| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OBRATOVANJE VROČEVODNIH KOTLOV BREZ STALNEGA NADZORA V SKLADU S SMERNICAMI TRD 604
Branko Jerlah, 2010, diplomsko delo

Opis: S ciljem večje varnosti ter zmanjšanja potrebnega števila ljudi in s tem tudi stroškov za nadzor nad obratovanjem vročevodnih kotlov so bila s smernicami TRD 604 v Nemčiji določena pravila za obratovanje parnih in vročevodnih kotlov brez stalnega nadzora. Ta zahtevajo vgradnjo posebnih varnostnih in regulacijskih elementov, ki prevzemajo nadzor nad delovanjem naprave. Za obratovanje parnih in vročevodnih kotlov brez stalnega nadzora se tudi v Sloveniji kaže velik interes, ki pa v praksi nima ustreznega odziva, saj naša regulativa tovrstnega obratovanja še ne dopušča.
Ključne besede: Opremiti kotlarno po smernicah TRD 604, avtomatizacija sistema, znižanje stroškov
Objavljeno: 10.09.2010; Ogledov: 2865; Prenosov: 461
.pdf Celotno besedilo (930,38 KB)

3.
RAZVOJ INFORMACIJSKE REŠITVE ZA AVTOMATIZACIJO PROIZVODNEGA SISTEMA
Damjan Topolovec, 2011, diplomsko delo

Opis: Vloga informacijskih sistemov v poslovnem, industrijskem ali gospodarskem svetu je danes zelo pomembna. Proizvodni informacijski sistemi, ki so opisani v diplomskem delu, so postali neizogiben del modernih proizvodnih podjetij, saj s podporo le-teh prispevamo k boljšemu upravljanju poslovnih sistemov. Proizvodni informacijski sistemi nam omogočajo hitrejše, cenejše in bolj kakovostno opravljanje dejavnosti poslovnega sistema ter s tem cenejše in bolj kakovostne produkte, ki lahko konkurirajo na globalnem trgu. Namen diplomskega dela je predstaviti del avtomatiziranega proizvodnega sistema, ki je podprt s proizvodnim informacijskim sistemom. Predstavljeni so razlogi za uvedbo modernizacije proizvodnega sistema, načrtovanje in implementacija informacijskega sistema, prav tako pa standardi in tehnologije, ki smo jih pri tem uporabili.
Ključne besede: proizvodni sistemi, proizvodni informacijski sistemi, avtomatizacija proizvodnega sistema, nadzorne plošče, PLC.
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 1340; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (10,68 MB)

4.
CENTRALNO NADZORNI SISTEM NA HOTELSKEM OBJEKTU RIMSKE TERME
Robert Višček, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Doseganje maksimalnih energetskih izkoristkov pri ogrevanju in hlajenju objekta zahteva, da se v novih stavbah že v fazi projektiranja uporabi primeren sistem, ki bo omogočal avtomatsko delovanje energetskih naprav. Potreben je optimalni nadzor za učinkovito upravljanje stavbe, kar zagotavlja ustrezno preventivno vzdrževanje ter hitrejši odziv v primeru okvare določenega elementa. Centralno nadzorni sistem ali vsaj delna avtomatizacija določenega sklopa je v gradnji sodobnih objektov zaradi navedenih razlogov bistvenega pomena. V magistrskem delu je predstavljeno projektiranje centralno nadzornega sistema ter izvedba električnih inštalacij, programiranje in avtomatizacija omenjenega sistema na hotelskem objektu na Rimskih termah. Podrobno je opisano delovanje centralno nadzornega sistema v hotelskih sobah, ki omogoča vpogled in upravljanje z bazo podatkov trenutnega stanja v posamezni sobi na enem mestu.
Ključne besede: centralno nadzorni sistem, energetski izkoristek, avtomatizacija sistema, nadzor in upravljanje stavbe
Objavljeno: 23.04.2012; Ogledov: 2212; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (5,57 MB)

5.
Sistem za spremljanje porabe energije ter stroškov v kompleksnih objektih
Jaka Mansutti, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja projektiranje in izvedbo sistema za spremljanje porabe energije v kompleksnih objektih. Opisuje izdelavo projekta od zajemanja podatkov iz krmilnika do prikaza podatkov v sistemu SCADA ter shranjevanje teh podatkov v podatkovno bazo. Sistem SCADA poleg realnih podatkov prikazuje tudi stroške ogrevanja, porabo energentov, medsebojno primerjavo stroškov ter vsebuje približno vremensko napoved in porabo potrebne energije za naslednji dan.
Ključne besede: centralni nadzorni sistem, energetski izkoristek, avtomatizacija sistema, nadzor in upravljanje stavbe
Objavljeno: 10.04.2013; Ogledov: 1198; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

6.
OBNOVA NAMAKALNEGA SISTEMA ŠMATEVŽ
Uroš Landekar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis obnove namakalnega sistema Šmatevž. V prvem delu diplomske naloge je predstavljeno stanje pred obnovo, navedeni pa so tudi vzroki za njegovo obnovo. V drugem delu je predstavljeno novo stanje namakalnega sistema, opisane so programske rešitve krmilnika ter njegovo delovanje.
Ključne besede: obnova namakalnega sistema, avtomatizacija, krmilnik
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 1176; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

7.
Laboratorijski hidravlični sistem kot učni pripomoček pri snovanju sistemov vodenja
Matej Mihelčič, 2016, magistrsko delo

Opis: V laboratoriju za procesno avtomatizacijo se nahaja hidravlični sistem, ki služi kot učni pripomoček pri predmetu Snovanje sistemov vodenja. Staro krmilno opremo smo nadomestili z novo, odpravili napake in izdelali nove programe za vodenje. Sistem je deljen na dva dela, ki sta predmet različnih magistrskih del, določeni deli pa se prepletajo. Mednje lahko štejemo zamenjavo krmilne opreme, odpravljanje napak sistema in načrtovanje ožičenja. V nadaljevanju je opisano načrtovanje regulatorjev nivoja vode v podsistemu 2, programiranje krmilnikov Moeller ter Siemens in izdelava SCADA-uporabniškega vmesnika. Magistrsko delo je izdelano kot obširno navodilo uporabnikom sistema. Projekt je zasnovan kot učni pripomoček študentom in omogoča enostavno in logično upravljanje sistema preko uporabniškega vmesnika. Sistem ponuja širok nabor možnih nalog in načinov regulacije, ki pa se lahko po potrebi tudi razširi z uporabo motornih pogonov ventilov med veznimi posodami in boljšim regulacijskim ventilom v podsistemu 2.
Ključne besede: vodenje sistema, regulacije, avtomatizacija
Objavljeno: 26.04.2016; Ogledov: 802; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (7,87 MB)

8.
Posodobitev krmilnika za avtomatizacijo sistema za kontinuirno litje
Jernej Križaj, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega tako strojno nadgradnjo sistema za kontinuirno litje, kot tudi programsko nadgradnjo, narejeno po zahtevah Laboratorija za materiale na Fakulteti za strojništvo. Podrobneje je opisan spremenjen grafični vmesnik in logika, ki se skriva v odsekih kode nadzornega programa. Prav tako je opisan celotni postopek nadgraditve obstoječe strojne opreme do stopnje za namestitev in priklop na peč za kontinuirno litje. Posodobljen sistem je bil priklopljen na priključke starega sistema, testirano je bilo delovanje spremenjenega programa in simulacija kontinuirnega litja.
Ključne besede: kontinuirno litje, avtomatizacija sistema, SCADA, PLK
Objavljeno: 03.12.2019; Ogledov: 150; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (19,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici