| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 86
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza orodij za izdelavo 2D animacije na primerih FlipaClip, Krita in Live2D
Jelena Grgić, 2023, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo animacije je na trgu že veliko orodij. V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo treh brezplačnih orodij za izdelavo 2D animacije in jih med seboj primerjali. Preučili smo njihovo teoretično ozadje ter ga s pridobljenimi ugotovitvami in izkušnjami nadgradili. Orodja smo z vidika uporabnosti primerjali in rezultate primerjav na koncu povzeli ter predstavili objektivne ugotovitve s ciljem olajšanja izbire najprimernejšega brezplačnega orodja za izdelavo 2D animacije.
Ključne besede: animacija, primerjalna analiza, FlipaClip, Krita, Live2D
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 131; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

2.
Animacija faz razvoja različnih vrst požara na objektih
Urška Sušelj, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je animacija naravnih pojavov, kot je ogenj, izjemno priljubljena. Cilj je ustvariti čim bolj realistično animacijo, ki se že skoraj ne razlikuje več od naravnega pojava. To je omogočil razvoj sistema delcev, ki so nepogrešljivi pri animaciji ognja. V diplomski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje delovanja ognja, sistema delcev ter znanja iz teorije prenesli v izdelavo animacije ognja in eksplozije na objektu.
Ključne besede: ogenj, sistemi delcev, Blender, animacija ognja, animacija eksplozije
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 130; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
Animacija obraza s 3D preobrazbo : diplomsko delo
Ana Gašperin, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej razložili sam pojem animacije, nato smo nadaljevali z zgodovinskim pregledom razvoja 3D animacije obraza, predstavili smo tudi trenutno stanje v stroki in si ogledali napovedi za prihodnost. Predstavili smo postopek produkcije celotnega animiranega projekta. Spoznali smo se s pojmom 3D preobrazbe in naredili primerjavo z 2D preobrazbo ter spoznali nekaj primerov uporabe. Predstavili smo tudi obe tehniki 3D preobrazbe v Blenderju. V praktičnem delu smo vse pridobljeno znanje povezali in izdelali dve animaciji obraza karakterja ter primerjali tehniki animacije s kostmi in 3D preobrazbo. Na koncu smo se odločili za boljšo izbiro in jo utemeljili.
Ključne besede: animacija, preobrazba, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 131; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

4.
Praktična raba ikt v vrtcu pri izvajanju dejavnosti v vsakodnevnih situacijah : diplomsko delo
Anja Kelhar, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Praktična raba IKT v vrtcu pri izvajanju dejavnosti v vsakodnevnih situacijah je sestavljeno iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je opredeljena informacijsko-komunikacijska tehnologija (v nadaljevanju IKT), podrobno je opisano, kako IKT vpliva na razvoj otrok ter kakšne so njene prednosti in slabosti. Predstavljeno je, kako je IKT uporabljena v vrtcu in na kakšen način je IKT opisana v Kurikulumu za vrtce. Kakšno vlogo imajo vzgojitelji in otroci pri varni uporabi IKT. V nadaljevanju pa opredelimo animacijo, različne animacijske tehnike in podrobneje opišemo animacijsko tehniko Stop-motion, ki je bila z otroki uporabljena v praktičnem delu. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki so bili pridobljeni s kvalitativno tehniko intervjuja. Namen zaključnega dela je bil seznaniti in vključiti otroke v pripravo izdelave stop-motion animacije. V praktičnem delu je predstavljen proces izdelave, ki je potekal dlje časa in po posameznih stopnjah.
Ključne besede: IKT, Stop-motion, animacija, vrtec, otrok, tehnologija
Objavljeno v DKUM: 18.07.2022; Ogledov: 558; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

5.
Likovna reprezentacija zvoka – animacija za gluhe in naglušne : magistrska naloga
Deni Sobočan, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so zbrani in preučeni podatki iz likovne teorije ter drugih področij znanosti, ki se ukvarjajo s sintezo vizualnega in avditivnega. Kot rezultat uspešne študije sem na podlagi zbrane in preučene teorije izdelal tudi animacijo, ki preverja teoretska spoznanja v likovni praksi in želi – ob upoštevanju omejitev percepcije obravnavanega tipa umetnosti pri osebah z okvarjenim sluhom – prispevati k iskanju novih izraznih možnosti.
Ključne besede: sluh, vid, avditivno, vizualno, likovna umetnost, animacija
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 435; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

6.
Analiza dobrih praks pri izvedbi ujemanja gibanja : diplomsko delo
Nastja Bučak, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava proces ujemanja gibanja. Modeli in objekti so bili izdelani s pomočjo programskega orodja Cinema 4D, umestitev objekta in ujemanje gibanja pa sta bila izvedena s pomočjo programa Adobe After Effects. Samostojne scene so bile v celoten posnetek povezane v programu Adobe Premiere Pro. Skozi proces izvedbe so bile analizirane ključne dobre prakse tovrstnih postopkov. Rezultati so pokazali, da lahko uporabnik s pomočjo tehnologije in pravilne računalniške opreme uspešno izvede ujemanje gibanja in natančno umesti izbrani animiran objekt v realno sceno.
Ključne besede: ujemanje gibanja, računalniška animacija, modeliranje, dobre prakse
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 521; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

7.
Zajemanje 3D objektov s pomočjo fotogrametrije za potrebe animacije in 3D tiskanja : diplomsko delo
Nika Tomšič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali fotogrametrijo v povezavi z računalniško animacijo in 3D tiskanjem. Fotogrametrija je zaenkrat še slabo poznana tehnika zajemanja tridimenzionalnih objektov, uporablja pa se že v mnogih velikih podjetjih na različnih področjih, do neke mere pa je dostopna že skoraj vsakemu posamezniku. Tudi 3D tiskanje je v zadnjem desetletju postalo zelo popularen hobi, animacija pa se praktično že pojavlja povsod v zabavni industriji in oglaševanju. Cilj diplomske naloge je ustvariti čim boljšo repliko izbranega objekta s pomočjo fotogrametrije. Pridobljeni 3D model smo še prototipirali s 3D tiskalnikom in ga uporabili v animaciji.
Ključne besede: fotogrametrija, 3D tiskanje, animacija, geometrijsko modeliranje
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 580; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

8.
Animacija z uporabo zajema gibanja : diplomsko delo
Andi Poplas, 2021, diplomsko delo

Opis: Na področju računalniške grafike in animacije je mogoče določena, navadno zahtevnejša dejanja kot so npr. človeški liki, animirati s pomočjo tehnologije zajema gibanja. Ta omogoča pretvorbo gibanja iz resničnega v virtualno okolje. Večina sistemov za tovrsten zajem je vsakdanjim uporabnikom praktično nedostopna zaradi prostorskih zahtev in zahtev po posebni opremi. V diplomskem delu je skozi teoretično raziskovanje in poskusno animacijo preizkušen eden izmed dostopnejših pristopov zajema gibanja – optični zajem brez označevalcev. Slednji nudi določene prednosti pri animaciji človeških likov, vendar ni brez slabosti, katere je sicer mogoče v določeni meri popraviti v post-produkciji.
Ključne besede: zajem gibanja, optično, brez označevalcev, animacija, računalniška grafika
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 524; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

9.
Lutkovna zaposlitev v kombiniranem oddelku
Mateja Barat, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Lutkovna zaposlitev v kombiniranem oddelku smo zajeli teoretičen in praktičen del, vezan na projektno delo. V teoretičnem delu smo predstavili lutke, lutkovno umetnost in z njo povezane lutkovne tehnike, primerne za delo z otroki, metode dela v vrtcu, vezane na lutko, ter simbolno igro, kjer smo izpostavili prednosti otrokovega celostnega razvoja ob igri z lutko. Opisali smo tudi nekatere značilnosti dela v kombiniranem oddelku. Projektno delo smo osnovali glede na namen in cilje diplomskega dela ter pripravili in izvedli projekt lutkovne zaposlitve v kombinirani skupini vrtca in ob tem zadovoljili potrebe vseh otrok, ne glede na njihovo starost. Otroci so se na podlagi ustrezne motivacije in lutkovne predstave vživeli v svet lutk oz. lutkovnega gledališča, poskušali lutkovno zgodbo ponotranjiti, animirati lutke, se zaigrati z lutkami na svoj način, po metodi proste igre. Izdelali so si tudi preproste lutke glede na posamezno tehniko lutk. Velik del projekta smo namenili simbolni igri z lutko oz. ustvarjalni lutkovni dejavnosti. Ob vsem tem pa smo pozitivno vplivali tudi na otrokov celosten razvoj. Ob koncu dela smo prepričani, da otroci različne starosti različno sprejemajo posamezne tehnike lutk oz. da enako tehniko lutk sprejemajo drugače. Mlajše otroke privlačijo lutke, narejene iz mehkega materiala, in jim je pomembno, da so lutke všečne. Starejši otroci pa pozornost usmerjajo že v samo tehniko gibanja lutke. Praktičen del diplomske naloge je predstavljen preko dnevnih priprav ter analizah le teh, ki smo jih izvedli v kombiniranem oddelku vrtca.
Ključne besede: lutka, lutkovne tehnike, animacija lutke, spontana igra z lutko, kombiniran oddelek
Objavljeno v DKUM: 17.05.2021; Ogledov: 816; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (5,76 MB)

10.
Faktorji priljubljenosti 2D risank pri otrocih do 8 let : diplomsko delo
Lucija Hameršak, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava faktorje priljubljenosti 2D risank pri otrocih, starih do 8 let. Le-te smo razdelili na tehnične in sociološke ter psihološke faktorje. S pridobljenim znanjem smo v praktičnem delu diplomske naloge izdelali kratko risanko, imenovano Lenivec Leni. Izvedeno animacijo smo predstavili otrokom v vrtcu Zavrč. Pridobljene rezultate z intervjuja smo ocenili glede na spol in starost otrok. Ključna ugotovitev iz analize rezultatov je bila, da se s starostjo otrok viša prepoznavanje faktorjev priljubljenosti v risankah.
Ključne besede: faktorji popularnosti, predšolski otroci, animacija
Objavljeno v DKUM: 23.04.2021; Ogledov: 508; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (876,11 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici