| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Geomehanska analiza stabilnosti visokovodnega razbremenilnika HE Brežice
Mateja Škrabar, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga v uvodnem poglavju obravnava opredelitev poplavne in potresne ogroženosti območja RS, ki izhaja iz geoloških, krajinskih, hidroloških in meteoroloških značilnosti ozemlja pod Alpami na prehodu iz Panonske nižine do Jadranskega morja. V nadaljevanju je podan pregled številnih večjih zemeljskih in drugih pregrad na ozemlju RS, ki so namenjene zagotavljanju poplavne varnosti, hidro-energetiki, namakanju in drugim ciljem. Večje pregrade in akumulacije predstavljajo večje posege v okolje ter tudi potencialno nevarnost za ljudi in materialne dobrine, v kolikor je njihova zanesljivost potencialno ogrožena. Zato vse večje pregrade in akumulacije praviloma sodijo v geotehnično kategorijo III, kjer je za projektiranje, izvedbo in obratovanje potrebno upoštevati bolj rigorozne projektne zahteve, kot veljajo za običajne objekte v gradbeni praksi, ki jih določa veljavni standard SIST EN 1997. Pri načrtovanju visokih pregrad v RS praviloma kot alternativni predpis upoštevamo priporočila ICOLD, ki so bolj stroga od predpisov, ki veljajo za gradbene in geotehnične objekte običajne zahtevnosti v RS. V diplomskem delu je podrobno prikazana zasnova, načrtovanje in delovanje visokovodnega razbremenilnika HE Brežice. Slednji predstavlja enega izmed pomembnejših objektov HE Brežice, ki se nahajajo v zelo zahtevnih geoloških, seizmičnih in hidroloških razmerah. Lokacija visokovodnega razbremenilnika je na obrobju sinklinale, globine do 120.0 m, ki je zapolnjena s prepustnimi pliokvartarnimi naplavinami. Z zahtevnimi elasto-plastičnimi in plasto-dinamičnimi analizami sodelovanja med akumulirano vodo, betonsko konstrukcijo visokovodnega razbremenilnika, tesnilno zaveso in heterogeno prepustnimi pliokvartarnim prodnim zasutjem je dokazano izpolnjevanje vseh projektnih zahtev visokovodnega razbremenilnika tako z vidika varnosti in zanesljivosti oz. stabilnosti pri uporabi, zagotavljanja dovolj majhnih vodnih izgub ter tudi izpolnjevanja pogojev stabilnosti in vodotesnosti objekta pri obremenitvah s projektno in največjo pričakovano potresno obtežbo v projektni življenjski dobi objekta.
Ključne besede: geotehnika, zemeljske pregrade, akumulacije, stabilnost, vodotesnost
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 508; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (16,69 MB)

3.
PCM akumulacija toplote v gradbenih materialih
Jan Drofenik, 2017, diplomsko delo

Opis: Prvi del diplomskega dela predstavlja teoretično ozadje akumulacije toplote in način delovanja fazno spremenljivih snovi- PCM in glavne značilnosti le teh. Te smo razdelili v tri skupine in predstavili prednosti in slabosti posamezne skupine. V teoretičnem delu so prav tako predstavljeni postopki enkapsulacije PCM-ov, saj je ta ključna pri uporabi PCM v gradbeništvu. Nato pa se v drugem delu diplomskega dela posvetimo računskai analizi možnosti hlajenja notranjih prostorov v času višjih temperatur s pomočjo PCM-ov. Pri tem smo obravnavali različne načine aplikacije plasti s PCM-i v steni gradbenega objekta. Ugotovili smo, da lahko na splošno aplicirimo največ PCM-ov v steno, v primeru, če jih apliciramo v opeko. Prav tako smo ugotovili, da lahko z uporabo PCM-ov v steni, poljubno spreminjamo vrednost toplotnega toka skozi steno materiala, saj je odvisnost toplotnega toka skozi steno odvisna predvsem od vrednosti koeficientov toplotne prevodnosti PCM-ov in materiala, v katerega so ti aplicirani. Ker med maso PCM-ov v steni in količino toplote, ki jo lahko le ti akumulirajo, velja linearna povezava, je za dolgotrajno delovanje PCM-ov v steni bolje, če že na začetku v steno apliciramo večjo maso PCM-ov. Prav tako smo ugotovili, da je boljše, če se ob aplikaciji PCM v opeko, toplotni tok čez zid nekoliko poveča, saj to pomeni, da ima PCM višji koeficient toplotne prevodnosti, kot pa material v katero je apliciran. Višji koeficient toplotne prevodnosti PCM-a pomeni, da lahko le ta hitreje sprejema in oddaja toploto.
Ključne besede: akumulacije toplote, fazno spremenljive snovi, enakapsulacija, shranjevanje toplote, uporaba fazno spremenljivih snovi v gradbeništvu
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 809; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici