European envoys to the ottoman court
Polona Vidmar, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: The article deals with eight portraits of the Koper patrician family Carli, preserved ln Poreč Regional Museum. The family members are dressed alla turca to signify their service as dragomans at the Ottoman Porte. Their accurately painted clothes, head dresses and jewellery are discussed in the light of recent costume studies and contemporary travellers' books. The author attempts to identify some of the family members depicted in the portraits on the basis of inscriptions, painted details and comparison with portraits of Central European and Venetian envoys to the Porte.
Ključne besede: družina Carli, baročno slikarstvo, baročni portret, dragomani
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 302; Prenosov: 22
URL Povezava na celotno besedilo

3.
CVETLIČNO TIHOŽITJE V OBDOBJU BAROKA IN ROKOKOJA
Maja Kolšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analizirati tihožitje v slikarstvu v času baroka in rokokoja. Za boljše razumevanje teme je na začetku predstavljena definicija tihožitja, z natančnim poudarkom na dveh pokrajinah, in sicer Flandriji in Holandiji. Predstavljeni so začetki, vplivi in pogoji za razvoj in značilnosti tihožitja. Posebna pozornost je namenjena razvoju in simboliki cvetličnega tihožitja. Sledi obsežna obravnava tega tihožitja v času baroka in rokokoja na Slovenskem. Kot primer, ki sem mu posvetila največ pozornosti, saj je bilo v literaturi o njem zelo malo znanega, so predstavljena štiri cvetlična tihožitja iz župnijskega doma v Veliki Nedelji. Skozi nalogo je podana podrobna ikonografska in ikonološka analiza štirih velikonedeljskih cvetličnih tihožitij. Raziskana je simbolika, tipologija in kompozicija cvetov. Naslednji sklop naloge je posvečen nadaljnji primerjavi tihožitij iz Velike Nedelje s tihožitji v drugih baročnih cerkvenih in posvetnih stavbah na Slovenskem in iskanju morebitnih podobnosti in odstopanj. S primerjalno analizo je raziskano, kako so posamezni slikarji na Slovenskem obravnavali cvetlično tihožitje in na kak način so ga vključevali v svoja dela. Diplomsko delo temelji na obravnavi štirih cvetličnih tihožitij iz Velike Nedelje iz umetnostnozgodovinskega vidika, dotika se tudi vprašanja datacije nastanka in avtorstva fresk, ki je do danes še neznano.
Ključne besede: barok, baročno slikarstvo, Flandrija, Holandija, tihožitje, cvetlično tihožitje, župnijski dom, Velika Nedelja, Štajerska
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 663; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (5,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici