| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV GOSPODARSKE KRIZE NA GRADBENO PODJETJE RAKAN D.O.O.
Maja Šipec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Prvi del diplomskega dela prikazuje začetek gospodarske in finančne krize, ki se je s špekulacijami in prodajami hipotekarnih posojil začela najprej v ZDA, nato pa se je hitro razširila v Evropo in posledično v Slovenijo, kjer je največjo škodo utrpela prav gradbena dejavnost. Na podlagi proučevanja literature in raznih virov smo ugotavljali, kakšna je bila razsežnost zadnje gospodarske krize ter kako je posledično vplivala tudi na ostale evropske države, ki so bile še bolj ranljive kot Slovenija. Z anketnim vprašalnikom, poslanim tridesetim gradbenim podjetjem, smo raziskovali posledice gospodarske krize v njih ter navedli ukrepe, ki so jih uvedla za zmanjševanje posledic omenjene krize. Osrednji del naloge opisuje vpliv gospodarske in finančne krize na podjetje Rakan d.o.o., katerega glavna in edina dejavnost je proizvodnja in vgrajevanje betonske armature v gradbeništvu. S proučevanjem raznih njihovih internih dokumentov smo ugotovili poslovanje podjetja pred krizo in posledice, ki jih je povzročila. V aplikativno raziskovalnem delu naloge smo s testiranjem potrdili tri hipoteze: 1: Po izbruhu gospodarske krize se je obseg poslovanja podjetja Rakan d.o.o. zmanjšal za najmanj tretjino. 2: Protikrizni ukrep Vlade Republike Slovenije o mehanizmu »obrnjene davčne obveznosti« je ugodno vplival na poslovanje podjetja Rakan d.o.o. 3: Gospodarska kriza je negativno vplivala na poslovanje drugih gradbenih podjetij v Sloveniji. Na koncu so podani predlogi in ukrepi, ki naj bi jih podjetje Rakan d.o.o. uvedlo za izboljšanje njihovega trenutnega poslovanja. Ugotovili smo tudi, da bi moralo podjetje več sredstev nameniti spletnemu oglaševanju, saj bi s tem pridobilo večjo prepoznavnost na trgu. Poleg tega bi moralo tudi zmanjšati stroške poslovanja in se zavarovati pred finančno nedisciplino. Eden od pomembnih predlaganih ukrepov je bila tudi celovitejša motivacija delavcev. Pomembno je, da ne varčujemo s tem, da odpuščamo dobro delovno silo, ampak jo skušamo čim bolj motivirati tudi z nematerialnimi sredstvi. Med drugim jih moramo seznaniti s poslanstvom podjetja in jih soočiti z njegovimi cilji kot tudi s tem, da bo podjetje zvišalo njihove plače, čim bodo uspeli skupaj prebroditi trenutno gospodarsko krizo.
Ključne besede: gospodarska kriza, gradbeništvo, betonska armatura, podjetje, ukrepi, odprava posledic finančne krize
Objavljeno v DKUM: 04.10.2016; Ogledov: 1021; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
ZASNOVA HLEVA ZA KRAVE MOLZNICE IN PROJEKTIRANJE KORITASTIH SILOSOV
David Vivod, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema zasnovo hleva za krave molznice in načrtovanje in dimenzioniranje koritastih silosov. Opisani so trendi v gradnji hlevov in zahteve, ki jih moramo upoštevati v času gradnje. Zasnova zajema celotno načrtovanje od temeljev do strehe in zahteve tehnološkega načrta za dobrobit živali. Arhitektura hleva je predstavljena na načrtih, ki so priloga diplomskega dela. Dimenzioniranje silosov vključuje načrtovanje potrebnih dimenzij silosa, vplivov, ki delujejo na njega, trajnostnih meril in izračun potrebnih prerezov armature, s čimer zagotovimo varno in dolgotrajno uporabo objekta.
Ključne besede: hlev za krave molznice, koritasti silosi, dimenzioniranje, obtežbe, armatura
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 2050; Prenosov: 291
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

3.
DETAJLIRANJE ARMATURE
Matej Simrajh, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskemu delu so prikazana pravila detajlranje armature in postopek detajliranja armature nekaterih najpogostejših armiranobetonskih konstrukcijskih elementov. Pri detajliranju armature moramo upoštevati pravila in priporočila, tako teoretična kot tudi praktična. Pravila detajliranja so povzeta po SIST EN 1992-1-1: 2005, EN_ISO_17660-1:2006 in literaturi o detajliranju armature.
Ključne besede: armirani beton, armatura, detajliranje armature, Evrokod 2
Objavljeno v DKUM: 17.04.2015; Ogledov: 1955; Prenosov: 1038
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

4.
PREBOJ PRI ARMIRANOBETONSKIH KONSTRUKCIJAH
Jernej Španinger, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava preboj pri armiranobetonskih konstrukcijah. Preboj je problem, ki se pojavi v večini etažnih konstrukcij, tako moramo biti na njega pozorni pri dimenzioniranju plošč in temeljev. Predstavljeni so načini dimenzioniranja proti preboju po standardih SIST EN 1992-1-1 in DIN EN 1992-1-1. Postopki so za lažje razumevanje prikazani na primerih, med katerimi je na koncu narejena tudi primerjava rezultatov.
Ključne besede: gradbeništvo, preboj, armatura, plošča, steber, temelj
Objavljeno v DKUM: 04.09.2013; Ogledov: 3497; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

5.
KONSTRUIRANJE ARMATURE S POMOČJO PROGRAMA ArmCAD
Matej Brezovšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan postopek konstruiranja armaturnih risb s pomočjo programa ArmCAD 2005. Povzeta so pravila iz standardov, ki se navezujejo na armiranje betonskih konstrukcij. Naloga opisuje program ArmCAD in njegovo delovanje. Podane so nastavitve, tako da videz načrtov ustreza veljavnemu standardu za poenostavljeno prikazovanje in označevanje armature. Povzeti so bili primeri, opisan je potek prenašanja izračunov na risbo ter sama prilagoditev izgleda risb. Naloga se na koncu osredotoči na primere iz prakse.
Ključne besede: armirani beton, armaturna risba, armatura, Evrokod, ArmCAD, AutoCAD
Objavljeno v DKUM: 05.06.2013; Ogledov: 2628; Prenosov: 763  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (14,70 MB)

6.
Tehnološki in ekonomski vidiki uporabe mikrovlaken v betonu
Danijel Ivajnšič, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga vsebuje opis in področja uporabe mikrovlaken v betonu. V prvem vsebinskem poglavju so predstavljene osnovne značilnosti mikrovlaken in njihova delitev. Nato smo opisali mehanske lastnosti betona, ki se z dodajanjem mikrovlaken izboljšajo. Predstavljeni so najpogostejši primeri uporabe mikroarmature in njihov način vgrajevanja. Narejena je tudi stroškovna analiza uporabe klasične armature in mikrovlaken ter vrednostna analiza glede na različne lastnosti materiala in načine vgrajevanja. V sklepu so podane glavne ugotovitve iz projektne naloge.
Ključne besede: Gradbeništvo, mikroarmatura, mikroarmirani beton, beton, armatura, mikrovlakna, jeklena vlakna, polipropilenska vlakna, steklena vlakna.
Objavljeno v DKUM: 13.12.2012; Ogledov: 1867; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

7.
PRIPRAVA ARMATURE V ŽELEZOKRIVNICI
Rok Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati pripravo armature v proizvodnem obratu železokrivnice s pridobljenim Slovenskim tehničnim soglasjem – STS za rezano in krivljeno armaturo ter za rezane in krivljene armaturne mreže. Priprava armature obsega dobavo osnovnih materialov, skladiščenje, izdelavo končnih izdelkov ter vezanje armature. Železokrivnica deluje v okviru obrata montažnih armiranobetonskih konstrukcij in zagotavlja redno ter kvalitetno dobavo armature za proizvodnjo montažnih elementov.
Ključne besede: gradbeništvo, železokrivnica, armatura, armaturne mreže, Slovensko tehnično soglasje
Objavljeno v DKUM: 18.09.2012; Ogledov: 1815; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

8.
Inženirsko oblikovanje nove kopalniške armature za Mariborsko Livarno Maribor
Nejc Marčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek oblikovanja enoročajne mešalne kopalniške armature za umivalnik. Oblikovanje je bilo izvedeno okoli že obstoječih notranjih komponent, zunanja oblika pa temelji na ravnih linijah, ki predstavljajo nove smernice pri oblikovanju armatur. Pred oblikovanjem je bila izvedena obširna tržna raziskava, na podlagi katere je bilo ugotovljeno kateri tipi armatur prevladujejo in kaj trg že ponuja. Predstavljeni so tudi izdelovalni postopki in njihove omejitve, na katere je bilo treba paziti. Rezultati so prikazani z virtualnim modelom v obliki slik in s fizičnim modelom, ki je narejen v dejanski velikosti, vendar ni funkcionalen.
Ključne besede: inženirsko oblikovanje, kopalniška armatura, ravne linije, obstoječe komponente
Objavljeno v DKUM: 29.06.2012; Ogledov: 1718; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

9.
Ocean2005
Branko Bedenik, 2005, programska oprema

Opis: Program za računanje in dimenzioniranje plošč
Ključne besede: gradbeništvo, programska oprema, programski paket, gradbene konstrukcije, statika, momenti, armatura, dimenzioniranje plošč, izračun ravninskih okvirjev, izračun strižnih sten, preračun plošč
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1393; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici