| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZAGAJŠKOVA SLOVENNSKA GRAMMATIKA
Anja Drofenik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Zagajškova slovennska grammatika je analizirana štajerska slovnica Mihaela Zagajška, ki je imela prva ob nemškem jeziku še slovenskega za razpravni jezik. V uvodu je obravnavano njegovo življenje, knjižno delo in pogled na jezik ter kritike, ki so skozi leta sledile njegovi nemško-slovenski slovnici. Zanimivo je bilo ugotoviti, kaj je vplivalo na Zagajškovo ustvarjanje in niso izključene možnosti, da mu je dodatno zanimanje vlila najdba Kalobškega rokopisa. Opredeljeni sta tudi dve različici slovenskega knjižnega jezika, osrednjeslovenski in vzhodnoslovenski knjižni jezik, ki sta pomembna pri razumevanju slovenskega jezika in zgodovine slovenskega naroda. Jedro diplomske naloge obsežneje obravnava analizo Zagajškove slovnice po posameznih ravninah (glasoslovje, oblikoslovje, besedotvorje, skladnja, pravopis) v primerjavi z današnjo slovnico. Ker so Zagajška obtoževali posnemanja Pohlina in Gutsmana, so primerjane glavne podobnosti in razlike med njihovimi slovnicami. Zagajšku so vse prevečkrat očitali še posnemanje Pohlinove terminologije, zato je primerjana njuna slovnična terminologija. Tudi Zagajškov znanec Slomšek je kasneje (v 19. stoletju) napisal slovnico. Sledi primerjava Zagajškove slovnice s Slomškovo rokopisno. Diplomsko delo je zaključeno z ustreznimi ugotovitvami, ki so bile najbolj očitne pri obravnavani temi.
Ključne besede: Mihael Zagajšek, slovnica, Kalobški rokopis, osrednjeslovenski in vzhodnoslovenski knjižni jezik, analiza slovnice, Pohlin, Gutsman, Slomšek, terminologija.
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 1623; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (555,26 KB)

2.
Diskurzna konstrukcija čustev v romanu The Perks of Being a Wallflower
Gašper Virtič, 2018, magistrsko delo

Opis: Obdobje odraščanja in najstništva je najbolj občutljivo obdobje za človeka. V tem obdobju se človek oblikuje, obtesa, zelo je dojemljiv za vplive iz okolice, vplive staršev, sošolcev, vrstnikov. Glede na to, da je veliko problemov, s katerimi se odraščajoči človek sooča, neobravnavanih in še vedno veljajo za tako imenovano tabu temo, želimo le-te postaviti v ospredje s pomočjo glavnega lika v zgodbi. Analiza je pokazala, da je s pomočjo posebnega modela za obravnavo omenjenih čustev v romanu, mogoče sestaviti karakterni oris glavnih likov v zgodbi, konec koncev pa tudi najti povezavo s sabo, svojimi spomini iz mladosti, bodisi lepimi bodisi travmatičnimi. Vsebina magistrskega dela zajema jezikoslovno in diskurzno analizo čustev v romanu The Perks of Being a Wallflower. Analiza temelji na jezikovnem modelu funkcijsko-sistemske slovnice (npr. Halliday 1994), ki predpostavlja, da vsak stavek v besedilu opisuje neko stanje oziroma proces, včasih fizično aktivnost/stanje ali psihično aktivnost/stanje, tako da vzorci iz stavkov gradijo vsebino besedila kot celote. Tematika izbrane knjige je aktualna, privlačna in popularna med mladimi, zato smo se odločili za analizo prav tega besedila. Skušali smo ugotoviti, kako knjiga skozi diskurz (opisi udeležencev, leksikalne povezave med njimi, uporaba čustvenih izrazov v opisih) prikazuje travmo osrednjega lika in njen vpliv nanj skozi zgodbo in kako se odraža v njegovih reakcijah, počutjih in odnosih z drugimi.
Ključne besede: diskurzna analiza, jezikoslovje, model funkcijsko-sistemske slovnice, Stephen Chbosky
Objavljeno: 19.09.2019; Ogledov: 184; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici