| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadgradnja robotske naprave za montažo vijačnih elementov na avtomobilsko luč : magistrsko delo
Jan Filipšek, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu, ki je bilo izdelano v sodelovanju s podjetjem Inel d. o. o., je opisan razvoj in izdelava robotske naprave za montažo vijačnih elementov na avtomobilsko luč. Naprava omogoča popolnoma avtomatizirano montažo vijačnih elementov in hkrati preverjanje ustreznosti nameščenih elementov. V magistrskem delu so podrobno opisani sklopi, ki so potrebni za optimalno delovanje naprave in varnostni ukrepi, ki zagotavljajo varno delovno okolje. Modeliranje naprave in izdelava delavniških risb sta bila izvedena v programskem paketu SolidWorks. Sledi predstavitev rezultatov in potek testiranja naprave. Na koncu magistrskega dela so predstavljena navodila za delo z napravo, morebitne nevarnosti pri rokovanju z njo in opis vzdrževanja.
Ključne besede: robotska naprava, robotizacija, avtomatizacija, avtomobilska luč, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 135; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

2.
Trg dela in proces avtomatizacije
Benjamin William Cerkvenik Wraight, 2022, diplomsko delo

Opis: Avtomatizacija predstavlja nov val tehnoloških sprememb, ki se vse pogosteje vpeljujejo v proizvodne procese. V diplomskem delu najprej pregledamo delovanje, odzive na spremembe in posebnosti trga dela. Temu sledi sistematičen pregled teorij tehnološkega napredka iz vidika različnih ekonomskih šol. S pomočjo analize empirične evidence preučujemo učinke avtomatizacijskih tehnologij na trgu dela. Učinke avtomatizacije na proizvodni dejavnik delo lahko opazujemo z več spremenljivkami. V našem delu se osredotočamo na spremembe plač, produktivnosti in zaposlenosti ob vpeljavi ali povišani rabi avtomatizacijskih tehnologij. Prihajamo do ugotovitve, da imajo te tehnologije različne vplive, saj lahko delovno silo neposredno nadomeščajo ali jo dopolnjujejo. Za gospodarstva se izzivi nahajajo v izkoriščanju prednosti in omejevanju morebitnih negativnih lastnosti in posledic avtomatizacijskih tehnologij.
Ključne besede: trg dela, tehnološki napredek, industrijska revolucija, avtomatizacija, robotizacija
Objavljeno v DKUM: 23.11.2022; Ogledov: 432; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

3.
Stališča ponudnikov turističnih storitev do avtomatizacije in robotizacije storitev v turizmu
Sara Vocovnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Nekoč so višek tehnološkega napredka predstavljali osebni računalniki in stroji v tovarnah, sodobna tehnologija pa avtomatizacijo v 21. stoletju vnaša v prav vse sfere sveta. Nedotaknjen ni ostal niti turizem, izrazito visokokontaktna panoga, ki je zmeraj temeljila na pristnih človeških stikih. Prav zaradi specifike turistične dejavnosti smo se odločili raziskati stališča, ki jih do avtomatizacije in robotizacije turističnih storitev gojijo ponudniki turističnih storitev. Teoretični del magistrskega dela smo začeli z opredelitvijo pojmov avtomatizacija in robotizacija storitev, podrobneje smo raziskali avtomatizacijo in robotizacijo v turizmu, izpostavili primere dobre prakse ter nanizali prednosti in slabosti obojega. Dotaknili smo se pomena tehnološke podpore v času pandemije, empirični del naše raziskave pa je temeljil konkretno na raziskovanju stališč turističnih ponudnikov. Opravili smo poglobljene polstrukturirane intervjuje s šestimi turističnimi deležniki turistične destinacije Maribor. Ugotovili smo, da je avtomatizacija eden izmed osrednjih podpornih stebrov sodobnega turizma, ob tem pa se pojavljajo omejitve, saj se vsi turistični ponudniki zavedajo dodane vrednosti, ki jo turističnim storitvam zagotavlja človeški kader. Glede na tehnološki napredek je prostora za nadgrajevanje in raziskovanje dodatnih možnosti avtomatizacije in robotizacije v turizmu še veliko, na to pa so ob varovanju pristnih turističnih doživetij pripravljeni tudi ponudniki turističnih storitev.
Ključne besede: avtomatizacija v turizmu, robotizacija v turizmu, turizem, turistične storitve, potencial avtomatizacije
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 592; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
Avtomatska vozila in mobilni roboti v intralogistiki
Tone Lerher, 2022

Opis: Učbenik obravnava avtomatizacijo in robotizacijo notranjega transporta v intralogistiki, kjer so navedena avtomatsko vodena vozila AGV in avtonomni mobilni roboti AMR. Poleg tehnično-tehnoloških karakteristik AGV in AMR so predstavljene posamezne izvedbe AGV in AMR, ki se uporabljajo širse v logistiki. V učbeniku so posebej obravnavani avtomatski vozički za delo v avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemih in avtonomni mobilni roboti za delovanje v skladiščih prihodnosti. Navedeni so temeljni analitični in numerični modeli za določitev pretočne zmogljivosti AGV in AMR v skladiščnih sistemih. Poleg ze ustaljenih rešitev AGV in AMR v skladiščih v praksi so predstavljeni novi idejni koncepti avtomatiziranih in robotiziranih transportno-skladiščnih sistemov AGV in AMR, ki so trenutno se v fazi koncipiranja in nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: lntralogistika, skladišča, avtomatizacija in robotizacija, AGV in AMR, idejni koncepti AGV in AMR
Objavljeno v DKUM: 26.04.2022; Ogledov: 1099; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (37,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Nadzor in vodenje avtomatizirane varilno- manipulacijske linije : magistrsko delo
Žiga Korošec, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena avtomatizirana varilno-manipulacijska celica za proizvajanje izdelka Bumerang. Skozi delo smo opisali celoten proces dela od naročila do zagona, saj gre za realni projekt, izdelan za avtomobilsko industrijo. Podrobneje smo obravnavali sistem SCADA in predstavili ključne procese avtomatizacije, ki so bili potrebni za izvedbo projekta. Na podlagi zahtev naročnika smo proučili celotno zasnovo in izdelavo posameznega dela procesa ter določene segmente opisali podrobneje.
Ključne besede: varilno-manipulacijska celica, avtomatizacija, sistemi SCADA, projektiranje, industrijska varnost, robotizacija
Objavljeno v DKUM: 06.02.2020; Ogledov: 1081; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (8,47 MB)

6.
Idejna zasnova učnega centra za avtomatizacijo in robotizacijo Lunta : diplomsko delo
Jakob Novak, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena idejna zasnova učnega centra Lunta, razdeljena na več posameznih celic z možnostjo raznolikega izobraževanja na področju avtomatizacije in robotizacije. Glede na geometrijo prostora smo skupaj s podjetjem določili razpored robotskih celic ter postavitev komponent (robotov, transportnih sistemov in krmiljenja). Robotske celice so bile naprej zasnovane v 3D-modelirniku SolidWorks, nato pa je bila narejena animacija v programskem okolju RobotStudio.
Ključne besede: robot, robotska celica, RobotStudio, SolidWorks, avtomatizacija, robotizacija
Objavljeno v DKUM: 19.07.2018; Ogledov: 1243; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

7.
Koncept vpeljave in pomembnost mikro podjetja znotraj industrije 4.0
Grega Sever, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen koncept vpeljave in pomembnost mikro podjetja znotraj Industrije 4.0. V ospredje je postavljena odvisnost srednje velikega in mikro podjetja. Predstavljen je način poteka poslov med podjetjema in pomembnost le-teh za delovanje obeh podjetij. Problem, ki se pojavi, je premajhno posvečanje pozornosti mikro podjetjem znotraj industrije, zato sem v magistrskem delu hotel pokazal, kako pomembno je lahko mikro podjetje. S prihodom Industrije 4.0 pa bi ta pomembnost postala še izrazitejša, zato je predstavljen koncept, kako bi se mikro podjetje povezalo z večjim podjetjem pod okriljem Industrije 4.0. Predstavljenih je nekaj novosti, ki bi jih bilo potrebno uvesti v mikro podjetje, njihove prednosti ter okvirna cena posodobitev. Predstavljene so konkurenčne prednosti podjetja in dejstva, zakaj je mikro podjetje pomemben člen v gospodarstvu in industriji.
Ključne besede: Industrija 4.0, digitalizacija, robotizacija, avtomatizacija, tovarne prihodnosti, proizvodni proces, mikro podjetje.
Objavljeno v DKUM: 03.10.2017; Ogledov: 966; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

8.
AVTOMATIZACIJA IN ROBOTIZACIJA KABELSKIH SNOPOV V PODJETJU CABLEX-M
Janko Ovnič, 2012, diplomsko delo

Opis: Proizvodna podjetja so pod čedalje večjim pritiskom globalnega trga. Zmanjšati morajo vrednost dela, povečati svojo učinkovitost, dodano vrednost in s tem ohranjati konkurenčnost na svetovnem trgu. Eden od načinov za dosego tega cilja je avtomatizacija in robotizacija proizvodnih procesov v podjetju. Hitro razvijajoča se računalniška tehnologija s skoraj neomejenimi možnostmi zagotavlja hiter razvoj računalništva, robotike in informacij. S pomočjo analize proizvodnega procesa smo največje izgube ugotovili pri polaganju kabelskih snopov. Zasledovanje trendov konkurenčnih podjetij, tehnološke novosti na tržišču ter strokovno znanje sodelavcev so nas vodili k idejni zasnovi projekta avtomatizacije in robotizacije faze polaganja kabelskih snopov. Poleg avtomatizacije in robotizacije faze polaganja izdelkov je bil v projekt zajet tudi sistem polaganja z roboti na več polagalnih tablah hkrati. V projekt je bil zajet tudi nadzor nad delovanjem strojev in avtomatski zajem drugih informacij iz proizvodnje, s pomočjo katerih bi lahko lažje planirali in krmilili proizvodnjo. Z avtomatizacijo in robotizacijo faze polaganja bomo povečali število izdelanih izdelkov na izmeno in povečali kakovost izdelkov. Z računalniško podporo proizvodnje pa bomo povečali nadzor delovanja proizvodnje. Z avtomatizacijo natančno določimo razpored dela oziroma zaporedje dela izvajanja operacij po posameznih delovnih mestih. V podjetju uvajamo program PTP za podporo tehnologiji in proizvodnji, s katerim natančno določimo operacije, ki se izvajajo na posameznih delovnih mestih, čas izdelave, potrebe materiala za izvedbo itd. Zaradi tega bomo občutno zmanjšali stroške izdelave izdelka in tako ostali korak pred konkurenco.
Ključne besede: - polaganje kabelskih snopov - Cablex-M - avtomatizacija - robotizacija - proizvodni proces - prenova proizvodnega procesa
Objavljeno v DKUM: 16.05.2012; Ogledov: 2827; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

9.
PALETIZACIJA VREČ S POMOČJO ROBOTA
Roman Valenčak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan konkretni projekt avtomatiziranega procesa paletizacije vreč na evro paleto. Opisane so naprave tehnološkega procesa paletizacije in tudi celotni proizvodni proces. Teoretični del diplomskega dela je sestavljen iz opisa in zmogljivosti industrijskih robotov, ki so nujni za razumevanje paletizacije vreč. V jedru je podan tehnološki opis delovanja paletizacije ter tehnična izvedba. Opisana je varnost proizvodnega procesa, ki jo predpisuje evropski standard ISO 9001. Podrobneje sta predstavljeni izbira in zmogljivost robota KUKA KR180–2 PA. Na koncu je predstavljena še konstrukcija prijemala.
Ključne besede: Inteligentni tehnološki sistemi, avtomatizacija, robotizacija, paletizacija, manipulacija, robotska celica, robot KUKA KR180–2 PA.
Objavljeno v DKUM: 31.05.2011; Ogledov: 3441; Prenosov: 431
.pdf Celotno besedilo (6,88 MB)

10.
AVTOMATIZACIJA PALETIZACIJE S PROGRAMIRLJIVIM LOGIČNIM KRMILNIKOM
Bojan Drozg, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek izdelave krmilnega programa avtomatiziranega tehnološkega procesa paletizacije. Opisana je zgradba stroja, tehnološki proces paletizacije, načrtovanje projekta in krmilni elementi glede na njihovo funkcionalnost. Predstavljeno je serijsko podatkovno vodilo Profibus za komunikacijo med krmilnikom in robotom. Predstavljen je programirljivi logični krmilnik, vmesnik človek-stroj in pripadajoča programska oprema za načrtovanje. Opisana je tudi izvedba programa logičnega krmilnika s posameznimi funkcijami, ki se delijo glede na funkcijske dele stroja. S predstavitvijo postopka testiranja končnega krmilnega programa izpostavimo nekatere napake v sintaksi in funkcionalnosti.
Ključne besede: programirljivi logični krmilnik, PLK, krmilni program, avtomatizacija, paletizacija, robotizacija, tehnološki proces
Objavljeno v DKUM: 12.01.2011; Ogledov: 2664; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici