| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravičenost vzpostavitve logističnega centra v Slovenski Bistrici
Sašo Prijol, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Pri izbiri ustrezne lokacije za logističen center (v nadaljevanju LC), je potrebno narediti celovito prostorsko analizo. Tržna analiza in geografski informacijski sistemi (v nadaljevanju GIS) so idealni za takšne vrste analiz, ki zagotavljajo funkcionalno zajemanje, shranjevanje, raziskovanje ter analiziranje geografskih, infrastrukturnih, gospodarskih značilnosti regije in podrobnosti o človeških virih. Magistrsko delo predstavlja metodologijo za prostorsko načrtovanje LC, ki temelji na tržni analizi, katero sestavljajo makro in mikroekonomski vidiki, GIS in SWOT (strenght – weaknesses – opportunities – threats, v nadaljevanju SWOT) analizah. Omenjena metoda uporablja GIS za zbiranje podatkov, prostorsko analizo, ustvarjanje alternativ in izdelavo zemljevidov za nadaljnjo analizo. GIS smo uporabili za podporo pri odločanju in za analizo potencialnih lokacij, vključno z drugimi pomembnimi dejavniki, in sicer: lokacija potencialnega LC, intermodalne povezave (cestni, vodni, zračni in železniški promet), velikost lokacije, topografijo, lokalne prometne povezave, okolje, ekološki vidik lokacije, lastniške strukture, komunalna opremljenost lokacije, druge omejitve na sami lokaciji in na bližnjem območju, itd. SWOT analizo smo uporabili za določanje/prepoznavanje prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in nevarnosti lokalnega območja za privabljanje novega kapitala, znanje in inovacij. Rezultati uporabe predlagane metodologije v študiji prostorskega načrtovanja LC v občini Slovenska Bistrica, Slovenija kažejo, da predlagana metodologija zagotavlja dobre rezultate pri prostorskem načrtovanju in izbiri ustrezne lokacije LC.
Ključne besede: logistični center, analiza lokacije, prostorsko načrtovanje, regionalni razvoj, geografski informacijski sistemi
Objavljeno: 05.02.2019; Ogledov: 591; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (6,04 MB)

2.
Določanje optimalne lokacije skladiščnega centra
Anže Lešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Glavna tema diplomskega dela je podjetje, ki ima v Sloveniji odprtih več trgovskih centrov, vendar nima svojega lastnega skladišča. Ker vse prodajne artikle, s katerimi zalagajo trgovine, uvažajo iz skladišča v tujini, bi bilo smotrno, da preiščemo možnosti skladiščenja artiklov na izbrani lokaciji v Sloveniji. V diplomskem delu smo se najprej posvetili osnovam skladiščenja, podali smo pomen skladišč za podjetja ter kakšen vpliv na podjetje lahko ima slaba, oziroma dobra izbira skladiščne lokacije. Predstavili smo različne vrste skladišč, opredelili tok materiala v skladiščih in skladiščne vire. V drugem delu diplomskega dela smo se posvetili našemu problemu, in sicer določiti optimalno lokacijo skladišča v Sloveniji, iz katerega bi lahko oskrbovali trgovske centre. Da smo prišli do te rešitve, smo najprej predstavili tri različne metode, ki se v teoriji uporabljajo za določanje optimalnih lokacij. V zadnjem delu diplomskega dela smo z uporabo ene od metod poiskali ustrezno lokacijo skladiščnega centra.
Ključne besede: skladiščenje, iskanje optimalne lokacije, logistična analiza
Objavljeno: 15.10.2012; Ogledov: 1617; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici