| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 671
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Programsko oglaševanje
Neli Šijanec, 2023, diplomsko delo

Opis: Programsko oglaševanje je avtomatiziran proces nakupa, prikaza in optimizacije oglasov na spletu. Oglasi se ciljni publiki prikažejo na podlagi demografskih, vedenjskih in interesnih podatkov, zato so tej vrsti oglaševanja izpostavljeni vsi uporabniki spleta. V teoretičnem delu je predstavljena teorija programskega oglaševanja, zbiranje podatkov na spletu ter pravna ureditev in zakonodaja na tem področju. V empiričnem delu smo s pomočjo kvantitativne metode izvedli raziskavo med uporabniki spleta. Ugotovili smo, da se uporabniki spleta zavedajo programskega oglaševanja na spletu ter pomena etičnega ravnanja podjetij.
Ključne besede: programsko oglaševanje, splet, avtomatizacija, zbiranje podatkov
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 45; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

2.
Digitalni dvojček za proces sestavljanja
Jure Galun, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izdelavo digitalnega dvojčka robotske celice, ki je bil dosežen s povezavo virtualne robotske celice in virtualnega krmilnika. Glavni cilj naloge je bil razviti ustrezen robotski program za vodenje robota in ustvariti virtualno okolje, v katerem je možna simulacija robotskega sistema s programskim okoljem RobotStudio,ter omogočiti vodenje celotnega procesa robotske celice z virtualnim krmilnikom PLCsim Advanced. Zato je bilo potrebno kreirati tudi ustrezen program za virtualni krmilnik, s katerim se bo vodil ves proces robotske celice, in uporabniški vmesnik za vodenje procesa v programskem okolju TIA V17. V nalogi je opisan tudi postopek vzpostavitve povezav med programskimi okolji in zagon simulacije.
Ključne besede: digitalni dvojček, avtomatizacija, robotstudio, TIA V17, SIMIT
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 60; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

3.
Nadgradnja robotske naprave za montažo vijačnih elementov na avtomobilsko luč
Jan Filipšek, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu, ki je bilo izdelano v sodelovanju s podjetjem Inel d. o. o., je opisan razvoj in izdelava robotske naprave za montažo vijačnih elementov na avtomobilsko luč. Naprava omogoča popolnoma avtomatizirano montažo vijačnih elementov in hkrati preverjanje ustreznosti nameščenih elementov. V magistrskem delu so podrobno opisani sklopi, ki so potrebni za optimalno delovanje naprave in varnostni ukrepi, ki zagotavljajo varno delovno okolje. Modeliranje naprave in izdelava delavniških risb sta bila izvedena v programskem paketu SolidWorks. Sledi predstavitev rezultatov in potek testiranja naprave. Na koncu magistrskega dela so predstavljena navodila za delo z napravo, morebitne nevarnosti pri rokovanju z njo in opis vzdrževanja.
Ključne besede: Robotska naprava, robotizacija, avtomatizacija, avtomobilska luč, konstruiranje.
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 40; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

4.
Vodenje servomotorja z uporabo programabilnega logičnega krmilnika in vmesnika človek-stroj : diplomsko delo
Nikola Vučićević, 2023, diplomsko delo

Opis: Ideja diplomske naloge je izdelati aplikacije za krmiljenje servo motorjev. Gibanje izvaja servo motor Omron R88M, ki ga krmili gonilnik Omron R88D. Gonilnik krmili Omron NJ501-1300 PLK. V sklopu tega se za vnos vseh vrednosti uporablja Weintekov HMI zaslon na dotik, na katerem so prikazane vse funkcije aplikacije. Stroj je sestavljen tudi iz drsnega okvirja, na katerem so servomotorji in 3D tiskane glave za boljše opazovanje gibanja. Diplomsko delo opisuje postopek pisanja PLK programa v razvojnem okolju Sysmac Studio in način krmiljenja servo pretvornikov za določen motor, da motor izvede zahtevano gibanje. V prispevku je podrobno opisan postopek priklopa in parametriranja servo pretvornika pri krmiljenju preko PLK-ja. Aplikacija je sestavljena iz več delov, s testiranjem smo ugotovili, da sistem in motorji izpolnjujejo zastavljene cilje. Opisan je tudi del večjega programa, v katerem so razloženi segmenti za krmiljenje servo pretvornika. V prispevku so opisani tudi funkcijski bloki za krmiljenje gibanja servomotorja.
Ključne besede: Programabilni logični krmilnik, servomotor, avtomatizacija procesov, vmesnik človek-stroj
Objavljeno v DKUM: 25.07.2023; Ogledov: 127; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

5.
Zagotavljanje kakovosti spletnih mest
Blaž Skuber, 2023, magistrsko delo

Opis: V današnjem času, kjer se posamezniki zanimajo za nakup produkta ali storitve, to najprej preverijo na spletu. Zato so spletna mesta pogosto prvi stik, ki ga ima potencialna stranka z danim podjetjem. Zaradi visoke stopnje konkurenčnosti je prvi vtis, ki ga ima potencialna stranka z nekim podjetjem, izredno pomemben. Kvaliteta ponujenih produktov in storitev ima precejšni vpliv na ugled danega podjetja. Vendar pa si lahko potencialne stranke ustvarijo mnenje o podjetju že ob prvem stiku s spletnim mestom podjetja. Uporabnikom so lastnosti kot so odzivnost, izgled in ustreznost ponujenih informacij ter nasploh dobra uporabniška izkušnja, zelo pomembne. V magistrski nalogi smo predstavili, zakaj je zagotavljanje kakovosti spletnih strani tako pomembno, katere lastnosti so uporabnikom pomembne ter s katerimi testi se preverja ustreznost spletnega mesta. Predstavili smo naloge QA analistov, ter življenjski cikel testiranja spletnega mesta. Preverili smo tudi ali lahko avtomatizirano testiranje v celoti nadomesti ročno testiranje. Sklepi naše magistrske naloge so nam pokazali, da je zaradi narave projektov razvoja programske opreme smiselno deljenje nalog med dve ekipi, razvojno ekipo ter ekipo za zagotavljanje kakovosti. Razvojna ekipa se lahko tako bolje posveča nalogam razvoja. Ekipa za zagotavljanje kakovosti lahko razvojni ekipi pomaga s podajanjem mnenja ter predlogov za izboljšavo. To vodi do manj zastojev pri razvoju ter nasploh boljši končni izdelek. Dodatno smo ugotovili, da avtomatizirano testiranje, kljub napredkom v umetni inteligenci, še zaenkrat ne mora v celoti nadomestiti ročnega testiranja. Čeprav se je obseg pokritosti testnih primerov z avtomatizacijo povečal, se morajo nekateri testni primeri kljub temu izvesti ročno. Razlog za to je običajno kompleksnost testnega primera, dodatno pa so določene subjektivne napake, ki jih avtomatiziran test običajno ne prepozna.
Ključne besede: Zagotavljanje kakovosti, testiranje, spletna mesta, življenjski cikel testiranja, avtomatizacija testiranja.
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 166; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

6.
Avtomatizacija in robotizacija proizvodne linije za sestavljanje trofaznih pametnih električnih števcev : magistrsko delo
Essam Hashem, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem projektu bomo pokrili postopek preoblikovanja kompleksne ročne montažne delovne postaje linije pametnih električnih merilnikov v avtomatsko montažno robotno celico. Celotna linija proizvaja trofazni električni pametni števec. Glede na potrebe stranke se proizvajajo različne vrste trofaznih števcev. Robotna celica bo sposobna sestavljati različne vrste števcev. Robotna celica je oblikovana, ustvarjena, simulirana in preizkušena fizično in virtualno. Programska oprema, uporabljena za izvedbo tega projekta, so SOLIDWORKS, ROBTSTUDIO in TIA PORTAL/WINCC RUNTIME. Programska oprema SOLIDWORKS se uporablja za oblikovanje in modeliranje 3D-modela robotskih orodij, dozirnikov, blisterjev in pnevmatskih predalov za blisterje. Robotska orodja so fizično ustvarili s 3D-tiskalnikom, ki ga je mogoče namestiti na dejanskega robota, da preizkusi in preizkusi koncept ideje sestavljanja. ROBOTSTUDIO in TIA PORTAL se uporabljata za simulacijo in nadzorovanje robotne celice. Trenutno je linija avtomatizirana za 42,86% s štirimi delavci, ki delajo na liniji. Po uvedbi avtomatizacije ročne delovne postaje bo avtomatiziranih 71,43% linije, pri čemer bosta na liniji delala le dva delavca.
Ključne besede: avtomatizacija - robotna celica - modeliranje - CAD (računalniško podprto oblikovanje) - robotstudio - sestavljanje.
Objavljeno v DKUM: 17.07.2023; Ogledov: 85; Prenosov: 0

7.
Vpliv digitalizacije na trg dela in vloga digitalnih veščin
Teodora Petrovska, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje vpliv digitalizacije na trg dela ter raziskuje pomembnost digitalnih veščin v današnji digitalni dobi. Hitri tehnološki napredki in vsa večja uporaba digitalnih orodij ter platform so temeljno preoblikovali način dela. Študija raziskuje učinke digitalizacije na trende zaposlovanja, zahteve za delo in splošno strukturo trga dela. Posebej se osredotoča na raziskovanje sprememb, ki jih digitalizacija prinaša v naravo dela, povpraševanje po veščinah ter izzive in priložnosti, ki jih to predstavlja za posameznike, organizacije in družbo. Ugotovitve raziskave bodo prispevale k boljšemu razumevanju vpliva digitalizacije na trg dela ter vlogo digitalnih veščin pri oblikovanju prihodnosti dela.
Ključne besede: Digitalizacija, trg dela, digitalne veščine, tehnološki napredek, tehnološke inovacije, digitalna transformacija, digitalna ekonomija, tehnološko opismenjevanje, zaposlovanje v digitalni dobi, avtomatizacija, umetna inteligenca.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 130; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

8.
Konstruiranje vrtljive mize za robotsko celico : diplomsko delo
Vito Konjuvci, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje vrtljive mize za robotsko celico v podjetju Unior d. d. V uvodu na kratko opišem problem in predstavim podjetje. Nato sledi konstruiranje izdelka, ki se začne z zahtevami in željami, ki so mi jih zastavili v podjetju. Za tem sledi podrobnejši opis vseh komponent mize, ki so bili zmodelirani v programu Creo Parametric 8.0. Na koncu je prikazan še končni model.
Ključne besede: konstruiranje, modeliranje, vrtljiva miza, avtomatizacija, robotska celica, Unior d. d.
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 177; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

9.
Avtomatizacija testiranja z malo ali nič programske kode : magistrsko delo
Verica Zagoranski, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se je raziskalo področje avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode. Izveden je bil sistematični pregled literature, s katerim so bile identificirane in raziskane dostopne dobre prakse avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode ter orodja, ki to implementirajo in podpirajo. Z eksperimentom in primerjalno metodo je bil ovrednoten pristop avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode ter orodja. Empirični podatki, pridobljeni na osnovi eksperimenta, nakazujejo, da je za funkcionalno testiranje smiselno uporabiti pristop avtomatizacije testiranja z malo ali nič programske kode, pri čemer je treba izbrati ustrezno orodje, saj raziskava kaže, da je količina pisanja programske kode odvisna tudi od izbranega orodja.
Ključne besede: testiranje programske opreme, kakovost programske opreme, avtomatizacija testiranja, testiranje z malo programske kode, testiranje z nič programske kode
Objavljeno v DKUM: 03.07.2023; Ogledov: 158; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

10.
Validacija metod za ovrednotenje prenosa analita avtomatskega sistema dissoBOT za teste raztapljanja farmacevtskih učinkovin in optimizacija cikla čiščenja : magistrsko delo
Aljaž Šporin, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo določali prenos analita (CO, angl. carry over) avtomatiziranega sistema za izvajanje testov raztapljanja dissoBOT, kjer smo kot aktivni farmacevtski učinkovini (API) uporabili paracetamol (PA) in natrijev diklofenak (ND). Za oba API-ja smo izvedli delno validacijo spektrofotometrične metode UV-VIS, kjer smo preverjali mejo zaznavnosti (LOD) in mejo določljivosti (LOQ), linearno koncentracijsko območje, točnost in natančnost. Vrednosti LOD za oba API-ja so bile manjše od 0,01 mg/L. Za PA smo določili linearno koncentracijsko območje od 1,00‒30,00 mg/L, za ND pa od 0,50‒3,50 mg/L (v obeh primerih je bil kvadrat korelacijskega koeficienta večji od 0,9990 in koeficient kvalitete <1,00 %). Točnost metod smo ovrednotili z izračunom izkoristka raztopin standardov z znano koncentracijo in ju potrdili za oba API-ja (povprečni izkoristek je bil za PA 99,81 % in za ND 101,43 %). Natančnost smo ovrednotili z izračunom relativnega standardnega odmika (RSD). Obe metodi sta bili natančni z vrednostjo RSD 0,13 % za PA in 0,38 % za ND. Optimizirali smo volumen pralnega medija v obeh ciklih čiščenja, ki ju izvede sistem dissoBOT, in odmerjanje medija, kjer je dovoljeno odstopanje določeno z zahtevami Ameriške farmakopeje. Prav tako smo določili vpliv volumna (V) cikla čiščenja avtomatskega vzorčevalnika 850-DS, ki je eden izmed treh instrumentov, ki sestavljajo sistem dissoBOT, na vrednost CO. CO sistema dissoBOT, kjer je bil kot čistilni medij uporabljena voda iz pipe, je bil v primeru uporabe PA in ND nižji od 1,00 %. Določili smo vpliv V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS na CO, kjer je bila vrednost CO pri V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS 2 mL 1,38 %, pri V 5 mL 0,86 % in pri V 10 mL 0,32 %. CO pri V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS 10 mL in dveh izvedenih ciklih čiščenja je bil manjši od 0,20 %.
Ključne besede: prenos analita, avtomatizacija, validacija, dissoBOT, testi raztapljanja, UV-VIS
Objavljeno v DKUM: 04.05.2023; Ogledov: 216; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (8,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici