| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
BANČNE GARANCIJE
Mirela Sadiković, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja so pri vsakodnevnem poslovanju izpostavljena številnim poslovnim tveganjem. Če se želi podjetje pri svojem poslovanju izogniti tveganjem, se mora proti njim ustrezno zavarovati. Najzanesljivejši in najenostavnejši instrument zavarovanja je bančna garancija. Bančna garancija pogodbenim partnerjem zagotavlja večjo varnost, obema zmanjšuje tveganje pred morebitnim neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti. Banka z izdajo garancije jamči, da bo uporabniku garancije plačala znesek, če kupec oziroma nalogodajalec ne bo izpolnil svojih pogodbenih obveznosti kot je dogovorjeno v osnovni pogodbi, ki je glavni temelj za izdajo garancije. Bančne garancije so zelo varen instrument zavarovanja, obenem pa tudi zelo drag instrument zavarovanja, saj spadajo med bančne storitve, za katere si banke obračunavajo razmeroma visoke provizije.
Ključne besede: Bančna garancija, banka, storitvene garancije, plačilne garancije, naročnik garancije, upravičenec (koristnik), izdaja garancije.
Objavljeno: 26.01.2010; Ogledov: 2876; Prenosov: 705
.pdf Celotno besedilo (236,64 KB)

3.
IZLOČANJE TVEGANJ V MEDNARODNEM POSLOVANJU Z BANČNIMI GARANCIJAMI
Drago Vaupotič, 2010, diplomsko delo

Opis: Da bi podjetje v današnjih zaostrenih pogojih poslovanja dolgoročno preživelo, se mora tega zavedati in z aktivnim upravljanjem tveganj obvladovati in sprejemati ukrepe za njihovo zmanjševanje. Čeprav ne obstaja način, ki bi v celoti odpravil vsa tveganja, je ta mogoče v veliki meri omiliti z uporabo določenih finančnih instrumentov. Eden najpomembnejših je bančna garancija, ki v poslovnem svetu velja za enega najzanesljivejših instrumentov zavarovanja, predvsem pri večjih in zahtevnejših transakcijah. V nalogi so predstavljena plačilna tveganja in njihovo obvladovanje, podrobneje pa je opisana bančna garancija, njen pravni okvir, prednosti in slabosti, primerjava z drugimi instrumenti ter vrste bančnih garancij. V empiričnem delu naloge sem predstavil Poštno banko Slovenije, d.d. — bančna skupina Nove Kreditne banke Maribor d.d., kot enega od ponudnikov tovrstnih finančnih storitev v Sloveniji, in postopek pridobitve bančne garancije.
Ključne besede: plačilna tveganja, bančna garancija, banka, naročnik garancije, upravičenec garancije, storitvene garancije, plačilne garancije, Poštna banka Slovenije, izdaja garancije
Objavljeno: 18.02.2011; Ogledov: 2031; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

4.
TVEGANJA IN ZAVAROVANJA MEDNARODNIH PLAČIL V PODJETJU IMPOL D.O.O.
Bojan Gril, 2011, diplomsko delo

Opis: Neustavljiv vrtinec, v katerem se vrti današnji trg je neusmiljen boj med konkurenco. Zaradi vse večje konkurence in boja med izvozniki so le-ti prisiljeni v nudenje najbolj konkurenčnih pogojev. Da bi zapolnili svojo proizvodnjo zmogljivost in si zagotovili delo in pozicijo na trgu, se morajo dostikrat izpostaviti velikim tveganjem. Ključnega pomena pri sklepanju mednarodnega posla je plačilo, saj je le v primeru prejetega plačila, lahko uspešen. Toda gospodarska kriza v kateri se je znašel svet, je še bolj zaostrila plačilno nedisciplino in povečal tveganja, zato je od vsakega posameznika odvisno, kako bo poskrbel za zaščito plačil pri poslovanju s tujino. Izvoz nudi veliko možnosti pri povečevanju dobička in prodaje, prepoznavanju in povečevanju konkurenčnosti na svetovnem trgu, vendar mnoga podjetja na žalost ne izkoristijo vseh priložnosti. Pri vseh pozitivnih straneh pa se srečujejo tudi z določenim tveganjem predvsem pri plačilih, tečajnih spremembah valut, preverjanju bonitet kupcev. Podjetja so izpostavljena tveganjem pred nepoznavanjem kupcev s katerimi poslujejo. Na trgu poznamo velik različnih zavarovanj, s katerimi se lahko zaščitimo pred neplačili tujih podjetij. Potreba po zaščiti pri poslovanju s tujino je še toliko večja, ker imamo poleg komercialnega tveganja tudi nekomercialno ali deželno tveganje. Slednje predstavljajo tveganja pred nepričakovani dogodki, ki jih podjetje ne more niti predvideti niti nadzirati.. V diplomskem delu smo predstavili podjetje Impol, ki je izrazito mednarodno podjetje, z dolgoletno prakso. Iz predstavljenega lahko razberemo zelo dovršeno in izdelano strategijo poslovanja in zavarovanja pred tveganji v mednarodnem poslovanju. Tako smo s primeri različnih bonitet kupcev želeli približati bralcu fleksibilnost njihovega poslovanja. Zaslugo za učinkovito, usklajeno in uspešno delovanje podjetja na tem področju so vpleteni različni oddelki, ki morajo sodelovati med seboj. Država je z ustanovitvijo Slovenske izvozne družbe (SID) ponudila našim podjetjem veliko podpore. Njena angažiranost pri financiranju in zavarovanju izvoza se je v podjetju Impol pokazala kot zelo zanesljiva možnost za zavarovanje terjatev.
Ključne besede: mednarodno poslovanje, tveganje, zavarovanje pred tveganjem, dokumentarni akreditiv, bančna garancija, SID, Impol.
Objavljeno: 11.07.2011; Ogledov: 1554; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

5.
BANČNE GARANCIJE
Valerija Klaneček, 2013, diplomsko delo

Opis: V sodobnem svetu, v času svetovne gospodarske krize, se podjetja soočajo s poslovnimi tveganji. Ta se kažejo v neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti in možnostjo neplačevanja. Zato smo se odločili predstaviti bančno garancijo, kot najpomembnejši, najbolj cenjen in najpogosteje uporabljen instrument zaščite pred poslovnimi tveganji. Bančna garancija spada med učinkovit, vendar drag instrument zaščite pred tveganji. Oblika bančne garancije sicer ni predpisana, so pa predpisani glavni elementi garancije. Bančne garancije imajo tako prednosti kot slabosti. Poglavitna prednost bančnih garancij je ta, da je bančna garancija popolnoma ločena od osnovnega posla in da je zanesljiv instrument zavarovanja. Slabost bančnih garancij, ki velja za obe pogodbeni stranki, je ta, da je bančna garancije drag način zavarovanja plačil. Pri bančnih garancijah gre za pravne odnose med dolžnikom in upnikom, za pravne odnose med nalogodajalcem in banko garantom in za pravni odnos med banko garantom in koristnikom garancije. Razvrščamo jih po enem ali več kriterijih. Najpogosteje se v poslovni praksi izdajajo plačilne in storitvene bančne garancije. Da bančne garancije omogočajo učinkovito zaščito pred morebitnimi tveganji, morajo le-te biti ustrezno sestavljene. Izdajajo se v pisni obliki in je od izdaje dalje nepreklicna. Eden izmed najpomembnejših elementov bančne garancije je garancijski znesek. Garancijski znesek, koristniku garancije poravna banka, če dolžnik ne izpolni pogodbenih obveznosti. Pri garancijah je pomembno, da pogodbeni stranki določita pravo, ki bo merodajno v primeru reševanja sporov. Na kratko smo predstavili še stand-by akreditiv. Pri stand-by akreditivu gre za posebno vrsto bančne garancije, ki so jo razvili ameriški bankirji Opisali smo postopek izdaje bančne garancije za resnost ponudbe v banki X, od razgovora komitenta s skrbnikom, do same izdaje bančne garancije. Opravili in opisali smo raziskavo o številu izdanih in unovčenih bančnih garancij v banki X in potrdili naša predvidevanja, da se število izdanih bančnih garancij znižuje, povečuje pa se število unovčenih bančnih garancij.
Ključne besede: bančna garancija, finančni instrument tveganja, poslovno tveganje, plačilne garancije, storitvene garancije, stand-by akreditiv
Objavljeno: 25.03.2014; Ogledov: 2017; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (274,79 KB)

6.
Predaja v uporabo in upravljanje stanovanjsko-poslovne stavbe
Vesna Lešič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali in shematsko prikazali proces gradnje in obratovanja objekta ter podali udeležence z opisom nalog, ki jih opravljajo znotraj teh procesov. Opisali smo odgovornosti udeležencev pri gradnji ter podali garancijske roke, v katerih odgovarjajo za opravljeno delo. Poudarili smo odpravo napak na objektu ob primopredaji med izvajalcem in investitorjem ter ob primopredaji med investitorjem in kupcem. S tem namenom smo opisali pomen Navodil za obratovanje in vzdrževanje objekta, pomen bančne garancije za odpravo napak v garancijski dobi po gradbeni pogodbi ter pomen bančne garancije po Zakonu o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb. Sledi opredelitev in način vzpostavitve etažne lastnine po Stvarnopravnem zakoniku. Ureditev etažne lastnine smo primerjali z ureditvijo v Republiki Hrvaški. Prav tako smo z Republiko Hrvaško primerjali področje upravljanja večstanovanjskih stavb, pri čemer smo izpostavili zakonodajno ureditev področja vzdrževanja večstanovanjskih stavb. V empiričnem delu smo ugotavljali kako sprememba ZGO-1B vpliva na obveznost izdelave Navodil za obratovanje in vzdrževanje, izračunali primere solastniških deležev na skupnih delih stanovanjsko-poslovne stavbe ter analizirali stroške obratovanja in vzdrževanja med prvim in petim letom obratovanja stanovanjsko-poslovne stavbe. Opisali smo tudi primera poskusa unovčenja garancij za odpravo napak v garancijski dobi.
Ključne besede: proces gradnje, obratovanje stavbe, udeleženci pri gradnji, udeleženci v času obratovanja stavbe, odgovornosti udeležencev, navodilo za obratovanje in vzdrževanje, garancijski roki, bančna garancija za odpravo napak, etažna lastnina, unitaristični koncept, dualistični koncept, solastniški delež, očitne napake, skrite napake, upravljanje, vzdrževanje
Objavljeno: 02.03.2016; Ogledov: 1656; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

7.
INSTRUMENTI MEDNARODNIH PLAČIL IN ZAVAROVANJ
Jasmina Hlačar, 2016, diplomsko delo

Opis: Poslovanje podjetij na mednarodnih trgih je tesno povezano z uporabo instrumentov mednarodnih plačil in zavarovanj. V diplomskem delu smo predstavili značilnosti plačila na odprt račun, predplačila, dokumentarnega inkasa, menice, dokumentarnega akreditiva, bančne plačilne obveze, bančne garancije, izvoznega kredita, faktoringa, forfaitinga in izvedenih finančnih instrumentov. Velika konkurenca na mednarodnih trgih, kamor vedno vstopajo novi proizvajalci in novi ponudniki storitev, zahteva tudi nove načine zavarovanja plačil. Temu trendu sledijo tudi banke v Sloveniji, zato smo v diplomski nalogi podrobno predstavili uporabo bančne plačilne obveze, kot novo bančno rešitev na področju plačilnih instrumentov in instrumentov zavarovanja. Prav tako smo analizirali uporabo bančnih garancij pri poslovanju podjetij, ker je to najpogosteje uporabljen instrument zavarovanja. Gospodarska rast v slovenskih največjih trgovinskih partnericah daje podjetjem, ki poslujeo na mednarodnih trgih, nove priložnosti. Zato je dobro poznavanje in pravilna izbira instrumentov mednarodnih plačil in zavarovanj ključnega pomena pri sklepanju poslov na mednarodnih trgih. Podjetjem omogoča obvladovanje tveganj in uspešno zaključevanje poslov.
Ključne besede: bančna plačilna obveza, bančna garancija, plačilni instrumenti, zavarovanje poslovanja, tveganje.
Objavljeno: 16.08.2016; Ogledov: 888; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (882,82 KB)

8.
TVEGANJA V MEDNARODNEM POSLOVANJU IN BANČNA GARANCIJA KOT INSTRUMENT ZAVAROVANJA PLAČIL
Martina Repič, 2016, diplomsko delo

Opis: V mednarodnem poslovanju se podjetja srečujejo z raznimi tveganji, pred katerimi se lahko zavarujejo z različnimi instrumenti. Eden izmed najbolj učinkovitih in varnih je prav gotovo bančna garancija, ki je v sedanji poslovni praksi urejena z Enotnimi pravili za garancije na poziv 758 (EPGP 758), ki jih je sprejela Mednarodna trgovinska zbornica (MTZ) in veljajo od 1. julija 2010. Ta pravila prav tako opredeljujejo glavne elemente, ki jih mora vsebovati garancija, kar zmanjšuje tveganje, da bo kasneje prišlo do nejasnosti pri poslovanju z garancijo oz. celo do spora med pogodbenima strankama in posledično do unovčitve garancije. Garancija je veljavna od dneva, ko je izdana s strani garanta, oziroma kasneje, če je tako določeno z garancijo. Preneha pa veljati z datumom izteka veljavnosti, ki je prav tako naveden v garanciji, kar pomeni, da mora upravičenec podati zahtevo za izplačilo garancijskega zneska najkasneje do tega datuma oziroma pred njim. V primeru, da pride do unovčenja garancij, mora upravičenec, ki s tem zahteva izplačilo garancijskega zneska, pri podani zahtevi predložiti vse dokumente, ki so za ta namen določeni v sami garanciji. V nasprotnem primeru ni upravičen do izplačila. Prav tako v tem primeru garant ni zavezan k plačilu garantiranega zneska. Pri poslovanju z garancijami pa obstaja tudi tveganje zlorab garancij s strani upravičenca, da bo ta neupravičeno zahteval plačilo garancijskega zneska od garanta, s čimer bo povzročena poslovna škoda nalogodajalcu, ki nato lahko s sicer zamudnimi sodnimi postopki zahteva povrnitev neupravičeno izplačanega garancijskega zneska. Garant je v primeru morebitnega uveljavljanja plačila po garanciji zavarovan s kritjem, za katerega se je dogovoril in sklenil pogodbo o izdaji garancije med njim in nalogodajalcem.
Ključne besede: tveganja v mednarodnem poslovanju, zavarovanje plačil, bančna garancija, storitvene garancije, plačilne garancije
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 870; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (980,76 KB)

9.
POMEN FINANC V MEDNARODNI NABAVI IN PRODAJI ELEKTRO KABLOV
Žiga Sladič, 2016, diplomsko delo

Opis: S potrebno vpetostjo podjetij, ki se ukvarjajo z distribucijo elektro kablov, v mednarodno okolje, so v diplomskem delu predstavljeni vsi pomembni dejavniki, ki bistveno vplivajo na uspešnost poslovanja. Z vsebnostjo kovin v elektro kablih so podjetja že v samem začetku soočena s poglavitnim dejavnikom kasnejše uspešnosti. Z vsemi današnjimi pretresi na globalnih ekonomskih in finančnih trgih je poznavanje makroekonomskih dejavnikov ter njihovih vplivov skoraj da nujno. Skozi celotno delo je predstavljena pomembnost povezovalnega in usklajenega delovanja nabavne, skladiščne ter prodajne funkcije s finančno funkcijo, saj lahko le na ta način podjetje na trgu nastopa kot zaupanja vreden kupec in dobavitelj.
Ključne besede: baker, bančna garancija, elektro kabel, faktoring, LME (London Metal Exchange)
Objavljeno: 27.06.2016; Ogledov: 421; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

10.
PRAVICE IN OBVEZNOSTI BANK PRI UNOVČENJU IN IZDAJI BANČNIH GARANCIJ
Maja Vesenjak, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga Pravice in obveznosti bank pri izdaji in unovčenju bančne garancije obravnava posamezna vprašanja o bančnih garancijah. Obravnava predvsem vprašanja, ki so povezana z izdajateljem bančne garancije. V Sloveniji in tudi po svetu so to najpogosteje banke. Za raziskavo te teme sem se odločila, ker sem zaposlena v banki in sem se pri delu pogosto srečala s problematiko bančnih garancij. V vrsti sporov v zvezi z bančnimi garancijami sem banko zastopala pred sodiščem. V nalogi primerjam bančno garancijo z drugimi oblikami zavarovanj. Izbrala sem zavarovanja, ki so z bančno garancijo primerljiva zaradi neodvisnosti od temeljnega posla ali ker udeležba oseb pri nastanku zavarovanja in njegovi realizaciji spominja na razmerja v zvezi z bančno garancijo. Za primerjavo sem izbrala pogodbeno bančno garancijo, bond, poroštvo oziroma bančno poroštvo, poroštvo na prvi poziv, menične dolžnike, BPO (bančno obveznost plačila) in stand-by akreditiv. Vsako od zavarovanj sem v nalogi najprej predstavila, nato pa pojasnila, kdaj so pravice in obveznosti iz tega zavarovanja enake bančni garanciji in kdaj se od nje razlikujejo. Razen menice in poroštva so vsa izbrana zavarovanja zakonsko neurejena. Zato je v nalogi tudi opredeljeno, katera pravila se lahko za posamezno zavarovanje uporabijo. Podrobneje sem raziskala pravna pravila za neodvisne bančne garancije. V večini držav neodvisne bančne garancije niso posebej urejene v obligacijskih zakonih. Še nekaj let nazaj se je celo odpiralo vprašanje, ali obligacijska pravila dovoljujejo tako zavarovanje, kot je neodvisna bančna garancija. Slovenija ima že vrsto let urejeno neodvisno bančno garancijo, saj jo je uredil že Zakon o obligacijskih razmerjih. Ureditev iz Zakona o obligacijskih razmerji pa velja tudi po sprejemu Obligacijskega zakonika. Ta ureditev je zelo skromna. V poglavju o pravnih virih zato naloga pojasni, katera vprašanja so v zakonu urejena, saj to iz zakonskih določb ni očitno razvidno. V nalogi so nato predstavljena avtonomna pravila o bančnih garancijah. To so pravila Mednarodne trgovinske zbornice iz Pariza in pravila, ki jih je za Združene narode pripravil UNCITRAL – Konvencija Združenih narodov o neodvisnih bančnih garancija in stand-by akreditivih. Podana je tudi ocena, ali naj Slovenija ratificira konvencijo. Z vprašanjem o uporabi pravnih pravil se v nalogi ukvarjam tudi v nadaljnjih poglavjih. Razmerje med naročnikom bančne garancije in banko opredelim kot mandatno razmerje, pri neupravičenem pozivu pa analiziram pogoje za uporabo splošnega instituta civilnega prava o zlorabi pravice. V nalogi sistemiziram neodvisne bančne garancije po dveh kriterijih. Posebej obravnavam bančne garancije, v katerih je kot edini pogoj, da banka izplača določen denarni znesek, določen pisni poziv upravičenca. Nato pa obravnavam bančne garancije, v katerih je poleg tega pogoja določen še poseben pogoj. Naloga pojasnjuje, kakšni pogoji so v bančni garanciji dovoljeni, da je to še vedno neodvisna bančna garancija. Bančne garancije so v nalogi sistemizirane tudi glede na to, kakšna je obveznost, za katero je le-ta izdana. Obravnavane so bančne garancije za dobro izvedbo posla, vračilo avansa, odpravo napak in resnost ponudbe ter kontragarancije. V slovenski poslovni in sodni praksi so nejasna vprašanja glede pravic in obveznosti iz kontragarancije, kar je prav tako analizirano v nalogi. Naloga pojasnjuje, da lahko neodvisno garancijo izdajo poleg banke še drugi izdajatelji, da mora biti garancija izdana v pisni obliki, da je neodvisna bančna garancija enostranski pravni posel in da nastopijo obveznosti iz garancije, ko le-ta zapusti sfero izdajatelja. Pojasnjuje tudi, kdaj se šteje, da pisna izjava o izdaji bančne garancije zapusti sfero izdajatelja. Naloga opredeli sestavine bančne garancije. Obravnavam vprašanja, ki se postavljajo ob pozivu za unovčitev. Pri vseh bančnih garancijah ne pride do unovčitve. Kadar pa upravičenec postavi zahtevo za unovčitev, (več)...
Ključne besede: bančna garancija, neodvisna bančna garancija, izdajatelj bančne garancije, pogoji v bančni garanciji, unovčitev bančne garancije, neupravičen poziv za unovčitev.
Objavljeno: 09.12.2016; Ogledov: 1013; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici