| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Vpliv dodatka CuTi30 na strukturo in lastnosti zlitine CuZn20Al6 : diplomsko delo
Matjaž Purnat, 1994, diplomsko delo

Ključne besede: metalurgija, zlitine, baker, cink, aluminij, titan
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1844; Prenosov: 0

3.
4.
OBNAŠANJE ELEKTROKEMIJSKIH ČLENOV V RAZLIČNIH KOROZIVNIH MEDIJIH
Robert Vogrinčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Povzetek V okviru diplomskega dela smo ob spreminjanju procesnih parametrov (prepihovanje s plini, električna napetost) preučevali korozijsko obnašanje različnih kovinskih vzorcev v raztopinah H2SO4 in HCl s koncentracijo, c = 0,005 mol/L. Uporabili smo tri različne vzorce: cink, baker in medenino. Eksperimente smo izvajali po klasični metodi, ki omogoča določanje hitrosti korozije na osnovi izgube mase. Za to smo uporabili gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Na osnovi rezultatov meritev smo dobili vpogled v obnašanje izbranih elektrokemijskih členov. Podrobneje smo analizirali kemijske reakcije na polčlenih in vpliv napetosti na hitrost korozije.
Ključne besede: Ključne besede: korozija, kontaktna korozija, cink, baker, medenina, hitrost korozije, gravimetrična metoda, prepihovanje, električna napetost.
Objavljeno: 04.10.2010; Ogledov: 1824; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
OPTIMIZACIJA KOMUTATORJA ZA ELEKTROMOTOR PRALNEGA STROJA
Klemen Petrič, 2011, specialistično delo

Opis: Proizvodni segment komutatorjev, kot eden izmed pomembnih komponent komutatorskih elektromotorjev se srečuje s stalnim pritiskom kupcev na zniževanje stroškov, obenem pa vedno težje parira pritiskom proizvodnih podjetji z Daljnega Vzhoda (predvsem Kitajska). Komutator je element elektromotorja ali električnega generatorja, ki periodično spreminja smer električnega toka. Omogoča, da lahko elektromotor obratuje oz., da lahko generator proizvaja enosmerni električni tok namesto izmeničnega. Eden izmed proizvodnih produktov skupine Kolektor v okviru komutatorskega prodajnega segmenta je tudi proizvodnja komutatorjev, ki se vgrajujejo v elektromotorje pralnih strojev. Cilj specialističnega dela je pregled možnosti optimizacije komutatorja za elektromotor pralnega stroja. V okvir tega je vključen pregled obstoječe konstrukcije in proizvodnega procesa, glavnih kupčevih zahtev glede kakovosti in pogojev testiranja. Na podlagi popisa trenutnega stanja so predstavljene določene optimizacije konstrukcije. V rezultatih so predstavljeni izsledki testiranja prototipnih izdelkov in povzete primerjalne ugotovitve prednosti oz. slabosti glede na obstoječo konstrukcijo komutatorja.
Ključne besede: komutator, elektromotor, baker, duroplastične mase, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno: 01.06.2011; Ogledov: 2277; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (6,11 MB)

6.
Optimizacija procesa izdelave senzorja za avtomobilsko industrijo
Josip Pejić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava specifične probleme pri izdelavi senzorjev. Ker je kupec sprožil reklamacijo, in sicer s tezo, da naj bi prenehanje vrtenja ležaja v končnem sestavu povzročilo izhlapevanje aktivatorja kot komponente pri tehnologiji lepljenja, smo bili prisiljeni spremeniti interni proces. Na podlagi zahtev internega procesa in predhodnih testiranj smo izbrali peskanje kot dodatno tehnologijo. Novo izbrano tehnologijo je bilo potrebno najprej implementirati ter ob sprostitvi delovnega mesta tudi validirati. Z uvedbo optimizacije peskanja smo pridobili tako na ponovljivosti in stabilnosti kot tudi racionalizaciji. Po neuspeli optimizaciji tehnologije lepljenja, ki je zaradi nestabilnosti botrovala nedopustno velikemu odstotku izmeta in je povezana s predhodno tehnologijo peskanja, smo slednjo nadgradili z inovativno rešitvijo, in sicer z bakrom v prašni obliki kot dodatek k peskalnem mediju.
Ključne besede: izdelava senzorja, lepljenje, peskanje, implementacija, validacija, optimizacija, magnet, baker
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 1594; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

7.
Določanje izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov, muljev in žlinder z ICP-OES
Zvone Gregorič, 2012, diplomsko delo

Opis: Odpadke moramo kategorizirati, preden jih odložimo na odlagališče. Na podlagi analize odpadka in iz nje izdelane ocene odpadka ugotovimo kam je možno odpadek odložiti. Odložimo jih lahko na odlagališča za inertne odpadke, odlagališča za nenevarne odpadke ali odlagališča za nevarne odpadke. Cilj diplomske naloge je določanje izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov in žlinder z optično emisijsko spektroskopijo in induktivno sklopljeno plazmo, Izbrane kovine smo analizirali v odpadkih podjetja Acronija d.o.o.. Analizirali smo žlindre (črno in belo), prah z elektroobločne peči in škaje. Izvedli smo validacijo analizne metode in ovrednotili merilno negotovost. Cilj diplomske naloge je tudi izdelava navodila za delo, validacijskega poročila in poročila o merilni negotovosti. Ugotovili smo, da je metoda določanja izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov in žlinder z optično emisijsko spektroskopijo in induktivno sklopljeno plazmo natančna, točna in primerna za ovrednotenje vsebnosti izbranih kovin v navedenih vzorcih in s tem za ustrezno karakterizacijo odpadkov.
Ključne besede: Induktivno sklopljena plazma ICP-OES, krom, baker, nikelj, svinec, cink, validacija, merilna negotovost, navodilo, poročilo.
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 2080; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
VALIDACIJA IN IZRAČUN MERILNE NEGOTOVOSTI PRI DOLOČANJU MASNEGA DELEŽA BAKRA V BAKROVIH FUNGICIDIH
Simona Ocvirk, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil validirati postopek določitve masnega deleža bakra v bakrovem fungicidu Cuprablau Z s potenciometrično titracijo in izračunati merilno negotovost rezultata določitve bakra. Za validacijo tega parametra smo se odločili zato, ker je baker aktivna snov v fungicidu. Za ostale parametre (suspenzibilnost, sejalni ostanek, omočljivost in izguba pri sušenju), ki se določajo v vzorcih Cuprablau-a Z, pa smo ovrednotili samo natančnost analitskih postopkov. Pri postopku validacije metode določitve masnega deleža bakra smo preverili selektivnost, linearnost, točnost, ponovljivost in obnovljivost preskusne metode, s tem smo potrdili karakteristike zmogljivosti in omejitve preskusne metode ter identificirali vplive, ki lahko te karakteristike spreminjajo. Za preverjanje selektivnosti metode smo raziskali vpliv interferenta - železa na rezultate določitve bakra. Za oceno linearnosti smo izvedli meritve realnega vzorca z različnimi standardnimi dodatki bakra. Točnost preskusnega postopka smo preverili s preskusom izkoristka, ki smo ga izvedli na realnem vzorcu z dodatkom bakra. Za oceno ponovljivosti določitve smo izvedli ponovitve meritev pod pogoji ponovljivosti na različnih realnih vzorcih. Za oceno obnovljivosti določitve pa smo izvedli ponovitve meritev pod pogoji obnovljivosti (ponovitve v različnih časovnih obdobjih z več analitiki) na različnih realnih vzorcih. Ugotovili smo, da je postopek določitve masnega deleža bakra v bakrovem fungicidu Cuprablau Z ustrezen za predvideno uporabo. Z validacijo smo dokazali, da je preskusna metoda selektivna, linearna, točna in natančna. Z ovrednotenjem merilne negotovosti rezultata določitve bakra smo določili kakovost in lažjo primerljivost rezultatov.
Ključne besede: Cuprablau Z, baker, natrijev tiosulfat, potenciometrična titracija, končna točka.
Objavljeno: 05.06.2013; Ogledov: 2760; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

9.
SINTEZA BAKROVIH, NIKLJEVIH IN KOBALTOVIH KOORDINACIJSKIH SPOJIN Z NIKOTINSKO, IZONIKOTINSKO IN PIKOLINSKO KISLINO
Leja Goljat, 2013, diplomsko delo

Opis: Koordinacijske spojine so dandanes pogosto sintetizirane in imajo širok spekter uporabnosti. Namen raziskave je bil sintetizirati nove in že znane koordinacijske spojine z bakrom, kobaltom in nikljem. V sklopu diplomskega dela smo izvedli 27 reakcij sinteze koordinacijskih spojin z bakrom, kobaltom in nikljem ter ligandi nikotinsko, izonikotinsko in pikolinsko kislino. Kot topila smo uporabili vodo, N,N-dimetilformamid in mešanico metanola in acetonitrila. Produkte sintez smo nato analizirali z rentgensko praškovno difrakcijo in termogravimetrično analizo.
Ključne besede: koordinacijske spojine, kobalt, baker, nikelj, nikotinska kislina, izonikotinska kislina, pikolinska kislina, rentgenska praškovna difrakcija, termogravimetrična analiza (TGA)
Objavljeno: 26.09.2013; Ogledov: 1686; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (7,87 MB)

10.
Ugotavljanje fitotoksičnosti bakra pri cepljenkah sorte 'Sauvignon' na podlagah 'Kober 5BB' in 'SO4'
Mojca Leskovar, 2013, diplomsko delo

Opis: V letu 2011 smo v Trsničarstvu Mantet, v Čadramu, v lončnem poskusu v kontroliranih razmerah (rastlinjaku) ugotavljali fitotoksičnost bakra pri sorti 'Sauvignon', cepljeni na podlagi 'Kober 5BB' in 'SO4'. V substrat smo dodali različne količine bakra (50, 150, 500 in 1000 mg Cu/kg substrata). Baker je bil dodan v dveh oblikah, in sicer kot Cu-oksiklorid (Cuprablau-Z; tradicionalni fungicid) in Cu-glukonat (Labicuper; sistemično foliarno gnojilo). Pri cepljenkah smo spremljali dinamiko rasti mladik, pojav fititoksičnosti in analizirali vsebnost bakra v rozgah, podlagi in koreninah. Ugotovili smo, da se vsebnost bakra v koreninah in v podlagi povečuje z večjo vsebnostjo bakra v tleh ter da je podlaga 'SO4' manj tolerantna na visoke vsebnosti bakra v tleh kot podlaga 'Kober 5BB', saj je pri 1000 mg Cu/kg tal pri podlagi 'SO4' propadlo več cepljenk. Glede na uporabljen pripravek je več cepljenk propadlo pri pripravku Labicuper.
Ključne besede: vinska trta/baker/fitotoksičnost/'Kober 5BB'/'SO4'
Objavljeno: 11.10.2013; Ogledov: 2193; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici