| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
TRAVMATOLOŠKI PACIENT IN ALKOHOLNI DELIRIJ
Petra Zupanič, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Odvisnost od alkohola je velik problem današnjega časa. Ljudje posegajo po alkoholnih pijačah, da si lajšajo skrbi in tegobe vsakdanjika. Alkoholni delirij, kot posledica odtegnitve alkohola, je problem, s katerim se medicinska sestra lahko sreča na vsakem oddelku. V diplomskem delu smo s pomočjo slovenske in tuje literature opisali odnos do alkohola, alkoholni delirij, travmatološkega pacienta z delirijem ter vlogo medicinske sestre pri pacientu z alkoholnim delirijem. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti in opozoriti na pomen pravočasnega prepoznavanja alkoholnega delirija, s čimer lahko preprečimo možne neželene dogodke, ter ugotoviti prepoznavanje simptomov delirija med izvajalci zdravstvene nege. Metode: V empiričnem delu diplomskega dela predstavljamo raziskavo, ki je bila izvedena med zdravstvenimi delavci na oddelku za travmatologijo v UKC Maribor. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati in razprava: Rezultati raziskave potrjujejo domnevo, da zdravstvene delavce delo s pacienti v alkoholnem deliriju bolj obremenjuje kot delo z ostalimi pacienti. Anketiranci so mnenja, da imajo dovolj znanja za obvladanje težav pacientov v alkoholnem deliriju, kljub temu pa si večina želi dodatno izobraževanje o tovrstni problematiki in še posebej o uporabi posebnih varovanih ukrepov pri pacientih z delirijem.
Ključne besede: travmatološki pacient, medicinska sestra, alkohol, alkoholni delirij, zdravstvena nega.
Objavljeno: 06.03.2014; Ogledov: 2135; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
Alkoholni delirij in vloga medicinske sestre
Urška Osovniker, 2010, diplomsko delo

Opis: Alkoholizem je aktualen zdravstveni problem v našem okolju, saj je alkohol prisoten ter lahko dostopen skoraj povsod. Zloraba alkohola lahko pripelje do številnih težav. Uživanje alkohola vpliva na posameznikovo osebnost, medsebojne odnose, delovno sposobnost, telesno in duševno zdravje ter družbeni položaj. V diplomskem delu z naslovom, Alkoholni delirij in vloga medicinske sestre, smo s pomočjo slovenske in tuje literature predstavili problem alkoholizma. Podrobneje smo opisali posledice alkoholizma, alkoholni delirij ter vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta v alkoholnem deliriju. V empiričnem delu diplomskega dela je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v letu 2010, med zdravstvenimi delavci, zaposlenimi na Oddelku za gastroenterologijo, v UKC Maribor. Ugotavljali smo ali zdravstvene delavce delo s pacienti v alkoholnem deliriju bolj obremenjuje, kot delo z ostalimi pacienti ter ali imajo dovolj znanja za obravnavo pacientov v alkoholnem deliriju. Rezultati raziskave so pokazali, da zdravstveni delavci doživljajo delo s pacienti v alkoholnem deliriju bolj naporno, kot delo z ostalimi pacienti, saj se pri svojem delu srečujejo z najrazličnejšimi težavami. Izvedeli smo, da imajo dovolj znanja za obravnavo pacientov v alkoholnem deliriju, vendar bi se kljub temu večina od njih udeležila dodatnih seminarjev o posebnih varovalnih ukrepih.
Ključne besede: Ključne besede: alkoholizem, alkoholni delirij, zdravljenje, pacient, medicinska sestra.
Objavljeno: 24.12.2010; Ogledov: 2848; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

3.
Zdravstvena nega pacienta z alkoholnim delirijem
Renata Duh, 2009, diplomsko delo

Opis: Alkoholizem je eden izmed najpogostejših zdravstvenih problemov, saj so alkoholne pijače postale neločljiv del človeške zgodovine. V naši kulturi so prisotne praktično na vseh praznovanjih in družabnih dogodkih. Vsak izmed nas pa lahko najde pravilen odnos do alkohola. Le zdrav način življenja obdrži človeka v okolju zmernih oz. kulturnih pivcev celo življenje, lahko pa se tudi konča v skupini odvisnih od alkohola. Odvisen od alkohola lahko spremeni vedenje in do določene mere odpove na vseh področjih človekove dejavnosti, zato potrebuje strokovno pomoč in nadzor. Medicinska sestra je tista, ki ima v okviru svojih nalog možnost, da pomaga odvisnemu od alkohola k odločitvi za zdravljenje in ga spremlja skozi rehabilitacijo, pa naj je le - ta bolnišnična ali ambulantna. Zato je pomembno, da zdravstveni delavci prispevamo svoj delež k preprečevanju bolezni, ki so povezane z uživanjem alkoholnih pijač. Diplomsko delo je teoretičnega značaja in predstavlja širše problematiko odvisnosti od alkohola, ožje pa pomen zdravstvene nege pri pacientih z alkoholnim delirijem.
Ključne besede: alkohol, odvisnost od alkohola, medicinska sestra, zdravstvena nega, alkoholni delirij, zdravljenje, rehabilitacija
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 3757; Prenosov: 780
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici