| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Probiotiki in drugi koristni mikroorganizmi ter pomen fermentiranih živil za krepitev zdravja
Evelin Leber, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na probiotike in fermentirana živila ter na to, kako z njimi pripomoremo h krepitvi zdravja. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki v ustreznih količinah ugodno vplivajo na zdravje gostitelja. Učinke probiotičnih mikroorganizmov povezujemo z imunskim sistemom gostitelja in ravnovesjem črevesne mikrobiote v prebavilih. Pomembno vlogo imajo tudi pri uravnavanju kožne ter vaginalne mikrobiote. Fermentirana živila nastajajo s procesom fermentacije, med katero mikroorganizmi s svojimi encimi razgradijo organske spojine do kislin in drugih metabolitov. Najbolj pogosti so fermentirani mlečni izdelki, poznamo pa tudi fermentirano sadje, zelenjavo, žita, čaje, meso, zelišča itd. Probiotiki in fermentirana živila po študijah kažejo pozitivne učinke na zdravje v primeru njihove dolgoročne uporabe in so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja. Natančnih mehanizmov delovanja probiotikov in fermentiranih živil na zdravje še ne razumemo v celoti. Vemo pa, da lahko delujejo zelo različno na vsakega posameznika in v odvisnosti od seva koristnega mikroorganizma. Današnja živilska industrija si prizadeva za inovativno proizvodnjo z nenehnim uvajanjem novih izdelkov, ki imajo pozitiven učinek na zdravje ljudi. Živila, za katera trdijo, da pozitivno vplivajo na zdravje z zmanjšanjem tveganja za razvoj določenih bolezni ali izboljšanjem splošnega stanja organizma, sodijo med hrano nove generacije, mednje med drugim spadajo tudi fermentirana živila in probiotiki. Dokazano zmanjšujejo stres, raven holesterola in glukoze v krvi, pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto, zmanjšujejo krvni tlak in telesno težo.
Ključne besede: fermentacija, hrana, imunski sistem, alergija, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 13.01.2020; Ogledov: 539; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (546,61 KB)

2.
Zdravstvena obravnava pacienta v urgentni ambulanti po piku žuželk
Katja Bagoroš, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Pik ose, čebele in ostalih žuželk so najpogostejši vzrok za pojav alergije in anafilaksije. Ob piku žuželke se lahko pojavi lokalna reakcija na mestu pika, medtem ko se pri občutljivih ljudeh razvije alergijska reakcija, ki lahko vodi v anafilaktični šok in smrt. Veliko ljudi z različnimi alergijskimi reakcijami obišče urgentno ambulanto, zato smo z raziskavo želeli predstaviti zdravstveno obravnavo pacienta po piku žuželk v urgentni ambulanti. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Raziskava je zajemala neslučajnostni kvotni vzorec posameznikov starejših od 18 let, katerih ambulantni karton je arhiviran v zadnjih petih letih in so kot vodilni vzrok obiska urgentne ambulante navajali pik žuželke. Rezultati: Od januarja 2013 do decembra 2017 je bilo zabeleženih 2725 pacientov, ki so pomoč poiskali zaradi pika žuželk; od tega 1525 oseb ženskega spola in 1200 moškega spola. Več kot polovici oz. v 313 primerih od 421 pacientov, ki so imeli zabeleženo triažno kategorijo, je bila dodeljena triažna kategorija zelene barve. Glavni vzrok prihoda je bila oteklina na mestu pika, ki je v večini primerih bila lokalna reakcija na pik. Pacientom so pri lajšanju težav pomagali zdravstveni delavci s predpisano terapijo s strani zdravnika, različnimi preiskavami ter intervencijami. Diskusija in zaključek: Raziskava nam je prikazala obravnavo pacienta v urgentni ambulanti po piku žuželk, ki je zdravstvenim delavcem lahko v pomoč, da paciente s pikom podučimo o pravilnem ravnanju, saj je pacientov s preobčutljivostjo na pik žuželke veliko.
Ključne besede: alergija, pik insekta, urgentna medicina, sprejem pacienta.  
Objavljeno: 15.05.2019; Ogledov: 526; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (808,19 KB)

3.
Alergije po piku žuželk pri otrocih
Amar Alijagić, 2017, diplomsko delo

Opis: V svetu prihaja do naraščanja alergijskih bolezni in s tem tudi posledično so v porastu alergije na pike žuželk. Pri osebah, ki niso alergične, piki izzovejo le bolečino in rahlo oteklino, vendar pa pri osebah, ki so alergične na pike žuželk lahko izzovejo zelo resne alergijske reakcije, ki so včasih smrtno nevarne. Z anketnim vprašalnikom smo želeli ugotoviti kakšne reakcije se lahko zgodijo po piku žuželk pri otrocih, kako lahko ukrepamo, ter predstaviti tudi pomembnost zdravljenja s specifično imunoterapijo.
Ključne besede: alergija, piki žuželk, zdravljenje alergije, občutljivost otrok na pike žuželk.
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 749; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
Osveščenost mladostnikov o alergijah na pike žuželk
Jasmina Hrovat, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Alergijska reakcija po piku žuželke je lahko življenjsko nevarna in lahko povzroči tudi smrt. Zato je izrednega pomena osveščenost o alergijah na pike žuželk, kajti s primernim znanjem lahko rešimo večino težav, ki jo povzročajo alergije. Namen diplomskega dela je bil predstaviti alergijo na pike žuželk in z raziskavo ugotoviti osveščenost mladostnikov o alergijah na pike žuželk. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno in kvantitativno metodologijo. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 16 vprašanj, od tega 13 vprašanj zaprtega tipa in 3 vprašanja odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 50 dijakov 1. letnikov in 50 dijakov 4. letnikov gimnazije. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da je polovica anketiranih mladostnikov že imelo kakšno alergijsko reakcijo oz. ima alergijo. Kot najpogostejše znake in simptome alergijske reakcije po piku žuželke so mladostniki navedli oteklino, srbečico, rdečico in izpuščaje. Z raziskavo smo tudi ugotovili, da je največ mladostnikov dobilo informacije o alergijah na pike žuželk od staršev. Sklep: Zaradi vse večjega števila alergij med mladostniki je zelo pomembno zdravstveno - vzgojno delo medicinske sestre pri osveščenosti o alergijah na pike žuželk tako v okviru sistematičnih pregledih kot tudi v obliki predavanj oz. seminarjev.
Ključne besede: alergija, piki žuželk, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 10.04.2017; Ogledov: 956; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

5.
LAKTOZNA INTOLERANCA
Tajda Ropič, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča in namen: Laktozna intoleranca ali motnja prebave mlečnega sladkorja je stanje, pri katerem primanjkuje encima laktaze ali pa ga sploh ni. Motnja je neozdravljiva. Poznanih je veliko simptomov, preko katerih se lahko prepozna laktozna intoleranca. Laktozna intoleranca postaja vedno bolj znana, vendar ljudje še vedno predolgo odlašajo s samim dokazovanjem bolezni. Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti laktozne intolerance ter hkrati raziskati poznavanje laktozne intolerance med študenti zdravstvene nege. Raziskovalne metode: Uporabljena je bila kvantitativna raziskovalna metoda. Podatke smo pridobili s pomočjo ankete, ki je vsebovala 15 vprašanj. Razdeljenih je bilo 150 anketnih vprašalnikov, vrnilo se jih je 115. V raziskavo je bilo vključenih 115 študentov, študijskega programa Zdravstvena nega. Raziskava je bila izvedena v juniju 2016. Rezultati: Rezultati so pokazali, da študentje vedo, kaj je laktozna intoleranca, poznajo njene povzročitelje, simptome, kateri se pojavijo pri laktozni intoleranci, kako se zdravi laktozno intoleranco, vedo tudi kakšen je napis na živilih, katera so namenjena laktozno intolerantnim osebam ter katera živila vsebujejo mlečni sladkor in se jim morajo laktozno intolerantne osebe izogibati. Vendar pa jih večina ne pozna pomena diete brez laktoze ter razlike med laktozno intoleranco in alergijo na kravje mleko. Sklep: Oseba, ki je zbolela za laktozno intoleranco, se srečuje z raznimi simptomi, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, driska, bruhanje, bolečine v črevesju ali brbotanje in druge. Življenje z motnjo je lahko zelo težko, če je oseba ne vzame resno. Motnja prebave mlečnega sladkorja postaja vedno bolj znana, vendar ljudje še vedno predolgo odlašajo s samim dokazovanjem bolezni.
Ključne besede: Laktozna intoleranca, laktoza, mleko, alergija na kravje mleko, dieta brez laktoze, motnja prebave mlečnega sladkorja
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 2066; Prenosov: 397
.pdf Celotno besedilo (696,81 KB)

6.
ALERGIJA NA PIKE KOŽEKRILCEV
Maša Silovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Alergijske bolezni v svetu hitro naraščajo in s tem posledično je v porastu tudi alergija na pike kožekrilcev, ki s pikom sprostijo strup v človeško telo. Pri populaciji, ki niso alergični na pik žuželke je po piku prisotna le bolečina in manjša oteklina. Medtem ko pri posameznikih, ki so preobčutljivi na pike žuželk reagirajo s sistemsko preobčutljivostno reakcijo, ki se kaže v različnih stopnjah. Z anketo smo želeli ugotoviti, koliko bolniki poznajo svojo bolezen in zdravljenje ter s pomočjo intervjuja ugotoviti potek zdravljenja s specifično imunoterapijo in pomen zdravstvene vzgoje.
Ključne besede: alergija, piki kožekrilcev, specifična imunoterapija, anafilaksija, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 971; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

7.
ALERGIJE V VRTCU - PRIPRAVLJENOST VZGOJITELJEV NA ALERGIJE PRI OTROCIH VKLJUČENIH V VRTEC
Albina Kolar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Alergije v vrtcu – pripravljenost vzgojiteljev na alergije pri otrocih, vključenih v vrtec, so bili zbrani podatki dosedanjih znanstvenih spoznanj o alergijah. Delo je bilo osredotočeno na alergije pri otrocih, in sicer na najpogostejše vrste alergij, ki se pojavljajo med otroki, kako jih odkrivamo, preprečujemo in zdravimo. Podrobneje je bila opisana vloga staršev, vrtca in vzgojiteljev pri vključevanju otroka z alergijo v vrtec in kako poteka sodelovanje vrtca s starši in sodelovaje vrtca z zdravstvenimi institucijami. V empiričnem delu so bili predstavljeni rezultati raziskave, ki so bili pridobljeni s pomočjo ankete med vzgojitelji v vrtcih na območju Celja. Cilj raziskave je bil ugotoviti, koliko vzgojiteljev se pri svojem delu srečuje z otroki, ki imajo alergijo, na kakšen način so o tem obveščeni, ali so sami pripravljeni ukrepati ob pojavu alergijske reakcije, kako so vzgojitelji prišli do teh znanj in ali se na tem področju želijo strokovno še podkrepiti z izobraževanjem. Rezultati raziskave so podali zaskrbljujoče podatke, saj je kar 72 % oddelkov, kamor je vključen vsaj en otrok s posebnostjo alergije. Vzgojitelji so o alergijah dobro obveščeni, na ukrepe ob morebitnih alergijskih reakcijah pa so delno pripravljeni. Večina svoje znanje uporablja na podlagi osebnih izkušenj ali izmenjave izkušenj med sodelavci. V prihodnje si želijo svoje znanje o alergijah še nadgraditi.
Ključne besede: otrok, alergija, vključevanje v vrtec, sodelovanje s starši, vloga vzgojitelja, izobraževanje.
Objavljeno: 08.06.2015; Ogledov: 1249; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

8.
Rekombinantne alergenske determinante in test aktivacije bazofilcev kot metodi odkrivanja klinično pomembne alergije pri bolnikih senzibiliziranih za arašide
Matjaž Homšak, 2015, doktorsko delo/naloga

Opis: Alergija na arašide je ena izmed pogostejših alergij na hrano. Pri sumu, da gre za alergijo na arašide, naredimo test s celotnim alergenom arašida. Osebe s pozitivnimi testi na celotni alergen arašida so pogosto le senzibilizirane in nimajo težav pri uživanju arašidov. Z opisanimi alergološkimi testi oseb z alergijo na arašide ne ločimo od ljudi z le pozitivnim testom (senzibilizirani). Z uporabo novejših diagnostičnih metod, določanjem rekombinantnih alergenov arašida in testom aktivacije bazofilcev (BAT), lahko bolj zanesljivo dokažemo alergijo na arašide. V preiskavo smo vključili šestinšestdeset otrok iz severovzhodne Slovenije s pozitivnimi testi na arašid z določanjem sIgE na arašid in/ali kožnim vbodnim testom. Otroke smo razdelili v 3 skupine: skupino z anafilaksijo (AN), skupino s simptomi, kot sta OAS in/ali urtikarija (OASU), ter skupino brez simptomov (SZ). Pri vseh smo določili sIgE na celotni arašid, na rekombinantne alergene arašida (rAra h 1, rAra h 2, rAra h 3, rAra h 8 in rAra h 9). Dodatno smo pri sedemindvajsetih otrocih izpeljali še analizo izražanja s CD63 aktiviranih bazofilcev (test BAT) po stimulaciji z arašidi, izračunali občutljivost bazofilcev (CD-sens). Vrednosti koncentracij sIgE na celotni alergen arašida nimajo povezave z alergijo na arašide. Drugače je pri sIgE za rekombinantne alergene. Otroci z anafilaksijo imajo izrazito višje vrednosti sIgE na rAra h 2 (mediana 34,6 KE/L) kot skupina otrok z OASU (mediana 0,46 KE/L), p = 0,006; pri skupini SZ je mediana 0,1 KE/L. sIgE na rAra h 1 so pomembno višji za skupino AN (mediana 3,1 KE/L) OASU (mediana 0,1 KE/L), skupina SZ (mediana 0,1 KE/L). Skupini OASU in SZ se ne razlikujeta. Rezultati sIgE na rAra h 3 nakazujejo pomembno nižje vrednosti pri SZ (mediana 0,1 KE/L), skupino AN (mediana 0,79 KE/L) in OASU (mediana 0,1 KE/L). Pri sIgE na rAra h 8 ugotavljamo obrnjen vzorec senzibilizacije: najvišje vrednosti so pri skupini OASU (mediana 0,5 KE/L), sIgE na rAra h 8 so najnižji pri AN (mediana 0,1 KE/L), saj je p = 0,04. V analizi ROC je pomembna povezanost sIgE na rAra h 2 s AUC 0,85 (prag 0,17 KE/L) pri vseh otrocih s simptomi, pri tistih z anafilaksijo pa celo 0,91 (prag 0,47 KE/L) z občutljivostjo 100 % in specifičnostjo 79 %. Za druge komponente so rezultati primerljivi s testi določitve sIgE celotnega alergena arašida. Pri testu aktivacije bazofilcev so razultati še povednejši: pri 11 otrocih z anafilakso je prisoten izredno visok odgovor v izražanju CD63 na bazofilcih pri submaksimalnih koncentracijah alergena iz surovih arašidov (PA; konc. 0,03 ng/ml, mediana 69 vs. 9 %) in komercialnega pripravka (CA; konc. 30 ng/ml, mediana 82 vs. 5 %; p < 0,0001 do 0,03) za razliko od 16 otrok z blagimi simptomi. Pri izračunu CD-sens znaša za otroke z AN mediana 3000-krat več kot pri otrocih z OASU ob stimulaciji s surovimi arašidi (mediana 1667 vs. 0,5) in 10-krat več po stimulaciji s komercialnim pripravkom (mediana 10 vs. 0; obakrat p < 0,0001). sIgE na rAra h 2 nakazuje izrazito alergogenost. Verjetnost alergije na arašide se povečuje z višanjem vrednosti sIgE na rAra h 2, posebej anafilaksije pri dodatno prisotnih arašidnih sIgE na rekombinantne alergene rAra h 1 in rAra h 3. sIgE na rAra h 9 v naši populaciji ni potrdila alergogenosti. sIgE na rAra h 8 je povezan z alergijo na brezo zaradi homologije z rBet v 1. Vrednosti sIgE na rAra h 2 nad 0,47 KE/L nakazujejo možnost anafilaksije na arašide. Še izraziteje to velja za visok BAT CD-sens. Visoka občutljivost bazofilcev v testu BAT je neposredno povezana z anafilaktično reakcijo pri arašidih. Z nizkimi vrednostmi senzitivnosti (CD-sens) lahko z veliko verjetnostjo izključimo možnost anafilaksije in tudi verjetnost alergije na arašide.
Ključne besede: alergija na arašide, rekombinantni alergeni, test aktivacije bazofilcev, otroci
Objavljeno: 01.06.2015; Ogledov: 1655; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

9.
ANALIZIRANJE PREHRANJEVALNIH NAVAD IN POZNAVANJE ALERGIJ NA HRANO PRI ŠTUDENTIH
Lidija Bauman, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Vse pogostejši je pojav alergij na hrano, zato smo preučili ali obstaja povezava zdravih prehranjevalnih navad na razširjenost te alergije med študenti. Raziskava temelji na anketnem vprašalniku o njihovih prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti, njihovem poznavanju označb na živilih ter izbiri bolj zdravih živil. Vprašalnik je zajemal tudi vprašanja o njihovem znanju o alergijah na hrano in razširjenosti alergij med njimi in v njihovi družini. Preučili smo razlike med študenti FKBV in MF, razlike v spolu in kraju bivanja, razlike med študenti, z in brez alergij ter razlike pri študentih z alergijo na hrano. Ugotavljamo, da je med vsemi (156) anketiranci 37 alergikov od tega jih je 9 alergičnih na hrano. V družinah 68 študentov (43,6 %) je prisotna neka alergija od tega je v družinah 23-ih študentov (14,7 %) prisotna alergija na hrano. V okvirju prehranjevalnih navad ugotavljamo, da večina študentov obeduje 3-krat dnevno (50,6 % ) ali 4-krat dnevno (34,6 % ). Pomembni ugotovitvi sta še, da študentje v poprečju zajtrkujejo 5-krat tedensko in večina, 101 (64,7 % ), jih za žejo pije vodo. Najpogostejša izbira je voda iz pipe (91,7 % ) in voda v plastenkah (4,5 % ). Z naše raziskave je tako vidnih nekaj navad študentov, ki lahko pripomorejo k razširjenosti ali preprečijo razvoj alergij na hrano.
Ključne besede: Alergija, Alergija na hrano, imunski sistem, prehranjevalne navade
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 1124; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (817,17 KB)

10.
VPLIV AMBROZIJE NA ZDRAVJE
Dejan Tramšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: V raziskavi smo se osredotočili na opis različnih vrst ambrozije. Opisali smo tudi rastline, ki so v veliki meri podobne ambroziji. Ob vsem tem pa seveda vpliv ambrozije na zdravje ljudi, predvsem alergij. Predstavili smo posamezne alergije, opisali način preprečevanja in zdravljenja le-teh in simptome, ki alergije spremljajo. Za omejitev in zmanjšanje pojava alergij na ambrozijo pa je to rastlino potrebno odstraniti oz. zamejiti. Odločili smo se, da v diplomskem delu predstavimo tudi način zatiranja in preprečevanja pelinolistne ambrozije. Metodologija raziskovanja. Podatke smo zbirali s pomočjo dveh anketnih vprašalnikov. En vprašalnik je zajemal 13 vprašanj zaprtega tipa in 1 vprašanje odprtega tipa, drugi vprašalnik pa je bil sestavljen iz 18 vprašanj zaprtega tipa. Prvi raziskovalni vzorec je vključeval 50 oseb iz vasi in 50 iz mesta, drugi raziskovalni vzorec pa je zajemal 20 oseb iz Štajerske, 20 oseb iz Notranjske in 20 oseb iz Primorske. Namen raziskave je bil pridobiti podatke o vplivu ambrozije na zdravje ljudi ter preučiti razširjenost in stopnjo alergije za ambrozijo v različnih regijah Slovenije. Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so nam pokazali, da osveščenost ljudi o vplivu ambrozije na njihovo zdravje ni slabo, tudi poznavanje le-te je dobro. Prihaja tudi do razlik v simptomih, pri bolnikih z alergijo za pelod ambrozije, glede na pokrajino v kateri živijo. Sklep. Večina anketiranih prepoznava in deluje zoper širjenja ambrozije, vendar je vse to bistveno premalo, saj se le-ta nekontrolirano širi s tem pa povzroča vse več težav.
Ključne besede: ambrozija, alergija, zdravje, zdravljenje alergij, zatiranje ambrozije, preprečevanje ambrozije
Objavljeno: 05.03.2015; Ogledov: 1130; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici