| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SLOVENSKA AVTORSKA SLIKANICA S POUDARKOM NA DELIH LILE PRAP
Petra Keršič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Slovenska avtorska slikanica s poudarkom na delih Lile Prap ima namen predstaviti slovensko avtorsko slikanico. Sestavljeno je iz dveh poglavitnih delov, teoretičnega in praktičnega. V prvem delu, ki je namenjen predvsem nastajanju in sestavi avtorskih slikanic, bom najprej predstavila razvoj slovenske slikanice skozi ilustracijo, iz katere se je avtorska slikanica tudi razvila. Tako bom povzela vse glavne značilnosti slikanice, kot so slikanice glede na zahtevno stopnjo, na ustvarjalni postopek, na razmerje med besedilom in ilustracijo ter pedagoški pomen slikanic za otrokov celostni razvoj. Teoretični del bom sklenila s predstavitvijo Lilijane Praprotnik Zupančič, bolj znane pod umetniškim imenom Lila Prap. Z analizo njenih del bom prešla k praktičnemu delu svojega diplomskega dela ter hkrati tudi podrobno opisala tehniko, ki sem jo uporabila pri izdelovanju slikanice.
Ključne besede: ilustracija, slovenska knjižna ilustracija, avtorska slikanica, Lila Prap, akvarel
Objavljeno: 04.08.2016; Ogledov: 1328; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

2.
SLIKARSKE TEHNIKE SKOZI LASTEN LIKOVNI IZRAZ
Anka Kalan, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Slikarske tehnike skozi lasten likovni izraz je nastalo z namenom teoretične in praktične raziskave slikarskih tehnik. Besedilo se sprva dotika tematike fenomena slikarstva in slike. Slednjo najprej obravnava skozi materialne elemente slike, kjer so natančneje opisani tudi različni tipi slikarskih podlag. V nadaljevanju so predstavljeni še slikovni elementi ter načini gradnje slikovne ploskve. Sledi osrednji del besedila, ki sestoji iz predstavitve številnih slikarskih tehnik glede na material. Med drugim opisuje slikarske tehnike znotraj akvarela, olja, akrila, gvaša, stenskega slikarstva, slikanja z risarskimi pripomočki in številnimi drugimi. Opis posamezne slikarske tehnike dopolnjuje tudi njej lasten razvoj tekom zgodovine. Po teoretični raziskavi sledi pregled in evalvacija lastnega praktičnega dela na omenjenem raziskovanem področju.
Ključne besede: slikarstvo, slika, materialni elementi slike, slikarski nosilci, slikovni elementi, gradnja slike, slikarske tehnike, akvarel, gvaš, akril, olje, pasteli, enkavstika, barvni svinčniki, barvni flomastri, voščene barvice, slikanje na steklo in keramiko, vitraj, slikanje na svilo, freska, mozaik, sgraffito, kolaž, mešana tehnika, eksperimentalne tehnike
Objavljeno: 22.04.2015; Ogledov: 2387; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

3.
CEZANNOV PRINCIP GRADNJE AKVARELA
Darja Hudin, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Pri teoretičnem delu so ob posameznih primerih akvarelov prikazane odlike akvarela, kot so transparentnost, mehka harmonija vodnatih barv in lepota slikarske bistrine. Podan je umetnostnozgodovinski oris razvoja akvarela od starih Egipčanov prek srednjeveških iluminatorjev do uporabe akvarela v času odkrivanja Amerike in omembe protagonistov akvarela v 18., 19. in 20. stoletju, nato je omenjen izum poltonske reprodukcije v grafični industriji in njegov vpliv na razvoj akvarela. Podana je biografija Paula Cézanna in osvetljeni sta vloga ter kontekst Cézannove umetnosti. Prepoznani in opredeljeni so bistveni označevalci Cézannove gradnje akvarelov. Pri praktičnem delu diplomskega dela smo realizirali lastno interpretacijo podobnih motivov iz narave v akvarelu in pri tem upoštevali Cézannov princip gradnje akvarelov. Pri tem smo iskali lastno slikarsko pripoved in predstavili postopek lastnega dela.
Ključne besede: slikarstvo, akvarel, Paul Cézanne, postimpresionizem
Objavljeno: 26.02.2015; Ogledov: 993; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici