| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Morfološki profil policistov
Bojan Zorec, Milan Čoh, 2003, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: antropometrija, morfološki profil, policisti
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 156; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (192,14 KB)

2.
VPLIV ŠPORTNE MASAŽE NA IZBOLJŠANO GIBLJIVOST ZADNJIH STEGENSKIH MIŠIC OB TRENINGU HIPERTROFIJE SPODNJIH OKONČIN V FITNESU : diplomsko delo
Aja Kocbek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja preizkus, v katerem je dokazan vpliv športne masaže na izboljšano gibljivost zadnjih stegenskih mišic ob treningu hipertrofije spodnjih okončin. V začetku so predstavljene motorične sposobnosti, anatomija človeka, pomen hipertrofije in pojem masaže. To so bila naša izhodišča, saj je bil za dokazovanje preizkusa potreben celostni pregled človeka in njegovega delovanja. Izhajali smo iz hipotez, da športna masaža pripomore k izboljšanju elastičnosti mišic, izboljšanju splošnega počutja, zniževanju ravni stresa, da imajo ženske v večini boljšo gibljivost v kolku kot moški in da se zaradi hipertrofije poveča mišični tonus, a je pri tem mišica še vedno dovolj elastična, neboleča in omogoča občutek lahkotnosti. Namen masaže je hitrejše okrevanje in regeneracija, preventiva pred poškodbami. Cilj diplomske naloge je na podlagi meritev in analiz rezultatov dokazati, da masaža pripomore k izboljšanju gibljivosti, s psihološkega vidika pa s pomočjo ankete ljudem dokazati pomembnost in učinkovitost masaže. V štiritedenskem preizkusu je sodelovalo 10 udeležencev s področja rekreativnega fitnesa, od katerih je bila le polovica deležna masaže enkrat na teden. V času eksperimenta so preizkušanci izvajali predpisan trening hipertrofije, za lažjo analizo in primerjanje rezultatov. Po končanem poskusu smo izvedli tri meritve gibljivosti in anketo, ki so potrdile zgoraj navedene hipoteze.
Ključne besede: gibljivost, hipertrofija, anatomija, športna masaža, antropometrija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 612; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Pomen antropometrije otrok in mladostnikov na izbiro simulacijskih lutk za poučevanje temeljnih postopkov oživljenja odrasle osebe
Linda Tot, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Strokovne smernice za učenje otrok in mladostnikov priporočajo uporabo komercialno dosegljive in cenovno dostopne simulacijske lutke. Namen zaključnega dela je raziskati stopnje posnemanja resničnosti simulacijskih lutk ter pomen antropometrije otrok ter mladostnikov na izbiro simulacijske lutke pri poučevanju otrok in mladostnikov TPO odrasle osebe . Metode: Pri pregledu literature smo uporabili opisno metodo dela, pri tem smo uporabili petstopenjski metodološki okvir. Literaturo smo iskali na podlagi iskalnega niza v angleškem jeziku v naslednjih podatkovnih bazah: PubMed, Medline, CINAHL, Cochrane Library in v iskalniku Google Scholar. Rezultati: Najbolj zastopane simulacijske lutke so bile z nizko stopnjo posnemanja resničnosti (19/22; 86,3 %). Najpogostejša vrednost indeksa telesne mase je bila od 16 do 21 (21/22; 95,4 %). V večini raziskav (19/22; 86,3 %) so glede na antropometrijo otrok in mladostnikov, ki je bila v nivoju premajhne ali normalne vrednosti izbrali simulacijske lutke z nizko stopnjo posnemanja resničnosti. Razprava: Simulacijske lutke z nizko stopnjo posnemanja resničnosti se dobro uporabljajo pri učenju TPO odrasle osebe. Rezultati so pokazali, da so prav tisti otroci in mladostniki izvajali pravilnejše TPO odrasle osebe, ki so imeli višje antropometrične vrednosti in kjer je bila pri učenju ustrezno izbrana stopnja resničnosti simulacijske lutke.
Ključne besede: antropometrija, otroci, mladostniki, simulacijske lutke, temeljni postopki oživljanja odrasle osebe
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 508; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
Digitaliziranje objektov in človeškega telesa z ročnim 3D-skenerjem sense in uporabnost 3D-modelov : diplomsko delo
Maša Lemut, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano 3D-skeniranje, ki je podrobneje opisano v teoretičnem delu. V praktičnem delu smo se osredotočili na skeniranje z ročnim 3D-skenerjem Sense. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali je 3D-skener Sense primeren za digitaliziranje različnih objektov in človeškega telesa. V tam namen smo izvedli skeniranje različnih predmetov in delov človeškega telesa, ter človeškega telesa v celoti. Pridobljene 3D-modele smo obdelali s programsko opremo RealSense, ter na 3D-modelih izvedli meritve, ki smo primerjali z meritvami izvedenimi na realnih predmetih in testnih osebah.
Ključne besede: 3D-skeniranje, 3D-telesni modeli, antropometrija, digitalizacija objektov, oblikovanje oblačil
Objavljeno v DKUM: 07.12.2018; Ogledov: 1306; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

5.
Povezanost statusa telesne teže in gibalne učinkovitosti otrok v Sloveniji
Črtomir Matejek, Jurij Planinšec, Samo Fošnarič, Rado Pišot, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišče: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v gibalni učinkovitosti med otroki z normalno telesno težo, s prekomerno telesno težo in z debelostjo. Metode: Raziskava je bila opravljena na vzorcu 572 otrok iz severovzhodne Slovenije (povprečna starost 7,3 leta, SO = 1,29). Na osnovi indeksa telesne mase (ITM) so bili otroci razdeljeni v skupine z normalno telesno težo, s prekomerno telesno težo in z debelostjo. Za ugotavljanje gibalne učinkovitosti je bilo uporabljenih šest testov različnih gibalnih sposobnosti (moč, vzdržljivost, hitrost, ravnotežje in koordinacija gibanja). Razlike v gibalni učinkovitosti med otroki z normalno telesno težo, s prekomerno telesno težo in z debelostjo so bile izračunane z analizo variance, statistično značilnost razlik pa smo ugotavljali na ravni tveganja p < 0,05 in so bile natančneje opredeljene s pomočjo preizkusa Scheffe post-hoc. Rezultati: Rezultati kažejo, da ima primerno telesno težo 73,8 % otrok, prekomerno telesno težo 16,6 % otrok in debelost 9,6 % otrok. Med otroki z normalno telesno težo, s prekomerno telesno težo in z debelostjo obstajajo statistično značilne razlike (p < 0,05) v vseh obravnavanih gibalnih sposobnostih. Najbolj gibalno zmogljivi so otroci z normalno telesno težo, nekoliko nižja je gibalna učinkovitost otrok s prekomerno telesno težo, medtem ko je gibalna učinkovitost najnižja pri skupini otrok z debelostjo. Zaključek: Rezultati dokazujejo, da obstaja tesna povezanost med gibalno učinkovitostjo in statusom telesne teže otrok.
Ključne besede: predpubertetni otroci, gibalni razvoj, gibalne sposobnosti, gibalna dejavnost, gibalne kompetence, antropometrija
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1743; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (240,49 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Konstruiranje oblačil in antropometrija
Nuša Pečnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na analizo telesnih mer merjene moške in ženske populacije. Zajemanje telesnih mer je izvedlo BodiFit društvo v okviru projekta »Kako FIT je mesto Maribor?« in »Kako FIT so Domžale?«. Cilj diplomskega dela je bil izvesti primerjavo med povprečnimi telesnimi merami merjencev, razdeljenih v pet starostnih skupin (do 20 let, od 21 do 30 let, od 31 do 40 let, od 41 do 50 let in nad 50 let), in povprečnimi telesnimi merami vseh merjencev s ciljem, da ugotovimo, ali lahko konstruiramo oblačila na podlagi povprečnih telesnih mer celotne populacije ali pa bi bilo treba za boljše prilagajanje oblačil k telesu konstruirati oblačila za posamezne starostne skupine na podlagi povprečnih telesnih mer le-teh. To je ugotovljeno le za eno moško in tri ženske starostne skupine.
Ključne besede: konstruiranje krojev oblačil, antropometrija, telesne mere, starost
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1726; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

7.
Obremenjenost učencev zaradi neprimernega šolskega pohištva v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole
Aleksandra Šterlek, Samo Fošnarič, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen raziskave je bil ugotavljanje telesne obremenjenosti učencev v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju. Zanimala so nas neujemanja med antropometrijskimi merami učencev in merami šolskega pohištva ter pojavljanje bolečin v vratnem in hrbtnem delu učencev. V raziskavo je bilo zajetih 100 slovenskih učencev od 1. do 3. razreda osnovne šole (48 učenk in 52 učencev). Izmerjene so bile antropometrijske mere učencev: kolenska višina, telesna višina, poplitealna višina in kavdalna dolžina stegna, ki smo jih primerjali z višino stolov in miz, ki so jih učenci uporabljali. Raziskava je pokazala, da do neujemanj med antropometrijskimi merami učencev sicer pride, vendar pa še učenci v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole niso tako telesno obremenjeni kot kasneje v osnovni in srednji šoli.
Ključne besede: vzgoja in izobraževanje, šolska oprema, pohištvo, učenci, antropometrija, osnovne šole
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1453; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (166,82 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Oblikovanje delovnega mesta v prodajalni oblačil z upoštevanjem antropometrije
Mateja Krsnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Dandanes delo sodi med temeljne dejavnike človeškega življenja. Delo je prvi osnovni pogoj družbenega razvoja. V delovnem procesu, ko človek oblikuje delovno mesto je njegov namen zmanjšati napore, izgube časa ter izboljšati kakovost. Z ergonomskega vidika se mora ugotoviti kakšnim obremenitvam je izpostavljen človek ter kako izboljšati njegove posebne sposobnosti. Cilj raziskovanja dela je, ali je delovno mesto učinkovito ter, ali so možnosti spremembe na delovnem mestu. Z opazovalno metodo OWAS smo analizirali telesne položaje ter držo telesa. Ugotovili smo, da je bila preobremenjena telesna drža delavke ter upognjenost glave, ampak ukrepi niso potrebni. Če hočemo, da se človek počuti dobro med opravljanjem dela, moramo med drugim preprečiti obremenitve na posamezne dele njegovega telesa, kar dosežemo tako, da izboljšamo pomanjkljivosti pri samem oblikovanju delovnega mesta. Potrebno je izvajati posamezne ukrepe kot so počitek med delom, preprečitev obremenitev in stresa na delovnem mestu, saj tako zagotovimo dobro počutje človeka na delovnem mestu.
Ključne besede: ergonomija, antropometrija, obremenitve in obremenjenosti delavca, oblikovanje delovnih mest, programski paket ArchiCAD 16.
Objavljeno v DKUM: 13.05.2013; Ogledov: 1923; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

9.
OBLIKOVANJE DELOVNEGA MESTA IZDELAVE ''VRAT COMBI'' Z UPOŠTEVANJEM ANTROPOMETRIJE
Sandi Broz, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja preučitev proizvodnega procesa v podjetju Gorenje d. d. - obrat Mekom. Pri proizvodnji vrat Combi za vitrinske hladilnike so se pokazale ergonomske pomankljivosti. Na delovnih mestih je veliko neprimernega gibanja in ročnega prenašanja srednjetežkih izdelkov. Z optimizacijo - dodelavo, prerazporeditvijo in preoblikovanjem je moč doseči predvsem boljše pogoje dela in zmanjšanje naporov. To posledično vpliva na kakovost, produktivnost in dolgoročno tudi na stroške. Pri preučevanju je bistvena metoda mojega dela metoda opazovanja (natančno opredeljeni predmet, sistematično opazovanje, natančni in preverljivi zapisi). Med rezultati dela se pojavijo rešitve, kot so namestitev dvižnih vozičkov, miz in šablon, sprejemljivih za delavce, sam proces in tudi amortizacijo le-tega. Pri posameznih delovnih postajah se pokaže izboljšanje delovnega mesta za 30 %.
Ključne besede: optimizacija delovnih postaj, ergonomija, antropometrija, OWAS
Objavljeno v DKUM: 04.01.2013; Ogledov: 3821; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

10.
Oblikovanje delovnega mesta za robkanje z upoštevanjem antropometrije
Nejc Gorinšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj diplomskega dela je raziskava in oblikovanje delovnega mesta za robkanje v podjetju SŽ – Oprema Ravne d.o.o. Delovno mesto je bilo preoblikovano na podlagi upoštevanja antropometrije delavke, saj smo s tem zmanjšali možnosti za nastanek poškodb in bolezni delavke. Pri raziskavi so bile opravljene različne analize obremenitev (vidne, slušne, toplotne, psihološke, mehanske…) in uporabljeni ergonomski metodi telesnih položajev (RULA, OWAS), ki so pripomogle h končnim rezultatom. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo nato našli rešitve, s katerimi smo odpravili nepravilnosti na proučevanem delovnem mestu, kar je potrdila tudi končna analiza.
Ključne besede: antropometrija, ergonomija, oblikovanje delovnega mesta, RULA, OWAS.
Objavljeno v DKUM: 14.11.2012; Ogledov: 2386; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

Iskanje izvedeno v 1.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici