SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
KREATIVNOST IN INOVATIVNOST KOT KLJUČNA FAKTORJA PODJETNIŠKE RASTI
Anže Polanec, 2011, diplomsko delo

Opis: V turbulentnem okolju, kjer je podjetje ves čas izpostavljeno spremembam, je nujno njegovo prilaganje le-tem. Cilj podjetja ne sme biti le preživetje, ampak dolgoročna podjetniška rast. V kolikor želi biti podjetje uspešno na dolgi rok in dosegati svoje podjetniške cilje je prisotnost uspešnega inovacijskega managementa nujna. Inovacije predstavljajo sredstvo za pospeševanje prihodkov in povečanje zmogljivosti in produktivnosti podjetja. Z njimi podjetje pridobiva in ustvarja nove uporabnike ter krepi lojalnost obstoječih. Podjetje mora težiti h kreativnosti svojih zaposlenih, saj je kreativnost sposobnost ustvarjanja in generiranja novih idej s katerimi nastanejo invencije. Pomembno je torej, da podjetje razvije novost, ki bo pri uporabnikih sprejeta in za podjetje predstavlja korist. Zato je v procesu zbiranja inovativnih idej pomembno, da podjetje invencije preuči na podlagi kvalitetnih kriterijev. Ko se odloči, bo nato določene invencije razvijalo v fazah invencijsko –inovacijskega managementa. V procesu difuzije inovacij podjetje novost ponudi na trgu, kjer mora ta uporabnikom predstavljati dodano vrednost. V tem primeru jo bodo sprejeli, kupili, koristno uporabili in podjetju omogočili uspeh. Inovativnost je interdisciplinarne narave, saj zahteva interakcijo med področji marketinga, managementa in RR oddelka. Kreativnost, inovativnost, podjetništvo in podjetniška rast so neposredno povezani in delujejo vzajemno. Podjetje, ki ima kreativne zaposlene bo ob uspešnem inovacijskem managementu dosegalo podjetniško rast, s čimer bo podjetje maksimiralo svoj dobiček.
Ključne besede: kreativnost, invencija, inovacija, inovacijski management, faze invecijsko – inovacijskega procesa, podjetništvo, podjetniška rast, Apple, iPod
Objavljeno: 16.01.2012; Ogledov: 1705; Prenosov: 455
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

3.
Comparison of the effectiveness of standard and drift-reducing nozzles for control of some pests of apple
Mario Lešnik, Cvetka Pintar, Aleksandra Lobnik, Mitja Kolar, 2005, izvirni znanstveni članek

Opis: A comparison of the biological efficacy of pesticides applied against some apple pests with standard versus drift-reducing nozzles was made in trials in intensive orchards in Slovenia. Standard and drift-reducing nozzles were compared by applying 350 L spray per hectare. No significant differences in acaricide/insecticide efficacy between the types of nozzles could be observed when controlling fruit tree red spider mite (Panonychus ulmi) and apple rosy aphid (Dysaphis plantaginea). However, drift-reducing nozzles reduced the efficacy of insecticides against the codling moth (Cydia pomonella), green apple aphid (Aphis pomi) and apple leaf miner (Leucoptera malifoliella).
Ključne besede: apple, spraying, drift-reducing nozzles, biological efficacy, insecticides, Aphis pomi, Cydia pomonella, Dysaphis plantaginea, Leucoptera malifoliella, Panonychus ulmi
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 959; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

4.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU PODJETJA APPLE INC. - ICLOUD
Jan Pečenko, 2013, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem seminarju je obravnavana tema računalništvo v oblaku in sicer na primeru storitve iCloud podjetja Apple Inc., ki je namenjena vsem uporabnikom Applovih produktov(računalnikov in mobilnih naprav). V prvem delu smo podrobneje predstavili teorijo računalništva v oblaku, ki predstavlja novo tehnologijo, s katero je uporabnikom (podjetjem in posameznikom) omogočeno shranjevanje podatkov v splet in dostopanje do njih kadarkoli in kjerkoli s katerokoli napravo enostavno s pomočjo aplikacije ali pa preko spletnega brskalnika. Podjetje navadno uporablja računalništvo v oblaku preko ponudnikov teh storitev, torej je računalništvo v oblaku v večini primerov predmet zunanjega izvajanja. Računalništvo v oblaku je sestavljeno iz mnogih podrobnosti ter manjših sklopov različnih tehnologij, tako da ga ne moremo opisati in predstaviti zgolj z definicijami, ampak moramo prav tako spoznati delitev na tri osnovne modele, ki so Infrastruktura kot storitev, Platforma kot storitev in Programska oprema kot storitev, uporabnike in podjetja pa seznaniti z možnostjo izbiranja med štirimi vrstami računalniških oblakov, in sicer med »javnim«, »zasebnim«, »skupnostnim« in pa »hibridnim« oblakom. Ker je ta sodobni koncept tehnologije deležen zmeraj večjega povpraševanja in zanimanja, predvsem zaradi podjetjem zelo mikavnega razloga – nižanja stroškov, pa je treba predvideti tudi slabosti in nevarnosti prehoda na takšno poslovanje. V drugem delu je predmet opazovanja storitev iCloud podjetja Apple Inc. Storitev smo sprva opredelili in predstavili zgodovino razvoja. Podrobneje smo predstavili vsako izmed funkcij, ki so namenjene uporabnikom in raziskali prednosti ter slabosti delovanja celotnega sistema. Spoznali pa smo, da je iCloud storitev, ki je trenutno najbolje konstruirana, uporabnikom najprijaznejša, najenostavnejša za uporabo, ter med drugim tudi zelo varna. Ker se računalništvo v oblaku iz dneva v dan spreminja in izpopolnjuje, smo poiskali tudi nekaj novosti, ki se bližajo in bodo implementirane v prihodnosti. Za zaključek pa smo opozorili, na katere elemente bi podjetja morala posebej paziti pri odločanju za ustreznega ponudnika storitev v oblaku.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, storitev v oblaku, iCloud, Apple Inc., Računalništvo v oblaku v podjetjih, Računalništvo v oblaku za posameznike, IT.
Objavljeno: 22.11.2013; Ogledov: 1339; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (352,63 KB)

5.
IN VIVO TIME ANALYSIS OF THE DYNAMICS OF QUALITY DEVELOPMENT IN RIPENING APPLE FRUIT
Nadja Sadar, 2013, doktorska disertacija

Opis: Colour and taste are important attributes of apple fruit quality that is generated during the fruit-growing period. Despite a plethora of studies dealing with this topic, the detailed information on how quality is generated is, however, still lacking. This is because traditionally, the obtained agro-morphological and biochemical data are analysed with empirical models using mean values of large samples, without taking the effects of biological variation into account, thus completely masking the spatio-temporal physiological mechanisms. To really understand quality, its generation during fruit growth needs to be monitored and modelled. When knowledge exists on the type and kinetics of the processes involved, the variation in properties can be described and taken into account by using so-called fundamental models, built on theoretical considerations. To understand the behaviour and the variation of colour and taste compounds, within or between individual fruits, and to assess their importance throughout the food supply chain, it is therefore important to understand the dynamics of these compounds during growth. The study consisted of (1) a preliminary experiment, aiming to determine the suitability of the semi-destructive biopsy sampling technique for in-vivo monitoring of certain metabolites during apple fruit development on a tree, (2) an experiment on spatial distribution, and (3) an experiment on temporal distribution of metabolites and colour in developing individual apple fruit. The experiment on spatial distribution was conducted to determine the effect of location on the accumulation of the individual quality components within apple fruit, and the parallel temporal experiment was conducted to monitor the dynamics and mechanisms of these components in apple fruit during on the tree development. Diameter and standard maturity indices of fruit flesh firmness, soluble solids content, starch degradation index, titratable acidity, and Streif maturity index were also determined, to obtain relations between individual quality components. Colour descriptors (L*, a* b*), individual sugars (fructose, sucrose, glucose), sorbitol, and individual organic acids (malic, citric, shikimic, fumaric) were monitored from 40 and 54 days before to 16 and 32 days after the optimum maturity for long term storage on individual apples of cv. ‘Gala’ and cv. ‘Pinova’. Data were analysed with classic empirical statistics as well as with non-linear indexed regression, based on process oriented models, which included biological variation between apples of the same batch. Frequently probelation and quantile regression were applied. The results of the preliminary experiment confirmed that the novel biopsy sampling technique is suitable for in-vivo monitoring of the spatio-temporal distribution of colour and individual taste components during on-tree apple fruit development. In the results from the experiment on spatial distribution, a sinusoidal distribution over locations at 70° above the fruit equator was observed for all the monitored quality components. Descriptor a* was highest at the blush, and b* and L* at the shaded side of the fruit. Citric acid preferentially accumulated at the shaded side of the fruit, whereas fructose in cv. ‘Gala’ tended to accumulate at the blush. Other metabolites were more or less equally distributed within fruit. The results of longitudinal monitoring reveal a sigmoidal increase of a*, an exponential increase of diameter and sugars, and an exponential decrease of organic acids over time. In both cultivars, large variations were observed between individual fruit for all the monitored quality components. When analysed with non-linear indexed regression, based on process-oriented models, and after the probelation combined with quantile regression, the explained parts of the majority of the monitored quality components were well above 90 %. The mechanism of colour development was the same for both cultivars. The biological shift factor for all metabolites and colour had roughly the same value within cultiv
Ključne besede: apple fruit, colour, models, organic acids, spatio-temporal monitoring, sugars
Objavljeno: 19.12.2013; Ogledov: 1684; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

6.
ANALIZA FAKTORJEV USPEŠNOSTI RAZVOJA IN TRŽENJA MOBILNIH APLIKACIJ IOS
Tadej Klavž, 2015, magistrsko delo

Opis: Število mobilnih aplikacij iOS se iz leta v leto nenehno povečuje. Podjetje Apple je junija 2013 navedlo, da obstaja na mobilni tržnici App Store preko 1,2 milijona iOS aplikacij. Objava le teh predstavlja izziv za ponudnika, saj lahko s preudarnim razvojem in trženjem aplikacija doseže veliko priljubljenost pri končnih uporabnikih. V magistrskem delu smo se osredotočili na faktorje, ki vplivajo na uspešnost razvoja in trženja mobilnih aplikacij iOS. Ti omogočajo ponudnikom, razvijalcem ali organizacijam, da jih razumejo in jim namenijo več pozornost. Upoštevanje teh lahko pripomore k večjemu uspehu aplikacije. Z metodo sistematičnega pregleda literature smo raziskali faktorje, ki vplivajo na uspešnost razvoja mobilnih aplikacij iOS. To so: (1) upoštevanje karakteristik kakovosti standarda ISO 25010 pri razvoju mobilnih aplikacij, (2) uporaba sistematičnega pristopa pri razvoju mobilnih aplikacij, (3) znanje za razvoj aplikacij, (4) motivacija ter (5) tehnologija in orodja. V drugem sklopu magistrskega dela smo z metodo študije primera identificirali faktorje, ki vplivajo na uspešnost trženja namensko razvite mobilne aplikacije InstaLucky. Pri tem smo pridobili naslednje faktorje: (1) prazniki, (2) dnevi v tednu, (3) del dneva (čas trženja), (4) geografska lokacija, (5) aktivnosti na družabnem omrežju Twitter in (6) objava novic na forumih. V delu smo omenjene faktorje opredelili, analizirali njihove vplive in jih opisali.
Ključne besede: App Store, Apple, iOS, razvoj mobilnih aplikacij, trženje mobilnih aplikacij, faktorji uspeha
Objavljeno: 04.06.2015; Ogledov: 681; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

7.
8.
9.
10.
Expression of disease symptoms on different apple cultivars infected with apple proliferation phytoplasma
Mario Lešnik, Maja Ravnikar, Jernej Brzin, Nataša Mehle, Nataša Petrovič, Stanislav Tojnko, Mojca Lešnik, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: An expression of Apple proliferation (AP) symptoms in the infected young apple trees of 7 cultivars was studied. Two types of symptoms were observed in infected trees; AP specific (changes in size and number of leaf stipules and witches-broom formation) and non-specific symptoms (changes in leaf size, shape and colour, formation of rosettes and stunting of shoots). The percentage of infected trees that expressed one or more AP-specific symptoms was 18.9-75.5 % in one-year old trees, 39,4-87 % in two-year, and 44,8-89,7 % in three-year old trees. The expression of non-specific symptoms was similar (43,2-65,3 % in one-year, 57,6-85,2 % in two-year and 62,1-87,5 % in three year old trees).
Ključne besede: apple proliferation phytoplasma, apple, disease symptom expression
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 570; Prenosov: 16
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici