| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
DIGITALNI ARHIVI AVDIOVIZUALNIH VSEBIN
Vladimir Torov, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem modernem okolju so podatki in njihova hramba poglavitni del delovnega procesa. Medijske vsebine so v celoti digitalne, analogne vsebine pa se digitalizirajo, s čimer se poveča njihova obstojnost. V vsaki produkcijski hiši srečujemo ogromno količino AV-vsebin, ki nastanejo v posameznem projektu. Za ta vsebine potrebujemo arhiv, ki nam bo omogočal shrambo, iskanje ter obdelavo podatkov. Tukaj lahko vidimo potrebo po upravljanju medijskih vsebin. Vsaka organizacija ali produkcijska hiša pa si želi sočasno delo in uporabo vsebin v realnem času in vsepovsod. Zato rabimo sistem, ki bo centralizirano in urejeno skrbel za vse. Izvor besede upravljanje medijskih vsebin izhaja iz angleške skovanke Digital (Media) Asset Management in je glavna rešitev/težava vseh ki producirajo neke AV-vsebine, hkrati pa nujen izziv za vsako večjo urejeno produkcijo. To je tudi glavna tematika ohranjanja filmske ter televizijske dediščine, kajti za ohranjanje le te rabimo kvalitetno digitalizacijo ter zanesljive organizirane arhive. Predstavljeni bodo zgodovina videa, teoretične osnove in teze, zakoni ter standardi, opravljen bo pregled stanja javnega digitalnega arhiva, procesa digitalizacije od osnov digitalnih arhivov do upravljanja, sestave tega, tipov ter postavitev. Realni primer bo izveden s pomočjo digitalnega arhiva sistema Cinegy. Obravnavana bo pot od nastanka avdio vizualnih vsebin do njegovih hramb in uporabe v produkciji. Zelo podobna načela hrambe podatkov v digitalnih arhivih pa se uporabljajo v medicini, knjižnicah in korporacijah. 
Ključne besede: digitalni, arhivi, digitalizacija, video, av-vsebine
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

2.
3.
Varovanje arhivov v podjetju : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Blaž Grm, 2012, diplomsko delo

Opis: Danes je za uspešno poslovanje podjetij zelo pomembno da obvladujejo vse informacije in podatke, ki jih dnevno prejemajo v različnih oblikah. Zavedati se je potrebno kateri podatki so potrebni za tekoče poslovanje, katero dokumentacijo oz. dokumentarno gradivo je potrebno shraniti bodisi iz zakonskih določil bodisi zaradi poslovanja podjetja v prihodnosti, ter ločiti morebitno arhivsko gradivo ki je kulturnega pomena. Gradivo katerega podjetja hranijo v zato namenjenih arhivskih prostorih, mora biti urejeno in skrbno shranjeno, saj je področje varovanja arhivov zakonsko podrobno opredeljeno. Za urejenost arhivov so v podjetju odgovorni vsi, še posebej pa lastniki oziroma vodstvo podjetij. Skrbno varovanje arhivov pripomore k neprekinjenemu poslovanju podjetja, saj s tem zmanjšamo možnosti kriznih situacij. Za obvladovanje teh arhivov pa je potrebno ustrezno materialno varovanje gradiva. Potrebujemo ustrezne arhivske prostore, ki so varni pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki pretijo gradivu. V arhivskih prostorih je potrebno zagotavljati ustrezne klimatske razmere in druge pogoje, da ne pride do poškodb gradiva ali celo do uničenja. Poleg tega je potrebno poskrbeti za varnostne ukrepe, da preprečujejo škodne dogodke v arhivih, če pa do teh že pride, pa pripomorejo k hitrejši sanaciji škode ki je morebiti nastala. Podjetja imajo možnost da gradivo hranijo v klasični obliki ali elektronski obliki. Obe obliki imata svoje prednosti in slabosti, ker pa je informacijska tehnologija v zadnjih letih zelo napredovala, se vse več podjetij odloča za hranjenje gradiva v elektronski obliki. Elektronska oblika zahteva več informacijskega znanja, kar je tudi eden od razlogov, da se veliko podjetij ter tudi drugih javnih ustanov odloča za zunanjega izvajalca hranjenja dokumentacije (outsourcing). Hranjenje gradiva in še veliko drugih storitev nudi tudi podjetje Mikrografija d.o.o., katero je predstavljeno v zadnjem delu diplomskega dela.
Ključne besede: podjetja, dokumentacija, arhiviranje, arhivska gradiva, upravljanje z arhivi, varovanje, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Objavljeno: 25.04.2013; Ogledov: 1456; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

4.
PRIMERJAVA KLASIČNEGA NAČINA POSLOVANJA IN E-POSLOVANJA MED PODJETJI IN POTROŠNIKI (B2C)
Sanja Hanžič, 2012, diplomsko delo

Opis: Z razvojem računalnikov se je razvilo računalniško omrežje, ki je vodilo v širitev interneta in njegove uporabe. Njegova uporaba se je tako razširila, da smo prešli v poslovanje preko spleta. Danes sta e-poslovanje in klasično poslovanje prisotna v poslovnem procesu, razlika med njima je le v načinu poslovanja. Klasični način poslovanja je še vedno pomemben del v določenih poslovnih procesih. Brez njega poslovanje v računovodstvu skorajda ni mogoče, saj so tukaj prisotni papirnati prejeti ali izdani računi. Arhiviranje le-teh v fascikle prinaša za sabo dolgotrajno iskanje, kar pa je zelo zamudno delo. Na drugi strani pa se srečujemo z vrsto elektronskega poslovanja, z elektronskim plačevanjem, varnostjo, ki je izrednega pomena tako za posameznika kot tudi za podjetja, in z e-arhivom. Takšno poslovanje omogoča hitrejši proces, ugodnejši nakup in prihranek časa. Katero poslovanje je boljše za podjetja in posameznika? O tem odloča vsak sam, saj ima svoje kriterije o načinu poslovanju.
Ključne besede: e-poslovanje, e-plačilni sistemi, elektronski denar, elektronski ček, moneta, paypal, e-arhivi, varnost, javni in zasebni ključ, elektronski podpis, elektronski certifikat, gesla, požarni zid
Objavljeno: 05.07.2012; Ogledov: 1879; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

5.
6.
7.
8.
METODA DELA NA TERENU: OGLED MUZEJA, GALERIJE, ARHIVA
Barbara Ajdnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Metoda dela na terenu: ogled muzeja, galerije, arhiva je predstavljena ena izmed možnosti izvajanja sodobnega pouka zgodovine. Učenci se na terenu seznanijo s kulturno dediščino, hkrati pa se navajajo na samostojno delo in razmišljanje. Opisane so značilnosti sodobnega pouka zgodovine, nato pa metoda dela na terenu; vloga terena, načrtovanje, organizacija in specifične razmere pri izvajanju terenskega dela. Predstavljeni so muzeji, galerije in arhivi kot viri poučevanja zgodovine in s tem povezane oblike in metode dela, učna načela, vzgojne vrednote, učno-delovni listi kot osnovna oblika pedagoških dejavnosti v teh institucijah in primeri nalog vezanih na muzeje, galerije in arhive ter njihovo ovrednotenje. S konkretnimi primeri učnih priprav, ki smo jih pripravili za ogled Muzeja narodne osvoboditve Maribor, Narodne galerije in Pokrajinskega arhiva Maribor, ter učno-delovnimi listi vezanimi na ogled teh ustanov, želimo prikazati, kako lahko učitelj zgodovine v osnovni šoli izpelje pouk na sodobni način izven učilnic, saj je tak način dela učencem zanimivejši, zanimanje za zgodovino večje, pouk pa kakovostnejši.
Ključne besede: Sodobni pouk, delo na terenu, kulturna dediščina, muzeji, galerije, arhivi.
Objavljeno: 10.11.2010; Ogledov: 2098; Prenosov: 425
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici