| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba difuzijskih elementov za izboljšanje akustičnih karakteristik v prostoru : diplomsko delo
Miha Kostevc, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje uporabo difuzijskih elementov in kako sta difuzorja vplivala na izboljšavo akustičnih karakteristik v prostoru. Opisan je način izdelave in načrtovanja dveh difuzorjev (enodimenzionalnega in dvodimenzionalnega) ter opravljene meritve in prikaz rezultatov meritev. Meritve so se opravljale s programom ARTA. Meritve so bile opravljene v povsem praznem prostoru. Diplomska naloga zajema področje elektroakustike, akustike in prostorske akustike.
Ključne besede: zvok, akustika prostora, načrtovanje difuzorja, enodimenzionalen difuzor, dvodimenzionalen difuzor
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 513; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

2.
Golden Gate Park, Hiša glasbe San Francisco
Gašper Kogelnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo »Hiša glasbe San Francisco« je rezultat sodelovanja na mednarodnem natečaju »San Francisco house of Music«, ki ga je organiziral AWR Competitions. Nov objekt glasbenega avditorija, ki vstopa v ikonični prostor parka Golden gate, bo moral s svojim konceptom in z arhitektonsko formo tvoriti dialog z naravo, z urbanim mestom tkivom in z navzočo arhitekturo v neposredni bližini. Programsko bo hiša z dodatnimi 918 sedeži in s spremljajočim programom dopolnjevala že obstoječo operno hišo War memorial. Projekt je nastal kot plod ideje o povezavi materialnosti z lokalnimi značilnostmi mesta San Francisca in forme ter organizacije objekta na globljem filozofskem premisleku o glasbi, prostoru in času ter na našem dojemanju univerzuma in doživljanju trenutka.
Ključne besede: glasba, umetnost, estetika, glasbeni avditorij, akustika, čas, prostor, prostor-čas, arhitektura, filozofija
Objavljeno v DKUM: 08.11.2018; Ogledov: 782; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (44,40 MB)

3.
Dejavniki vpliva na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia
Leo Čoh, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje in grafično prikazuje dejavnike oziroma faktorje, ki vplivajo na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia (šum, odboj, lom, refleksija, difrakcija, časovni odmev reverbacije). Z različno opremo in postavitvijo zvočnikov ter absorpcijskih materialov smo ugotovili, kako mora biti kontrolna soba optimizirana, da je primerna za glasbeno produkcijo. Pri tem smo opravili meritve valovanja zvoka v prostoru, katere smo primerjali z zvokom v dnevni sobi. Na podlagi tega smo v ugotovitvah določili, kaj je smiselno preurediti, da bi bila dnevna soba kar se da primerna za poslušanje in produkcijo glasbe, prav tako pa tudi, ali je to sploh mogoče. Meritve smo opravili s programom Sonarworks reference 3, ki so nam ga priporočili v glasbenem studiu.
Ključne besede: akustika, zvok, akustične meritve, zvočno valovanje
Objavljeno v DKUM: 29.05.2018; Ogledov: 1253; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
OPTIMIZACIJA PARAMETROV ZVOČNIH SISTEMOV ZA RAZLIČNA AKUSTIČNA OKOLJA
Robert Rojc, 2017, diplomsko delo

Opis: Optimizacija parametrov zvočnih sistemov je zelo pomemben del uporabe zvočnih sistemov. Za lažje razumevanje smo na začetku diplomske naloge razložili osnove akustike in definirali osnovne parametre zvočniških komponent. Predstavili smo različne tehnologije, tako samih komponent kot tudi postavitev in izvedli kratko primerjavo z izvedbami v preteklih desetletjih. Opravljen je pregled nekaterih pogostejših izvedb postavitev, tako celopasovnih kot tudi nizkotonskih komponent. Podana je praktična izvedba postavitve avdio ozvočenja na prizorišču, z opisom celotnega procesa optimizacije, od simulacij, do dejanskih meritev in prilagoditev.
Ključne besede: akustika, zvok, ozvočenje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2017; Ogledov: 1004; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (7,17 MB)

5.
Predvidevanje tokovno povzročenega zvoka in možnosti izboljšav
Peter Košir, 2017, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bila opravljena validacija numerične simulacije dinamičnega pojava tokovno povzročenega zvoka. Podana je bila ustrezna teoretična podlaga, sledi integralna obravnava elementa z značilnim pojavom žvižga v obliki eksperimenta, ki se je izvedel v Laboratoriju za energetske delovne stroje in tehnično akustiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Osrednji del magistrskega dela zajema nastavitve in zagon numerične simulacije v programskem okolju Fluent. Sledi analiza vplivnih spremenljivk s pomočjo hitre Fourierjeve transformacije in slikovna obdelava animacije tokovnega polja z lastno programsko kodo. Slednje je izkazalo soodvisnost značilnih amplitud v frekvenčni domeni tokovnega polja in akustičnega pojava.
Ključne besede: numerična simulacija, akustični tlak, tokovno povzročen zvok, turbulenca, turbulenten tok, akustika, zvok, hrup, tok tekočine, računalniška dinamika tekočin, simulacija velikih vrtincev.
Objavljeno v DKUM: 27.09.2017; Ogledov: 853; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

6.
Vpliv različnih vrst lesa na zvok na primeru kitarskega kabineta
Filip Gornik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja raziskavo na temo vplivov različnih vrst masivnega lesa na zvok. Les je eden izmed glavnih gradnikov glasbil kakor tudi druge avdio opreme, ki se uporablja v avdio produkciji. Zanimal nas je vpliv, ki ga ima les na končen produkt, na zvok. V delu so najprej predstavljene teoretične osnove valovanj, zvoka, človeškega slušnega spektra ter fizikalnih in mehanskih lastnosti več vrst lesa. Predstavljeno je tudi načrtovanje in izdelava kitarskih kabinetov, ki smo jih izdelali za potrebe testiranj. Na koncu smo opravili testiranja, ki predstavljajo dokaze o vplivu različnih vrst lesa na zvok in kakšen je ta vpliv za vsako izmed vrst.
Ključne besede: Vrste lesa, kitarski kabinet, frekvenčni spekter, frekvenčni odziv, akustika
Objavljeno v DKUM: 18.08.2017; Ogledov: 1373; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

7.
UČINKOVITOST AKUSTIČNIH ELEMENTOV V IMPROVIZIRANEM SNEMALNEM STUDIU ZA ZAJEMANJE ZVOKA NA LOKACIJI
Peter Auguštiner, 2016, diplomsko delo

Opis: Širjenje in popularizacija medijskih dejavnosti povečuje število snemalnih projektov in tehnikov, ki izvajajo zajemanje zvoka na različnih lokacijah. Razumevanje akustičnih problemov ter njihovo obvladovanje je bistveno za kvalitetno izvedbo, zato si nekateri pomagajo z mobilnimi akustičnimi elementi. Njihova učinkovitost je merljiva z akustičnimi meritvami, ki so predmet zajete raziskave. Namen raziskave je ugotoviti, kako učinkoviti so akustični elementi v majhnih prostorih. Kritični parametri meritev zajemajo odmevne čase in dušenje jakosti zvočnega pritiska; njihova primerjalna analiza pa poda kvalitativno oceno ter iz nje izpeljane ugotovitve. Nadaljnja primerjava tipskih postavitev akustičnih elementov je dober pokazatelj praktične in efektivne uporabe v majhnih, zaprtih prostorih in s tem dober nasvet za vse nevešče, nadebudne snemalce.
Ključne besede: zvok, akustika, akustične meritve, akustični elementi
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 782; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (22,21 MB)

8.
GLASBENI CENTER TOKIO
Saša Jagrič, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje zasnovo glasbenega centra v Tokio na Japonskem, ki velja za eno izmed največjih metropol na svetu. Objekt se bo nahajal v strogem centru Tokia na območju Shibaye, ki je oblegano s turisti in z japonsko mladino. Okolica zaživi še zlasti v nočnem času, kar je glasbenemu centru še posebej v prid. Objekt predstavlja novo ikono in še povečuje prepoznavnost območja; z njim bi privabili še več turistov. Največja pozornost je namenjena akustiki dvorane, ki je zasnovana po smernicah, predpisane za akustiko v dvorani, zato se bomo sprva dotaknili osnov zvoka za lažje nadaljno razumevanje same akustike. Pomembna sta tudi integracija objekta v okolico in povezovanje arhitekture z japonsko kulturo.
Ključne besede: arhitektura, koncertna dvorana, akustika, Tokio, japonska kultura
Objavljeno v DKUM: 26.11.2015; Ogledov: 1203; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (40,95 MB)

9.
ANALIZA IN OPTIMIZACIJA PSIHOAKUSTIČNIH ELEMENTOV V PROSTORIH PEDAGOŠKEGA PROCESA NA FERI
Maks Gregor, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje kako akustika prostora vpliva na ergonomijo. Po opravljeni anketi, ki je bila opravljena med 40 študenti FERI, je dosti študentov izpostavilo oddelek A tehniških fakultet. Raziskava in predlagana optimizacija akustičnih parametrov je bila podana na osnovi meritev opravljenih v predavalnici A – 301. Meritve so pokazale, da je stanje akustičnih parametrov v tej predavalnici, zaradi načina gradnje zelo slabo, glede na svojo namembnost. Namen raziskave je bil opozoriti na to stanje in najti povezavo, da je lahko akustika prostora in način govora določenih profesorjev eden izmed razlogov za nezainteresiranost študentov za obisk predavanj.
Ključne besede: akustika, predavalnice, odmev, razumljivost, govor
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 1083; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (771,60 KB)

10.
BINAURALNO SNEMANJE ZVOKA
Luka Rupnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili in opisali binauralno snemanje zvoka. Izdelali smo tri različne stopnje snemalne glave z vstavljenimi mikrofoni Primo EM172-Z1 in te medsebojno primerjali. Meritve usmerjenosti zajemanja avdio signala glede na vsako stopnjo izdelave so bile opravljene s programom ARTA, ki je namenjen za opravljanje različnih akustičnih meritev. Za snemanje avdio signala je bil uporabljen snemalnik zvoka ZOOM Handy Recorder H4n. Z mikrofoni, vgrajenimi v snemalnik, smo v stereo tehniki posneli več osnovnih avdio signalov in jih kasneje v prostorih z različnimi akustičnimi lastnostmi predvajali našim snemalnim sistemom. Ugotovitve in rezultate smo primerjali s subjektivnimi mnenji in ocenami skupine vprašanih s pomočjo poslušanja posnetkov.
Ključne besede: Binauralno snemanje zvoka, akustika prostorov, ARTA, mikrofonska kapsula, model glave, Primo EM172-Z1, snemalnik zvoka ZOOM H4n.
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 1629; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici