| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 441
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza mikrostoritveno usmerjenih zalednih rešitev na osnovi gRPC in REST v izvajalnem okolju .NET 6
Klemen Grebovšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izvedli analizo in primerjavo uporabe aplikacijskega vmesnika REST API ter ogrodja gRPC kot osnovo za izvedbo komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi. Dilemo izbora osnove za izvedbo komunikacije smo želeli zmanjšati na podlagi zastavljenih raziskovalnih vprašanj osredotočenih na tehnične in ne tehnične kriterije uporabe. Osredotočili smo se na performančne zmogljivosti, porabo računalniških virov, primarno podporo pri izvedbi komunikacije in splošno podporo ter možnost integracije s proxy strežniki. Osnovo za raziskovanje in izvedbo meritev nam je predstavljala lastna implementacija zaledne mikrostoritveno usmerjene programske rešitve, katero smo implementirali v sklopu izvedbe eksperimenta. Raziskovanje smo zaključili s predstavitvijo rezultatov meritev in odgovori na zastavljena raziskovalna vprašanja. Rezultati meritev nakazujejo prednosti uporabe ogrodja gRPC na področjih performančnih zmogljivosti in porabe računalniških virov ter primarne podpore pri izvedbi komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi.
Ključne besede: mikrostoritvena arhitektura, REST API, ogrodje gRPC, izvajalno okolje .NET 6
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 69; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

2.
Uvedba avtomatiziranega testiranja za platformo android
Jan Ferčec, 2022, diplomsko delo

Opis: Podjetje HRC, d. o. o., se ukvarja s produkcijo bančnih sistemov. Na oddelku mobilnega bančništva se je pojavila potreba po avtomatiziranem testiranju. V diplomskem delu je predstavljen postopek razvoja mobilne aplikacije za platformo Android, ki je zasnovana po bančni aplikaciji podjetja in razvita po principu čiste arhitekture. V nadaljevanju je opisano testiranje programske opreme in zakaj je pomembno. Predstavljen je postopek ustvarjanja avtomatiziranih testov za prej narejeno aplikacijo in katerih smernic se je treba držati. Ti testi bodo v prihodnosti služili kot vzorec za testiranje dejanske mobilne aplikacije podjetja.
Ključne besede: mobilna aplikacija, Android, čista arhitektura, avtomatizirano testiranje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 47; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

3.
Prenova dvorca Frajštajn : magistrsko delo
Tadej Heric, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava prenovo dvorca Frajštajn s pripadajočim kompleksom v kraju Spodnja Polskava v občini Slovenska Bistrica. Prikazuje rešitve, kako celotnemu kompleksu in dvorcu iz 16. stoletja dodeliti novo funkcijo in ga vključiti v vsakodnevno rabo ter v dogajanje današnjega časa. Delo je sestavljeno iz analitično-teoretskega dela, ki vključuje arhitekturne analize, in iz projektnega dela z grafičnimi prikazi. Celoto dopolnjujejo posamezni primeri podobnih, kakovostno prenovljenih objektov. Na osnovi arhitekturnih analiz se poda predlog o novi namembnosti dvorca oz. celotnega kompleksa. Preuči in določi se vse pomembne javne funkcije v neposredni bližini, prav tako se analizira lego kompleksa in dostopnost oz. prometno povezanost. Iz vseh narejenih analiz sledi sklep, da kompleks leži na dobri lokaciji. Blizu neokrnjene narave na eni strani in nedaleč stran od mestnega dogajanja na drugi. Na zahodu se nam pogled razprostira na Pohorje, bližina avtoceste pa nam zagotavlja hiter dostop do dveh večjih mest v bližini, Slovenske Bistrice in Maribora. Prav bližina Pohorja in neposredna povezava z avtocesto pripomoreta k izboru predloga za novo namensko rabo kompleksa. Poleg pohodništva, kolesarjenja in smučarskega turizma, ki je na Pohorju precej razvito, lahko ponudbo v novem medgeneracijskem središču dvorca Frajštajn zaokrožimo s terapijami z živalmi, konjeniškim turizmom ter jahalno šolo in tako obiskovalcu ponudimo dodatne aktivnosti v kateremkoli letnem času.
Ključne besede: Dvorec Frajštajn, Dvorec Spodnja Polskava, prenova kompleksa dvorca, Spodnja Polskava, Slovenska Bistrica, grajska arhitektura 16. stoletja.
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 86; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (144,80 MB)

4.
Turistično rekreacijski kompleks v Črni gori : master thesis
Đorđe Doderović, 2022, magistrsko delo

Opis: Glamping turizem postaja vedno bolj priljubljena oblika športnega turizma, pri katerem pride ideja aktivnega dopusta bolj do izraza. Ta vrsta turizma je v Evropi prisotna zadnjih deset let, v Črni gori pa se je pojavila šele pred kratkim. Bistvo te sodobne domene turizma je v zasebnosti, povezanosti z naravo, razgledih in razkošju ter spremljajočih športno-rekreativnih aktivnostih, v katerih lahko gost uživa. V magistrski nalogi je bila predstavljena ideja o zasnovi glamping centra kot eden izmed sodobnih tipov turistično-rekreacijskih centrov, ki je v občini Plužine, v Črni gori. Projekt temelji na analizah referenčnih primerov iz obravnavane regije, na prvih primerih glampinga v Črni gori, medsebojni povezanosti glampinga in športnega turizma tako v svetu kot v Črni gori, na analizi potenciala lokacije, na prostorskem kontekstu in vseh parametrih, ki jih podaja prostorski urbanistični načrt mesta Plužine iz leta 2012.
Ključne besede: Glamping, arhitektura, arhiturizam (arhitekturni turizem), turizem, rekreacijski kompleks, Pivsko jezero, Plužine, Črna gora
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 105; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (41,80 MB)

5.
Glamping kmetije Šmlakar : magistrsko delo
Sara Milič, 2022, magistrsko delo

Opis: Posočje je slovenski biser, ki skozi vse leto obiskovalcem ponuja veliko. Je območje naravnih lepot, tradicije in miru, kar vsako leto privabi več obiskovalcev. Turizem se tukaj že več let pospešeno razvija, k čemur je zelo pripomogel tudi zavod “Turizem Dolina Soče”, ki uspešno trži Posočje in privablja goste s celega sveta. Število gostov se povečuje in kliče po novih nastanitvah, primernih za to območje. Dolina Soče se je leta 2019 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma, od leta 2020 pa je nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination, ki izkazuje, da je okolju in družbi prijazna destinacija. Povpraševanje po privlačnem in udobnem oddihu v tesnem stiku z naravo je veliko in z leti še narašča, žal pa se na tem območju najdejo le redki ponudniki nastanitev, ki sovpadajo v zeleni koncept in hkrati nudijo visok standard namestitve. Dolina Soče navdušuje z naravnimi čudesi in raznovrstnimi možnostmi za aktivne počitnice v neokrnjeni naravi na razmeroma majhnem območju. Je destinacija, ki skozi vse leto ponuja veliko in si zasluži načrtovanje nastanitvenih kompleksov, ki so spoštljivi do narave in okolice, kar predstavlja odlično izhodišče za razvoj butičnega turizma in glamp resortov. Magistrsko delo obravnava infrastrukturno problematiko turističnega potenciala Posočja. V teoretičnem delu smo se seznanili z glampingom, razvojem kampov in pomenom butičnega v arhitekturi. Analizirali smo kontekst prostora, upoštevali naravne danosti in izhodišča. Rezultat analitičnega dela je funkcionalna idejna zasnova sodobnega počitniškega naselja v naravi – butičnega glampinga. Zasnovali smo povezavo z arhitekturo in naravo. Dotaknili smo se prenove obstoječe domačije in ji povrnili življenje ter ji dodelili nove funkcije, ki dopolnjujejo glamping ponudbo. Skušali smo upoštevati danost lokacije in elemente povezati v celoto, da so v kontekstu s prostorom in se vanje implementira značilnosti območja.
Ključne besede: arhitektura, narava, turizem, Posočje, butičnost, glamping
Objavljeno v DKUM: 26.09.2022; Ogledov: 168; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (24,15 MB)

6.
Modularni otroški vrtec na Studencih v Mariboru : magistrsko delo
Zarja Zidarič, 2022, magistrsko delo

Opis: V Mariboru je bila gradnja stanovanjskih objektov do nedavnega v zatišju, kar je ustvarilo velik stanovanjski problem. Zaradi tega se je v zadnjih letih začela pospešena gradnja večstanovanjskih objketov z namenom zagotovitve novih stanovanj. Eno izmed območij, kjer se je začelo eksponentno graditi, so Studenci. Zaradi količine novih stanovanj in s tem na novo priseljenih družin na to območje se pojavi problem kapacitet že obstoječih vrtcev, zaradi česar je treba zasnovati nov otroški vrtec, ki bo zagotavljal prostor za čim večje število otrok. Nov vrtec otroku ne bo predstavljal le zgradbe, v kateri bo preživljal čas. Zgradba vrtca bo s svojo drugačno arhitekturno zasnovo otroku nudila spoznavanje in raziskovanje matematičnih vsebin predšolskega obdobja.
Ključne besede: modularnost, otroški vrtec, Studenci, Maribor, arhitektura, matematika, geometrija
Objavljeno v DKUM: 26.09.2022; Ogledov: 93; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (90,35 MB)

7.
Urbanistična in arhitekturna ureditev spremljevalnega programa ob vodnem parku Radlje ob Dravi : magistrsko delo
Lea Kramljak, 2022, magistrsko delo

Opis: Vodni park Radlje ob Dravi je prvi in tudi edini naravni bazen v Sloveniji, ki je postal prava turistična atrakcija v mestu. V prijetnem zelenem ambientu ob t.i. modrem biseru se gosti lahko okrepčajo s hitro hrano in pijačo ter ohladijo v naravnem bazenu. V neposredni bližini se nahajajo štiri lesene glamping hiške z manjšim zunanjim bazenom. Kompleks obratuje samo poleti. Turistična ponudba je precej osiromašena, še posebej v zimskem letnem času. Večina obiskovalcev vodnega parka je domačinov, saj v občini primanjkuje sodobnih letovišč, ki bi nudile prenočišče oddaljenim gostom. S predlagano ureditvijo in razširitvijo turistične ponudbe ob območju Vodnega parka bi zasnovali smiselno, varno, dostopno, okolju prijazno in prijetno začasno bivanje. Arhitekturna zasnova bi vključevala hotel in wellness storitve, apartmajsko naselje, glamping hiške ter odprte športno-rekreacijske površine. Pri oblikovanju turističnega kompleksa smo upoštevali vidike trajnostne gradnje.
Ključne besede: Radlje ob Dravi, Vodni park, hotel, wellness, spa, arhitektura, urbanizem, turizem, turistični kompleks
Objavljeno v DKUM: 26.09.2022; Ogledov: 117; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (85,81 MB)

8.
Arhitekturna zasnova raziskovalno-razvojnega kompleksa v Čakovcu : magistrsko delo
Venio Tomašić, 2022, magistrsko delo

Opis: Pred približno desetimi leti se je območje vojašnice v Čakovcu začelo prenavljati in spreminjati v poslovno cono, a več kot polovica območja še vedno ostaja degradirana. Tema magistrskega dela izhaja iz ideje o raziskovalno razvojnem kompleksu v središču Međimurske županije. Projektna naloga se osredotoča na revitalizacijo vzhodne meje mesta Čakovec in širitev poslovnega parka, ki bo središče poslovnega dogajanja celotne županije. Zasnova kompleksa predstavlja koncept urbane regeneracije degradiranega območja vojašnice, ki s svojo obliko ne vdira v prostor, temveč dopolnjuje javne in zelene površine. Zaključna ideja arhitekturne zasnove je povezati zunanjost z notranjostjo, spodbuditi uporabnike k večji interakciji in razmišljanju 'out of the box'. Temelji na dveh delih − poslovna cona in stanovanja, ki se ponujajo zaposlenim in s tem ustvarjajo skupne intimne dele za uporabnika, ki mu ponujajo zasebno in javno povezavo skozi interakcijo med službo in domom. Zaokrožuje že začeti razvoj poslovnega parka in daje mestu dodatno vrednost.
Ključne besede: Čakovec, raziskava in razvoj, poslovni park, urbana regeneracija, zelena arhitektura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 187; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (61,09 MB)

9.
Turistična arhitektura Eda Mihevca v slovenski Istri : magistrsko delo
Sara Hajdinac, 2022, magistrsko delo

Opis: Po koncu druge svetovne vojne leta 1945 je bila Julijska krajina jabolko spora med novonastalo Demokratično federativno Jugoslavijo (kasneje Federativno ljudsko republiko Jugoslavijo) in Zahodom s Kraljevino (po letu 1946 Republiko) Italijo na čelu. Jugoslovanska stran je v šestdesetih letih z vzpodbujanjem masovnega turizma na pridobljenem ozemlju želela izboljšati svojo gospodarsko rast, hotelska arhitektura pa je hkrati sooblikovala njeno novo politično reprezentacijo in tako veljala za neke vrste »izložbo«. Urbanistična ureditev in s tem tudi načrtovanje turističnih objektov v slovenski Istri je bilo leta 1955 dodeljeno Edu Mihevcu (1911–1985), slovenskemu arhitektu, urbanistu in pedagogu na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Njegov opus lokacijsko obsega predvsem Ljubljano in slovensko Istro, ki je imela zaradi Mihevčevega monopola do sedemdesetih let 20. stoletja enoten arhitekturni izraz. Obalni opus je bil do sedaj obravnavan le v kontekstu pregleda celotnega arhitektovega opusa, turistična arhitektura pa zgolj v posameznih vidikih (počitniška naselja, nateli in posamezni hoteli) in splošno ostaja še neraziskana.
Ključne besede: Edo Mihevc, turizem, arhitektura, slovenska Istra, hoteli
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

10.
Zasnova analitičnega modela za ovrednotenje kakovosti rešitev na osnovi mikrostoritvene arhitekture : diplomsko delo
Nina Kliček, 2022, diplomsko delo

Opis: Mikrostoritvena arhitektura se v svetu informatike zaradi svojih prednosti v primerjavi z monolitno arhitekturo vedno pogosteje uporablja. V diplomskem delu smo s pomočjo analize literature opredelili kakovostne atribute, ki jim razvijalci v svetu mikrostoritev namenjajo največ pozornosti. Definirali smo dobre prakse za doseganje kakovostnih atributov. Nato smo zasnovali konceptualni analitični model, s katerim lahko evalviramo že nastalo rešitev na osnovi MSA, in razvili spletno orodje, ki nam pri tem pomaga. Na podlagi uporabe orodja smo analizirali rezultate različnih razvijalcev MS-rešitev in dobili vpogled v razvite MS-rešitve v slovenskem prostoru. Ugotovili smo, da razvijalci največ pozornosti namenijo varnosti, prav tako pa svoje rešitve ocenjujejo boljše, kot to nakazujejo implementirane taktike.
Ključne besede: mikrostoritvena arhitektura, kakovostni atributi, analitični model, spletno orodje, taktike
Objavljeno v DKUM: 22.08.2022; Ogledov: 355; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici