| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Slovenska naselbina v New Yorku do leta 1941
Andrej Cafuta, 2016, diplomsko delo

Opis: Večino priseljencev iz Evrope v Združene države Amerike je pot vodila skozi mesto New York, ki je tudi zato naglo rastlo po številu prebivalstva in gospodarskem pomenu, zato sem predstavil glavne značilnosti priseljevanja v ZDA. V obravnavanem obdobju Slovenci nismo imeli lastne države, zato sem pregledal, kako je to vplivalo na skupnost, kar me je vodilo do bratskih podpornih organizacij v ZDA in pomembnejših društev v New Yorku, s posebno pozornostjo na Družbi sv. Rafaela. Predstavil sem tudi mesto New York in njegov pomen za priseljevanje, kakor tudi vlogo katoliške cerkve v ZDA in zgodbo slovenske župnije v New Yorku. Nadaljujem s pregledi gospodarskega položaja slovenskih priseljencev v New Yorku, njihovega političnega delovanja med 1. svetovno vojno in vsakdanjega življenja v New Yorku. Delo zaključim s predstavitvijo procesa asimilacije.
Ključne besede: New York, ZDA, slovenski izseljenci, Družba sv. Rafaela, asimilacija.
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 874; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

2.
SLOVENCI NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM - KULTURNOZGODOVINSKI RAZGLEDI
Suzana Rejak Breznik, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati pomen kulturnega življenja med koroškimi Slovenci, zlasti delo številnih tamkajšnjih institucij, ki so v oporo Slovencem pri sodelovanju z matično domovino ter pri ohranjanju njihovega jezika in narodne zavesti. V prvem delu je orisan razvoj slovenskega jezika ter slovenstva na avstrijskem Koroškem. Posebej je izpostavljena dejavnost številnih društev, pevskih zborov, glasbenih šol ter drugih organizacij. Obravnavani so tudi mediji v tem prostoru, ki so dostopni manjšini in večinskemu prebivalstvu. Opredeljena sta še zgodovinski pomen političnih strank ter vloga Cerkve in duhovščine pri ohranjanju slovenskega jezika oz. narodne identitete in njihova podpora pri slovenskih kulturnih in družabnih dejavnostih.
Ključne besede: zamejski Slovenci v Avstriji, kulturno sodelovanje, slovenski jezik, asimilacija, dvojezičnost
Objavljeno: 09.08.2016; Ogledov: 783; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

3.
Metafizični problemi državljanskih vrlin
Smiljana Gartner, 2011, doktorska disertacija

Opis: Za la!je razumevanje nekaterih vidikov dru!benih sprememb, problemov in porazdelitve mo"i v konkretnih dru!bah in dr!avah ter za mo!ne re#itve, upravi"itve ali zavrnitve le-teh je potrebna jasna in natan"na konceptualizacija temeljnih pojmov, ki so del tako podro"ja politi"ne filozofije kot podro"ja etike. Metafizi"ni problemi omenjenih pojmov lahko namre" nastajajo ali zaradi nejasnosti razumevanja ali zaradi tolik#nih dru!benih sprememb, da jih je potrebno prekonceptualizirati. Izhajajo" iz tega in ob dokazani predpostavki, da je partikularizem najprepri"ljivej#a teorija v etiki, je bilo zastavljeno vpra#anje, ali obstaja mo!nost u"inkovite uporabe le-te tudi na drugih podro"jih prakti"nega mi#ljenja oz. politi"ne znanosti. Na podlagi opredelitve predmeta je (i) s filozofske perspektive podana konceptualna analiza in problematizacija klju"nih dr!avljanskih vrlin (avtonomija, lojalnost, toleranca), ki omogo"i natan"nej#o in jasnej#o rabo temeljnih pojmov, pri "emer je prikazan tako pomen kot sama funkcija tak#nih vrlin; (ii) iz filozofske perspektive podana analiza nekaterih pojmov politi"ne filozofije, ki so del dru!benih sprememb (dr!ava, dr!avljanstvo, identiteta, migracije, asimilacija, integracija, pravice), in (iii) zavrnitev etike skrbi v politi"ni filozofiji kot u"inkovite metode za ohranjanje socialne kohezije. Vse troje je analizirano in problematizirano z vidika socialnega liberalizma in tradicionalnega republikanizma. Re#itev metafizi"nih problemov dr!avljanskih vrlin, socialnega liberalizma in pluralizma, a vendar ohranjanje dru!bene kohezije, je tako mogo"a s pomo"jo eti#kega partikularizma, ki pa ne izklju"uje vrlin.
Ključne besede: besede: dr!avljanske vrline, eti#ki partikularizem, asimilacija, identiteta, avtonomija, liberalizem, republikanizem
Objavljeno: 02.03.2012; Ogledov: 2884; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (18,54 MB)

4.
POTOMCI SLOVENCEV V ARGENTINI: ALI JE NARODNOSTNO IDENTITETO POTREBNO IN VEDNO MOŽNO DOLOČITI
Anita Žvikart, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo raziskuje narodnostno identiteto druge in tretje generacije potomcev slovenskih izseljencev v Argentini. Osredotoča se na teorijo migracij, mednarodne migracije in različne teorije prilagajanja migrantov na novo okolje. Definira identiteto in proces primarne ter sekundarne socializacije, ki ključno prispevata k oblikovanju identitete, tudi narodnostne. Opredelitev glavnih značilnosti slovenske izseljenske skupnosti v Argentini predstavlja nekakšen uvod v raziskavo, katere glavni cilj je ugotoviti, koliko je slovenska narodnostna identiteta prisotna med dvema različnima generacijama potomcev slovenskih izseljencev v Argentini.
Ključne besede: migracije, politične migracije, identiteta, narodnostna identiteta, akulturacija, asimilacija, Slovenci v Argentini
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 12198; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

5.
Biti Argentinec in živeti doma
Miha Zobec, 2011, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema pričujoče naloge je razgrniti določene razsežnosti izseljevanja z območja Slovenskega primorja v času med svetovnima vojnama. Delo izhaja iz spoznanja, da je fenomen migracij potrebno osvetljevati z mnogoterih zornih kotov in da so pristopi, ki poudarjajo zgolj odzivanje individuumov na zahteve družbene strukture, pomanjkljivi in neustrezni. Pozornost je tako posvečena zlasti novim pogledom, ki v ospredje postavljajo fluidnost družbenih vplivov, ki se vzpostavljajo v vmesnem prostoru med zahtevami globalnih determinant in možnostmi vsakdana. Redukcija na mehanične vplive od zunaj bi migracijo zožila na dejavnike privlaka in potiska (znane kot pull/push) in bi razloge za selitve poenostavljeno iskala bodisi v povpraševanju po delovni sili v ciljni deželi, boljših zaslužkih (dejavniki privlaka) ali lakotah, neugodnih letinah, neusklajenem razmerju med centrom in periferijo (dejavniki potiska) in še drugimi podobnimi, vselej zunanjimi razlogi. Naloga pa si prizadeva prikazati, da je tovrstna perspektiva nezadostna in da že ob vprašanju izseljevanja v času do prve svetovne vojne ravno tako maliči kot pojasnjuje stvarnost. Drugi del naloge je posvečen vprašanju vključevanja izseljencev v argentinsko okolje in ohranjanju stikov z domačimi. Pozornost je tu prav tako namenjena dogajanju na mikro ravni, v ospredje je zato postavljeno ozadje družine, ki je, četudi razpršena po različnih koncih sveta (domači vasi Pliskovica, ki je bila najprej v Italiji, nato v Jugoslaviji; drugi družinski člani pa so bili v Franciji in Argentini) nenehno ohranjala stike.
Ključne besede: izseljevanje, fašizem, Argentina, mikro pogled, korespondenca, družinske mreže, asimilacija, skupnost, samota.
Objavljeno: 18.05.2011; Ogledov: 2580; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici