| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Separacija aktivnih komponent iz lupin kakavovca
Kaja Glavač, 2018, diplomsko delo

Opis: Pri industrijskih procesih pridobivanja kakava nastaja 80 % odpadnih snovi, kar predstavlja za okolje precejšnjo obremenitev. Zato so se strokovnjaki v zadnjem času začeli ukvarjati s tem odpadnim materialom in v njem iskati uporabne komponente, ki bi se jih dalo ekstrahirati, da bi tako zmanjšali obseg odpadnega materiala. Namen diplomskega dela je bil z različnimi ekstrakcijskimi metodami separirati komponente iz lupin semen kakavovca. Izvedli smo klasično ekstrakcijo z različnimi topili, ekstrakcijo s superkritičnim CO2 in ekstrakcijo s subkritično vodo (SWE). Maksimalen delež ekstrakta smo dobili s SWE pri 170 °C (ostanek po CO2 ekstrakciji 60 °C in 300 bar), in sicer 57,16 %. Z metodo HPLC smo identificirali in kvantificirali aktivne komponente (totalni fenoli – maksimalna vsebnost 138,21 mg/g, totalni proantocianidini – maksimalna vsebnost 6,46 mg/g), sladkorje in njihove derivate, okarakterizirali antioksidativnost ekstraktov. Sladkorji, ki smo jih zaznali, so bili manoza, glukoza, ksiloza, arabinoza, ramoza, fukoza in njihovi degradirani produkti:5-HVL, furfural, levulinska, mlečna in mravljična kislina. Antioksidativna aktivnost vseh vzorcev je bila visoka, nad 50 %. Ekstrakt pridobljen s subkritično vodo iz začetnega materiala, je imel antioksidativnost kar 84,27 %. S subkritično vodo smo pridobili različne koncentracije komponent teobromina, kofeina, teofilina, epikatehina, katehina. Največ je bilo zaznanega teobromina (5,43 %) in epikatehina (1,36%). Z metodo GC smo določevali vsebnost maščobnih kislin, kot so palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska in linolna kislina. Ekstrakti so vsebovali največ oleinske in palmitinske kisline.
Ključne besede: lupina kakavovca, superkritična ekstrakcija s CO2, subkritična ekstrakcija z vodo, aktivne komponente, antioksidativnost
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 595; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpliv ekstrakcijskega postopka na kvaliteto ekstraktov iz liofiliziranih hrušk (pyrus communis)
Primož Tržan, 2018, diplomsko delo

Opis: Za ekstrakcijo komponent iz naravnih materialov se uporabljajo različne tehnike. Glavni namen diplomskega dela je bil določitev najustreznejše ekstrakcijske tehnike ter izbire konvencionalnega topila, ki daje najboljši izkoristek ekstrakcije in pri tem ne uniči biološko aktivnih komponent. V ekstraktu iz liofiliziranih hrušk smo določili vsebnost sladkorjev. V ekstraktih, pridobljenih z ekstrakcijo po Soxhletu, hladno ter ultrazvočno ekstrakcijo smo določevali antioksidativno aktivnost, totalne ogljikove hidrate, proteine in betalaine ob uporabi topil metanol, etanol ter etanol-voda. Ugotovili smo, da največji izkoristek ekstrakcije da hladna ekstrakcija s topilom metanol (47,78 %), kjer smo hkrati določili najvišjo vsebnost totalnih ogljikovih hidratov v ekstraktu (431 g OH/kg vzorca). Najvišjo antioksidativno aktivnost smo izmerili v ekstraktu dobljenem po hladni ekstrakciji z etanolom (2,27 %), vendar je masni izkoristek same ekstrakcije zelo nizek (11,24 %). Višje izkoristke smo dobili v primeru, ko smo kot topilo uporabili metanol ne glede na metodo. Po Soxhletovi ekstrakciji smo določili najvišjo vsebnost proteinov v ekstraktih ne glede na izbrano topilo, največ s topilom etanol (474 g proteinov/kg vzorca), medtem ko smo pri določanju betalainov izmerili najnižje vrednosti (391 mg betalainov/kg vzorca). Najvišjo vsebnost betalainov smo izmerili v ekstraktu po Soxhlet ekstrakciji s topilom etanol-voda (2513 mg betalainov/kg vzorca).
Ključne besede: ekstrakcija, rastlinski materiali, konvencionalna topila, aktivne komponente, antioksidativna učinkovitost
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 555; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici