| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzdrževanje asepse v operacijskih prostorih
Saša Teskač, 2017, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Izhodišča: V diplomskem delu smo opisali aseptično metodo dela in vzdrževanje asepse v operacijskih prostorih, bolnišnične okužbe, organizacijo operacijskih prostorov in naloge operacijske medicinske sestre. Preverili smo, v kolikšni meri osebje v operacijskih prostorih upošteva pravila aseptičnega obnašanja, katere so najpogostejše napake pri aseptični metodi dela ter ali je osebje v operacijskem bloku seznanjeno kdo je odgovoren za vzdrževanje aseptičnega okolja. Metodologija: V teoretičnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela s pomočjo študija domače in tuje strokovne ter znanstvene literature. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo. Kot raziskovalni instrument smo za zbiranje podatkov uporabili anketni vprašalnik, ki so ga izpolnili zaposleni v operacijskem bloku ene izmed bolnišnic v podravski regiji. Rezultati: Anketiranci se zavedajo, da je vsak v timu pomemben člen pri zagotavljanju asepse in predvsem, da je operacijska medicinska sestra tista, ki prevzema večji delež tega dela. Diskusija in zaključek: Vsaka zdravstvena ustanova se mora zavedati, da je nizka stopnja okužb povezanih z zdravstvom mera za kakovost bolnišnic, vsi zdravstveni delavci pa se moramo zavedati pomena preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb za zagotavljanje varnosti pacientov.
Ključne besede: operacijski blok, aseptična metoda dela, operacijska medicinska sestra, bolnišnične okužbe, aseptično okolje.
Objavljeno: 29.06.2017; Ogledov: 768; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (787,98 KB)

2.
"Pravila asepse" kot temeljna metoda dela operacijske medicinske sestre
Milena Crnić, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali aseptično metodo dela v operacijski sobi, organizacijo operacijskih prostorov in naloge operacijske medicinske sestre. Vse skupaj pogojuje zagotovitev aseptičnega okolja, ki je najvarnejše za radikalni pristop pri zdravljenju pacientov. V diplomskem delu smo predstavili kompleksnost nalog operacijske medicinske sestre in kako si lahko pomaga z enostavnimi pripomočki (letaki, plakati), da ji bo ustna razlaga vzela manj časa in zmanjšala možnost napak. V empiričnem delu smo predstavili rezultate opravljenega anonimnega vprašalnika, ki smo ga izvedli med študenti Fakultete za zdravstvene vede in študenti Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Želeli smo ugotoviti, ali so študentom pri pripravi in sledenju določenih opravil v aseptičnem okolju poleg ustne razlage operacijske medicinske sestre pomembni tudi pisni in slikovni prikazi (plakati in letaki). Ugotovili smo, da bi študenti želeli dodatne pripomočke za takšno učno in delovno okolje in da se določena pravila kar hitro pozabijo. Ugotovili smo, da je pisni in slikovni prikaz pravil priprave in obnašanja po korakih zelo uporaben in zmanjšuje tveganje za ogrožanje aseptične metode dela v operacijski dejavnosti.
Ključne besede: operacijska medicinska sestra, operacijski prostori, aseptična metoda dela, aseptično okolje, študenti.
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1885; Prenosov: 359
.pdf Celotno besedilo (1018,59 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici