| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
HOLISTIČNA OBRAVNAVA PACIENTA PO AMPUTACIJI SPODNJE OKONČINE
Katja Kračun, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili holistično obravnavo pacienta po amputaciji spodnje okončine. Holistična obravnava pacienta je širok pojem, zato smo se v teoretičnem delu diplomskega dela omejili na zdravstveno nego pacienta po amputaciji spodnje okončine. Predstavili smo proces zdravstvene nege, opisali najpomembnejše naloge medicinske sestre, zdravstveno nego rane po amputaciji spodnje okončine, dotaknili smo se tudi zdravstvene vzgoje pacienta po amputaciji spodnje okončine pri kateri ima medicinska sestra ključno nalogo. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri rehabilitaciji pacienta po amputaciji spodnje okončine. Predvsem pa se nam je zdelo pomembno, da predstavimo spoštovanje pacientove avtonomije in njegovih pravic. Poudarili smo pomen izbire ustrezne tehnike komunikacije med medicinsko sestro in pacientom po amputaciji spodnje okončine. Komunikacija med medicinsko sestro in pacientom je, kot smo ugotovili v raziskavi zelo otežkočena, saj se tem pacientom ob zdravnikovi informaciji, da bodo izgubili nogo podere svet. Raziskavo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje, na travmatološkem oddelku in na oddelku za žilno kirurgijo, v mesecu aprilu 2010. Na anonimen anketni vprašalnik je odgovarjalo 30 izvajalcev zdravstvene nege. S pomočjo ankete smo odgovorili na raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: medicinska sestra, holistična obravnava, amputacija, rehabilitacija
Objavljeno: 10.08.2010; Ogledov: 3815; Prenosov: 529
.pdf Celotno besedilo (682,89 KB)

2.
OBRAVNAVA PACIENTA PO AMPUTACIJI SPODNJEGA UDA V DOMAČEM OKOLJU
Katja Arh, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava pacientko po amputaciji spodnjega uda. Predstavljeno je patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega, ter konceptualni model samooskrbe D. E. Orem. Cilji diplomskega dela, so predstaviti in izpostaviti pomen zgodnje rehabilitacije pacientov po amputaciji spodnjega uda v domačem okolju, kako se patronažna medicinska sestra vključuje v rehabilitacijo, ter ugotoviti telesno, duševno in socialno stanje pacienta. V empiričnem delu diplomskega dela je predstavljena študija primera pacienta po amputaciji spodnjega uda. Pacientko smo obravnavali po procesni metodi dela. Informacije smo pridobili z vodenim razgovorom s pacientko in njenimi svojci, opazovanjem pacientke, ter pregledom medicinske in negovalne dokumentacije. Ugotovili smo, da je potrebno, da se patronažna medicinska sestra zgodaj vključuje v rehabilitacijo, saj pacienti, ter svojci niso poznali vseh potrebnih aktivnostih za preprečevanje zapletov po amputaciji spodnjega uda, prav tako pa so se pojavili negovalni problemi, ki jih pred amputacijo ni bilo: nevarnost padcev, nevarnost infekcije, zaradi rane na krnu, nevarnost za nezmožnost za telesne aktivnosti, zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno, ter strah pred neuspelo rehabilitacijo.
Ključne besede: pacient, amputacija, patronažna zdravstvena nega, patronažna medicinska sestra, rehabilitacija
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 2063; Prenosov: 621
.pdf Celotno besedilo (676,16 KB)

3.
Oskrba amputiranega uda v prehospitalnem okolju
Zdenka Gorenjak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili amputacije, spremljevalna pojava krvavitev in šok, ter pravilno prvo pomoč in oskrbo amputiranega uda. Opozorili smo na problem nepravilne oskrbe amputiranega uda in posledice za potencialno replantacijo in povrnitev fiziološke in estetske funkcije uda. V raziskovalnem delu nas je zanimala stopnja ozaveščenosti in znanje prve pomoči v povezavi z amputacijami med laiki. Teoretična izhodišča smo pridobili z analizo domače in tuje strokovne literature, raziskovalni del smo izvedli z metodo spraševanja z izvedbo ankete. S pregledom literature smo ugotovili, da obstaja deficit znanja tudi znotraj stroke, hkrati pa se v literaturi pojavljajo kontradiktorne navedbe glede pravilne oskrbe amputiranega uda. Najsodobnejše pravilo je, da amputiran ud transportiramo povit v sterilno gazo, ki jo nato damo v čisto vrečko, in jo nepredušno zapremo. Prvo vrečko damo v drugo vrečko, ki je napolnjena z vodo in z zdrobljenim ledom, tako, da prva vrečka plava v njej. Pazimo, da se amputiran ud ne dotika ledu, da ne pride do dodatnih poškodb in ozeblin uda. Temperatura vode naj ne bo nižja od 4 in višja od 6 stopinj celzija. Vse skupaj, damo še v tretjo vrečko,da se izognemu razlitju. Rezultati ankete so pokazali, da anketirani poznajo osnovno prvo pomoč in prioritete pri amputacijski poškodbi, vendar slabše poznajo pravilen postopek shranjevanja in transporta amputiranega uda z namenom ohranitve za čim boljšo možnost za uspešno replantacijo. Ugotovili smo, da obstaja potencial za izboljšanje stanja, saj si vprašani želijo dodatno poglobiti svoje znanje prve pomoči.
Ključne besede: amputacija, prva pomoč, amputiran ud, krvavitev, šok
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 1595; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (597,55 KB)

4.
Obravnava fantomske bolečine pri pacientu s kostnim rakom po amputaciji spodnje okončine
Eva Pilinger, 2013, diplomsko delo

Opis: Spodnje okončine nam omogočajo hojo, vstajanje, pravilno držo, tek, pa tudi druge gibalne funkcije. Zraven gibalnih imajo tudi funkcijo ravnotežja, simetrije in vizualne telesne podobe posameznika. Vse omenjene funkcije pa ne morejo delovati, če je ena od spodnjih okončin amputirana. Amputacijo v približno 80% primerih spremlja fantomska bolečina ali fantomske sentacije. Za razumevanje pacientovega doživljanja je potrebno poznati delovanje centralnega živčnega sistema pri amputaciji, prav tako pa psihološke prilagoditve pacientana amputacijo. Namen diplomskega dela je opisati obravnavo fantomske bolečine pri pacientu s kostnim rakom na podlagi študije primera. Teoretični del je temeljil na deskriptivni metodi dela, izvedbo študije primera pa smo opravili s kvalitativno metodo dela. Izvedli smo intervju s pacientko po prebolelem kostnem raku z fantomskimi senzacijami. Ugotovili smo, da v kliničnem okolju posebej ne obravnavajo, ocenjujejo ali dokumentirajo fantomske bolečine, odpravljajo jo s farmakološkimi sredstvi, ali si pacienti pri lajšanju medsebojno delijo informacije ali si poskušajo pomagati sami. Amputacija in fantomska bolečina zaznamujeta človeka za celo življenje, fantomska bolečina lahko izzveni, lahko pa tudi ostane ali se pojavlja v različnih situacijah. Potrebna je prilagoditev na nov, drugačen način življenja. Pacient mora biti motiviran za zdravljenje, rehabilitacijo in čimprejšnjo samooskrbo.
Ključne besede: : fantomska bolečina, fantomske senzacije, amputacija, krn, spremenjena telesna podoba, študija primera.
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1973; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (832,36 KB)

5.
Zdravstvena nega pacienta po amputaciji spodnjih udov
Tanja Babič, 2013, diplomsko delo

Opis: Zdravstvena nega pacienta po amputaciji spodnjih udov je zelo zahtevna. V diplomskem delu smo predstavili anatomijo in fiziologijo spodnjih udov ter opisali najpogostejše bolezni, ki lahko privedejo do amputacije spodnjih udov: ateroskleroza, PAB – periferna arterijska okluzivna bolezen, kritična ishemija in Mb. Bürger. V diplomskem delu je prav tako opisana zdravstvena nega pred, med in po sami amputaciji ter psihične težave, s katerimi se srečujejo pacienti po amputaciji. Opredelili smo tudi najpogostejše negovalne diagnoze po amputaciji spodnjih udov, oskrbo rane in pomen pravilnega povijanja krna, seznanitev pacienta o higieni krna ter pomoč pacientu pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Odgovorili smo tudi na dve raziskovalni vprašanji, ki smo si jih zastavili ob pisanju diplomskega dela.
Ključne besede: spodnji ud, amputacija spodnjega uda, zdravstvena nega, proces zdravstvene nege, zdravstvena nega po amputaciji spodnjega uda, rehabilitacija po amputaciji spodnjega uda, krn.
Objavljeno: 07.02.2014; Ogledov: 2918; Prenosov: 560
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

6.
Obravnava pacienta s kritično kronično ishemijo udov in pomen zdravstvene nege po revaskularizacijskem posegu
Luljeta Selimi, 2018, diplomsko delo

Opis: Izhodišča, namen: V diplomskem delu smo obravnavali pacienta s kritično kronično ishemijo udov po revaskularizacijskem posegu. Opisali smo potek in zdravljenje obolenja. Posebej smo poudarili aktivnosti medicinske sestre in pomen zdravstvene nege po revaskularizacijskem posegu. Raziskovalne metode: Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji. Izvedli smo študijo primera pri pacientu v enem zdravstvene zavodu. Z metodo opazovanja in intervjujem smo ugotavljali potrebe po zdravstveni negi po 14 osnovnih življenjskih aktivnostih po Virginiji Henderson. Izbrane informacije smo analizirali na podlagi vsebinske analize. Pri tem smo glede na ugotovljeno problematiko izpostavili kategorije, ki smo jih razčlenili na podkategorije in kode. Glede na izpostavljenje potrebe po zdravstveni negi smo pripravili individualni negovalni načrt. Rezultati: Ugotovili smo, da je pacient pred posegom imel močne bolečine v nogi. Zaradi bolečin je imel težave z gibanjem, spanjem, in zmanjšanim apetitom. Že več dni ni odvajal blata. Pacient je bil pred posegom zaskrbljen. Pri zadovoljevanju osnovnih življenjskih aktivnostih je potreboval pomoč. Po posegu pacient ni imel več bolečin, izboljšalo se je spanje. Z izidom operativnega posega je bil zadovoljen, zaradi odsotnosti bolečine. Apetit je bil še vedno slab, tudi blata ni odvajal. Bil je izpostavljen k okužbi rane, nastanku krvavitev in zapletom pri celjenju rane. Odsotnost uda je predstavljala dodatno omejitev v gibanju in nevarnost poškod. Diskusija in zaključek: Pri obravnavi pacienta moramo dobro opazovati in biti pozorni na bolečino, rano in možnost pojava krvavitve po posegu ter preprečevati morebitne pooperativne zaplete. Pacientu nudimo zdravstvenovzgojne nasvete v okviru kompetenc. Strah zmanjšujemo s pogovorom in ustreznem informiranjem in nudenjem psihične podpore.
Ključne besede: Medicinska sestra, kronična bolečina, zdravstvena vzgoja, amputacija uda, kakovost življenja.
Objavljeno: 03.07.2018; Ogledov: 302; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (713,05 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici