| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 49
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija vodenja dveh elastično sklopljenih asinhronskih motorjev : magistrsko delo
Max Klančar, 2023, magistrsko delo

Opis: Osrednji cilj magistrske naloge je eliminirati nihanje hitrosti v sistemu dveh elastično sklopljenih asinhronskih motorjev. Z izdelavo simulacije v programskem okolju OpenModelica sta prikazana delovanje in obnašanje opazovanega sistema. V sklopu naloge je bila izdelana električna vezalna shema. S pomočjo internih blokov v podjetju je bil izdelan program za vodenje motorjev v različnih konfiguracijah. Rezultati so predstavljeni v obliki slik in razloženi s pomočjo komentarjev.
Ključne besede: simulacija, vodenje pogonov, asinhronski motor, programljivi logični krmilnik, TIA portal, OpenModelica, MATLAB
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 320; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

2.
Vpliv različnih vrst navitij na karakteristike štiripolnega trifaznega asinhronskega motorja : diplomsko delo
Nejc Nerat, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan vpliv različnih vrst statorskih navitij na faktor navitja, obratovalne karakteristike, THD faktor ter izkoristek trifaznega štiripolnega asinhronskega motorja tip 4KTC 112-M4, proizvajalca Bartec-Varnost. Na obravnavanem motorju so bile izvedene laboratorijske meritve, ki smo jih nato primerjali z izračuni, opravljenimi s programskim orodjem emLook. V prvem delu diplomske naloge smo predstavili teoretično ozadje vpliva različnih vrst navitij na faktor navitja za osnovno in višje harmonske komponente vzbujanja. V nadaljevanju smo primerjalno prikazali rezultate izračunanih elektromagnetnih in mehanskih karakteristik pri različnih izvedbah statorskega navitja. Na koncu smo analizirali rezultate laboratorijskih meritev motorja z vstavljenim enoplastnim koncentričnim navitjem in opravili primerjavo z izračunano karakteristiko.
Ključne besede: asinhronski motor, statorsko navitje, faktor navitja, obratovalne karakteristike
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 303; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (4,75 MB)

3.
Meritve karakteristik asinhronega motorja s frekvenčnim pretvornikom : diplomsko delo
Matic Robič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje frekvenčnega pretvornika z asinhronskim motorjem in delovanje servo pogona skupaj s programirljivim logičnim krmilnikom. Iz omenjenih komponent je zgrajen merilni sistem, na katerem so izvedene meritve karakteristik asinhronskega motorja. Upravljanje sistema je izvedeno preko enote HMI. Izmerjene in grafično predstavljene so karakteristike uporabljenega trifaznega asinhronskega motorja pri različnih frekvencah napajanja ter podane ugotovitve, kako izbran način vodenja frekvenčnega pretvornika in sprememba frekvence vpliva na delovanje motorja.
Ključne besede: frekvenčni pretvornik, asinhronski motor, servo pogon, programirljivi logični krmilnik, momentna karakteristika
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1116; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

4.
IZBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ELEKTRIČNIH POGONOV V PODJETJU TALUM
Aleš Bele, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so zajeti izračuni stroškov in prihrankov ob morebitni menjavi obstoječih elektromotorjev v podjetju Talum d.d. z energetsko varčnimi elektromotorji razreda IE3. Opisani so razredi energetske učinkovitosti, izkoristek različnih prenosov, rezultati popisa elektromotorjev ter predlog elektromotorjev za zamenjavo in prihranki pri zamenjavi. Predstavljeni so rezultati laboratorijskih meritev izkoristka med neposredno priključenim asinhronskim motorjem in asinhronskim motorjem s frekvenčnim pretvornikom. Meritve so bile izvedene v laboratoriju za električne stroje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Rezultati meritev neposredno priključenega elektromotorja so primerjani z izračuni programskega orodja emLook. S programom emLook smo analizirali vpliv različnih vrst statorskih navitij in različne poševnosti palic kratkostične kletke na višje harmonske komponente polja zračne reže.
Ključne besede: energetska učinkovitost, asinhronski motor, frekvenčni pretvornik
Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 1550; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (7,45 MB)

5.
Prvi zagon frekvenčno vodenega elektromotornega pogona
Dejan Pejčić, 2016, diplomsko delo

Opis: V tej nalogi je namen izdelati navodila za povezavo asinhronskega motorja s frekvenčnim pretvornikom. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu je opisan asinhronski motor, v drugem delu se pobližje spoznamo z frekvenčnim pretvornikom v tretjem pa predstavimo praktični preizkus z že izbrano opremo. Navodila so izdelana za bodoče študente strojništva, da bi lahko tudi sami poskusili izvesti prvi zagon, torej praktično povezati in zagnati asinhronski motor z uporabo frekvenčnega pretvornika.
Ključne besede: Asinhronski motor, frekvenčni pretvornik, EMERSON, Commander SKB3400055
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 1330; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

6.
Analiza izgub trifaznega asihronskega motorja T112 M4
Gorazd Veber, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analiziran trifazni asinhronski motor T112 M4. Predstavljena je zgodovina razvoja asinhronskega motorja, princip delovanja in način uporabe. Na motorju tip T112 M4 so opravljene meritve v različnih obratovalnih stanjih pri napajanju s frekvenčnim pretvornikom. Opravljen je analitičen izračun magnetnega kroga ter izračun karakteristik motorja s pomočjo računalniškega orodja emLook. Opravljena je primerjava rezultatov analitičnega izračuna, izračuna z pomočjo programa emLook ter rezultatov, dobljenih z meritvijo v Laboratoriju za električne stroje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, frekvenčni pretvornik, analiza izgub
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1788; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (8,92 MB)

7.
Vpliv kombinacije števila utorov in navitja na hrup trifaznega asinhronskega motorja
Sašo Kodrič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava analizo vpliva različnih kombinacij navitij in števila utorov na hrup trifaznega asinhronskega motorja. V uvodnem delu so predstavljeni osnovni pojmi in lastnosti asinhronskih motorjev. V nadaljevanju so prikazani rezultati izračunov in meritev osnovnih karakteristik motorjev z različnimi kombinacijami števila utorov statorja, rotorja in navitij statorja ter vpliv le-teh na hrup motorja.
Ključne besede: trifazni asinhronski motor, statorsko navitje, kombinacije utorov, hrup
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1315; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

8.
ELEKTRIČNI POGONI ŽERJAVOV
Aljaž Jerman, 2016, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge bomo naredili analizo pogonov žerjavov ter poiskali predvsem tehnične podatke modernih pogonov in njihove značilnosti. V drugem delu bomo naredili simulacijo pogona žerjava v laboratoriju ter analizirali rezultate simulacije.
Ključne besede: Žerjavi, frekvenčni pretvornik, asinhronski motor.
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 2360; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

9.
IZRAČUN PORAZDELITVE TEMPERATURE V TRIFAZNEM ASINHRONSKEM MOTORJU Z UPORABO METODE KONČNIH ELEMENTOV
Jernej Erjavec, 2016, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je numerična analiza segrevanja asinhronskega motorja in smiselnost uporabe le te. V teoretičnem delu magistrske naloge bo na kratko predstavljen asinhronski motor, opisane bodo osnovne zakonitosti toplotnega polja, predstavljena bo metoda končnih elementov, prikazana teorija zgradbe numeričnega modela v programskem paketu EleFAnT in na kratko predstavljen optimizacijski proces. V praktičnem delu bomo sestavili numerični model asinhronskega motorja s pomočjo metode končnih elementov, kjer bo potrebno upoštevati določene temperaturne lastnosti materiala. Glavni temperaturni lastnosti materialov sta toplotna prevodnost in toplotna prestopnost, ki jih običajno pridobimo iz tabel, kar pa lahko v veliki meri vpliva na natančnost končnih rezultatov, še posebej v primeru, če je za določen material podanih več vrednosti. Za zagotovitev verodostojnosti pridobljenih rezultatov in možnosti njihove uporabe za izračune temperature na ostalih primerih asinhronskih motorjev, bo potrebno numerični model umeriti. To bomo izvedli z uporabo optimizacijskega algoritma in s pomočjo rezultatov meritev na asinhronskem motorju, ki smo jih pridobili v Laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. V kolikor bo analiza pokazala, da je numerični model smiseln, bo to v prihodnosti velika pomoč pri načrtovanju novih asinhronskih motorjev, saj bomo lahko že pred fizično izdelavo poznali temperaturne spremembe. Vsa dela v zvezi z magistrsko nalogo so bila opravljena v Laboratoriju za osnove in teorijo v elektrotehniki na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: asinhronski motor, toplotna prevodnost, toplotna prestopnost, optimizacija, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1362; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

10.
ANALIZA REGULACIJE HITROSTI ASINHRONSKEGA MOTORJA S PRETVORNIKOM SIMOVERT MASTERDRIVES VECTOR CONTROL
Primož Brglez, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen pretvornik Simovert Masterdrives vector control, in sicer njegove funkcije in delovanje. Opisani so tudi načini vodenja pogonov z omenjenim pretvornikom. Predstavljena je povezava med računalnikom in pretvornikom ter vzpostavitev prve povezave. Opisan je tudi Siemens-ovo računalniško orodje Drive monitor, ki omogoča vodenje, diagnostiko in nadzor pogonov. Prikazani so rezultati preizkušanja regulacije hitrosti asinhronskega motorja na laboratorijskem servosistemu.
Ključne besede: asinhronski motor, regulacija hitrosti, vektorska regulacija, pretvornik
Objavljeno v DKUM: 28.10.2015; Ogledov: 1690; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

Iskanje izvedeno v 3.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici