SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Cyclodextrins in textile finishing
Bojana Vončina, Vera Vivod, 2013, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Ključne besede: ciklodekstrini, oplemenitenje tekstilij, antimikrobne lastnosti, ognjevarna apretura
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 348; Prenosov: 3
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

2.
Vpliv različnih aditivov v izbranih polimernih materialih na rast gram pozitivnih in gram negativnih mikroorganizmov
Nika Kučuk, 2017, diplomsko delo

Opis: Glavni namen diplomske naloge je bil določiti tisti polimerni material, ki bo najbolj zaviral rast mikroorganizmov. Antimikrobno aktivnost izbranih polimernih materialov z dodatkom različnih koncentracij cinkovega oksida (ZnO) ter drugih aditivov (stearinska kislina) smo testirali na gram negativni bakteriji Escherichia coli in gram pozitivni bakteriji Staphylococcus aureus. Analizni postopek smo izvedli v skladu z ISO standardom 22196:2007, kjer je opisana metoda, s katero smo določili antimikrobne lastnosti izbranih polimernih materialov. Uporabili smo osem različnih materialov, od katerih so bili štirje iz polietilena (PE), ostali štirje pa iz polipropilena (PP). Izbrani polimerni materiali so vsebovali različne koncentracije ZnO ter preostalih primesi. Antimikrobno aktivnost materialov smo določevali na osnovi primerjave med številom preživelih bakterijskih kolonij na testnih vzorcih, ki so vsebovali ZnO, s številom preživelih bakterijskih kolonij na slepih vzorcih, ki niso vsebovali ZnO ali drugih primesi. Rezultati so pokazali, da ZnO in dodane primesi v vseh uporabljenih polimernih materialih uspešno inhibirajo rast in razmnoževanje gram pozitivne bakterije S. aureus. Popolna inhibicija na gram negativno bakterijo E. coli pa je bila dokazana le pri dveh izbranih polimerih. Metodo po ISO 22196:2007 smo potrdili na dveh komercialnih materialih, ki sta obdelana s tehnologijo Microban® in GermoSAFE ter zagotavljata antimikrobno učinkovitost.
Ključne besede: antimikrobne lastnosti, inhibicija rasti mikroorganizmov, E. coli, S. aureus, cinkov oksid, polimerni materiali, polietilen, polipropilen
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 215; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

3.
Inhibitorne lastnosti borovnic na rast mikrobnih celic
Jerneja Babič, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je proučiti antimikrobne lastnosti ameriških borovnic (Vaccinium corymbsum L.) ter navadnih borovnic (Vaccinium myrtillus L.) na rast različnih mikrobnih celic kot so Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Aspergillus brasiliensis, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa ter Pseudomonas fluorescens. Z ekstrakcijo po Soxhletu smo pripravili več različnih ekstraktov borovnic, kot so etanolni ekstrakt ameriške borovnice, etanolni ekstrakt liofilizirane ameriške borovnice ter ekstrakti iz navadne borovnice z etanolom, metanolom in acetonom. Poleg ekstraktov navadnih ter ameriških borovnic smo kot testne vzorce uporabili tudi svež sok ameriške borovnice ter liofiliziran sok ameriške borovnice. Inhibitorne lastnosti smo ugotavljali z disk difuzijsko metodo, tako da smo sterilne diske namestili na gojišča z mikroorganizmi ter na diske nanesli vzorce borovnic. Ugotovili smo, da borovnice ne zavirajo rast kvasovk kot sta Candida albicans ter Aspergillus brasiliensis. Največji inhibitorni učinek na rast vseh testnih bakterij je bilo zaznati v primeru metanolnega ekstrakta navadne borovnice, medtem ko je najslabše inhibitorne lastnosti bilo moč zaznati v primeru svežega soka ameriške borovnice ter liofiliziranega soka ameriške borovnice. Testirani vzorci ameriških in navadnih borovnic so najbolj inhibitorno delovali na rast bakterije Pseudomonas aeruginosa, ki je Gram negativna bakterija, saj je pri vseh testnih vzorcih bilo zazanati cono inhibicije resti mikroorganizma. Najslabše inhibitorne lastnosti testiranih vzorcev pa se kažejo pri Staphylococcus aureus, ki je Gram pozitivna bakterija.
Ključne besede: ameriška borovnica, navadna borovnica, antimikrobne lastnosti, inhibicija
Objavljeno: 13.07.2018; Ogledov: 215; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

4.
Določevanje antimikrobnega delovanja Aloe vere
Kaja Jeromel, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil proučiti antimikrobne lastnosti Aloe barbadensis in Aloe arborescens na rast različnih mikroorganizmov. Izvedli smo študijo antimikrobne učinkovitosti sveže ter liofilizirane A. barbadensis in A. arborescens, etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens ter antimikrobne učinkovitosti nekaterih komercialnih produktov iz aloje. Antimikrobne lastnosti izbranih vzorcev A. barbadensis in A. arborescens ter njunih komercialnih produktov smo testirali na različnih mikrobnih celicah kot so Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans ter Aspergillus brasiliensis. Inhibitorno lastnost posameznega vzorca smo kvalitativno določevali z disk difuzijsko metodo na hranilnih agarjih. Kadar je vzorec izkazoval inhibitorne lastnosti, se je pri vzorcu pokazala cona inhibicije oziroma zaviralna cona rasti mikroorganizma. S kvantitativno dilucijsko metodo v bujonu smo želeli ugotoviti stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma pri različnih koncentracijah dodanega vzorca ter tako skonstruirati rastno krivuljo mikroorganizma. Ugotovili smo, da aloji zavirata rast vseh testnih mikrobnih celic, razen rasti glive A. brasiliensis. Najboljši zaviralni učinek na rast testnih mikroorganizmov smo zaznali v primeru uporabe 50 % liofiliziranega soka in gela A. barbadensis ter etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens, najslabše pa je pri večini mikroorganizmov rast zaviral sveži sok aloj. Popolnoma vsi vzorci A. barbadensis in A. arborescens so dobro zavirali rast bakterije P. aeruginosa, saj smo pri vseh vzorcih zaznali visoko stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma.
Ključne besede: Aloe barbadensis, Aloe arborescens, Aloe vera, antimikrobne lastnosti, inhibicija
Objavljeno: 04.12.2018; Ogledov: 32; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (12,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici