| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 195
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
POLOŽAJ MLADIH NA TRGU DELOVNE SILE V OBČINI NOVO MESTO
Nataša Kupljenk, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo proučevali trenutno stanje oziroma status mladih na trgu dela v občini Novo mesto, ravnanje z mladimi na trgu delovne sile in izboljšave, za katere predvidevamo, da bi lahko mladim olajšale vstop v zaposlitev. V teoretičnem delu smo predstavili temeljne pojme trga delovne sile, mladine, zaposljivosti, zaposlovanja in zaposlenosti ter brezposelnosti. Opisali smo še teoretični vidik položaja mladih na trgu dela; njihove značilnosti, prehod iz šolanja v zaposlitev, dejavnike, ki vplivajo na zaposlovanje mladih, stanje zaposlenosti in aktivnosti mladih, mladinsko brezposelnost, njihov položaj na trgih delovne sile v državah EU, študentsko delo ter osipnike. Nadalje smo osvetlili urejanje položaja mladih na trgu delovne sile, kjer smo posebej izpostavili zloglasno aktivno politiko zaposlovanja ter tri glavne načine načrtovanega prehoda iz izobraževanja v zaposlitev: štipendiranje, pripravništvo in vajeništvo. V empiričnem delu smo analizirali podatke anketnih vprašalnikov in pridobili vpogled v sedanje stanje zaposlenosti, brezposelnosti, delovnih izkušenj, izobrazbe, motiviranosti in sposobnosti mladih, starih 18–26 let, v Novem mestu. Tu smo testirali hipoteze, ki smo jih na podlagi dobljenih rezultatov raziskave sprejeli oziroma zavrnili. Na koncu diplomske naloge smo opisali sklepe, do katerih smo prišli tekom raziskave ter predloge, ki bi poleg aktivne politike zaposlovanja izboljšali položaj mlade delovne sile tako v občini Novo mesto kot drugod po Sloveniji.
Ključne besede: ● Trg delovne sile ● Mladi ● Zaposlenost in aktivnost mladih ● Mladinska brezposelnost ● Aktivna politika zaposlovanja
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2919; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (595,87 KB)

6.
7.
GIBALNA AKTIVNOST OTROK GLEDE NA BIVALNO OKOLJE
Urška Obrovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v gibalni aktivnosti otrok med Podravsko, Osrednjeslovensko in Obalno-kraško regijo Slovenije. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 655 otrok, od tega je bilo 324 deklic in 331 dečkov. Otroci so v času anketiranja obiskovali vrtec, prvi, drugi, tretji, četrti, peti in šesti razred osnovnih šol v Obalno-kraški, Podravski in Osrednjeslovenski regiji. Gibalno aktivnost otrok so ocenjevali starši na podlagi anonimnega vprašalnika v sklopu raziskave "Otrok med vplivi sodobnega življenjskega sloga". Razlike v gibalni aktivnosti otrok med zgoraj omenjenimi regijami smo izračunali z analizo variance (ANOVA), statistično značilnost razlik pa smo ugotavljali na ravni tveganja 0,05. Slednje smo natančneje opredelili s Post-Hoc preizkusom po metodi Scheffe. Rezultati kažejo, da v gibalni aktivnosti otrok med Obalno-kraško, Podravsko in Osrednjeslovensko regijo ni statistično pomembnih razlik. Prav tako ni statistično pomembnih razlik med deklicami iz Obalno-kraške, Podravske in Osrednjeslovenske regije, obstajajo pa te med dečki.
Ključne besede: Gibalni razvoj, telesni razvoj, bivalno okolje, gibalna aktivnost, vrtec, prvo in drugo triletje.
Objavljeno: 07.07.2009; Ogledov: 2996; Prenosov: 908
.pdf Celotno besedilo (893,81 KB)

8.
VLOGA STARŠEV PRI GIBALNO-ŠPORTNI DEJAVNOSTI OTROK IZ VRTCEV V SLOVENSKI BISTRICI
Katja Smogavec, 2009, diplomsko delo

Opis: Avtorica v diplomskem delu raziskuje vpliv in vlogo staršev pri motoričnem razvoju otroka. Za raziskavo je uporabila anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 91 staršev otrok starih 5-6 let v vrtcih v Slovenski Bistrici. V teoretičnem delu je predstavila motorični razvoj otroka, faze in načela, ki vplivajo na njegov razvoj, naravne oblike gibanja in motorične sposobnosti otroka. Opisala je vlogo družine v motoričnem razvoju otroka in pomembnost skupnega družinskega preživljanja prostega časa. V empiričnem delu je predstavila rezultate ankete. Ugotavlja, da si starši vzamejo čas za svoje otroke in so z njimi tudi športno aktivni. Mame so bolj aktivne skupaj s svojimi otroki kot očetje. Starši, ki opravljajo lažja fizična dela, so bolj aktivni s svojimi otroki kot starši, ki opravljajo teža fizična, administrativna ali umska dela. Veliko otrok tistih staršev, ki so športno aktivni, je tudi vključenih v organizirane športne dejavnosti. Rezultati so tudi pokazali, da je dvakrat večji delež mestnih otrok v primerjavi z vaškimi otroki vključenih v organizirano dodatno športno dejavnost.
Ključne besede: motorične sposobnosti otrok, predšolski otrok, športna aktivnost staršev, športna aktivnost otrok, preživljanje prostega časa
Objavljeno: 23.07.2009; Ogledov: 2533; Prenosov: 448
.pdf Celotno besedilo (543,45 KB)

9.
DOLOČANJE ANTITUMORSKE AKTIVNOSTI NEKATERIH KETONUKLEOZIDOV
Tomaž Vodenik, 2009, diplomsko delo

Opis: Ugotavljali smo odzivnost oziroma rast Caco-2 celic in toksicni vpliv ketonukleozidnih derivatov ter 5-FU. Pri testiranju smo uporabili tri razlicne ketonukleozidne substance v razlicnih koncentracijah in kontrolno 5- FU. Ucinkovina 1,5-Di-O-4-flour-2-N4 benzoil citozin-6-troponin je delovala toksicno in zavirala rast pri koncentracijah; 0,1 mg/mL, 0,05 mg/mL ter pri 0,025 mg/mL. Toksicno zaviralno je delovala tudi ucinkovina 1,3-Di-O-4-flour-2-N4-benzoil citozin-6-troponin pri koncentracijah; 0,1 mg/mL, 0,05 mg/mL, 0,025mg/mL, 0,0125 mg/mL. Prav tako je zavirala kontrolna ucinkovina 5-FU rast, saj je vecina celic propadla.
Ključne besede: Kljucne besede: ketonukleozidi / nukleozidni analogi / antitumorska aktivnost / Caco-2 celice / celicne kulture / gojišca
Objavljeno: 01.09.2009; Ogledov: 1728; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

10.
Pacient z revmatološkim obolenjem in pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju
Nataša Kralj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili pacienta z revmatološkim obolenjem ter pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju, z raziskavo pa smo ugotovili, koliko so pacienti osveščeni o svoji bolezni in kako skrbijo za telesno aktivnost. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. S pomočjo študija domače in tuje literature ter internetnih virov, smo predstavili teoretična izhodišča. Opisali smo najpogostejše revmatične bolezni, vlogo medicinske sestre pri zdravljenju ter najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientu z revmatološkim obolenjem. Podatke, ki smo jih uporabili v empiričnem delu diplomskega dela, smo zbrali s pomočjo raziskave izvedene v Termah Dolenjske Toplice. Pri obravnavi pacienta z revmatološkim obolenjem ima zdravnik, medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje pomembno vlogo. Pacienti se zavedajo, da lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju, saj se jih večina ukvarja s telesno aktivnostjo enkrat dnevno. Prav tako navajajo, da se po telesni aktivnosti počutijo bolje.
Ključne besede: revmatične bolezni, medicinska sestra, negovalna diagnoza, telesna aktivnost.
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 2556; Prenosov: 349
.pdf Celotno besedilo (638,87 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici