| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnost naprav IoT na podlagi testnega okolja s pomočjo Aruba ClearPass
David Sahernik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi skozi implementacijo testnega okolja in programskega okolja ClearPass preverjamo učinkovite zmožnosti kontroliranega dostopa pametnih naprav. Osredotočimo se predvsem na možne načine varovanja naprav znotraj interneta stvari. Potreba po celovitem načinu varovanja z leti razvoja in pridobivanja znanja o internetu stvari in pripadajočih napravah postaja vse večja. V nalogi skozi temeljne značilnosti in komponente predstavimo internet stvari in njegovo delovanje, kot tudi različne arhitekture. Prikazali smo varovanje naprav interneta stvari z različnimi metodami overjanja in avtorizacije. Za namene naloge je ključna vzpostavitev nadzorovanega dostopa in varovanja naprav v testnem okolju, kot tudi opredelitev dobrih praks varovanja naprav, priključenih v internet stvari.
Ključne besede: internet stvari, varnost, Aruba ClearPass, overjanje in avtorizacija, sistem za upravljanje s politiko
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 151; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (28,61 MB)

2.
Uporaba avtentikacije in avtorizacije v okolju geoserver za potrebe distribucije prostorskih podatkov v internetu
Janja Belina, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo proučuje uporabo avtentikacije in avtorizacije za distribucijo prostorskih podatkov na svetovnem spletu. V ta namen smo preučili zakone Evropske unije o varovanju podatkov, tehnike avtentikacije in avtorizacije ter odprtokodne rešitve, ki omogočajo tovrstne storitve. Na tej osnovi smo povezali strežnik za distribucijo digitalnih kart z vzpostavljenim strežnikom za nadzor prijav. Delovanje te povezave smo ovrednotili na testni spletni strani.
Ključne besede: avtorizacija, avtentikacija, keycloak, geoserver
Objavljeno: 23.11.2019; Ogledov: 448; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

3.
Razvoj sistema za centralizirano upravljanje spletnih programskih vmesnikov in uporabnikov
Jan Marinič, 2019, diplomsko delo

Opis: V podjetju, pri katerem opravljam študentsko delo, smo se zaradi težav pri dodeljevanju pravic dostopov odločili za implementacijo orodja za obvladovanje spletnih programskih vmesnikov in uporabnikov. Cilj diplomskega dela je bil ustvariti orodje, s katerim bi razbremenili nekatere zaposlene na podjetju in hkrati ponudili strankam projektov PaaS novo funkcionalnost. V diplomskem delu smo spoznali osnove arhitekturnega stila REST in spletnih programskih vmesnikov ter podrobno opisali postopek implementacije aplikacije. Na podlagi intervjujev s končnimi uporabniki smo ugotovili, da uporaba nove rešitve za obvladovanje spletnih programskih vmesnikov in uporabnikov odpravi težave dodeljevanja enakih ključev večjemu številu strank ter dosega zastavljene cilje.
Ključne besede: arhitekturni stil REST, spletni programski vmesnik, avtorizacija, omejevanje dostopa
Objavljeno: 23.11.2019; Ogledov: 433; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

4.
Procesiranje finančnih transakcij s programskim ogrodjem Hadoop
David Pandel, 2019, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bila izdelana aplikacija, ki omogoča paralelno procesiranje masovnih kartičnih transakcij, t.i. avtorizacij. Programska rešitev temelji na odprtokodnem ogrodju Apache Hadoop, ki je namenjeno obdelovanju velikih količin podatkov (angl. big data). S pristopom Hadoop razbijemo vhodne podatke na več manjših delov, ki se paralelno procesirajo. Hadoop je sestavljen iz dveh glavnih komponent. MapReduce vhodni niz podatkov razdeli na med seboj neodvisne dele, ki se obdelajo paralelno. Datotečni sistem HDFS (angl. Hadoop distributed file system) je bil razvit v programskem jeziku Java in je implementiran za zagotavljanje prilagodljivega in zanesljivega shranjevanja podatkov na več med seboj povezanih računalnikih (angl. clusters of commodity servers). Glavna prednost uporabe Hadoopa je v porazdeljenem sistemu, sestavljenem iz več manj zmogljivih računalnikov in ne le enega zelo zmogljivega. Računalniki se lahko nahajajo na različnih lokacijah, zato ne potrebujemo dodatnega redundantnega sistema, ki služi za samo vzpostavitev sistema v primeru naravne katastrofe.
Ključne besede: Hadoop, HDFS, MapReduce, finančna avtorizacija, ISO8583
Objavljeno: 27.03.2019; Ogledov: 548; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (19,34 MB)

5.
Programska rešitev za upravljanje avtorizacij
Alen Grbec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Področje delovanja lokalne samouprave je zelo široko in raznoliko. Danes imamo tako v upravi veliko število informacijskih rešitev različnih avtorjev na različnih platformah. Večina rešitev ima vgrajen nek svoj sistem varnosti in zaščite. Nadzor nad dodeljenimi avtorizacijami je s časom postal nepregleden in težko obvladljiv. Pri nadomeščanjih in napredovanjih zaposlenih se je skladno s potrebami dodeljevalo nove avtorizacije. Po prenehanju upravičenosti pa se je na ukinjanje avtorizacij pogosto pozabilo. V okviru te naloge so bili vzpostavljeni novi postopki dodeljevanja, urejeno je bilo informacijsko okolje in izdelana aplikacija, ki služi kot register upravljanja avtorizacij, dostopov in dovoljevanja potencialno nevarnih zunanjih naprav. Ključni element rešitve je dokument s podatki zahteve in izvedbe dodelitve avtorizacij. Dokument, ki ga elektronsko podpišejo predlagatelj, direktor občinske uprave in upravičenec, predstavlja formalno podlago za izvedbo avtorizacije.
Ključne besede: informacijska varnost, avtorizacija, avtentikacija
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 731; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

6.
CELOVITA REŠITEV ZA UPRAVLJANJE Z GESLI
Miha Možina, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se nanaša na področje varnosti gesel, njihovo izbiro in upravljanje z njimi. Predstavili smo obstoječe sisteme za upravljanje z gesli in jih primerjali med seboj. Izdelali smo spletni sistem za upravljanje z gesli in pripadajočo mobilno aplikacijo Android, ju opisali in razložili potek razvoja. Na kratko smo opisali metode za kriptiranje in v projektu uporabljene tehnologije. Ugotovili smo, da je uporaba sistema za upravljanje z gesli uporabnikom v pomoč, saj izboljša varnost in preprečuje pozabo gesel.
Ključne besede: gesla, upravljanje z gesli, varnost, avtorizacija, identifikacija, šifriranje, JSF, Android
Objavljeno: 10.12.2014; Ogledov: 1008; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

7.
UPRAVLJANJE AVTORIZACIJ UPORABNIKOV V SISTEMU SAP ECC 6.0
Gregor Jamnikar, 2014, diplomsko delo

Opis: V sodobnem globaliziranem svetu je pomembna hitra prilagodljivost spremembam in izzivom, ki jih prinaša trg. Osnova za pravilno odločitev so prave informacije ob pravem času, zagotavljanje le-teh pa povečuje konkurenčno prednost na trgu. Z uvedbo ERP sistema zagotavljamo centraliziran pristop k upravljanju s podatki in informacijami, standardiziramo poslovne procese, povezujemo osnovne poslovne funkcije podjetja, zmanjšujemo čas izvajanja poslovnih procesov, s tem pa pripomoremo k učinkovitemu poslovanju podjetja. Pri tem pa ne smemo pozabiti na pomen varovanja podatkov in informacij v smislu zaupnosti, neoporečnosti in razpoložljivosti. Lahko bi tudi trdili, da večjo grožnjo in s tem tveganje v podjetju predstavlja nepooblaščeno spreminjanje ali upravljanje s podatki, informacijami ali informacijskimi sredstvi, kot grožnje oziroma nevarnosti, ki nam pretijo, denimo v obliki zlonamernih kod iz interneta. SAP ECC 6.0 sistem nam kot odgovor in rešite ponuja možnost izgradnje avtorizacij. Razvoj lastnih avtorizacij oziroma koncepta avtorizacij se mora začeti hkrati z implementacijo SAP ECC 6.0 sistema. Hkrati z razvojem avtorizacij pa moramo vzpostaviti ustrezne postopke, s kasnejšim namenom po učinkovitem upravljanju sistema avtorizacij, ki vključuje sledenje spremembam in nadzorom sistema avtorizacij. Razvoj avtorizacij se ne konča z implementacijo sistema, ampak je dinamičen proces, kot je sama varnost in zaščita informacijskih sredstev. Zahteva stalno analizo varnosti, ustrezno odzivnost in prilagodljivost ter preverjanje ustreznosti vpeljanih postopkov. Znanje in postopke, ki smo jih razvili pri razvoju avtorizacij in upravljanju sistema avtorizacij je moč prenesti na celoten informacijski sistem v smislu ločevanja pristojnosti in nalog, nadzora in preverjanja, skladnosti, upravljanja s spremembami in sledljivosti. Stalna in odločna podpora vodstva podjetja je pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti informacijskih sredstev.
Ključne besede: avtorizacija, vloga, varnost, koncept, informacijski sistem
Objavljeno: 27.06.2014; Ogledov: 972; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

8.
SERIJSKA POVEZAVA POS TERMINALA INGENICO 5100 Z NAPRAVO ECR
Matjaž Černenšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja korak naprej k poenostavitvi in pospešitvi izvajanja postopkov finančnih transakcij na prodajnem mestu z uporabo plačilnih kartic in POS terminala. Predstavljena in definirana je ideja fizične povezave dveh naprav, vključenih v ta proces. To sta blagajniška naprava ECR in POS terminal, ki ju z uporabo serijske povezave povežemo tako, da si izmenjujeta podatke za uspešno izvršitev finančne transakcije in druge ključne informacije. Podrobneje je opisana fizična izvedba povezave, način komunikacije, vrste in oblike sporočil, ki se pretakajo med napravo ECR in POS terminalom ter odzivi nanje. Povezava POS terminala z napravo ECR skrajša čas za izvedbo plačila, odpravi možnost napačnega vnosa zneska in omogoča upravljanje POS terminala s strani naprave ECR.
Ključne besede: serijska povezava, avtorizacija, POS terminal, Ingenico 5100, naprava ECR
Objavljeno: 20.03.2012; Ogledov: 3256; Prenosov: 444
.pdf Celotno besedilo (975,70 KB)

9.
VODENJE VERZIJ PROGRAMSKE KODE V RAZVOJNEM CIKLU
Matej Vodopivc, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V procesu razvoja programske opreme lahko sodeluje več razvijalcev. Izvajajo spremembe in dopolnjujejo že obstoječo kodo. Vsaka taka sprememba mora biti zabeležena, z osnovnimi informacijami, da lahko uspešno sledimo vsem spremembam in izvajamo vse aktivnosti v razvojnem ciklu programske opreme. Preučili smo tipe sistemov za vodenje verzij in razlike med njimi. Osredotočili smo se na predstavnika porazdeljenih sistemov za vodenje verzij programske kode – Git. Predstavljene so bistvene prednosti pred ostalimi sistemi in praktična uporaba.
Ključne besede: vodenje verzij, programska koda, git, ssh avtorizacija
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 1698; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

10.
Mobilna rešitev za preprečevanje zlorab s plačilnimi karticami
Matic Dolar, 2011, magistrsko delo

Opis: Raziskovalna naloga obravnava področje zlorab plačilnih kartic. Uvodoma je opredeljena problematika, namen in cilji, predstavljene so metode dela in podana struktura magistrskega dela. Za tem je predstavljeno obravnavano področje. Najprej je predstavljeno podjetje Bankart d.o.o., sledi pa predstavitev plačilnih kartic in poteka procesa avtorizacije. Nato so podrobneje predstavljene različne vrste zlorab plačilnih kartic. Narejen je pregled načinov in sistemov za zaznavanje in preprečevanje zlorab. Za tem je narejen pregled obstoječe literature s področja elektronskega poslovanja, mobilnega poslovanja ter kriptografije. Podan je predlog vzpostavitve mobilne rešitve za preprečevanje zlorab s plačilnimi karticami, ki bi v proces preprečevanja zlorab vključila uporabnika. Opisan je mobilni portal, s pomočjo katerega bi uporabniki imeli pregled nad svojim poslovanjem s plačilnimi karticami. Za mobilni portal je podan tudi predlog uporabljenih tehnologij in infrastrukture, ki jo je potrebno vzpostaviti. Prikazan je potek procesa uporabe mobilnega portala in narejen pregled funkcionalnosti, ki bi lahko omogočal. Drugi del mobilne rešitve za preprečevanje zlorab je vzpostavitev rešitve za potrjevanje transakcij. Predlaga se, da se uporabnika vključi v proces avtorizacije transakcije s plačilno kartico tako, da s pomočjo mobilnega telefona potrdi opravljeno transakcijo. Za ta namen je predlagana infrastruktura in prikazan potek procesa avtorizacije, v katerega je vključen uporabnik. Na koncu so podana še izhodišča za nadaljnje delo.
Ključne besede: plačilna kartica, avtorizacija, zlorabe plačilnih kartic, preprečevanje zlorab, mobilna rešitev, mobilni portal, potrjevanje transakcij
Objavljeno: 31.08.2011; Ogledov: 1603; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (5,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici