| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Alianse v grafih
Tina Zupanc, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljene alianse v grafih, s temeljitejšo študijo pa se osredotočimo na obrambne in napadalne alianse. Definicije proučevanih pojmov so podprte s primeri in razlago, predvsem pa se v posameznih podpoglavjih posvečamo lastnostim alians. V nekaterih družinah grafov podamo natančne vrednosti obrambnih in napadalnih števil, ki sta definirani kot moč najmanjše alianse v grafu, v splošnih grafih pa moči alians navzdol in navzgor omejimo. Poglavji o obrambnih in napadalnih aliansah razširimo z definicijami globalnih alians, k-alians in globalnih k-alians ter podamo vrednosti, ki določajo natančno moč omenjenih množic ali predstavljajo spodnjo ter zgornjo mejo. V zadnjem delu magistrske naloge so omenjene močne alianse, za katere velja, da so hkrati obrambne in napadalne alianse. Zadnji razmislek je posvečen varnim množicam, ki so boljša aproksimacija realnih situacij v primerjavi z obrambnimi aliansami.
Ključne besede: aliansa, obrambna aliansa, napadalna aliansa, globalna obrambna aliansa, globalna napadalna aliansa, k-aliansa, dominantna množica
Objavljeno: 19.07.2016; Ogledov: 419; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

2.
BERLINSKI KONGRES (1878) ETAPA V ZGODOVINI RAZVOJA MEDNARODNEGA PRAVA
Aleksander Anđelić, 2016, diplomsko delo

Opis: Propad Napoleonovega cesarstva in posledičen konec francoske dominacije v Evropi je predstavljal priložnost in hkrati potrebo po vzpostavitvi novega ravnotežja moči med dominantnimi državami stare celine. Sklic kongresa na Dunaju je tako predstavljal implementacijo vsebin zavezniške pogodbe iz Chaumonta in določil Prvega pariškega miru – oblikovanje sistema trajnega ravnotežja moči med veliki silami evropskega kontinenta takratnega časa. Šele tok dogodkov v času trajanja in neposredno po formalnem zaključku kongresa (Napoleonova vrnitev v Francijo in dokončen vojaški obračun) je izpostavil potrebo po oblikovanju mehanizmov, ki bi zagotovili tako realizacijo sklepov Dunajskega kongresa, kakor tudi trajno delovanje sistema dogovorjenega ravnotežja moči. V ta namen sta bila vzpostavljena Sveta aliansa in Evropski koncert. Sveta aliansa (ohranjanje/varovanje zunanjega in notranjega »statusa quo« v Evropi, določenega na Dunajskem kongresu) je predstavljala prvi primer trajnega organiziranja velikih sil za koordiniranje njihovega delovanja glede pomembnih mednarodnih vprašanj. Čeprav brez stalno delujočih organov, je predstavljala predhodnico oziroma zametek tega, kar danes razumemo pod pojmom mednarodna vladna organizacija. Evropski koncert (kolektivno delovanje velikih sil na podlagi skupnega interesa, dogovor med veliki silami o pomembnih evropskih vprašanjih je predpogoj za delovanje sistema ravnotežja moči) je uvedel prakso sklicevanja periodičnih kongresov in konferenc. Sistem (»dunajski sistem«, »kongresni sistem«), ki ga je posredno vzpostavil Dunajski kongres in ki je temeljil na ohranjanju ravnotežja moči med petimi najpomembnejšimi državami Evrope, se je v svojem bistvu ohranil do izbruha prve svetovne vojne. Kongresa, ki sta sledila Dunajskemu kongresu – Pariški kongres leta 1856 in Berlinski kongres leta 1878 – sta predstavljala etapi v delovanju sistema, vzpostavljenega na Dunaju. Kongresni sistem je pospešil razvoj posameznih področij mednarodnega prava. Pravilnik o rangu diplomatskih predstavnikov (prva delna kodifikacija diplomatskega prava), trajna nevtralnost Švice, uveljavitev načela svobodne plovbe po mednarodnih rekah, Pariška pomorska deklaracija (kodifikacija pravil pomorskega vojskovanja) in Londonski protokol iz leta 1871 (mednarodne pogodbe se lahko spremenijo samo ob soglasju vseh pogodbenih strank) predstavljajo le del bogate pravne zapuščine kongresnega sistema.
Ključne besede: ravnotežje moči, Dunajski kongres, Pariški kongres, Berlinski kongres, Sveta aliansa, Evropski koncert, tajne pogodbe.
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 1884; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (697,61 KB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici