| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA POLIMORFIZMOV IZBRANIH GENOV PRI OTROCIH Z ASTMO TER POVEZAVA TEH POLIMORFIZMOV S FENOTIPOM ASTME IN ODZIVOM NA TERAPIJO
Petra Perin, 2010, diplomsko delo

Opis: Astma je najpogostejša kronična bolezen otrok. Gre za vnetje dihal neznane etiologije. Je kompleksna bolezen, katere nastanka ni mogoče pojasniti z enim samim mehanizmom ali genom, pomemben vpliv pa ima tudi okolje. V številnih študijah so z astmo povezovali že več kot 100 genov, prispevek vsakega izmed njih pa je verjetno majhen. Mnogi geni, ki bi lahko imeli pomemben vpliv v patogenezi astme še niso poznani oziroma si študije med sabo nasprotujejo o njihovi vlogi na nastanek in fenotip astme. Kandidatni geni se razlikujejo tudi med populacijami. Preverili smo, kakšno vlogo imajo nekateri izmed kandidatnih genov pri slovenskih otrocih z astmo. Večina študij je zajela astmatike kot celoto. Mi smo preučili povezave kandidatnih genov posebej za skupino atopijskih in neatopijskih astmatikov. V naši študiji smo tudi preverili kakšen vpliv imajo izbrani polimorfizmi na klinične parametre pri astmi in kako vplivajo na odziv na terapijo z glukokortikoidi pri slovenskih otrocih z astmo. Z orodji bioinformatike smo izbrali 9 polimorfizmov v 9 genih. Genotipizirali smo 108 otrok z astmo, od tega 28 z neatopijsko in 80 z atopijsko obliko astme ter 92 zdravih kontrol. Genotipizacijo smo izvedli s pomočjo verižne reakcije s polimerazo (PCR) in s pomočjo metode polimorfizma dolžin restrikcijskih fragmentov (RFLP). Ugotovili smo povezavo polimorfizmov na genih CCR5, IL13 z neatopijsko ter na genu RANTES z astmo nasploh pri slovenskih otrocih, pri polimorfizmih na 8 genih smo ugotovili vpliv na klinične parametre pri astmi. Naša študija je prva, ki je povezala gena IL12B in IL13 z deležem dušika v izdihanem zraku pri astmatikih. Prav tako smo prvi, ki smo ugotovili vpliv genov IL13 in ORMDL3 na protiastmatično terapijo z glukokortikoidi. Ti podatki lahko v bodoče pomembno prispevajo k razumevanju patogeneze astme, ugotovitve o povezavi polimorfizmov z odzivom na terapijo pa lahko vodijo do diagnostične in terapevtske obravnave, ki bo ukrojena po meri vsakega posameznega bolnika z astmo, ter zato veliko učinkovitejša, hitrejša in z manj stranskimi učinki.
Ključne besede: Astma, asociacijska študija, polimorfizem dolžin restrikcijskih fragmentov, genska tipizacija
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 2874; Prenosov: 369
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

2.
Zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri pacientu z astmo
Marta Pšeničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Astma je kronična bolezen, ki močno vpliva na življenje pacienta in je pri vsakem človeku drugačna. Vsa dogajanja pri astmi imajo pogosto izrazita nihanja, ki so posledica večje ali manjše izpostavljenosti sprožilcem. Pravilno zdravljen pacient z astmo je brez težav, je normalno telesno zmogljiv, nima nočnih poslabšanj astme in ima normalno pljučno funkcijo. Medicinske sestre s svojim delom in strokovnim znanjem pa imajo pri obravnavi pacienta z astmo nepogrešljivo vlogo. Metodologija raziskovanja: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo 30 astmatikov, 15 moških in 15 žensk. Raziskava je potekala v pulmološki ambulanti, februarja 2010. Z raziskavo smo ugotavljali, kako astmatiki poznajo svojo bolezen in kako se izognejo poslabšanju astme. Ugotovili smo, da 57 % anketiranih astmatikov dovolj dobro pozna svojo bolezen ter da se 70 % anketiranih astmatikov zna izogniti poslabšanju astme že s tem, da imajo primerno opremljen bivalni prostor. Sklep: Astma je lahko dobro vodena in ne povzroča težav, če je astmatik dobro poučen o bolezni in motiviran za izobraževanje. Cilj zdravljenja te kronične bolezni je karseda normalno življenje in z današnjimi zdravili je astma povsem obvladljiva bolezen. Najboljša usmeritev pri obravnavi astmatičnih poslabšanj je njihovo preprečevanje, ki vključuje vzgojo astmatika, ureditev okolja, izogibanje škodljivim dejavnikom, redno preventivno zdravljenje in prepoznavanje zgodnjih znakov poslabšanj.
Ključne besede: astma, astmatik, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 4014; Prenosov: 739
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

3.
Zdravstvena nega starostnika z broinhialno astmo
Nataša Čeh Selak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zdravstvena nega pri starostniku z bronhialno astmo. V Sloveniji za astmo zboli približno 5% odraslih in 10% otrok. Kljub temu, da je astma nepredvidljiva in lahko celo ogroža življenje, pa lahko pravilno zdravljen starostnik živi popolnoma normalno. Slabo zdravljena in slabo vodena astma lahko povzroča hude neprijetnosti, pomembno zmanjšuje starostnikovo kakovost življenja ali ga celo nevarno ogroža. Patronažna medicinska sestra ob starostniku preživi veliko časa in ima pri izvajanju zdravstvene nege in zdravstvene vzgoje pomembno vlogo. V empiričnem delu diplomskega dela smo izvedli študijo primera starostnika z bronhialno astmo. Starostnik je bil obravnavan po konceptualnem modelu Virginije Henderson in po procesni metodi dela. Na osnovi zbranih podatkov smo izpostavili aktualne in potencialne negovalne diagnoze. Ugotovili smo, da je osrednji problem starostnikovo slabo poznavanje bolezni in pomanjkljivo poznavanje tehnike inhalatorne terapije. Pomembno je poučiti starostnika in njegove svojce, da je samonadzor edini način, ki omogoča uspešno kontrolo bolezni.
Ključne besede: Astma, starostnik, patronažna medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, timsko delo.
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 2525; Prenosov: 381
.pdf Celotno besedilo (276,72 KB)

4.
Nujni ukrepi ob akutnem nastanku dihalne stiske
Tadej Jerebic, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Akutna dihalna stiska spada med stanja, katera lahko v trenutku ogrozijo naše življenje. Zanjo je značilen hiter nastanek, kar pa posledično pripelje do stanja, ko je bolnik vitalno ogrožen. V tem primeru so potrebni hitri in pravilni ukrepi zdravstvenih delavcev. Nujne ukrepe moramo poznati vsi, da lahko ob pojavu akutne dihalne stiske pravilno in kvalitetno ukrepamo. V diplomskem delu predstavljamo najpogostejše vzroke za nastanek akutne dihalne stiske, kot so astma, tujek, kronična obstruktivna pljučna bolezen in pljučni edem. Predstavili smo pravilne nujne ukrepe, s katerimi dihalno stisko preprečimo in s tem rešimo življenje bolniku. Metodologija raziskovanja. V diplomski nalogi smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja, z uporabo delno strukturiranega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli v Domu starejših občanov Tezno in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor; oddelku za pljučne bolezni. Anketni vprašalnik je bil sestavljen iz 22 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 50 članov negovalnega tima. Raziskava je bila izvedena meseca maja 2011. Rezultati. Po rezultatih raziskave smo prišli do ugotovitve, da se večina anketiranih z akutno dihalno stisko sreča večkrat tedensko. Iz raziskave smo ugotovili, da stopnja izobrazbe ne vpliva na ozaveščenost o nujnih ukrepih. Razvidno je tudi, da bi v primeru akutne dihalne stiske večina anketiranih pravilno ukrepala. Sklep. Diplomirane medicinske sestre / diplomirani zdravstveniki na različnih področjih dela potrebujejo ustrezno znanje o vzrokih nastanka dihalne stiske ter o pravilnih, nujnih ukrepih. Naše mnenje je, da se takšno znanje lahko zagotovi le z nenehnim izobraževanjem in izpopolnjevanjem na področju, ki zajema pravočasno prepoznavo in obravnavo življenjsko ogroženega bolnika z dihalno stisko.
Ključne besede: Ključne besede: akutna dihalna stiska, nujni ukrepi, astma, tujek, pljučni edem, KOPB.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 2688; Prenosov: 827
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

5.
Življenje z astmo
Eva Slatinšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava kronično pljučno bolezen astmo. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena bolezen astma, vključno z anatomijo in fiziologijo dihalnega sistema, klinično sliko in etiopatogenezo astme, opisani so sprožilci astme, preventiva in zdravljenje bolnika z astmo, vključno z alternativnim zdravljenjem, ter zdravstvena nega in zdravstvena vzgoja bolnika z astmo, v katero je vključena tudi medicinska sestra. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, ki se je izvajala marca 2011 na vzorcu 50-tih bolnikov z astmo. Raziskava je potekala v Pljučnem dispanzerju v Murski Soboti in na Dihalnih vajah, ki so se izvajale v sklopu Astma šole na 1. Osnovni šoli, prav tako v Murski Soboti. Cilj raziskave je bil spoznati, kako vsak posameznik, ki boleha za astmo, skrbi za svoje zdravje oz. kako se v vsakdanjem življenju spopada s svojo boleznijo. Z raziskavo je bilo ugotovljeno, da bolniki z astmo zelo dobro skrbijo za svoje zdravje, saj kar 78% anketirancev redno skrbi za svojo telesno aktivnost, dobro skrbijo tudi za svoje psihično počutje, o svoji bolezni dodatno pridobivajo znanje s pomočjo knjig in revij, kar 36% pa jih uporablja tudi internet. 76% anketiranih z astmo je vključenih tudi v Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Bolniki alergični na pršico imajo po podatkih raziskave ustrezno urejen svoj bivalni prostor.
Ključne besede: astma, zdravljenje astme, življenje z astmo, bolniki, alergija
Objavljeno: 01.02.2012; Ogledov: 2704; Prenosov: 603
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

6.
7.
SIMULACIJE UČINKOVANJA RAZLIČNIH ZDRAVIL NA PRODUKCIJO EIKOZANOIDOV Z MODELOM PRESNOVE ARAHIDONSKE KISLINE IN APLIKACIJA NA ASPIRINSKO INTOLERANCO
Sonja Ferk, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju z matematičnim modelom presnove arahidonske kisline preučujemo vpliv nesteroidnih antirevmatikov (NSAR) na pojav bronhokonstrikcije pri aspirinsko intolerantnih astmatikih. Za tri različne populacije aspirinsko-intolerantnih astmatikov ocenimo, pri kateri dozi indometacina in etoricoxiba se tveganje za simptome aspirinske intolerance poveča in ocenimo, kako dolgo traja bronhokonstrikcija pri tipični terapevtski dozi indometacina. Preučujemo tudi strategijo, pri kateri aspirin, ibuprofen ali indometacin doziramo skupaj z inhibitorjem encima 5-lipoksigenaze. Ta strategija bi lahko omogočila varno doziranje nesteroidnih antirevmatikov aspirinsko-intolerantnim astmatikom brez tveganja bronhokonstrikcije.
Ključne besede: matematični model, arahidonska kislina, nesteroidni antirevmatiki, astma, aspirinska intoleranca, zdravila, farmakokinetika
Objavljeno: 16.07.2012; Ogledov: 1500; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1000,23 KB)

8.
Povezava nekaterih polimorfizmov v genih za IL4, NOD2 in CCR5 z astmo pri otrocih
Vojko Berce, Uroš Potočnik, Katja Repnik, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Astma je najpogostejša resna kronična bolezen otrok. Pri astmi gre za vnetje v dihalih neznane etiologije. Kot pri večini kompleksnih bolezni so tudi pri patogenezi astme udeleženi genetski dejavniki in okolje. Z astmo povezujejo več kot 100 kandidatnih genov, vendar je prispevek vsakega od njih v patogenezi astme verjetno majhen. Metode: V našo genetsko študijo smo vključili 111 otrok z blago ali zmerno vztrajajočo astmo, starih od 5 do 18 let. 76 otrok je imelo atopijsko astmo in 35 neatopijsko. Pri bolnikih smo izmerili osnovne klinične in laboratorijske parametre. V kontrolni skupini je bilo 77 zdravih otrok. Opravili smo genotipizacijo za polimorfizme CCR5-delta32, IL4 C-33T in NOD2 R702W. S pomočjo testa χ 2 in Fischerjevega eksaktnega testa smo primerjali alelne frekvence med skupinami. S t-testom za dva neodvisna vzorca pa smo ugotavljali vpliv genotipa na nekatere klinične in laboratorijske parametre. Rezultati: Bolniki z neatopijsko astmo so imeli značilno nižjo (1,39 %) frekvenco alela delta32 v genu za CCR5, kot je v kontrolni skupini (10 %), p = 0,016. Pri ostalih dveh polimorfizmih pa ni bilo statistično značilnih razlik v pogostnosti alelov med bolniki in kontrolami. Pri nobenem od testiranih polimorfizmov pa nismo ugotovili vpliva genotipa na klinične in laboratorijske parametre. Zaključki: Mutacija delta32 v genu za CCR5 ščiti pred neatopijsko astmo. Polimorfizma C-33T v genu za IL4 in R702W v genu za NOD2 pa ne vplivata na pogostnost astme. Pri nobenem od testiranih polimorfizmov ne ugotavljamo povezave s kliničnimi ali laboratorijskimi para- metri. Rezultati naše študije omogočajo nova spoznanja v patogenezi astme in prispevajo pri razvoju novih strategij obravnave astme.
Ključne besede: otroška astma, genetika, polimorfizmi, patogeneza
Objavljeno: 11.08.2015; Ogledov: 1037; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (103,22 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Farmakogenomika v zdravljenju astme
Vojko Berce, Uroš Potočnik, 2008, pregledni znanstveni članek

Opis: Med posamezniki obstajajo velike razlike v učinku protiastmatične terapije, ki so pogojene predvsem z različnim genetskim zapisom. Namen farmakogenomike je poiskati tiste polimorfizme, ki so povezani z vsemi učinki določenega zdravila. Farmakogenomika pri astmi zaenkrat proučuje predvsem vpliv genov, ki kodirajo receptorje za zdravila, komponente postreceptorske signalne transdukcije in transkripcijske dejavnike. Največ raziskav je bilo narejenih na področju farmakogenomike beta2 agonistov. Mutacija Arg/Arg na mestu 16 gena ADRB2, ter mutacije v genih LTC4S, ALOX5 in CRHR1 spremenijo odziv na protiastmatično terapijo. Cilj farmakogenomike astme pa je poiskati čimbolj učinkovito protiastmatično zdravilo z čimmanj stranskimi učinki individualno za vsakega posameznika na podlagi njegovega genotipa.
Ključne besede: farmakogenomika, astma, polimorfizmi
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1835; Prenosov: 70
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Vpliv astme na kakovost življenja
Petra Rančan, 2012, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Astma je najpogostejša kronična bolezen dihal, ki pri vsakem bolniku poteka drugače. Čeprav zdravila za astmo ni, se simptomi blažijo z različnimi zdravili in s spremembo življenjskega stila. Zdravstvena vzgoja pripomore k boljši kontroli bolezni, kakovosti življenja in obvladovanju bolezni. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti vpliv astme na kakovost življenja. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo anketnega vprašalnika, sestavljena iz 34 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 44 astmatikov. Izvedena je bila v alergološki in pulmološki ambulanti Bolnišnice Topolšica in je potekala od marca do junija 2012. Rezultati: Po rezultatih raziskave smo prišli do ugotovitve, da je astma pri 66 % anketiranih dobro nadzorovana in da jih več kot polovica mora jemati terapijo enkrat do večkrat na dan. Pri 29 % anketiranih vpliva astma na duševno zdravje. Ugotovili smo, da zaradi astme večina astmatikov opravlja vsakodnevne aktivnosti z nekaj težavami. Do večjih ovir prihaja pri športnih aktivnostih, kjer ima težave kar 73 % anketiranih. Kljub oviram v življenju pa 57 % astmatikov meni, da se njihova kakovost življenja ni zmanjšala po diagnozi bolezni. Sklep: Astma ima največji vpliv na kakovost življenja pri opravljanju vsakodnevnih in športnih aktivnostih. Z zdravstveno vzgojo bi bilo potrebno osveščati bolnike in jim svetovati, kako se izogibati sprožilcem astme.
Ključne besede: Astma, astmatik, vpliv dejavnikov, kakovost življenja, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 20.09.2012; Ogledov: 1870; Prenosov: 514
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici